Viisi tapaa auttaa jouluna

Olen jo monena vuonna tehnyt aina näin joulun alla postauksen eri tavoista auttaa ja osallistua hyväntekeväisyyteen. Vaikka tosiaan aihe on toistunut täällä joka vuosi, niin julkaisen tämän jälleen, sillä tällaista postausta toivottiin tänäkin jouluna. Ja toisaalta, avun tarvehan ei mihinkään katoa – päinvastoin tänä vuonna se on vielä entistä enemmän tarpeen <3 Monessa perheessä on koronan myötä irtisanomisia ja lomautuksia, joten yltäkylläinen joulunvietto lahjoineen ja ruokineen ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Moni jo ennestään ahdingossa ollut perhe on entistä suuremmissa taloudellisissa vaikeuksissa koronapandemian myötä, joten apua tarvitaan tänä vuonna enemmän kuin koskaan.

Sydäntä särkee ajatella, miten moni lapsi voisi jäädä ilman jouluruokia tai lahjoja, tai tänä poikkeusvuonna erityisen paljon yksinäisyyttä kokenut vanhus ilman mitään muistamista. Erilaisia tapoja auttaa on monia ja osallistua voi pienelläkin summalla, joten kannetaanhan yhdessä kortemme kekoon ja autetaan muita. Jos sinun tilanteesi sallii auttamisen edes pienelläkin summalla, niin osallistuthan johonkin näistä hyväntekeväisyystempauksista <3

Joulu hyväntekeväisyys

OLE JOULUPUKKINA SENIORILLE

“Tutkimusten mukaan jopa joka kolmas vanhus kokee yksinäisyyttä. Korona-aika on pahentanut tilannetta entisestään ja suurella joukolla ikäihmisiä sosiaaliset verkostot ovat pienentyneet merkittävästi sekä tunne yksinäisyydestä vahvistunut. Joulun aikaan yksinäisyyden kokemus korostuu vieläkin enemmän.”

Yksinäisille vanhuksille joulukukkia lahjoittava kampanja on ilahduttanut vanhuksia jo monena vuotena. Osallistua voi etsimällä lähin kampanjassa mukana oleva kukkakauppa, valitsemalla mieluinen joulukukka lahjansaajalle (allergioiden vuoksi hyasintteja ja leikkokukkia tulisi kuitenkin välttää) ja kirjoittamalla oma joulutervehdys. Tämän jälkeen Kotona Asuen Seniorihoiva ja kukkaliikkeet toimittavat joulukukat yhteistyötahoille, jotka toimittavat kukat vastaanottajilleen viimeistään jouluviikolla. Näinkin pieni asia kuin kukka voi tuoda suurta iloa yksinäiselle vanhukselle, erityisesti tänä vuonna kun yksinäisyys on etnistä enemmän läsnä vanhusten arjessa <3

JOULUAPUA

“Jouluapua-yhteisön päämääränä on toimittaa apua pääsääntöisesti vähävaraisiin lapsiperheisiin. Yleisimpiä toiveita ovat jouluruoka, hygieniatuotteet, vaatteet sekä lelut lapsille. Jouluavun kautta apua saa arviolta noin 700 suomalaista perhettä vuosittain.”

Jouluapua toimittaa apua pääsääntöisesti vähävaraisiin lapsiperheisiin ympäri Suomea ja yhteisö toimii linkkinä avunantajan ja avunsaajan välillä. Avunantaja voi katsoa kartalta  apua tarvitsevan perheen ja lahjoituksen, kuten jouluruokaa, hygieniatarvikkeita tai joululahjan riippuen avunpyytäjän tarpeesta, toimittaen lahjoituksen itse suoraan avunpyytäjälle.

JOULUPUU -KERÄYS

“Hyväntekeväisyystempauksella kerätään lahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille, joilla voi olla rajallinen mahdollisuus saada joululahjoja. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia, pelkästään pääkaupunkiseudulla yli 10 000.”

Joulupuu -keräys on tuttu jo monen vuoden takaa ja on mahdollistanut joululahjoja monille lapsille ja nuorille, jotka voisivat muuten jäädä ilman pakettteja. Viime vuosina on Helsingissä ollut pulaa erityisesti 11-20-vuotiaiden nuorten lahjoista, sillä heitä on eniten lastensuojelun piirissä. Keräys toimii useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Katso lähin keräyspisteesi, tuo keräykseen käyttämätön uusi tai itse tehty lahja (lahjavinkkejä löytyy täältä) ja kuvaile pakettikortissa, kenelle lahja on tarkoitettu (sukupuoli, ikä ja lahjan sisältö). Joillakin paikkakunnilla lahja tulee myös paketoida, tutustu siis oman alueen ohjeistukseen. Tänä vuonna osallistua voi myös turvallisesti eJoulupuun kautta, jonne voi lahjoittaa rahaa keräykseen ja kerätyillä lahjoitusvaroilla ostetaan lahjoja niitä tarvitseville.

VENNER

“Pandemian pitkittyessä, nyt loppuvuonna monen perheen tilanne on taloudellisesti hyvin haastava, ja lähestyvä jouluaika saattaa tuoda stressiä lisäkulujen vuoksi. Tänä vuonna, tukalan tilanteen vuoksi lahjaksi toivotaankin aiempaa useammin ruoka-apua. Jokaiselle lapselle lounas -kampanja haluaa auttaa näitä perheitä.”

Venner on ruokakassipalvelu, joka toimii ympäri vuoden tarjoten ravitsevia ja terveellisiä ruokakasseja Hope ry:n piirissä oleville vähävaraisille perheille. Pandemian aikana Venner lanseerasi Jokaiselle lapselle lounas -kampanjan auttaen taloudellisessa ahdingossa olevia perheitä, ja kampanja jatkuu näin joulun allakin. Olen jo kahtena aiempana vuonna ostanut Vennerin kautta yhdelle perheelle ruokakassin, joten ehdottomasti haluan olla tänäkin jouluna mukana auttamassa. Voit olla mukana Jokaiselle lapselle lounas -kampanjassa ostamalla Venner-ruokalaatikon tai sen osan (15 – 90€), joten osallistua voi pienemmälläkin summalla.

HYVÄ JOULUMIELI -KERÄYS

“Hyvä Joulumieli -keräykselle on tänä vuonna entistä isompi tarve, sillä koronapandemian talousvaikutukset ovat iskeneet lapsiperheisiin. Tilannetta pahentaa se, että koronakriisi on vaikuttanut eniten niihin, joilla on jo ennestään ollut vaikeuksia.”

Suomen Punaisen Ristin sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräyksen lahjoituksilla hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Tavoitteena on kerätä reilu miljoona euroa ja jakaa 21 000 kappaletta 50 euron ruokalahjakortteja apua tarvitseville perheille, keräys on nyt käynnissä ja jatkuu aina jouluaattoon asti. Lahjoituksen voi tehdä Hyvä Joulumieli -sivustolla, soittamalla keräyspuhelimeen, lahjoittamalla suoraan keräystilille tai lähettämällä tekstiviestin. Lisätiedot löytyvät täältä.

Lisäksi:

 • Woltin kautta voi helposti lahjoittaa (5-50€) jouluaterian vähävaraiselle. Hope ry hankkii keräyksen avulla 50 euron ruokalahjakortteja, jotka jaetaan järjestön avun piirissä oleville perheille ympäri Suomen.
 • Ei unohdeta karvaisia perheenjäseniä <3 Mustin ja Mirrin myymälöissä (katso keräyksessä mukana olevat myymälät täältä) voi ostaa lahjan vähävaraisen perheen lemmikille. Musti ja Mirri huolehtii, että lahja päätyy Hope ry:lle ja sitä kautta oikeaan osoitteeseen.
 • Helsinki Mission joulukeräyksessä kerätään lahjoituksia yksinäisten ihmisten auttamiseksi, keräyksen kohteena on niin nuoret kuin vanhatkin ihmiset. Lahjoittaa voi haluamallaan summalla täällä.

15 thoughts on “Viisi tapaa auttaa jouluna

 1. Olisi mukava jos jokin vuosi ottaisit myös eläimet huomioon näissä. Vaikka eihän näitä asioita pitäisi tehdä vain jouluisin vaan apua tarvitaan vuoden jokaisena päivänä.

  1. Hei hyvä idea, unohdin että esimerkiksi Mustilla ja Mirrillä on ollut joulukeräys karvaisille perheenjäsenille! Lisään sen listaan ☺️ Ja ilman muuta avuntarve on ajankohtainen ihan vuoden jokaisena päivänä, näin jouluisin tarve vaan varmasti vielä korostuu.

 2. Hei, kiitos, kun tuot esiin erilaisia tapoja auttaa vähävaraisia perheitä, ikäihmisiä ja eläimiä. Pienikin lisäapu on aina ehdottomasti eteenpäin. :) Tämä postauksen koonti kuitenkin herätti halun tuoda esiin huomioni siitä, miten yleensä yksin asuvat aikuiset jäävät tällaisten lisäapujen ulkopuolelle. Aikuisissa on myös tukea tarvitsevia ja olisi aivan ihanaa, jos heillekin järjestettäisiin tällaisia keräyksiä.

  1. Ihan totta, varmasti on myös tukea kaipaavia yksin asuvia aikuisia, jotka ilahtuisivat muistamisesta tai avusta 💗

  2. Hei lisäyksenä, Helsinki Missiolla on joulukeräys yksinäisiä ihmisiä varten ja heidän piirissään on eri-ikäisiä ihmisiä nuorista vanhoihin. Lisään tämänkin listalle 💗

 3. Tärkeä postaus! Kiitos vinkeistä, itse olen lahjoittamassa ainakin Joulupuun ja Mustin ja Mirrin kautta <33

 4. Tänä vuonna on erityisen helppo tapa lahjoittaa paketteja Hope ry:lle. Prisman verkkokaupasta voi tilata 13.12. asti joululahjoja ja valita toimitustavaksi Hope ry. Prisma toimittaa paketit Hope ry:lle. Oli kiva konkreettisesti valita lapsille lahjoja, mutta ei tarvinnut lähteä ryysikseen vaan ihan kotisohvalta hoitui.

  1. Hei hyvä vinkki, kiitos! Hienoa että tänä vuonna on monta eri tapaa lahjoittaa ja osallistua keräyksiin, ettei tarvitse lähteä tungokseen ☺️

 5. Ihana että toit nämä esille! Me ostettiin ja paketoitiin tänäkin vuonna Joulupuu-keräykseen kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita lahjaksi. Ja lisäksi ostin pari lahjaa paikallisen Jouluapu-ryhmän perheille. Meillä ei enää useampaan vuoteen ole aikuisten kesken ostettu perheessä joululahjoja, mutta lahjojen ostaminen on minusta ihanaa joten olen kanavoinut tämän innon sitten näiden keräysten saajille :)
  Ihanaa joulun aikaa teille!

  1. Ihana kun autatte ja vieläpä useammalla tavalla, teillä on sydän paikallaan! 💗 Kiitos ja ihanaa joulunodotusta teille myös ☺️

 6. Minun joulun hyväntekeväisyyskohteet vuodesta toiseen koskevat luontoa ja eläimiä (yhtään vähättelemättä muita hyväntekeväisyyskohteita, mutta johonkin ne lahjoitukset tulee kuitenkin rajata). Tänä vuonna tein tuttuun tapaan lahjoitukset Sey:lle, Wwf:lle, Hesy:lle sekä Sll:lle. Lisäksi joka vuosi joululomalla siivoan kotoota kaiken minulle turhaksi käyneen, ja vien Punaisen ristin keräykseen.

  Tänä vuonna haluan myös ehdottomasti muistaa yksinäisiä vanhuksia, tänä vuonna he ovat enemmän yksin kuin koskaan aikaisemmin ja se on todella surullista. Kun ei voi olla läsnä. Onneksi voi toimittaa noita kukkia. :)

  1. Sehän on vaan hyvä, että kaikki eivät lahjoita yhteen ja samaan kohteeseen, jotta apu kanavoituu mahdollisimman laajalti ☺️ Hienoa että muistat lahjoituksissasi luontoa ja eläimiä!

   Tuo kukkalähetys on kyllä aina yhtä ihana idea ja erityisen tarpeen varmasti tänä vuonna. Ihan sydäntä särkee, miten paljon vanhukset ovat joutuneet tänä vuonna olemaan yksin, joten kiva kun voi edes jollain tavalla ilahduttaa 💗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *