Keittiön kaapit järjestykseen

Kaupallinen yhteistyö: IKEA Suomi & Asennemedia

Joissain sivulauseissa on voinut ehkä saada sen käsityksen, että minä en ole mikään maailman järjestelmällisin ihminen mitä tulee kodin säilytykseen. Haluaisin kyllä kovasti olla se tyyppi, jolla olisi kaikki tavarat aina paikoillaan. Sen sijaan kaapeissa vallitsee kaaos, paperit ovat levällään siellä täällä ja vaatehuone on pahemman luokan Monica-kaappi, jonne hädin tuskin pääsee kurkistamaan sisään. Järjestelmälliseen ja organisoituun ihanneminä -elämään on vielä matkaa, mutta nyt olen kuitenkin ottanut pienen askeleen sitä kohti. Olen nimittäin ihan oman elämäni Konmarina laittanut keittiön kuivakaapin ja laatikot järjestykseen!

Kuivakaappi on aiemmin ollut yksi murheenkryyni – sekalainen, täyteen ahdettu kaappi, jossa ei ole ollut mitään omia paikkoja millekään. Somessakin paljon näkyneen järjestelybuumin myötä olen aina kaiholla katselut muiden kaappeja, joissa kuiva-aineet ovat omissa purnukoissaan ja kaapin yleisilme on selkeä ja rauhallinen. En ole kuitenkaan saanut aikaiseksi tarttua härkää sarvista ja ryhtyä järjestelypuuhiin, ennen kuin nyt tämän täydelliseen saumaan osuneen IKEA Suomen kampanjan myötä. Ja nyt meidän kaappi näyttää juuri siltä miltä olen aina haaveillutkin! Ah, en osannut kuvitella miten fiiliksissä olisin lopputuloksesta. TAI miten fiiliksissä Anton olisi, oli pakko kirjoittaa ylös kun olin niin yllättynyt hänen reaktiostaan hänen kurkatessa ensimmäistä kertaa kuivakaappiin: “Mä olen sanaton. Aika paljon helpompi muuttaakin täältä! Mä tulin onnelliseksi tästä.” Ja niin tulin kyllä minäkin, kuten tuosta meikäläisen ilmeestä voi todeta, haha.

IKEA1

Järjestelyprojekti kannattaa aloittaa hankkimalla sopivat säilytyslaatikot ja -purkit. IKEA Suomen valikoimaa olen ennenkin hehkuttanut tällä saralla ja moni säilytystuotteista olikin minulle jo ennestään tuttuja. Tuotteita valitessa on tietysti tärkeää tarkastaa ensin tilojen mitat – mittasin keittiön hyllyjen ja laatikoiden korkeuksia ja syvyyksiä tarkastellakseni mitkä tuotteet sopisivat tähän tarkoitukseen. Päädyin tilaamaan VARIERA -laatikoita parissa eri koossa, IKEA 365+ -lasipurkkeja kuiva-aineiden säilytykseen sekä KUGGIS -sarjaa kuivakaapin alapuolella olevia vetolaatikoita varten. Lisäksi tilasin muutamia IKEA 365+ -sarjan lasisia, bambukansilla varustettuja ruoansäilytysastioita edellisten parhaat päivänsä nähneiden muoviastioiden tilalle.

Säilytystuotteiden valinnan jälkeen tyhjensin kuivakaapin sisällön ja kävin läpi kaiken. Onko jotain tuplana mitä voisi yhdistää yhteen purkkiin, entä onko jotain vanhentuneita tuotteita? Tässä vaiheessa keittiö näytti yhdeltä isolta kaaokselta kaiken ollessa levällään pitkin pöytiä, mutta ei pidä lannistua, sillä lopputulos palkitsee! Kuuntelin järkkäilyprojektin ajan äänikirjaa ja tämä oli itse asiassa yllättävän terapeuttista puuhaa. Läpikäynnin jälkeen puhdistin hyllyt – mietin miten onneksi kohta kaikki hyllyn pohjalle avonaisista pusseista tipahtaneet siemenenjyväset ja riisit olisivat historiaa. Seuraavassa näette ennen ja jälkeen -kuvat!

IKEA_keittiösäilytys2 IKEA_keittiösäilytys5 IKEA_keittiösäilytys4 IKEA_keittiösäilytys8

Jaottelin kaapin sisältöä hieman kategorioittain VARIERA -laatikoihin, esimerkiksi yhteen laatikkoon pähkinät, yhteen nuudelit sekä pavut ja säilykkeet omiinsa. Näin on helpompi löytää kaapista suoraan etsimänsä ja ylläpitää kaapin järjestystä, laatikot on myös näppärä nostaa alas, jos haluaa takariviltä jotain. Lisäksi kaapin yleisilme on huomattavasti siistimpi näin, kun vastassa ei ole epämääräinen ja värikäs purkkirivistö! Käytin pääasiassa pieniä 24 x 17cm -kokoisia VARIERA-laatikoita, mutta myös isompia 34 x 24 cm VARIERA-laatikoita.

Seuraavaksi purkitin kuiva-aineet, käytin IKEA 365 +sarjan isompia 1,7 l purkkeja sekä pienempiä litran purkkeja. En kokenut tarpeelliseksi siirtää ihan joka ikistä kuiva-ainetta omaan lasipurkkiinsa, vaan eniten käytetyt kuten riisin, jauhot, kvinoan, pastat, kaurahiutaleet, granolan ja niin edelleen. Olen jo nyt todennut lasipurkit todella käteviksi – ensinnäkin inhoan esimerkiksi avonaisia riisipusseja, joista riisinjyväsiä lentää sinne sun tänne ja ne ovat pitkin hyllyjä. Toisekseen läpinäkyvien purkkien myötä on paljon helpompi muistaa esimerkiksi jos jokin on loppumaisillaan. Kolmannekseen ovathan ne myös tosi kivannäköisiä! Purkit, kuten myös laatikot, kannattaa tietysti merkitä (vaikka tarrakirjoittimella tai vesiliukoisella tussilla), jotta ei myöhemmin mene sekaisin missä oli mitäkin.

IKEA_keittiösäilytys3

IKEA_keittiösäilytys6

KUGGIS Kannellinen laatikko 26x35x8 cmKUGGIS Kannellinen laatikko 18x26x8 cm

Vetolaatikot järjestelin KUGGIS -laatikoilla, nämä matalammat ovat täydellisiä tähän tilaan. Kuten tuosta ennen -kuvasta näkee, niin täältä ei ollut kovin helppoa löytää etsimäänsä, hahah. Nyt KUGGIS -laatikot pitävät järjestyksen ojossa – vasemmalla on kaikkea sekalaista, keskellä pienessä laatikoissa Telman luita ja nameja ja toisessa omat herkkuvarastot, oikealla taas spagetit jotka eivät korkeudeltaan mahtuneet hyllylle. KUGGIS -laatikoiden mukana tulee kannet, jotka saa helposti pidettyä myös laatikoiden alla jos niille ei ole tarvetta, mutta olenkin tykännyt piilottaa nuo isot laatikot kansien alle, niin on seesteisemmän näköistä.IKEA_keittiösäilytys7

 

Alimmassa vetolaatikossa taas on säilössä kattilat, pannut sekä kaikenlaiset ekstrakuiva-aineet ja tämän järjestelin kahden isomman VARIERA -laatikon avulla.

IKEA_keittiösäilytys9

 

Pari ekstravinkkiä vielä! Tälle bambuiselle VARIERA -laatikolle olisi vaikka mitä käyttötarkoituksia, mutta itse laitoin tähän oliiviöljyn ja käytetyimmät mausteet, joita pidämme aina esillä työtasolla. Näppärän kokoinen ja kivanäköinenkin vielä! Maustehyllylle taas tilasin muutamia ÖRTFYLLD -maustepurkkeja, joihin tyhjensin pussissa olleet mausteet. Maustehylly näyttää näin selkeämmältä, eikä ole vaaraa että avonaiset maustepussukat leviäisivät pitkin poikin.

IKEA_keittiösäilytys10 IKEA_keittiösäilytys11

Ai että, olen niin fiiliksissä tästä lopputuloksesta! Ja ylpeä itsestäni, kun kaltaiseni epäjärjestelmällisyyden perikuva sai aikaan näin hyvää jälkeä. Toivottavasti tekin saitte tästä inspiraatiota ja vinkkejä keittiön säilytykseen! Meinaako joku ryhtyä järkkäilypuuhiin tästä inspiroituneena?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *