Q&A – Vaikuttajatyö & opiskelut

Teiltä tuli tosi hyviä kysymyksiä Instagramissa uraan, työhön vaikuttajana, yrittäjyyteen sekä opiskeluihin liittyen, kiitos niistä! Erityisesti opiskelut tuntuvat kiinnostavan monia ja niistähän löytyy blogistani paljon asiaa vuosien varrelta Studies -kategorian alta, mikäli kiinnostaa lukea lisää. Pahoittelut että tämän vastauspostauksen julkaisu venähti, mutta tässä kuitenkin vastauksia kysymyksiinne :)

Strindberg3

Vaikuttajatyö, ura & yrittäjyys

Millaiset vaikuttajayhteistyöt yritysten kanssa on lemppareita ja miksi? Hmm, vaikea kysymys, kun yhteistöitä on niiin paljon kivoja! Juuri nyt fiilistelen pitkäaikaisempia brändilähettiläs -yhteistöitä, joita mulla on tälle vuodelle useampi (Arabia, Valio, Somersby, EU komissio sekä myöhemmin keväällä alkava ACO). Jatkuva yhteistyö on paitsi mulle suuri kunnianosoitus kun työnjäljestäni tykätään, niin myös mahdollistaa sen, että pääsee paljon syvemmälle brändiin ja suunnittelemaan myös vähän luovempia juttuja. Lisäksi uskon, että jatkuvuus yhteistöissä on mielekkäämpää myös seuraajan näkökulmasta.

Miten hallita luovaa työtä ja kuinka erottaa työ vapaa-ajasta? Tähän ei varmasti ole mitään yksiselitteistä vastausta, mutta koen itse kehittyneeni työn ja vapaa-ajan erottamisessa tosi paljon viime vuosien aikana ihan vaan löytämällä ne omat rutiinit ja tavat työskennellä. Pyrin tekemään niin, että illat pyhitän nykyään työvapaiksi, ellei ole jostain syystä tiukka tilanne ja vaikka deadline kuumottelee, mutta muuten lopetan pääsääntöisesti itsekin töiden tekemisen poikaystävän tullessa kotiin töistä. Tietysti minun on hankala jättää työtä kokonaan pois, sillä puhelin kulkee kuitenkin mukana ja usein vastailen vielä illallakin esimerkiksi IG-viesteihin tai -kommentteihin tms, mutta varsinaisen koneen näpyttelyn ja sen äärellä tapahtuvan työn pyrin jättämään illoilta pois.

Miten palautua jatkuvasta ajatustyöstä? Hyvä kysymys. Tässä työssä on haasteena se, että on tosi vaikea nollata aivot totaalisesti työjutuista, sillä missä tahansa olenkin, niin saattaa tulla mieleen jokin postausidea, kuvainspis tai kampanjatoteutus ja aivot raksuttavat koko ajan. Ehkä parasta rentoutumis- ja aivojennollausaikaa itselleni on lenkkeily koiran kanssa (joko ihan omien ajatusteni kanssa tai jokin podcast korvilla), salitreeni ja vaikka sarjan katselu.

Onko koskaan tullut ympärillä olevilta ihmisiltä kommenttia siitä, että elämä pyörisi liikaa työn merkeissä vaikka olisitkin lomalla? Itse asiassa ei, ei ainakaan tule mieleen. Toki joskus poikaystävä on saattanut jossain tilanteessa lomalla ärsyyntyä pyytäessäni vaikka kuvaamaan jos ei just sillä hetkellä huvittaisi, mutta hän kuitenkin tietää sen olevan työtäni ja on varmasti vuosien aikana jo tottunut siihen. Piti ihan kysyä tätä häneltä ja ei kuulemma ole ikinä häirinnyt. Olen varmaan oppinut olemaan läsnä tietyissä tilanteissa ja esimerkiksi tekemään päivitykset Instagramiin ja blogiin vasta kun on sopiva hetki, enkä ikuista kaikkea mahdollista läheisten seurassa ollessani.

Missä näet itsesi 5v kuluttua työn saralla? Aina yhtä vaikea kysymys :D Rehellisesti sanottuna, ei hajuakaan! Juuri nyt nautin suunnattomasti yrittäjänä työskentelystä, mutta kuka tietää, olenko viiden vuoden päästä yhä yrittäjä ja millä alalla vai sitten palkkatöissä. Siitä olen kuitenkin aika lailla varmistunut, että palkkatöihin mahdollisesti hakiessani en tule suuntautumaan HR:n puolelle, vaan ennemminkin haluaisin tehdä jotain tähän nykyiseen työhön liittyvää. Ehkä pöydän toisella puolella tai muuten jotain markkinointiin tai viestintään liittyvää, mutta aika näyttää!

Miten aloit menestyä bloggaajana? Mulla lähti tosi nopeasti blogi nousuun heti alkuvaiheessa. Uskon, että sellainen aitous ja samaistuttavuus oli isoja tekijöitä siinä, että blogini herätti kiinnostusta ja ihmiset jäivät seuraamaan pidemmäksi aikaa. Olen myös alusta asti kiinnittänyt visuaaliseen ilmeeseen ja erityisesti kuvien laatuun. Lisäksi olen aina kunnioittanut tosi paljon seuraajiani ja vuorovaikutusta vastaamalla kaikkiin kommentteihin ja viesteihin, mikä on ehkä myös osatekijä suosioon.

Miten koit yrittäjyyden alkutaipaleen? Jouduitko opettelemaan paljon uutta? Mulla oli alussa ihan valtavan iso apu yrittäjäisästäni, hän on ollut aivan korvaamaton! Isäni auttoi alkuun toiminimen perustamisessa sekä kaikkeen siihen liittyvässä paperijutussa ja edelleen käännyn aina hänen puoleensa, kun jokin askarruttaa. Alku olisi siis varmasti ollut haastavampaa, jos en olisi saanut läheltä apua. Yhä näin monen vuoden jälkeenkin on kyllä tullut kömmähdyksiä, kuten ennakkoverojen laskeminen liian alhaisiksi ja täten mätkyjen maksaminen, mutta kaikesta aina oppii.

Jatkatko valmistumisen jälkeen päätoimisena bloggaajana vai haetko “oman alan” töihin? Tätä onkin kysytty tosi paljon viime aikoina ja ainakin toistaiseksi jatkan valmistumisen jälkeenkin yrittäjänä. Aikaisemmin stressasin siitä, etten mene sen tavallisen kaavan mukaan kuten oletetaan, mutta nyt olen saavuttanut sellaisen sisäisen rauhan sen suhteen. Ei ole yhtä ainoaa urapolkua, vaan kullakin meistä on omansa. Teen siis tätä duunia niin kauan, kun itsellä on vielä intohimoa tätä kohtaan, se kun on tässä työssä ehkä tärkeintä.

Strindberg2

Opiskelut

Missä ja mitä opiskelet? Mitä ovat pää- ja sivuaineesi? Opiskelen kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistossa, pääaineenani henkilöstöjohtaminen, sivuaineena kandivaiheessa laskentatoimi ja rahoitus. Nyt olen ihan loppusuoralla palautettuani juuri gradun ja olen valmistumassa kesällä!

Milloin oot aloittanut sun opinnot? Vuonna 2013 syksyllä.

Miten valitsit pääaineen, oliko alusta asti tiedossa mitä haluat vai menitkö enemmän flowlla? Mulla oli silloin aika selkeänä mielessä, että haluaisin pääaineeksi johtamisen. Kaikki matemaattiset pääaineet suljin heti pois laskuista ja jäljelle jääneistä johtaminen tuntui eniten omalta – tykkäsin lukiossa esimerkiksi psykasta, joten koin johtamisen olevan sellainen ihmisläheinen vaihtoehto.

Kuinka koet valinnan onnistuneen ja miten se on vaikuttanut sun opintoihin ja työelämään, valitsisitko nyt toisin?  Nyt valitsisin luultavasti toisin, ehkä markkinoinnin, johon on syttynyt kiinnostus vasta tässä viime vuosina. Ei johtamisen opinnoistani toki haittaakaan ole ja uskon kyllä, että mulla on työkokemukseni myötä tulevaisuudessa halutessani mahdollisuus työskennellä myös markkinoinnin parissa, vaikken juuri sitä ole pääaineenani opiskellutkaan.

Oliko sulla millaset työtehtävät haaveena, kun aloitit? Mulla ei oikeastaan ollut silloin opiskeluja aloittaessa mitään konkreettisia urahaaveita, muuta kuin kunnianhimoa menestyä ja tehdä kaupallisella alalla jotain ihmisten parissa. Siksi juuri koinkin kauppiksen antavan hyvät eväät monenlaisiin tehtäviin, kun en tuolloin vielä tiennyt yhtään mitä haluaisin tehdä.

Millaisissa työtehtävissä teit KTM-tutkintoon kuuluvan harkkajaksosi? Harjoittelu ei ollut ainakaan meillä pakollinen, joten en ole tehnyt harkkaa. Kolmena kesänä tein kesätöitä pankissa arvopaperipalveluiden tuki -tiimissä, siitä olisin toki voinut ainakin kandiin tehdä harjoitteluraportin, jos olisin tarvinnut opintopisteitä.

Miten olet onnistunut yhdistämään koulun ja työn, pysyitkö tavoitetahdissa? Ihmeen hyvin näin jälkikäteen ajateltuna! Tässä työssä on tietysti se kiva puoli, että voi itse päättää milloin tekee ja mitä, joten joustavuudesta on ollut iso etu. Oli sitä joskus kovakin stressi vaikka tenttirysän keskellä jos oli vielä omat työdeadlinetkin (miten kaikki osuukin aina samaan syssyyn), mutta tosi hyvin sain paletin pysymään kasassa. Tein päivisin koulujuttuja ja iltaisin ja viikonloppuisin töitä, loppuvaiheessa oli tietysti siinä mielessä vapaampaa, että pakollisia luentoja ei ollut enää paljoa. Vaasassa ollessani tein opiskeluja ihan samaa tahtia kuin muut ja valmistuin esimerkiksi kandiksi samaan aikaan, nyt loppupäässä on vähän venähtänyt gradun osalta ja osa ystävistäni on valmistunut viime keväänä tai syksynä, mutta on niitäkin jotka ovat minun tapaani vasta nyt valmistumassa. Ihan tavoitetahdissa on siis töistä huolimatta menty ja siitä taputan kyllä itseäni olalle!

Vinkkejä kauppakorkeaan hakevalle? Muistan kyllä oman hakuprosessin kuin eilisen, eikä sitä aikaa ole yhtään ikävä! Eniten varmasti tarvitaan uskoa itseen, täytyy pystyä pitämään pää kylmänä ja keskittyä omaan suoritukseen. Muistan miten valmennuskurssilla ahdistuin nähdessäni muiden pistemääriä ja paniikki nosti päätään, kuinka minä voisin ikinä päästä sisään kun en pärjää yhtä hyvin. Tässä sitä kuitenkin ollaan! Mitään muita konkreettisia vinkkejä en oikein osaa antaa – pää kylmänä, paljon paljon lukemista ja asioiden sisäistämistä sekä rutkasti itseluottamusta! Niin ja on tärkeää pitää välillä myös vapaapäiviä, jotta pysyy henkisesti kasassa.

Kuinka paljon aikoinaan luit kauppiksen pääsykokeisiin? Olen aika hidas lukemaan ja asioiden muistaminen vaatii paljon työtä, joten tiesin että tarvitsen runsaasti aikaa. Lisäksi vähänkin matemaattiset asiat ovat mulle vaikeita. Aloitin siis jo tammikuussa ja luin aika tasaiseen tahtiin pääsykokeisiin saakka. Mitään määriä en enää muista, mutta kyllä ne kirjat tuli useampaan kertaan koluttua. Minähän en myöskään päässyt ekalla yrittämällä sisään, joten tokalla kerralla hakiessani oli jotain asioita jo valmiiksi muistissa ja se auttoi varmasti.

Koitko pääsykokeisiin valmistautumisen stressaavaksi? Voi kyllä :D Etenkin toisella hakukerrallani siinä oli jo niin kova paine, että nyt on päästävä sisään, ettei joudu taas odottelemaan yhtä vuotta. Jännitti niin paljon, epäonnistunko vai pääsenkö sisään, mutta piti yrittää pitää pää kylmänä.

Mikä oli parasta Vaasassa ja opiskelussa Vaasan yliopistossa? Ihmiset, ehdottomasti! Sain Vaasa-vuosilta elämääni niin paljon ihania ihmisiä, ei sitä turhaan sanota että Vaasaan  hakee hyvää ja rentoa porukkaa. Kirjoittelin tästä tarkemmin tammikuisessa yhteistyöpostauksessani Vaasan yliopiston kanssa, joten sieltä voi kurkata lisää jos kiinnostaa.

Mitkä opiskelutekniikat toimivat juuri sinulle? Naurattaa kun mietin, että löysinköhän edes koskaan niitä omia toimivimpia tekniikoita, kun tuntuu että aina oli vähän rämpimistä :D No ei mutta kuten sanoin niin tiedän tarvitsevani paljon aikaa, jotta pystyn rauhassa sisäistämään asiat. Olen myös visuaalinen ja toiminnallinen oppija, joten tein esimerkiksi tenttiin lukiessa tosi usein perinteisiä miellekarttoja tai muita muistiinpanoja, niin asiat jäivät paremmin mieleen.

Mikä on graduaiheesi? Graduaiheeni on vuokratyösuhteen vaikutus työntekijän psykologiseen sopimukseen – tutkin siis sitä, miten vuokratyöntekijät esimerkiksi sitoutuvat asiakasyritykseen, mikä heitä motivoi, miten työsuhteen kolmas osapuoli vaikuttaa ja niin edelleen.

Mistä saat motivaatiota kirjoittaa loppuun gradusi? Tästä kirjoittelinkin hetki sitten enemmän tässä postauksessa. Sitä motivaatiota sai kyllä repiä jostain todella todella syvältä, mutta nyt se on luojan kiitos kansissa ja palautettuna!

Minkä henkilöstöjohtamisen aihealueen koet sinulle tärkeimmäksi? En osaa kyllä sanoa, rehellisesti en koe niin suurta intohimoa tähän, että jokin aihealue tuntuisi minulle ihan ylitse muiden. Uskon, että kaikkia henkilöstöjohtamisen osa-alueita tarvitaan onnistuneen kokonaisuuden kannalta.

Mitä lähtisit nyt opiskelemaan jos lopettaisit lukion, valitsisitko uudestaan kauppiksen? Valitsisin kyllä uudestaan kauppiksen! Koin kauppiksen monia ovia avaavana ja sellaisena aika yleispätevänä vaihtoehtona, koska mulla ei ollut mitään selkeää intohimoa tai mielessä “omaa juttua”, mitä olisin halunnut lähteä tekemään.

Tuntuuko, että KTM papereilla olisi mahdollisuuksia monenlaiseen työhön? Toki en ole vielä hakenut töitä (tai omista vielä niitä KTM:n papereitakaan), mutta uskon että mahdollisuuksia on laajalti. Tietysti kun kauppatieteiden maistereitakin on niin valtava määrä, niin se tärkein on lopulta oma persoona ja se millainen työntekijä olet. Pelkät paperit ei varmasti vie vielä mihinkään työpaikkaan, mutta uskon että ne antavat hyvän lähtökohdan työnhakuun.

Photos: Essi / Edit by me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *