Hurahtanut äänikirjoihin

Kaupallinen yhteistyö: BookBeat

Viime syksynä ajeltiin poikaystävän kanssa Helsingistä Tampereelle ja kaivattiin jotain kuunneltavaa ajomatkalle. Entäs joku äänikirja? Yhtäkään äänikirjaa en ollut koskaan kuunnellut, mutta kiinnostukseni oli alkanut heräillä ja halusin testata innostuisinko. Hetken mielijohteesta latasin BookBeatin sovelluksen, rekisteröidyin ilmaiselle kokeilujaksolle ja laitettiin ensimmäinen kirja automatkan ratoksi soimaan. Se tosin ei ollut ihan vielä rakkautta ensikuuntelulla, sillä kirja ei oikein temmannut mukaansa, enkä heti ymmärtänyt, miksi niin moni oikein hehkuttaa äänikirjoja.

BookBeat kokeilu

Sovellus kuitenkin jäi puhelimeeni ilmaisen kokeilun jälkeenkin ja pikkuhiljaa äänikirjat tulivat osaksi arkeani. Tallentelin kiinnostavan kuuloisia kirjoja sovelluksen listalle ja aloin löytää arjestani yhä enemmän hetkiä, joissa kaipasin jotain kuunneltavaa. Metsälenkillä koiran kanssa, kotona astianpesukonetta täyttäessä tai ruokaa laittaessa sekä aamuisin meikatessani. Myös yksin ajetut kilometrit moottoritietä pitkin tai junamatkat taittuvat huomattavasti mielekkäämmin, kun seurana on jokin mukaansatempaava tarina. Ei mennyt kauaakaan, kun olin ihan hurahtanut! Olinkin tosi iloinen, kun näin puoli vuotta myöhemmin minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä yhteistyötä BookBeatin kanssa. Postauksen lopusta löytyy linkki kuukauden ilmaista kuuntelua varten, mutta vielä sananen äänikirjoista ja tietysti myös vinkit omiin kirjasuosikkeihini.

BookBea6 BookBeat3

Äänikirjat antavat muuta ajateltavaa, viihdyttävät, opettavat uutta ja tarjoavat erilaisia näkökulmia. Olen pitkään halunnut herätellä nuoruuden lukuinnostusta, mutta aikani ei yksinkertaisesti riitä lukemaan fyysisiä kirjoja kuin harvoin, esimerkiksi lomalla uima-altaan äärellä. Äänikirjat ovatkin nyt avanneet ihan uuden maailman ja tuoneet uudestaan sen kaipaamani tunteen, kun voi uppoutua johonkin tarinaan ja koukuttua juoneen. Ne ovat myös auttaneet rauhoittumaan esimerkiksi iltaisin. Meillä oli poikaystävän kanssa yhdessä vaiheessa molemmilla vaikeuksia nukahtaa, joten ruvettiin kuuntelemaan yhdessä äänikirjaa ennen nukahtamista. Kuunteluhetkestä tuli sellainen mieleinen yhteinen iltarutiini ja johonkin tarinaan koukututtuamme oikein odotimme, että pääsemme taas illalla jatkamaan kuuntelemista. Paljon kivempi kuunnella jotain tarinaa ja hiljalleen rauhoittua, kuin yrittää väkisin saada nukahdetuksi sängyssä pyörien. Edelleen kuuntelulistallani on aina joku kirja, joka sopii kuunneltavaksi tällaisiin hetkiin, kun uni ei meinaa iltaisin tulla. Tällä hetkellä esimerkiksi Karita Tykän Hyvä Elämä -kirja, joka minulla on ihan fyysisenä kirjanakin, mutta Karitan ääni on niin ihanan lempeä, että siihen on täydellistä nukahtaa! Alla listaus muutamista muista kuuntelemistani kirjoista, jotka ovat jääneet mieleen.

BookBeat4

Auschwitzin tatuoija (Heather Morris)

Yksi mieleenpainuvimmista tähän asti kuuntelemistani kirjoista. Auschwitzin tatuoija kertoo nimensä mukaisesti keskitysleirille joutuneesta vangista Lalesta, joka saa tehtäväkseen tatuoida muiden vankien käsiin numerot. Tositarinaan perustuva romaani kuvaa Auschwitzin järkyttäviä tapahtumia ja kertoo rakkaudesta ja selviytymisestä. Kirja on niin kylmäävää kuunneltavaa ja se aiheutti niin monia tunteita kyyneleistä iloon, etten voi kuin suositella tämän kuuntelemista ihan jokaiselle. Nyt huomasin, että tälle on juuri tammikuussa ilmestynyt itsenäinen jatko-osa Cilkan tarina, joka meni heti listalleni!

Voittamisen anatomia (Aki Hintsa)

Poikaystäväni on kehunut Hintsan kirjaa monesti, joten se on ollut ikuisuuden listallani, mutta en ole saanut aikaiseksi tarttua kirjaan. Otinkin kirjan kuunteluun ja Voittamisen anatomia sopi loistavasti näin vuoden alkuun, kun tuntuu että kaipaa uutta starttia ja pientä motivaatiopuhetta. Toisin kuin alunperin luulin, kirja ei keskity pelkästään formulatähtiin, vaan se kertoo paljon myös esimerkiksi siitä, miten Hintsa on valmentanut huippujohtajia. Tosi kiinnostavaa kuunneltavaa, kaikkien kehujen arvoinen!

Maria Veitola: Toisinpäin (Maria Veitola)

Maria Veitolan Toisinpäin on jotenkin podcast -henkinen äänikirja, joten tämä oli tosi helppoa kuunneltavaa. Maria Veitola on toimittajan sijaan vastaajan roolissa ja hän vastaa niin ystäviensä kuin vihamiehiensä esittämiin kysymyksiin, äänikirja on tietysti hänen itsensä lukema. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan ja Veitolan rehellinen kerronta nappasi heti mukaansa!

Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti (Ulla Feldscher)

Tästä hetki sitten kuuntelemastani kirjasta olenkin jo vinkannut, vitsi miten hyvä tämä oli! Kirjailija Ulla kertoo oman tarinansa siitä, miten hänen aviomiehensä ei ollutkaan sitä, mitä hän luuli. En edes ensin tajunnut tämän olevan tositarina, mutta sen valjettua olin vielä enemmän koukussa tarinaan ja aivan silmät pyöreinä sen edetessä. En viitsi paljastaa enempää yksityiskohtia, mutta kuunnelkaa tämä!!

Nouse nyt: kuinka selvisin vakavasta onnettomuudesta (Ulrika Björkstam)

Olen ilmeisen viehättynyt näihin tositarinoihin – Nouse nyt taisi olla ihan ensimmäinen kuuntelemani äänikirja viime syksynä. Kirja kertoo suomalaisesta Meksikossa asuvasta Ulrikasta, jonka päälle syöksyy putoava suihkukone. Ulrikan kasvot ja keho palavat onnettomuudessa pahasti ja kirja kertoo hänen selviytymistarinastaan. Kirjan kuuntelemisen jälkeen ei voi kuin todeta, miten jokainen tarvitsisi ripauksen Ulrikan positiivista asennetta ja lujuutta!

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan – Nurinkurinen opas hyvään elämään (Mark Manson)

Mark Mansonin valtavan kehutusta kirjasta olen kuunnellut vasta puolet, mutta otin tämänkin listalle. Hyvä kirja kuunneltavaksi ihan jokaiselle etenkin tällaisella sosiaalisen median täydellisten elämien aikakaudella. “Kaikki ihmiset eivät voi olla edes oman elämänsä supersankareita, vaan meidän pitää hyväksyä puutteemme ja rajoituksemme”. 

BookBeat2

Mikäli sieltä löytyy ruudun takaa joku, joka ei ole vielä päässyt sukeltamaan äänikirjojen kiehtovaan maailmaan, niin tämän linkin kautta pääsette kokeilemaan BookBeatia kuukauden ajan maksutta (normaalin kahden viikon ilmaisen kokeilun sijaan). Etu on voimassa vain uusille BookBeat -käyttäjille. Jos BookBeatin konsepti ei ole jollekulle vielä lainkaan tuttu, niin kuukausimaksua vastaan voit siis kuunnella sovelluksen kautta rajattomasti äänikirjoja. Valikoima on ihan valtava, joten puhelimessa kulkee kätevästi mieletön kirjo tarinoita laidasta laitaan! Äänikirjat voi myös ladata offline-tilaan, mikä on kätevä ominaisuus esimerkiksi lentomatkoja varten. Ihania kuunteluhetkiä!

Oletteko te innostuneet äänikirjoista? Mitä olette viimeksi kuunnelleet, tai mikä äänikirja on jäänyt mieleen?

Kuvat: Anette Marie / Editointi minä

8 thoughts on “Hurahtanut äänikirjoihin

 1. Kiitos, kokeilujakso tulee heti käyttöön! Olen kerran kokeillut toista äänikirjasovellusta, mutta en silloin päässyt kiinni kirjojen kuunteluun. Niin moni on kuitenkin äänikirjoja kehunut ja vinkkisi kuulostivat niin houkuttelevilta, että annan uuden mahdollisuuden. :)

  1. Hei mahtava kuulla, että innostuit kokeilemaan uudestaan! Kuten sanottua, siinä voi mennä hetki että tottuu kuuntelemiseen – ainakin itselläni kesti ja mulla oli aluksi jotenkin vaikeuksia myös keskittyä. Ei siis kannata tyrmätä, jos ei ihan heti ensikuuntelemalla hurahda! 😉 Tuo psykopaatti -kirja voisi olla helppoa kuunneltavaa alkuun, kun sen tarina tempaisee aika nopeasti mukanaan 🙊

 2. Äänikirjat on ihan parhaita ja esim. työmatkat, meikkaushetket ja aamutoimet sujuu paljon mukavammin äänikirjan seurassa kuin vaikka musiikin!

  Voittamisen anatomialle myös suositus, lisäksi täytyy nostaa Exit-15 inspiroivaa tarinaa yrittäjyydestä, Maria Veitolan Veitola ja Karita Tykkä – Hyvä elämä. 😊

  1. Niin samaa mieltä! Musiikki on esimerkiksi salilla must, mutta muissa hetkissä äänikirja toimii paljon paremmin.

   Hei tuota Exitiä katsoinkin, kun oli Nousussa nyt -listalla! Nyt tallensin sen heti omalle lukulistalle, kiitos vinkistä ☺️ Maria Veitolan toistakin kirjaa olen alkanut kuuntelemaan ja tuolla aiemmin tekstissä mainitsinkin, että Karitan Hyvä elämä on mun nukahtamiskirja 😍 Karitan ääni on niin ihanan rauhoittava!

 3. Vahva suositus Michelle Obaman elämänkerralle, englanniksi kirjan on lukenut rouva Obama itse. 😍 Samoin Kiira Korven elämästä kertova Ehjäksi särkynyt oli todella hyvä.

  Mulla on nyt kuuntelussa toi Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan, ajoittain oon nauranut jopa ääneen.

  1. Sitä itse asiassa aloin joskus viime vuoden puolella kerran kuuntelemaan, mutta jotenkin se ei heti napannut, niin se jäi. Ehkä voi olla myös se, että kuuntelen niin vähän englanniksi, etten osannut jotenkin keskittyä siihen. Pitäisi kyllä kuunnella äänikirjoja myös englanniksi, niin ylläpitää samalla kielitaitoa ☺️ Ja hei kiitos, laitan tuon Kiira Korven kirjan listalle!

 4. Reilusti yli 100 kirjaa kuunneltuna, voin suositella lämpimästi💜olen löytänyt suosikkilukijoita, miehiä ja naisia joiden kerrontaa mielellään kuuntelen, Krista Putkonen-Örn, Erja Manto, Lars Svedberg ja kun siihen yhdistyy vielä loistavasti kirjoitettu kirja niin bingo🌸

  1. Ooh, sä olet sitten jo ihan konkari, vau! 😍 Lukija vaikuttaa kyllä yllättävän paljon, kerran oli joku inhokkilukija, jonka ääni ja kerronta ei toiminut yhtään omille korvilleni 🙈

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *