Suomalaisen ruuan puolesta

Kaupallinen yhteistyö: Hyvää Suomesta & Asennemedia

Kuinka moni teistä kiinnittää huomiota ruokakaupassa elintarvikkeiden alkuperään? Moni meistä varmasti haluaa suosia ruokaostoksilla mahdollisuuden tullen suomalaista, mutta miten tarkasti esimerkiksi pakkausmerkintöihin perehdytään? Joidenkin tuotteiden, kuten vaikka hedelmien ja vihannesten kohdalla on yleensä helppo nähdä jo heti punnitessa alkuperämaa, mutta esimerkiksi pakatuista elintarvikkeista voi olla vaikeampi nähdä ensisilmäyksellä, onko tuote täysin kotimainen. Tuotteen tai valmistajan suomalainen nimi tai kotoisasti kuvitettu maisema pakkauksessa ei nimittäin välttämättä kerro aina totuutta siitä, onko tuote varmasti suomalainen.

Vaikka itsekin on ajatellut suosivansa paljon kotimaista ja tahtotila olisi ostaa ruokakaupassa mahdollisimman paljon suomalaisia tuotteita, niin en ole kuitenkaan ollut täysin kartalla esimerkiksi eri merkintätavoista tai tarkistanut pakkauksesta alkuperämaata. Teki hyvää perehtyä aiheeseen paremmin tämän yhteistyön myötä ja ehkä pääsen kertomaan myös teille jotain uutta. Tänään hypätään siis suomalaisen ruoan maailmaan ja puhutaan Hyvää Suomesta -merkistä. Mitä merkki meille kertoo ja miksi kannattaa suosia kotimaista ruokaostoksilla?

Hyvääsuomesta4

Hyvää Suomesta -merkki on ainoa kansallinen alkuperämerkki, joka takaa kotimaisen raaka-aineen ja työn. Kun löydät pakkauksen kyljestä Hyvää Suomesta -merkin, tiedät että tuote on valmistettu kotimaisista raaka-aineista. Jos kurkistetaan tarkemmin kriteereihin merkin takana, niin liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja muiden elintarvikkeiden osana on oltava aina 100% suomalaista. Jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-ainetta, kuten vaikka vehnäjauhot tai rypsiöljy, on sen oltava 100% suomalaista. Hyvää Suomesta -merkityissä useamman raaka-aineen tuotteissa taas vähintään 75% raaka-aineista on oltava kotimaisia. Kotimaisuusasteen joustaminen 75 % asti on myönnetty Suomen vuosittaisten satovaihteluiden takia. Lisäksi se sallii myös ruuan makuun, koostumukseen ja säilyvyyteen vaikuttavien ainesosien, kuten vaikka mausteiden tai muiden raaka-aineiden käytön, joita ei esimerkiksi voi kasvattaa Suomessa lainkaan. Kriteerit kuitenkin helpottavat meitä kuluttajia tunnistamaan ruokaostoksilla kotimaisen tuotteen ja erottamaan ne tuontiruuasta ja ulkomaista lihaa, maitoa, kalaa tai munaa sisältävistä elintarvikkeista.

Raaka-aineiden alkuperän lisäksi Hyvää Suomesta -merkki kertoo meille sen, että tuote on paitsi pakattu, niin myös valmistettu kaikilta prosessin osiltaan kotimaassa. Merkillä varustettuja tuotteita ostamalla tiedät siis tukevasi myös suomalaista työtä. Jos katsotaan lukuja havainnollistamaan vaikutuksia, niin maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa lähes 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia kaikista työllisistä. Kotimainen maatalous, elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden tukku- ja vähittäiskauppa sekä ravitsemispalvelut luovat arvonlisää ja tuovat verotuloja – kaikkineensa ruoka-ala tuottaa kansantaloudelle arvonlisäystä runsaat 15 miljardia euroa vuodessa. Ruokarahat ja meidän päivittäin tekemät valinnat  pyörittävät siis tehokkaasti kotimaan taloutta!

Hyvääsuomesta3 Hyvääsuomesta6 Hyvääsuomesta5

Tietenkään kaikkien tuotteiden kohdalla ei ole mahdollista suosia suomalaista – kuten todettua on raaka-aineita, joita ei täällä ole mahdollista valmistaa tai joita ei esimerkiksi pystytä valmistamaan tarpeeksi. Joidenkin tuotteiden kohdalla saattaa myös itse preferoida ulkomaista ja sekin on täysin ok – esimerkkinä nyt vaikka pasta on sellainen, jonka ostan mielelläni Italiassa valmistettuna. Lihan suhteen taas olen ehdoton ja sen on oltava kotimaista, myös maitotuotteita ostaessani varmasti ainakin 90 % on aina suomalaista joitakin yksittäisiä tuotteita lukuun ottamatta. Minulle suomalaisen ruuan suosiminen on myös tae ruuan laadusta ja turvallisuudesta – kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen ruuan puhtaus ja turvallisuus ovatkin erittäin korkealla tasolla. Lisäksi on tietysti ekologisempaa ostaa lähellä tuotettua, kuin jostain kauempaa tuotua sellaisten tuotteiden kohdalla joissa on mahdollista valita suomalaista tuontiruuan sijaan. Instagram Storyissa jaan enemmän omia kotimaisia suosikkejani, mutta muutaman tuotteen tässä mainitakseni meidän kauppakassista löytyy usein Vaasan Ohut Herkku Ruispaloja, suomalaisia pakastemarjoja, Valion maitotuotteita sekä kasvipohjaisia tuotteita, kotimaisia leivontatuotteita sekä Järvikylän raikkaita, tuoreita yrttejä. Kaikkien näiden pakkausten kyljestä löytyy tietysti Hyvää Suomesta -merkki!

Hyvääsuomesta2 Hyvääsuomesta1

Kukaan tuskin jaksaa tarkistaa kauppareissulla joka ikisen tuotteen pakkausmerkintöjä, mutta haastan teidät vähän tutkimaan esimerkiksi vakiokäytössä olevia tuotteita ja miettimään, voisitteko tehdä niiden kohdalla parempia valintoja. Jonkin tuotteen vaihtaminen kotimaiseen, Hyvää Suomesta -merkittyyn tuotteeseen on kuluttajalle pieni teko, mutta kuten edellä todettua, niin suuressa mittakaavassa meidän kaikkien valinnoilla on merkitystä!

4 thoughts on “Suomalaisen ruuan puolesta

  1. Yritän aina ostaa mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita. Kuten mainitsit niin on välillä ärsyttävää kun joissakin tuotteissa paketista voi saada mielikuvan, että on kotimaista, mutta sitten kun lukee pienellä präntätyt tekstit niin totuus onkin toinen. Tuntuu, että tätä on varsinkin lihatuotteissa. Paketin päällä saattaa olla jokin Suomeen liittyvä merkki ja takana lukeekin, että liha on tuotettu EU:ssa ja tuote on ainoastaan pakattu Suomessa. Saa välillä olla tarkkana näiden kanssa, itse ostan ainoastaan suomalaista lihaa ja kanaa. Kiva infopläjäys tärkeästä aiheesta. :)

    1. Mahtava kuulla! Ja juurikin näin, itsekin kun nyt tämän tiimoilta tutkin pakkauksia vielä tarkemmalla silmällä niin huomasin, että pakkauksessa saatetaan ratsastaa “pakattu Suomessa” -merkinnällä, mutta se ei kuitenkaan kerro muuten mitään kotimaisuudesta. Kuten sanoit niin saa olla tarkkana! 🙌 Hei tosi kiva että tykkäsit, ilo tehdä sisältöä tärkeän aiheen tiimoilta ☺️ Kiitos Hanna!

  2. Hyvä ja tärkeä juttu! Itse jäin kaipaamaan kuvaa Hyvää Suomesta -merkistä tähän juttuun, se olisi tuonut lisää infoa.

    1. Kiitos paljon Wilma! ☺️ Hei voi hitsi Hyvää Suomesta -merkki on kyllä kuvissa (tuo salaattikuva + saaristolaisleipäpaketissa), mutta olisi pitänyt ottaa ehkä vielä lähempää kuva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *