Raskaus Q&A

Pyysin Instagramissa teiltä vielä viimeisen kerran raskausaiheisia kysymyksiä (aiemmat Q&A -vastaukset löytyvät profiilista Pregnancy -kohokohdasta) ja ajattelin tällä kertaa vastailla muutamiin täällä blogin puolella. Ihanista kuvista kiitos Lotta Polvianderille, joka kävi viime viikolla ottamassa meistä odotuskuvia muistoksi <3

raskauskuvaus-odotus-parikuvaus-tampere-lotta-polviander-07986

Onko kaikki jo valmista vauvaa varten?

Nyt alkaa olla aika lailla valmista! Jotain pientä on toki vielä hankintalistalla – sellaisia käytännön juttuja kuten vaikka tuttipulloja ja pieniä pyyhkeitä, mutta kaikki isommat hankinnat on tehtynä. Vaunukoppaa odotellaan vielä jälkitoimituksena, mutta senkin pitäisi saapua ihan piakkoin. Kaikki pikkuruiset vaatteetkin odottavat pestyinä ja järjesteltynä lastenhuoneen lipastossa! Pitäisi vielä laittaa taulut seinälle, niin pääsen pian esittelemään huoneen teillekin.

Mihin sairaalaan haluaisit synnyttämään?

Töölössä kun asutaan, niin Naistenklinikka olisi meille sijainnin puolesta optimaalisin. Ei ole kuitenkaan mitenkään kiveen hakattua, että olisi pakko päästä juuri sinne, joten jos siellä ei olisikaan tilaa niin sitten mennään jonnekin muualle. Toiveena kuitenkin naikkari!

Mitä ajattelet synnytyksestä?

Synnytys toki hieman jännittää, mutta menen aika sillä asenteella, että otan sen mitä annetaan. Sitä kun ei juurikaan voi itse vaikuttaa siihen millainen synnytys tulee olemaan, joten menen hyvin avoimin mielin kaiken suhteen ja pääasia on, että vauva saataisiin terveenä maailmaan. Minulla ei ole mitään spesifejä toiveita muuta kuin että lääkkeellistä kivunlievitystä haluaisin mikäli vaan ehtii saamaan. Se kyllä jännittää, tuleeko latenssivaihe olemaan tosi pitkä ja miten voimat tässä tapauksessa riittäisivät läpi synnytyksen, sekä myös se, miten sitä tietää missä vaiheessa on oikea aika lähteä sairaalaan. Tai mitä jos synnytyksessä tulisikin jotain  komplikaatioita – onneksi Suomessa on kuitenkin niin hyvä terveydenhuolto ja sairaalassa on kaikki ammattilaiset tukemassa. Luotan siihen, että kaikki menee lopulta hyvin!

Miten olet valmistautunut synnytykseen?

Nyt koen valmistautuneeni ihan hyvin ja saaneeni tarpeeksi tietoa synnytyksen eri vaiheista. Meillä on ollut sekä neuvolan synnytysvalmennus että raskausjoogakurssin valmennus, molemmat koin hyödyllisiksi. Lisäksi olen kuunnellut podcasteista synnytyskertomuksia sekä muutama synnytysivdeo ollaan katsottu yhdessä ja niistä on ollut kyllä apua. Rauhoittaa mieltä, kun saa lisää tietoa ja näkee erilaisia skenaarioita ihan oikeista tilanteista. Nyt ollaan myös kuunneltu iltaisin ennen nukahtamista Peloton synnytys -kirjaa (jota moni suositteli minulle aiemmin Instagramissa) ja sekin on ollut tosi hyvä!

Oletteko miettineet, kuinka paljon näytätte vauvaa somessa?

Olemme puhuneet tästä kyllä paljon ja ollut aika selkeä yhteinen linja sen suhteen. Ajatuksena on, että alussa on ok näyttää vauvaa kasvoineen päivineen, koska vauvat nyt eivät ole kovin tunnistettavia vielä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun alkaa tulla enemmän piirteitä ja lapsi olla tunnistettavampi, niin emme enää näyttäisi kasvoja. Se tuntuu ainakin tässä vaiheessa hyvältä ratkaisulta lapsen yksityisyyden kunnioittamisen kannalta. Lapsi tulee siis varmasti näkymään arjessa mukana myöhemminkin, mutta ilman kasvoja ja jakamatta liikaa yksityiskohtia hänen elämästään. Ystävien kanssa tästä jutellessa olen usein käyttänyt Sara Parikkaa esimerkkinä – lapset näkyvät osana hänen arkeaan, mutta ei koskaan tunnistettavasti tai jakaen heistä liikaa. Mielestäni se on tosi hyvä tyyli, propsit siis Saralle!

raskauskuvaus-odotus-parikuvaus-tampere-lotta-polviander-07928

Mitä luulet mikä tulee olemaan sinulle haastavinta uudessa arjessa?

Hmm, vaikea sanoa näin etukäteen kun ei tiedä yhtään millaista uusi arki tulee olemaan. Varmasti tulee olemaan haasteita, mutta en jotenkin osaa ajatella niitä vielä tai asennoitua etukäteen, että jokin tulee olemaan haastavaa. Kohdataan ne haasteet sitten kun ne tulee eteen! Jos jotain pitää sanoa niin ehkä uni ja väsymys, kun olen tottunut että voin nukkua pitkään ja tarvitsen paljon unta, mutta siinäkin varmasti hormonit sitten jeesaavat.

Muuttuiko kosmetiikan käyttö kun tulit raskaaksi?

Ihan muutamien juttujen osalta ainoastaan, kuten esimerkiksi ripsiseerumin käytön jätin varmuudeksi pois, kun ei siitä taida olla juurikaan tutkittuna että voiko vaikuttaa jotenkin. Myöskään itseruskettavaa en ole käyttänyt raskausaikana, vaikka muuten tavallisesti välillä käytän. Muuten olen käyttänyt aika tavallisesti kosmetiikkaa mitä normaalistikin.

Mitä odotat eniten äitiydessä?

Odotan oikeastaan ihan kaikkea, kaikki kun tulee olemaan täysin uutta ja jännittävää näin esikoisen kohdalla! Odotan sitä ihan uudenlaista rakkautta omaa lasta kohtaan, sitä että näen Antonin isänä, sitä kun pääsee seuraamaan miten lapsi kehittyy ja millainen hänen persoonastaan muodostuu. Ja myös sitä, että tulen olemaan jollekulle pienelle ihmisille niin tärkeä ja korvaamaton. En pysty käsittämään, että minusta tulee pian äiti. Toivon, että pystyn olemaan tyttärelleme edes puoliksi niin hyvä äiti kuin omani on minulle ollut <3

Onko teillä jo nimi vauvalle?

On aika varmasti joo päätettynä! Alkuun meillä olisi ollut pojalle nimi valmiina, mutta tytön nimeä piti miettiä hieman enemmän. Selailtiin nimilistoja ja kirjoitettiin ylös kaikkia meitä miellyttäviä nimiä, kunnes lopulta yksi tuntui molemmista parhaalta. Katsotaan toki vielä sitten kun tyttönen syntyy, että tuntuuko nimi yhä oikealta, mutta ainakaan nyt tässä hetkessä en osaa kuvitella mitään muuta yhtä hyvää nimeä ja sitä välillä jo käytetäänkin vauvasta puhuttaessa. Toinen nimi on vielä mietinnässä.

raskauskuvaus-odotus-parikuvaus-tampere-lotta-polviander-07676

Mikä on yllättänyt raskaudessa?

Se miten paljon tätä nimenomaista kysymystä kysytään, haha! Ei vaan, mutta siis tätä on tosiaan kysytty tosi monta kertaa aiemminkin ja en ole vieläkään keksinyt kauheasti mitään, mikä olisi yllättänyt. Eihän sitä tietenkään tiennyt, millaista on olla raskaana, joten ei ole ollut juuri mitään odotuksiakaan. Jos nyt jotain pitäisi sanoa, niin ehkä se miten “helppo” raskaus omalle kohdalle on osunut, kun aika pitkään oli suhteellisen ns. normaali olo ja vasta tässä parin viimeisen kuukauden aikana on ollut enemmän kolotuksia ja särkyjä. Olen siis aika pitkälti pystynyt nauttimaan tästä ajasta, mistä olen tosi kiitollinen!

Onko tullut vastaan oireita tai vaikka vauva- tai raskaustarvikkeita, joista et olut ennen kuullutkaan?

Oireista esimerkiksi unettomuus oli sellainen, josta en ollut ennen kuullutkaan liittyvän raskauteen ja se yllätti! Ihmettelin kun aloin jossain vaiheessa raskautta heräilemään monena yönä ihan virkeänä ja pyörin sängyssä pari tuntia kunnes nukahdin uudestaan, tai heräsin viideltä ja luovutin lopulta kuuden jälkeen nousten ylös. Niin hämmentävää, mihin kaikkeen hormonit voivat vaikuttaa! Nyt loppuraskaudessa aamuisin vaivaava sormien nivelkipu oli myös ihan uusi ja yllättävä oire. Ja uusia tarvikkeitakin on kyllä myös paljon – ystäväni juuri puhui alipainepumpuista ja olin ihan että siis mitkä, hahah.

Kuvat: Lotta Polviander

2 thoughts on “Raskaus Q&A

 1. Ihana postaus❤️👶🏼 Täällä eletään arkea hieman alle 1kk ikäisen vauvan kanssa. Ihan parasta!

  Itsellä oli juuri vastaavanlaiset mietteet synnytystä varten. Onnekseni synnytys eteni supervauhdikkaasti ja vauva saapui terveenä maailmaan. Ei voi tietää, miten vauhdilla kaikki etenee :)

  Vielä vinkkejä tulevaan vauva-arkeen:
  – pissa-alustat ihan must! Me ollaan käytetty hoitopöydällä pentualustoja, ihan best!
  – tuttipulloja ja rintapumppua varten mikrosterilaattori, säästää aikaa keittämiseltä
  – ensipeitto on mahtava keksintö, ei nouse peitto kasvoille jos on menevämpi tapaus
  – umpikärjelliset yökkärit on must! Sukat aina kateissa.

  Onnea loppuodotukseen!👶🏼

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *