Lämmin chia-kvinoapuuro

Yhteistyössä Asennemedia & nu3

Mainitsinkin jo aikaisemmin, kuinka meidän keittiön kaappiin muuttivat ensimmäiset superfoodit. Aika myöhään sanoisinko, näistä ihmeherkuista kun on hohkattu jo useampia vuosia! Sytyn kuitenkin välillä hitaasti ja näin kävi tälläkin kertaa. Kaikkeen superjuttuun en silti lähde mukaan, esimerkiksi raakasuklaasta en ole ikinä oppinut pitämään ja kaikki tähänastiset ovat maistuneet lähinnä pahvilta – suklaa suklaana.

Chiakvinoapuuro6 Chiakvinoapuuro8

Chia-siemeniä olen kuitenkin halunnut testata jo jonkin aikaa, ja nyt siihen tuli hyvä sauma tämän nu3 -yhteistyön myötä. Nu3 on saksalaisperäinen hyvinvoinnin ja terveyden kauppa, joka on Euroopan johtavia alallaan. Verkkokaupan laajasta tarjonnasta löytyy myös nu3:n oma valikoima, josta tilasin meille chia-siemenien lisäksi kaakaonibsejä sekä kookosöljyä – tuttuja ainesosia, joita en kuitenkaan itse omassa keittiössä ole aikaisemmin käyttänyt.

Chia-siemenreseptejä on netti tulvillaan ja monet näistä ovat vanukasmaisia annoksia. Nyt talviaikaan kaipasin kuitenkin jotain lämpöisempää viileisiin aamuihin, ja halusin kokeilla The Cockin aamiaisen tyylistä ihanaa kookoksen makuista chia-kvinoapuuroa. Kaurapuuro ei pidä minulla nälkää ollenkaan, ja vatsa mouruaa jo parin tunnin jälkeen aamupalasta. The Cockin brekulla nautittu puuro piti kuitenkin nälkää myöhäiseen lounasaikaan asti eikä ihmekään, sillä sekä chia-siemenet että kvinoa sisältävät runsaasti proteiinia. En löytänyt ihan tismalleen sellaista ohjetta kuin kaipasin ja lopulta yhdistelin parista jenkkiblogista reseptin – hieman epämääräisen mutta maistuvan sellaisen ;)

Chiakvinoapuuro1 Chiakvinoapuuro4 Chiakvinoapuuro2

Chia-kvinoapuuro kookostvistillä (yhdelle)

1 dl valmista kvinoaa
1 dl kookosmaitoa
1 dl (tai enemmän koostumuksesta riippuen) mantelimaitoa
ruokalusikallinen chia-siemeniä
kanelia
vaahterasiirappia

Valmista kvinoa ohjeiden mukaan pienessä kattilassa. Sen valmistuttua lisää kookosmaito ja mantelimaito, lisää hyppysellinen kanelia ja lämmitä kunnes seos alkaa kiehua. Ota kattila pois liedeltä ja lisää chia-siemenet – anna seoksen vetäytyä 3-4 minuuttia niin, että siemenet ehtivät imeytyä nesteeseen.

Jos käy kuten meikäläisellä ja seoksesta tulee liian jäykkää, voit pelastaa tilanteen laittamalla puuron takaisin liedelle ja lisäämällä mantelimaitoa, kunnes puuron koostumus on sellaista kuin haluat. Nauti marjojen tai hillon kera, myös vaahterasiirappi tuo ihanaa makeutta!

Chiakvinoapuuro7 Chiakvinoapuuro3 Chiakvinoapuuro5

Chia-siemenet jäävät kyllä meillä ihan varmasti vakiokäyttöön! Kookosöljy taas on erittäin monikäyttöinen – poikaystäväni rakastaa laittaa sitä kahvin sekaan, ja ruuanlaiton lisäksi se sopii myös kuivan ihon tehohoitoon. Kaakaonibsit taas maistuvat vaikka puuron päällä tai smoothiessa! Mikäli joku muukin noviisi innostui näistä helpoista superfoodeista tai varastot kaipaavat täydennystä, niin nu3 tarjoaa -12%:n alennuksen (myös jo alennetuista tuotteista) koodilla JONNAMAISTA12, joka on voimassa 24.12.2015 asti!

Ja hei, kaipailen erityisesti näitä hyviä chia-siemenreseptejä! Omat kokkailuni ovat vielä varsin kokeiluasteella, joten antakaapa te kokeneemmat jotain kivoja ohjevinkkejä, joita pääsen testailemaan :)

22 thoughts on “Lämmin chia-kvinoapuuro

 1. Oi, näyttääpä herkulliselta! Itse olen pitkään miettinyt chia-siemenien ostamista, mutta eniten mietityttää osaanko käyttää niitä muun kuin puuron kanssa… Kun alat kokkailemaan chia-siemenistä erilaisia ruokia, niin jaathan ne tänne! Haluaisin nähdä mitä kaikkea herkkua näistä saa tehtyä :)

  http://sannalandia.blogspot.com/

  1. Kaikenlaisia vanukasohjeitahan löytyy paljon, itse vain en ole testannut vielä! Sellainen olisi vaikka kätevä välipala mukaan otettavaksikin, minulle ainakin tuottaa usein päänvaivaa mitä voisi ottaa vaikka töihin mukaan. Laitan varmasti jakoon, jos jotain hyviä yhdistelmiä tulee kokeiltua! ;)

 2. Mä en ymmärrä tätä kaukaisista maista haettuja “hifistely” ruoka-aineita. On todettu jo niin usein ettei niistä ole sen enempää hyötyä ainakaan henkilölle, jolla on normaaliruokavalio. Ja sekin, millaisen hiilijalanjäljen tommoset tuotteet jättää… kun niitä ihan kotimaisiakin tuotteita voisi syödä tai hakea vitamiinit suomalaisista marjoista. Huoh, jotenkin harmittaa miten monet on markkinoinnin uhreja eikä osata hakea ruoka-aineita lähempää. Uskon vain siihen että tämä kookosöljy-siemen-hässäkkä rajoittuu pieneen porukkaan ja parin vuoden sisällä tajutaan taas kotimaisten tuotteiden tärkeys :D

  Älä nyt ymmärrä väärin, tykkään sinun blogista ihan hurjasti ja olen seurannut sitä jo pitemmän aikaa. Itsellä vaan alkaa verenpaine nousemaan kun näitä Chiasiemeniä ja kookosöljyä näkee kaikkialla mutta toisaalta niistä ei ole loppupeleissä mitään/hyvin vähän hyötyä.

  1. Moi! Kertoisitko enemmänkin missä tutkimuksissa on havaittu ettei superfoodeista ole hyötyä? Väite niiden hyödyttömyydestä on aika kova väite joten mielelläni haluaisn lukea mistä tällainen väite tai tutkimus on peräisin.

   1. No sieltäpä tuli kärkästä kommenttia… ehkä haen tällä sitä, että yleishyvää ruokavaliota noudattavalle henkilölle noista ei ole kamalasti hyötyä. Eikä noita superfoodeja ole tutkittu yleisesti tarpeeksi, siksi niiden edut ovat vielä kyseenalaisia. Niissä on hyviä, mutta myös huonoja puolia. Nykyään perusihminen on helppo ylipuhua ja tuotteen tekeminen “seksikkääksi” on helppoa. Jokainen päättäköön itse mitä suuhunsa laittaa.

    Pitkä artikkeli mutta ehkä jaksat lukea http://www.hs.fi/ruoka/a1305965195301

    1. Ei hätää, saahan sitä virittää keskustelua asialliseen sävyyn! Ja täytyy myöntää, että itse olen lukenut aiheesta hyvin vähän, joten mielenkiintoista että linkkasit Hesarin artikkelin.

     Sen verran tosin kuitenkin sanottava, että tuskin muutaman “superfoodin” käyttäminen tarkoittaa sitä, etteikö tukisi myös kotimaisia tuotteita – itse ainakin syön esimerkiksi juuri suomalaisia marjoja kesällä minkä kerkeän ja talvisin pakkasesta.

    2. Tarkoitukseni ei ollut olla missään nimessä kärkäs vaan asiallisesti kysyä faktatietoa asiasta. Kirjoitus olikin minulle jo tuttu ja arvostan kirjoituksessa haastateltua lääkäriä. Samalla asiallisuudella haluan vielä heittää esimerkkinä, että syömämme banaanit ja juomamme kahvikin aiheuttavat samoja hiilipäästöjä, joten asiaa on hyvä ajatella kokonaisuutena.

     Lopputulemana jokainen voi toki syödä juuri sitä mitä haluaa ja kokee elimistölleen hyväksi, aivan niin kuin sanoit. :)

 3. Täytyypä testata ohjetta☺ Itse käytän ihan tavallisten 4-viljan hiutaleitten kanssa chiasiemeniä. Puuro pitää todella hyvin nälkää ja helppo tehdä☺ ja vielä päälle mulperin marjoja.

  1. Oi, täytyypä testata! Kaurapuuro kun ei tosiaan pidä yhtään nälkää meikäläisellä, mutta josko tuo yhdistelmä sitten :) Kiitos vinkistä Jenna!

 4. Kiitos reseptistä! Menee varmasti kokeiluun. :)
  Itse olen huomannut, että raakaauklaita on moneen eri lähtöön ja varainkin niitä pahvin makuisia.. ;) Pananalla on kuitenkin aivan suussa sulavia suklaita, minttusuklaa on oma suosikkini niistä. Sitä maistettuani (ja hamstrattuani useita levyjä..) en uskoisi että se on raakasuklaata ellen tietäisi. :)

  1. Eipä mitään! :) Jep, olen saanut traumat niistä pahvin makuisista – siis jestas miten pahoja jotkut niistä voivat olla! :D Tarkoititko Panan raakasuklaita? Googlasin ja löysin sellaisen ainakin Ruohonjuuren valikoimista – täytyy pitää tämä mielessä!

 5. Näyttää niin herkulliselta että täytyy varmaan kokeilla! Tosin raakaruokaahan tuo ei ole – raakaruokaa ei kuumenneta yli 40 asteen ;)

  1. Eikun testiin! Raakaruuasta en tosin puuron kohdalla puhunutkaan, mainitsin vain alussa esimerkkinä raakasuklaatrendin, johon en ole päässyt mukaan ;)

 6. En ehkä niin kovin ole chia-siemenistä innostunut, vaikka niitä omasta kaapista löytyykin. Teen niistä aika usein chia-geeliä (eli vettä+siemeniä)jääkaappiin, jota nakkelen smoothien sekaan, mut samantyyppisesti toimivat pellavansiemenetkin. Mutta kvinoaan oon ihan rakastunut, siitä tulee niin helposti hyvät ruokaisat salaatit. Kvinoapuuroa oon tehnyt mm. Eeva Kolun ohjeella, johon tulee myös kaurahiutaleita. On hyvää ja pitää kyllä tosi hyvin nälkää :)

  1. Kvinoa on kyllä salaatissa hurjan hyvää! Ja hei Eeva Kolun puuro-ohjeen olen laittanut itsekin talteen ja sitä on ehdottomasti myös testattava :)

 7. Itse syön joka aamu kaurapuuron, mihin on sekoitettu chia-siemenistä valmiiksi jääkaappiin tehtyä “geeliä” ja lisukkeena käytän puuron päällä runsaasti raejuustoa sekä marjoja tai mehukeittoa. Suosittelen kokeilemaan!! Moni tuttavani on ihmetellyt raejuustoa puurossa, mutta se sopii siihen oikeesti todella hyvin, sekä pitää siemenien kanssa nälkää loitolla huomattavasti kauemmin kuin pelkkä puuro. Maailman helpoin (ja nopein) aamianen esim. arkiaamuihin, mitä ainakin itse aamu-unisena kaipaan. :D

  1. Jep, raejuusto puuroon on kyllä ihan must jos puuroa syö, muuten sillä ei nälkä lähde. Itse nakkaan siihen sekaan vielä vähän pähkinöitä ja banaania. Puuro yksinään kun ei kauan vatsassa vanhene :)

   1. Raejuusto on kyllä parasta puurossa! Etenkin vadelmien kanssa, mm :) Kiitos Henriikallekin geelivinkistä, täytyy testata chia-siemenien käyttöä noinkin!

 8. MA olen ollut hurahtanut chia-siemeniin jo pari vuotta, niita voi mielestani laittaa melkein mihin vaan ja toimivat hyvin ainakin omalle elimistolleni. Just tassa aamiasella soin samanlaista puuroa kuin resptisi, piti oikein katsoa uudestaan :) Itse teen chiasta sita geelia, joko vedella tai kookos/matelimaidolla, suoraan purkkiin ja siihen paalle marjoja/hedelmia ja valipala on valmis. Useimmiten lisaan myos pellavansiemenia. Laitan myos munakkaaseen (joko geeli tai vaan kuivat siemenet), (banaani)pannareihin, kakkuihin, leipataikinaan, smoothieen (geeli tai kuivat siemenet). Jos alkaa se sama geeli kyllastyttaa niin tee siita aika loysaa ja surraa sitten sauvasekoittimella niin saat sellaista “vaahtoa”, vahan vaihtelua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *