Parempaa unta

Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi & Asennemedia

Olen aina rakastanut nukkumista, ihan lapsesta saakka. Nauroin juuri kun luin vanhaa vauvakirjaani, miten äitini on kirjoittanut minun olevan tosi sikeäuninen – oh well, sitä olen edelleen! Nuorena kouluikäisenä taas äiti ja isä saivat aina olla kouluaamuina repimässä minua ylös, kun olisin halunnut pikkuisen vielä torkuttaa ja jatkaa unia. Ihme kyllä en muista koskaan kuitenkaan nukkuneeni pommiin ja myöhästyneeni koulusta tai töistä! Yhä edelleen näin vuosia myöhemmin nautin pitkistä aamu-unista, torkuttamisesta ja tietysti iltaisin siitä hetkestä, kun pääsee pujahtamaan lakanoihin ja painamaan pään tyynyyn. Nukkuminen on lähellä sydäntäni.

Tällainen unikeko kun olen, niin lähdin ilman muuta mukaan tähän IKEA Suomen hyvän unen kampanjaan. Mitkä asiat vaikuttavat nukkumiseemme ja miten nukkumismukavuutta voisi parantaa? Minkälaisia sisustusratkaisuja voisi tehdä tätä ajatellen? Tämä oli hyvä hetki miettiä itsekin niitä tekijöitä, joihin voin vaikuttaa paremman unen takaamiseksi. Pidinkin ennen kampanjaa unipäiväkirjaa, johon merkitsin miten paljon nukuin, heräilinkö yöllä tai oliko minulla vaikeuksia nukahtaa. Oli kiinnostavaa paneutua omaan nukkumiseen sekä unenlaatuun ja pohtia, mitä muutoksia voisin tehdä nukkuakseni vielä paremmin.

IKEA_syyskuu2

Aloitetaan kuitenkin siitä, minkälainen nukkuja minä olen. Pääosin nukun yleensä tosi hyvin ja nukahdan helposti, reagoin kuitenkin herkästi stressiin ja toisinaan on aikoja, kun en meinaa saada iltaisin unen päästä kiinni. Tähän auttaa itselläni usein äänikirjat – ei tunnu ihan niin turhauttavalta pyöriä sängyssä, kun voi samaan aikaan kuunnella kirjaa. Äänikirja on muutenkin hyvä keino saada ajatukset muualle ja rauhoittua ennen nukahtamista. Nukkumaanmenoaikaa tulisi kyllä aikaistaa, usein mennään nukkumaan 11-12 välillä venähtäen enimmäkseen sinne keskiyön paikkeille. Kirjasin unipäiväkirjaan myös ongelmani niska- ja päänsärkyjen kanssa, sillä huonon tyynyn myötä heräsin usein säryt vaivanani heti aamusta. Spoiler alert, se ongelma on nyt korjattu!

IKEA_syyskuu1

Tässä muutamia vinkkejä parempien unien takaamiseksi:

– Säännöllinen ateriarytmi & liikunta. Urheileminen väsyttää kehoa ja tekee unesta syvempää, mutta liian raskasta urheilua ei kannata kuitenkaan harrastaa juuri ennen nukkumaanmenoa.

– Vältä ruutujen tuijottamista ennen nukkumaanmenoa, sininen valo kun sekoittaa kehoamme ja estää melatoniinin vapautumisen. Käytän puhelimessa automaattista älä häiritse -tilaa klo 22, mikä hieman vähentää iltaisin puhelimeen tarttumista, kun ei tule ilmoituksia, eikä yölläkään herää mihinkään ääniin tai valoon. Tässä pitäisi kuitenkin petrata enemmän ja ihan oikeasti jättää ruudut, niin läppäri kuin telkkarikin, pois iltojen parilta viimeiseltä tunnilta. Omankin muutaman vuoden takaisen kokeiluni myötä tiedän sinisen valon vaikuttavan uneen ja sen laatuun ihan hurjasti!

– Viileä makuuhuone. Nukutaan ikkuna auki niin pitkään kuin vaan pystyy, mutta syksyn edetessä siirrytään viilentämään makuuhuone illalla, minkä jälkeen ikkunan voi laittaa kiinni ettei tule yöllä kylmä. Optimaalinen makuuhuoneen lämpötila on kuulemma 15-20 asteen välillä.

– Harmoninen tunnelma ja makuuhuoneen pimentäminen. Rauhallisia sävyjä, ei liikaa tavararöykkiöitä tai kalusteita. Meillä on paha tapa sysätä tavarakasoja sinne sun tänne ja huomasin näihin kuviin makuuhuonetta siivottuani, että miten paljon sellainen rauhallinen ympäristö tekee. Pyrkimyksenä nyt siis pitääkin makkari rauhoitettuna! Makuuhuone olisi myös ihanteellista saada pimeäksi nukkumaan mennessä. Olen miettinyt seuraavaan kotiin pimennysverhoja, meillä ei ole koskaan sellaisia ollut, mutta ihan pilkkopimeä makuuhuone houkuttelee kyllä ajatuksena.

IKEA_syyskuu3 IKEA_syyskuu4 IKEA2

Yksi tärkeä vinkki on tietysti myös nukkumismukavuuteen panostaminen. Tätä kohtaa olin tosiaan vähän laiminlyönyt, sillä meillä oli aiemmin ihan surkeat tyynyt (todella sellaiset ohuet lerpakkeet), jotka aiheuttivat mulle usein inhottavaa niskasärkyä ja pääkipua. Halleluja, nyt on asia korjattu! Valitsin meille IKEA-valikoimasta ergonomiset KLUBBSPORRE -tyynyt, joka sopii asentoa vaihtavalle nukkujalle. Ergotyyny tukee hyvin (ei enää tietoakaan lerpakkeesta, päinvastoin!) ja se pysyy myös viileänä geelikerroksen ansiosta. Ergonomisten tyynyjen lisäksi halusin makuuhuoneeseen hotellitunnelmaa, mikä on helppo luoda isommilla ja muhkeammilla 70×90-kokoisilla SKOGSFRÄKEN -tyynyillä. Petauskin näyttää heti houkuttelevammalta tuplatyynyillä! Viimeistelin vielä petauksen BLÅFLOX -helmalakanalla (joka tosin kuvissa tuli vahingossa ajatuksissani patjan eikä rungon päälle, hopsan!), en muistanutkaan miten paljon näinkin pieni asia kuin helmalakana vaikuttaa petaukseen.

Tyynyjen, patjan ja peittojen lisäksi vuodevaatteet ovat tärkeä osa nukkumismukavuutta, ainakin allekirjoittaneelle. Vitsit että tykkään näistä beigeraidallisista NATTJASMIN -lakanoista! Mieskin totesi parin näissä nukutun yön jälkeen, että nämä on kyllä kivat lakanat kun ovat niin viileän tuntuiset. Juuri viileyttä lakanoilta toivonkin, mikään ei ole ahdistavampaa kuin pyöriä (etenkin kesähelteillä) yöllä liian kuuman ja paksun tuntuisissa lakanoissa. Mukavan tuntuman lisäksi tykkään tästä pehmeästä raitakuosista ja sävystä, beige väri tuo kivasti lämpöä makuuhuoneeseen. Meillä ei ollut IKEA-lakanoita ennestään, joten täytyy sanoa että nämä yllättivät laadullaan todella positiivisesti! Hinta-laatusuhde on näissä kohdallaan.

IKEA_syyskuu6 IKEA_syyskuu5

Ja vielä tämä valkoinen karvapallero väliin nukkumaan, lemmikin läheisyyshän tunnetusti lisää mielihyvän tunnetta <3

IKEA Suomella on tosiaan nyt käynnissä hyvän unen kampanja, jonka tavoitteena on kannustaa suomalaisia nukkumaan paremmin. IKEA Suomi on nyt myös julkaissut digitaalisen unitaideteoksen, johon tekin voitte käydä täyttämässä tiedot omasta unestanne. Teoksen rytmi, liike ja musiikki muuttuvat sen mukaan, miten paljon suomalaiset jakavat untaan teokselle. Suomalaisten unta ja sen muutoksia pääsee seuraamaan reaaliaikaisesti 10.9.-22.10. osoitteessa ikea.fi/unemme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *