Täydellinen joulujälkiruoka ja ilahduttamisen ilosta

Kaupallinen yhteistyö: Valio & Asennemedia

Tämä joulu on epäilemättä hieman erilainen, kun yhdessäolon ja ystävien kanssa vietettyjen pikkujoulujen sijaan jouluun tuleekin valmistauduttua lähinnä kotioloissa. Harmittaa, että vuosittaiset pikkujoulut peruuntuivat, että en näe kaikkia sisarusteni lapsia jouluna ja että perinteiset piparkakkutalkoot ystävän kanssa jäivät tänä vuonna. Onneksi tämä on kuitenkin vaan yksi poikkeusvuosi ja ensi jouluna perinteet voi (toivottavasti) taas jatkua. Ja tietysti voi keksiä kaikenlaista muuta kivaa, miten muistaa läheisiä, vaikka nyt ei voikaan viettää aikaa yhdessä. Kirjoitinkin tähän postaukseen muutamia ideoita, sekä laitan samalla jakoon yhden aivan ihanan jouluisen jälkiruokareseptin. Tässä täydellinen ehdotus joulujälkiruokaan!

Valio_joulu1

Läheisiä voi tosiaan onneksi muistaa ja ilahduttaa etänä eri tavoin turvallisuus samalla huomioiden. Jos esimerkiksi omaa kauempana asuvaa isovanhempaa ei pääse nyt näkemään, voi tilata hänelle kukkalähetyksen oven taakse. Näin teimmekin juuri viime viikolla – poikaystäväni mummu asuu kauempana ja vieläpä yksin, joten halusimme ilahduttaa häntä näin joulun alla. Tilasimme hänelle kauniin joulukukkakimpun ja voi miten yllättynyt ja ilahtunut hän oli, kun kukkalähetti oli ilmestynyt oven taakse. Pieni ele, mutta varmasti ilahduttaa yksin asuvaa vanhusta <3

Oma ukkini taas täytti viime viikolla 93 vuotta ja vaikka näin kunnioitettava ikä vaatisi kunnon juhlistamista ja suvun kesken kokoontumista, niin näissä olosuhteissa se ei tietenkään ole mahdollista. Päätimmekin toisen siskoni ja veljeni sekä heidän lasten kanssa yllättää ukin menemällä syntymäpäivän iltana hänen oven taakseen – ukki osasi odottaa ainoastaan siskoani, joten hän oli valtavan yllättynyt nähdessään meidät kaikki ovellaan. Lauloimme (turvallisesti etäisyyden päästä ja maskit päällä) hänelle onnittelulaulun ja annoimme kukin hänelle jotain pientä herkkua syntymäpäivien kunniaksi. Ukki soitti vielä seuraavana päivänä meille jokaiselle kiittääkseen ja kertoakseen, miten yllättynyt hän oli!

Valio_joulu2 Joulu jälkiruoka

Tapoja ilahduttaa on monia – voit lähettää ystävälle tai sukulaiselle perinteisen joulukortin tai vaikka kirjeen, jos haluat rustata enemmän. Voit postittaa yllätyksenä ystävälle kirjan, josta arvelisit hänen pitävän, tai viedä oven taakse jotain itse leipomaasi. Veinkin juuri pari viikkoa sitten sisarusteni perheille leipomaani herkullista pipari rocky roadia – harmittaa että emme voi nyt joulutohinoida yhdessä ja nähdä kaikkien kanssa jouluna kuten yleensä, joten oli kiva muistaa heitä näin. Tällaiset muistamiset on tosi kivoja – keväällä yllätin myös yhden parhaista ystävistäni donitsitoimituksella ja vein hänen kotiovelleen uunituoreita, itse leipomiani donitseja.

Ukille vein synttäriyllätyksenä juurikin tätä kuvissa näkyvää ihanaa puoloffeeta – se on taivaallinen makean ja kirpeän yhdistelmä kinuskia ja puolukoita, herkullista piparipohjaa unohtamatta. Jos siellä on ruudun takana joku, jolle on napsahtanut jälkiruokavastuu joulupöytään tai haluatte vaikka ilahduttaa jotakuta, niin tässä erinomainen vinkki! Ja kuten yleensäkin kaikki täällä jakamani reseptit, niin resepti on helppo ja sopii näin ollen laiskallekin leipurille. Olen tehnyt tätä itse asiassa jo kahteen otteeseen, ukin ilahduttamisen lisäksi aiemmin marraskuussa ja lupasin leipoa vielä kolmannenkin kerran jouluaatoksi. Hyväksi todettu resepti siis!

Valio_joulu5 Joulu jälkiruoka

Puoloffee

Pohja
150 g piparkakkuja
75 g Valio voita

Kinuski
2 dl Valio kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 rasia (200 g) Valio Viola kinuski tuorejuustoa

Puolukkatäyte
250 g puolukkaa
1/2 dl fariinisokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
1 prk (3,3 dl) Valio kuohukermaa
pakastekuivattuja puolukoita

Hienonna piparit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Levitä seos leivinpaperilla pohjustetun ø 23 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille n. 2 cm:n korkeuteen.

Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa keskilämmöllä, kunnes seos on paksua kinuskia. Anna jäähtyä hetki. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Levitä kinuskitäyte pohjalle ja nosta jääkaappiin.

Kiehauta puolukat ja fariinisokeri kattilassa. Sekoita maissitärkkelys veden joukkoon ja lisää kattilaan samalla sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen muutama min. Mausta vaniljasokerilla. Levitä puolukkakiisseli kinuskitäytteen päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Voit tehdä halutessasi piirakan tähän asti myös edellisenä iltana ja koristella seuraavana päivänä.

Vaahdota kerma ja lusikoi piirakan pinnalle – olen itse laittanut kermaa hieman vähemmän ja tehnyt ehkä puolella määrällä alkuperäisestä ohjeesta. Koristele pakastekuivatuilla puolukoilla.

(Resepti valio.fi)
Joulu jälkiruoka

Ah, jos vaan tykkäät kinuskista ja puolukoista, niin takaan että tämä maistuu! Toivottavasti tästä on teille inspiraatioksi :) Ja hei jos kaipaatte lisää ideoita joulupöytään tai vaikka syötäviksi lahjaviemisiksi, niin Valion sivuilta löytyy paljon hyviä reseptejä.

2 thoughts on “Täydellinen joulujälkiruoka ja ilahduttamisen ilosta

  1. Nam nam nam, kuulostaa ihanalta tää leivonnainen! Makean ja kirpeän yhdistelmä toimii varmasti ♥ Miten ihana yllätys ukillesi! varmasti piristää monta päivää :)

    1. Makean ja kirpeän yhdistelmä toimii kyllä aina ja etenkin joulupöytään, kun ei ole liian makea jälkkäri! Ja ukki oli kyllä ihanan ilahtunut 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *