Kesäisiä reseptejä & keittiön parhaat mausteet

Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen & Asennemedia

Viikonloppuna mökillä käydessämme oli yhteinen ruuanlaitto yksi kohokohdista. Ollaan viime aikoina hieman laiskistuttu ruuanlaitossa – ei olla jotenkin vaan jaksettu arkena sen koommin panostaa kokkailuun, tai tehty sitä niin paljoa yhdessä. Arkena mennään usein sieltä mistä aita on matalin ja tehdään jotain helppoa ja nopeaa, kun taas viikonloppuisin on sitten kiva käyttää hieman enemmän aikaa ruuan tekemiselle. Ruoka ylipäätään tuo kyllä tänä aikana aivan erityisen paljon iloa – olen aina fiiliksissä kauppareissuista (muutenkin kuin siksi että pääsee ihmisten ilmoille, haha!) ja mietin viikonlopun ruokia vesi kielellä jo alkuviikosta.

Rajamäen3 Rajamäen6

Yksi yhteneväisyys on kyllä ollut niin arki- kuin viikonloppukokkailuissakin, nimittäin nämä uudet Rajamäen Luomu Liquid Mausteet, joita ollaan käytetty vähän joka ruokaan. Olen ollut näistä pikkupurtiloista niiin innoissani ja vinkkaillut tuoteuutuudesta monelle ystävällenikin – miten loistava innovaatio! Laitoin heti näitä ekaa kertaa testailtuani eräälle ystävälleni viestin, kuinka hänen on suurena chilin ja valkosipulin ystävänä ehdottomasti kokeiltava näitä. Luomu Liquid Mausteet ovat siis tuoreista yrteistä ja maustekasveista tehtyjä nestemäisiä mausteita, jotka on säilötty luomu väkiviinaetikkaan. Etikka tuo ruokiin kaivattua hapokkuutta, kun taas yrtit rutkasti makua. Putelit voivat näyttää pieniltä, mutta todella pieni määrä riittää maustamaan ruokaa, sillä maku tulee nestemäisistä mausteista todella vahvasti. Tämä on todettu muutamaan kertaan, kun miehellä on pikkuisen lipsahtanut Luomu Liquid Chiliä liikaa johonkin ruokaan :’D Hän onkin laittanut tuota Chiliä ihan kaikkeen, joten meillä on menossa toinen purkki tätä jo! Näitä myydään Keskon myyntipisteissä, ainakin itse löysin isosta K-Supermarketista oman Luomu Liquid -hyllyn.

Rajamäen7

Ollaan käytetty Rajamäen Luomu Liquid Mausteita mm. seuraavasti:

– Luomu Liquid Tilliä maustamaan kermaviilikastiketta kalalle (olin unohtanut ostaa tillin, joten voi riemua kun muistin tämän!), toimi ihan loistavasti.

– Luomu Liquid Basilikaa tuomaan makua bolognesekastikkeeseen.

– Luomu Liquid Oreganoa pitsan tomaattikastikkeeseen, ja tuli muuten paras tomaattikastike tähän asti! Mies pirskotteli vielä oman valmiin pitsansa päälle Chiliä.

– Luomu Liquid Inkivääriä sekä Chiliä tuomaan potkua bataattikeittoon.

Nämä jäävät kyllä ehdottomasti vakikäyttöön meidän keittiössä, niin aitoja ja tuoreita makuja! Kuihtuneet yrtit ovat meillä erittäin tuttu näky, joten nestemäiset mausteet ovat kuin tehty meikäläiselle. Rajamäen Luomu Liquid Mausteet säilyvät jopa kaksi vuotta avattuna huoneenlämmössä. Tuotteet sopivat niin ruuanlaittoon kuin pöytämausteeksikin, näitä pieniä kivasti pakattuja pulloja pitää mielellään esillä pöydässä. Tässä vielä mökkireissun kokkailuilta muutama resepti, jotka sopivat niin arkeen kuin viikonloppuihinkin :)

Rajamäen5 Rajamäen

Sitruunapasta

250 g pastaa
25 g voita
yhden sitruunan kuori raastettuna ja 3 rkl sitruunanmehua
1 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
2 tl Rajamäen Luomu Liquid Basilikaa
n. 50 g raastettua parmesaania
suolaa ja mustapippuria

Modifiotiin Hanna G:n tuttua sitruunapasta -reseptiä hieman käyttämällä timjamin sijaan Liquid Basilikaa, joka toimi loistavasti. Lisäksi annettiin voin ruskistua pannulla (vahingossa :D), mikä toi lisää makua. Huuhdo sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Sulata voi paistinpannulla, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu, ei haittaa vaikka voi hieman ruskistuisikin. Lisää pannulle viini ja nosta lämpöä, kiehauta. Lisää kerma, sekoita tasaiseksi ja lisää maun mukaan 1-2 tl Rajamäen Luomu Liquid Basilikaa. Keitä tällä välin pasta. Mausta kastike suolalla ja mustapippurilla, lisää myös puolet raastetusta parmesaanista. Yhdistä pasta kastikkeen kanssa.

Marinoidut jättikatkaravut

jättikatkarapuja
Rajamäen Luomu Liquid Inkivääriä
Rajamäen Luomu Liquid Chiliä
Rajamäen Luomu Liquid Valkosipulia
Rajamäen Ekstra-neitsytoliiviöljyä
hunajaa
limeä
suolaa & pippuria

Sitruunapastan kanssa sopii täydellisesti marinoidut ravut, joita ollaan yleensä maustettu tuoreella chilillä ja valkosipulilla, mutta nämä nestemäiset mausteet toimivat super hyvin! Määristä minulla ei ole mitään tarkkoja ohjeistuksia, sillä mies on tehnyt marinadin aina vähän mututuntumalla ja maistelemalla. Anna rapujen marinoitua jääkaapissa ennen grillaamista tai pannulla paistamista.

Rajamäen2

Vesimeloni-fetasalaatti & Basilika-vinegretti

vesimelonia
fetaa
salaattisekoitusta
punasipulia

2 rkl Rajamäen Ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 rkl Rajamäen väkiviinaetikkaa
Rajamäen Luomu Liquid Basilikaa
mustapippuria

Raikas kesäinen salaatti valmistuu helposti vesimelonista, fetasta, haluamastasi salaattipohjasta sekä punasipulista. Kastikkeeksi sopii täydellisesti yrttinen vinegretti, joka saadaan yhdistämällä väkiviinaetikkaa ja oliiviöljyä 2:1 (lisää tarvittaessa hieman oliiviöljyä), sekä Luomu Liquid Basilikaa. Tarkista maku, mausta mustapippurilla Tätä vinegrettiä tulee varmasti tehtyä toistekin salaatinkastikkeeksi!

Rajamäen8

Mausteiset lohkoperunat

Kotimaisia perunoita
Rajamäen Ekstra-neitsytoliiviöljyä
Rajamäen Luomu Liquid Chiliä
Rajamäem Luomu Liquid Oreganoa
mustapippuria

Näitä mausteiset lohkoperunat ovat yksi meidän vakkarilisukkeista, ja tehtiinkin näitä edellisenä iltana grilliruuan kaveriksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese perunat (ei tarvitse kuoria) ja leikkaa ne lohkoiksi kuuteen osaan. Laita lohkot kulhoon ja laske kylmää vettä päälle, jotta ylimääräinen tärkkelys irtoaa perunoista, anna kylpeä hetki. Valmista tällä välin yrtti-öljymausteseos sekoittamalla oliiviöljyyn Rajamäen Luomu Liquid Chiliä, Luomu Liquid Oreganoa sekä mustapippuria. Kuivaa perunat hyvin, jotta öljy tarttuu niihin. Kaada yrttiöljy kulhoon kuivattujen perunoiden kanssa ja sekoittele mausteet tasaisesti. Paista perunoita uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet väriä.

Rajamäen9

Rajamäen4

Ah, tulipa nälkä näitä kuvia katsellessa ja reseptejä kirjaillessa! Mökillä kaikki ruoka maistuu vielä jotenkin aivan erityisen hyvältä, vielä kun lämpenisi niin että pääsisi ulos terassille syömään järven äärelle. Sitä odotellessa, kyllä se kesä sieltä vielä tulee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *