Turvallista koulumatkaa

Kaupallinen yhteistyö: Liikenneturva & Asennemedia

En vielä ihan haluaisi ajatella kesän lähenevän loppuaan, mutta näin elokuun puolivälissä katukuvaan ilmestyvät koululaiset ovat aina varma merkki pian alkavasta syksystä. Itse asiassa kuuntelin tällaisia back to school -mainoksia radiossa kauhulla jo muutama viikko sitten havahtuen, että taas on tosiaan se aika vuodesta. Kesä on mennyt niin hurjan nopeasti! Tällä viikolla onkin jo voinut bongailla niin pienenpieniä koululaisia aloittamassa taivaltaan kuin vähän isompiakin oppilaita palaamassa kesälaitumilta takaisin koulun penkille. Näky on aina yhtä hellyyttävä, kun näkee kaduilla ekaluokkalaisia liian suuret koulureput selässään <3 Tänä vuonna myös kaksi siskonpoikaani ja yksi veljenpoikani aloittavat koulun – tädin on vaikea uskoa, että he ovat jo niin isoja! Sydämeni meinasi pakahtua, kun näin toisen siskonpoikani valtava reppu selässään. “Sinne mahtuu sitten kaikki läksyt”, hän totesi ylpeänä.

Liikenneturva1

Juuri koulujen alun myötä haluankin tänään puhua teille erittäin tärkeästä aiheesta, nimittäin liikenneturvallisuudesta ja etenkin puhelimien käytöstä ajon aikana. Minulle on erityisen tärkeää olla mukana tässä kampanjassa juuri siksi, että nuo omatkin tädin pienet silmäterät kulkevat nyt koulumatkojaan. Alkuun toki vanhempien kanssa matkaan totutellen ja liikennesääntöjä opetellen, mutta jossain vaiheessa he ovat kuitenkin omillaan. Liikenneturvallisuus on tietysti aina ajankohtainen aihe, mutta aivan erityisesti nyt pitäisi jokaisen autoilijan muistaa ratin takana ollessa nuo pikkuruiset koululaiset.

Halusin ottaa tämän kampanjan kulmaksi nimenomaan puhelimien käytön ajaessa, sillä toivoisin voivani vaikuttaa niiden käytön vähentämiseen edes hitusen. Liian usein näkee esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ihmisten ratin takana liikenteessä kuvaamia videoita ja ne saavat aina selkäpiini karmimaan. Puhumattakaan siitä, miten usein huomaa jonkin auton ajavan vaikka moottoritiellä hieman hatarasti, ja ohi ajaessa näet kuskin näpräävän puhelinta. Uskon, että jokainen on joskus sortunut ajaessa käyttämään puhelinta – allekirjoittanut mukaan lukien. Olen aina kuitenkin ollut suhteellisen tarkka puhelimen käytöstä ajaessa ja viime vuosien aikana olen opetellut vähentämään sitä entisestään.  Älypuhelimien myötä monella on varmasti houkutus selata ajaessa päivityksiä, ottaa video jostain hetkestä tai vastata ystävän viestiin. Puhelimen käyttäminen ajon aikana on kuitenkin laissa kiellettyä ja aivan syystä, sillä puhelin vie aina huomiota siltä tärkeimmältä eli liikenteeltä ja muilta ihmisiltä.

Liikenneturva5

Kuinka puhelimen käyttöä voisi sitten vähentää ja tapojaan parantaa? Ehkä mielestäni tärkeintä on ensin tiedostaa, miten iso riski puhelimen käyttö on liikenteessä. Viestin näpyttäminen tai jonkin videon kuvaaminen voi tuntua parilta hassulta sekunnilta, minkä aikana keskittyminen ei voisi herpaantua. Liikenneturvan selvitysten mukaan puhelimen käsittely aiheuttaa kuitenkin 0,5 sekunnin reaktioajan pidennyksen, joten se vie tarkkaavaisuutta ja lisää onnettomuusriskiä. Esimerkiksi juuri nämä pikkuruiset koululaiset voivat olla välillä muutenkin vaikeita havaita tai heidän liikkeensä voivat olla nopeita, joten autoilijan reaktioajan pidentyminen on vaaraksi. Jätä siis viestin kirjoittaminen tai kauniin auringonlaskun ikuistaminen toiseen hetkeen tai vaikka pelkääjänpaikalla istuvalle ystävälle.

Liikenneturva2 Liikenneturva4

Kaikenlaista puhelimen käsittelyä tulisi ratin takana ollessa siis välttää, mutta jos on esimerkiksi vastattava puheluun, niin muista handsfreen käyttö. Viesteihin taas kannattaa vastata vasta ajon jälkeen auton ollessa pysähdyksissä. Puhelin tulisi myös sijoittaa autoon oikein – itselläni onkin juuri hankintalistalla ilmastointiritilään kiinnitettävä puhelinteline, sillä käytän puhelinta välillä navigaattorina. Yhtenä vinkkinä puhelimen selailun vähentämiseen pitkillä matkoilla antaisin myös äänikirjat! Isoilla teillä pitkiä matkoja yksin ajaessa tykkään kuunnella äänikirjoja, sillä silloin ei tarvitse ajaessa ruveta etsimään puhelimesta esimerkiksi uutta biisiä tai podcastia edellisen loppuessa. Kädet vapautuvat rattiin, eikä keskittyminen herpaannu isoja nopeuksia ajaessa.

Liikenneturva3

Jokainen meistä pystyy muuttamaan totuttuja tapojaan, jotta meillä kaikilla olisi turvallisempi olla liikenteessä. Haluaisinkin Liikenneturvan kanssa haastaa teidät miettimään, miten te voisitte muuttaa omaa liikennekäyttäytymistänne erityisesti näin koulujenalun yhteydessä. Ehkä ajaa hieman rauhallisemmin koulujen lähettyvillä, tai opetella olemaan vaikka vastaamatta viesteihin ajon aikana? Jätetään ne puhelimet huomiotta ajaessa ja tehdään yhdessä turvallinen koulumatka kaikille pienille koululaisille :)

Ps. Ihana kun sain tämän tädin pienen ekaluokkalaisen kanssani kuviin tällä tärkeällä asialla <3  

2 thoughts on “Turvallista koulumatkaa

  1. Kiitos tärkeästä aiheesta!
    Kysymykseni on turhamainen, mutta mistä tuo mekko on? Ihana!

    1. Tämä on aiheena kyllä lähellä sydäntä, joten hienoa olla mukana tärkeässä kampanjassa ☺️

      Ja ilman muuta aina saa kysyä! Tämä on Neo Noir -merkkinen, ostettu Urban A:sta 💗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *