Väsymys veks & voimaa rautavalmisteesta

Kaupallinen yhteistyö: Salus & Asennemedia

Tällä viikolla on tuntunut ihanalta päästä takaisin normaalirytmiin ja kiinni rutiineihin. Olen huolehtinut säännöllisestä ateriarytmistä, kokkaillut terveellisesti ja selaillut kasvisruokakirjasta uusia inspiroivia reseptejä, päässyt lomalöhöilyjen jälkeen takaisin urheilemisen makuun ja mennyt ihmisten aikoihin nukkumaan. Uni on kuitenkin yhä maistunut aamuisin turhan hyvin ja torkuttaminen on edelleen suuri paheeni, mutta tuntuu, että mikään määrä unta ei vaan kertakaikkiaan ole riittävä. Haluaisin olla se tyyppi, joka herää aamulla virkeänä ensimmäisellä herätyksellä tai sisäisen kellon myötä.

Olenkin vihdoin tarttunut härkää sarvista ja ottanut asiakseni tehdä jotain koko loppuvuoden jatkuneelle väsymykselle.  Tähän asti kun olen lähinnä voivotellut asiaa (haukotellen perään) ja ottanut purkista vitamiineja satunnaisesti silloin tällöin muistaessani. Vaikka koen syöväni suht monipuolisesti ja liikkuvanikin jonkin verran, niin väsymys on silti piinannut syksystä asti. Toki tällaisena pimeänä vuodenaikana yksi sun toinenkin tuntee olonsa luonnollisesti väsyneeksi, mutta apukeinot tai väsymykseen johtavien syiden selvittäminen ei kuitenkaan ole pahitteeksi. Mikään tuskin saa minua lopettamaan torkuttamista, mutta jos tuntisin oloni edes himpun verran virkeämmäksi!

Salus3

Vaikka en olekaan saanut vielä aikaiseksi käydä mittauttamassa ferritiiniarvojani, jotka voisivat hyvinkin olla väsymyksen taustalla, on rautalisä ollut mielessäni jo pidemmän aikaa. Syön nykyään yhä vähemmän lihaa (eikä musta makkarakaan tamperelaisuudesta huolimatta maistu), joten saan ravinnosta rautaa lähinnä täysjyväviljasta, linsseistä, pinaatista, siemenistä ja kalasta, mutta en tiedä yhtään, saanko rautaa tarpeeksi. Täten rautavalmisteesta ei voisi ainakaan olla haittaakaan! Tämä Saluksen kampanja ei siis olisi voinut osua parempaan saumaan – auttaa väsymykseen ja uupumukseen, yes please. Muistin lukeneeni aiemmin Saluksen Floravitalista muun muassa Idan blogista hänen kirjoitettua alhaisista ferritiiniarvoista, joiden nostamisessa Floravital on ollut apuna jo useamman kuurin verran. Myös Stella kirjoitti loppuvuodesta kokemuksiaan Floradixistä, samoin hänen kommenttiboksissaan moni kertoi saaneensa tuotteesta avun. Hieman googlailtuani huomasinkin netin olevan pullollaan tämän nestemäisen rautavalmisteen nimeen vannovia – raskaanaolevia, kasvisruokavaliota noudattavia, runsaista kuukautisista ja täten raudanpuutteesta kärsiviä tai muuten vaan väsymykseen apukeinoja tarvitsevia.

Salus2 Salus4

Riittävästä raudansaannista ja alhaisista ferritiiniarvoista on puhuttu yhä enemmän, joten ajattelin, että tästä rautavalmisteesta voisi olla vinkiksi muillekin. Floravital on siis nestemäinen rautavalmiste, joka on Saksassa jo yli 100 vuotta sitten kehitetyn sisartuotteen Floradixin hiivaton, gluteeniton ja makeuttamaton vaihtoehto. Se sopii täten erityisruokavaliota noudattaville kuten kelaakikoille, hiiva-allergikoille tai vegaaneille raudan saannin täydentämiseen. Floravital sisältää vatsaystävällistä rautaglukonaattia, vesiuutetta yrteistä, hedelmätäysmehutiivistettä sekä C-, B1-, B2-, B6- ja B12 -vitamiineja. On tärkeää, että rautavalmisteessa on sen imeytymistä edistävää C-vitamiinia, myös B-vitamiinit ovat tärkeitä raudan kuljettamisen kannalta. Joihinkin muihin rautavalmisteisiin verrattuna Floravital ei sisällä säilöntäaineita ja se on myös vatsaystävällisempi vaihtoehto niille, jotka saavat oireita tavallisista rautavalmisteista.

Floravitalia otetaan kaksi kertaa päivässä, noin 30 minuuttia ennen ruokailua. Raudan imeytyminen on tehokkainta, jos annos otetaan kahdessa erässä. Olen kokenut parhaaksi ottaa ensimmäisen annoksen ennen lounasta, sillä aamupalalla nautittava kahvi heikentää raudan imeytymistä (samoin esimerkiksi kalsium ja tee), sekä toisen illalla joko ennen päivällistä tai iltapalaa. C-vitamiini taas tosiaan parantaa raudan imeytymistä, joten aion popsia nyt sesongissa olevia veriappelsiineja oikein olan takaa! Rehellisesti sanottuna rautavalmisteen maku ei ole lupauksistaan huolimatta minusta mitenkään super miellyttävä, vaan siitä tulee hedelmäisyydestä huolimatta sellainen raudan jälkimaku. Siihen kuitenkin tottuu ja tuo 10 ml:n annos on sen verran pieni, että sen pystyy kyllä saamaan helposti alas pari kertaa päivässä. Lisäksi meillä on ollut testissä Saluksen nestemäinen B-vitamiiniyhdistelmä, jotka niinikään auttavat vähentämään uupumusta ja myös edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa ja hermoston toimintaa.

Salus1

Takana ei ole vielä niin pitkää kuuria, että osaisin sanoa vaikutuksista, mutta kaikkien positiivisten kokemusten myötä odotukseni ovat korkealla ja jatkan rautavalmisteen käyttöä mielenkiinnolla. Floravitalia suositellaan käytettäväksi 2-3 kuuria vuodessa. Ruvettiin poikaystävän kanssa yhdessä kuurille ja muistutellaan päivittäin toinen toisiamme, olethan ottanut tänään raudan? Ajattelin nyt myös varata vihdoin ensi viikolle ajan labraan verikokeisiin mittauttamaan arvot, mikä on ollut to do -listallani jo pienen ikuisuuden!

Onko Floradix tai Floravital jollekin teistä jo tuttu?

15 thoughts on “Väsymys veks & voimaa rautavalmisteesta

 1. En itse farmaseuttina hirveästi innostu siitä, että somevaikuttajat suosittelevat tuotteita, jotka pitäisi kuitenkin olla käytössä vaan jos on oikeasti tarve tai todettu puutostila. Rauta on yksi näistä, eikä sitä suositella syötäväksi turhaan, kuten ei monia muitakaan kivennäis- tai hivenaineita taikka vitamiineja. Moni ei tajua, että esim. monet lisäravinteet voivat olla myös haitaksi elimistölle, ehkä se johtunee siitä että esim. juuri rautaa saa ilman reseptiä. Eli jos välttämättä haluat suositella jotain tällästä tuotetta, olisi hienoa, että edes suosittelisit ihmistä käymään verikokeissa tai tutkimuksissa ensiksi.

  1. Heippa Elisa ja kiitos kommentistasi! Ymmärrän kyllä näkökulmasi farmaseuttina. Tässä valmisteessa on kuitenkin niin miedosti rautaa (verrattuna vaikka ihan anemiaan määrättävissä rautavalmisteissa, jotka sisältävät 100 mg rautaa tai enemmän, eikä niitä pitäisi käyttää ominpäin ilman todettua raudanpuutosta), että annostusohjeita noudattamalla ja ohjeen mukaisesti 2-3 kuuria vuodessa käyttämällä elimistölle ei ole haittaa, vaikka rautavarastoja ei olisikaan mitattu. Googlasin vielä Suomen Lääkäriliiton Potilaan Lääkärilehdestä otteen, ”Vaikka hoitoannokset olisivat kohtalaisen suuria, rautaa ei todennäköisesti pysty saamaan haitallisessa määrin suun kautta, ellei taustalla ole usein perinnöllistä häiriötä jossa rautaa imeytyy liikaa.” Totta kai kohtuus kuten kaikessa, niin kuin ylempänä totesinkin ☺

  2. Ehdottomasti samaa mieltä Elisan kanssa. Ravitsemusterapeuttina en suosittele ketään popsimaan vitamiineja “varmuuden vuoksi” vaan aina todelliseen tarpeeseen ja yksilöllisesti ruokavalion tueksi. Liiallinen raudan saanti voi olla haitallista ja ainakin suolisto-oireet hyvinkin yleisiä. Ongelma ei ole kuitenkaan ainostaan se, että valmisteesta voi olla haittaa vaan se, että se esitetään hyödyllisenä johonkin hyvin subjektiiviseen oireeseen kuten väsymykseen. Yleensä väsymyksen tausta on monisyinen eikä lisäravinne sitä ainoana keinona tule ratkaisemaan paitsi ehkäpä plasebovaikutuksella. Väsymyksen syistä löytyy useimmiten liian lyhyet yöunet, stressi, vähäinen liikunta tai huono palautuminen arjessa tai yksipuolinen ja/tai riittämätön syöminen. Luonnollisesti lisäravinne ei ratkaise edellä mainittuja ongelmia, joten niiden suositteleminen niihin on heikolla pohjalla. Jatkossa siis vastuullisempaa sisältöä ja pseudotieteen levittämisen välttämistä, kiitos! 🤓

   1. Hei Laura ja kiitos kommentistasi! Missään vaiheessa en tekstissä väittänytkään, että yksi lisäravinne tekisi jotain ihmeitä, vaan tottakai taustalla on monia tekijöitä. Tekstissä viittasinkin raudasta juuri esimerkiksi kasvisruokavaliota tukemaan, tai mikäli muuten tarvitsee rautalisää (viitaten mm. juuri verikokeisiin), mutta ei pysty syömään tabletteja niiden aiheuttamien vatsavaivojen vuoksi. Harmi kuulla, ettei postaus mielestäsi ollut onnistunut, mutta näistä oppii taas sitten tulevaa varten :)

 2. Itse en kyllä viitsisi vaivautua napostelemaan pahanmakuista lientä päivittäin, jos ei ole mitään todettua raudanpuutetta. Ja jos on raudanpuute, niin mikäli tossa ei ole riittävää määrää sen korjaamiseksikaan, what’s the point… Uskoisin että ei pelkkä raudan lisääminen mitenkään virkistä, jos kerran väsymys ei sen puutteesta johdu. Ei ehkä(?) mitään haittaakaan, mutta periaatteesta mielummin käyttäisin rahani ja aikani johonkin oikeasti jaksamista tukevaan toimintaan. Näistä tämmöisistä valmisteista tulee suurine lupauksineen aina vähän semmonen fiba, että koitetaanko vaan ottaa rahat pois uuvahtaneilta.

  Joka tapauksessa toivotan tsemppiä tän (näköjään) ikuisen marraskuun läpi kahlaamiseen, itse kullakin on suuria vaikeuksia nousta aamuisin sängystä <3 :D

  1. Tarkoitin sitä, että esimerkiksi ihan anemiaan määrättävissä rautavalmisteissa raudan määrä on huomattavasti voimakkaampi. Mehiläisen sivuilta ote ferritiiniarvoista: “Varsinaista anemiaa aiemmin voidaan osoittaa rautavarastojen niukkuus tutkimalla ferritiinipitoisuus (S-Ferrit)”. Esimerkiksi tuossa linkkaamassani Idan postauksessa hän oli testannut ferritiiniarvot sekä ennen että jälkeen tämän rautavalmisteen käytön ja oli saanut arvot nousuun :) Mutta kuten tuossa edelliselle kommentoijalle vastasinkin, niin tietenkään yksi pelkkä lisäravinne ei tee mitään ihmeitä, vaan ihminen on tottakai kokonaisuus jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ravinto, uni jne. Ja siis tietysti jokainen tekee niin kuin itse parhaaksi näkee! 🤗

   Ikuinen marraskuu tosiaan, siltä ainakin tuntuu kun ei ole luntakaan! Tsemppiä sinnekin, kyllä se kevät sieltä onneksi taas tulee 😍

 3. Minua kiinnostaa,mistä tuo kuvien valkoinen paita mahtaa olla? Kivaa viikonloppua:)

  1. Se on Uniqlolta, mutta valitettavasti tuo maailman paras teepparimalli on ilmeisesti lopetettu, kun en ole enää löytänyt verkkokaupasta enkä liikkeistä 😭 Korvaajaa siis etsitään!

   Ihanaa viikonloppua sinnekin ☺️

 4. Oon huomannu itessäni ihan samaa torkuttajan vikaa😅 syytän tätä pimeetä vuodenaikaa haha! Onneksi kesää kohti mennään pikkuhiljaa..

  Pakko muuten kysyä, mistä sun farkut on? Tosi kivat!

  1. Sanos muuta, tai ainakin kevättä kohden 🙈 Päivä pitenee onneksi koko ajan, eli pahin aika on jo selätetty, huh!

   Farkut ovat Gina Tricotista, mutta valitettavasti jo vanhempaa mallistoa. Kannattaa kuitenkin tsekata Monkin Kimono -farkut, ne on tosi vastaavat mutta vähän jämäkämmät! Niistäkin olen itse saksinut nuo lahkeet tuollaisiksi rennommiksi ☺️

 5. Lääkärinä voin yhtyä aiempaan kommenttiin. Rautaa ei tule syödä ilman tietoa rauta-arvoista. Jos tuotteessa on niin miedosti rautaa, että sitä voi syödä, vaikka anemiaa ei olisikaan, mihin tarkoitukseen sitä silloin käytetään? Jos väsymys ei johdu anemiasta, ei tästä tuotteesta silloin ole apua väsymykseen. Pidän tällaista somessa tapahtuvaa terveystuotteiden mainontaa hyvin epäeettisenä.

  Toivottavasti blogisi jatkaa aiempaa linjaa eikä lähde monien muiden somevaikuttajien mukaan edistämään vastaavien tuotteiden myyntiä 😊

  T. Lukijasi jo blogin ensimmäisestä postauksesta lähtien.

  1. Heippa Johanna ja kiitos palautteesta! Kuten aiemmin kommentoineelle vastasinkin, niin harmi ettei postaus ollut kaikkien mieleen. En uskonut aiheen aiheuttavan näin paljon keskustelua, mutta aina näistä sitten viisastuu ja osaa ajatella sisältöä jatkossa uusista näkökulmista.

   PS. Huippua että olet ollut koko tämän ajan lukijana, vau! Ihan kohta vietetäänkin sitten ensimmäisen postauksen 8-vuotispäivää 😍 Toivottavasti pysyt menossa mukana jatkossakin!

 6. Heippa! Tästä raudanpuuteaiheesta puhutaan nyt paljon ja moni syö rautaa ilman edeltäviä verikokeita, joten haluaisin myös kommentoida asiaa lääkärin näkökulmasta. Kommentissa yllä mainitsemasi sairaus eli hemokromatoosi on pitkään oireeton eikä ihmisellä yleensä ole tietoa sitä sairastavansa ennen sen puhkeamista n. 20-40 ikävuosien jälkeen. Sairaudessa rautalisän syöminen voi aiheuttaa vakaviakin haittoja. On siis tärkeää, että raudanpuute todetaan (tai vähintäänkin sen ylimäärä poissuljetaan) ennen raudansyönnin aloitusta. 😊

  Joten kuten olitkin suunnitellut niin äkkiä vaan verikokeille. :) Väsymykselle on raudanpuutteen lisäksi paljon muitakin syitä joten niitäkin saa poissuljettua samalla.

  1. Moikka Anni ja kiitos kommentistasi! Hyvä saada aiheeseen muitakin näkökulmia, kun ei itse kuitenkaan ole ammattilainen. Nyt siis vaan niitä verikokeita varaamaan ja kuten sanoit, niin hyvä toki sulkea pois muut väsymystä aiheuttavat syyt samalla :)

   Ihanaa viikonloppua sinne!

 7. Nyt on pakko kommentoida.
  Olen kahteen eri kertaan nostanut veriarvot nimenomaan tuolla tuotteella.
  Ensimmäisen kerran synnytyksessä saadun sisäisen verenvuodon takia ( sain toki veritankkausta, mutta hb oli edelleen kaksinumeroinen) . Parissa viikossa nousi 130:een.
  Toinen kerta oli vuosia myöhemmin, kun kärsin runsaiden kuukautisten aiheuttamasta anemiasta (myös ferritiini 10).
  En tiedä, mihin tuon teho perustuu, mutta nosti arvot kohdilleen paremmin kuin apteekin valmisteet. Lääkäri oli aluksi epäuskoinen, mutta myönsi sitten, etten ollut ainoa potilas, jolla vastaavia kokemuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *