Leivästä en luovu

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan & Asennemedia

Ystäväni oli meillä käymässä viime viikolla ja tarjosin hänelle välipalaleivät ennen kuin rupesimme tekemään yhdessä ruokaa. Leipä muuten maistuu jostain syystä aina parhaalta jossain muualla kuin omassa kotona! Ihan sama vaikka söisit samaa leipää samoilla täytteillä, niin jonkun toisen luona tai vaikka eväsleipänä töissä (ulkona nautituista retkileivistä puhumattakaan) se maistuu himpun verran paremmalta. Siinä yhteisen välipalan äärellä ystäväni mainitsi, miten hän ei juuri koskaan osta kotiin leipää, minkä kuultuani minä meinasin tukehtua kauraleivänmuruihini. Olinhan juuri tätä ennen tullut kaupasta, koska leipä oli ollut loppu. Leipää on oltava meillä kaapissa aina!

Vaasan6 Vaasan4

Kuten on jo voinut rivien välistä huomata, niin leipä on intohimoni – eikä mikä tahansa leipä, vaan laadukas, terveellinen ja herkullinen sellainenVaalea leipä on ollut aina herkkuani, mutta ihan valkoiset “pullamössöt” olen jättänyt kauppaan jo aikapäiviä sitten. Moni omista kaupan leipäsuosikeistani löytyy juuri Vaasanilta, muun muassa Ruispalat Ohut Herkku, 100% Kaura palaleipä sekä Ohut Kaura 100%.  Nyt Vaasan on tuonut jälleen yhden maistuvan uutuuden valikoimiinsa, nimittäin 5 Kuidun palat, joka on runsaskuituinen vaalea täysjyväleipä. Herkullisten palojen viljasta jopa 51% on täysjyvää ja kuitupitoisuus on 11%. Leivästä löytyy viisi kuidun lähdettä:

Viljat:
täysjyväkaura, vehnä & täysjyväruis

Siemenet:
kurpitsan- ja pellavansiemen

Hedelmät:
omena

Kasvikset:
peruna

Marjat:
mustaherukansiemenrouhe

Riittävä kuitujen saanti on hyväksi vatsan toiminnalle, ja minusta täysjyväleivissä on myös ehdottomasti enemmän makua. Tiesittekö, että laskennallinen päivittäinen kuitujen vähimmäissaantisuositus naisille on 25g päivässä? Parhaiten kuitua saa viljasta ja erityisesti täysjyväleivästä – ilman täysjyväviljatuotteita on käytännössä mahdotonta saada ravinnosta suositusten mukaista kuitumäärää (lähde: Terveyskirjasto). Tämä leipäuutuus on siis helppo ja vaivaton tapa saada päivän kuituja.

Vaasan1 Vaasan5

Testastin tätä uutta 5 kuidun palat -leipää paitsi perinteisinä aamupalaleipinä ihan vaan juustolla ja kurkkusiivuilla, niin myös syksyisen reseptin muodossa. Olen hulluna kantarelleihin ja olen ottanut tästä sienisesongista kaiken irti, joten kokeilin tällaisia helppoja kantarellileipäsiä. Leivät voi tehdä vaikka lounaan pariksi tai syksyiselle brunssille!

Huuhtele ja kuivaa kantarellit, leikkaa isompia kantarelleja pienemmiksi ja pilko kevätsipuli. Paista kantarelleja kuivalla pannulla, lisää hetken päästä joukkoon silputtua kevätsipulia ja kääntele pannulla kunnes sienistä ei irtoa enää nestettä, mausta kevyesti suolalla. Paahda leipiä kevyesti pannulla. Ripottele kantarelli-kevätsipuliseosta leipien päälle, lisää creme fraichea maun mukaan. Rouhi päälle mustapippuria ja lisää rucolaa.

Vaasan3

Vaasan9

Maistuvia leipätestailuja toivotellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *