Tavoitteista ja unelmista

Näin uuden vuoden vaihduttua olen viime aikoina miettinyt paljon omia tavoitteitani ja unelmiani tälle vuodelle. Minulla on tietysti esimerkiksi asumiseen ja perheeseen liittyviä unelmia, mutta uratavoitteet mietityttävät. Mikä on seuraava iso steppi urallani? Mitä suurempaa tavoitetta varten teen nyt töitä? Päässä pyörivät kysymykset ovat saaneet välillä ahdistumaan, etenkin kun ympärillä puhutaan paljon tavoitteiden asettamisen merkityksistä ja siitä, miten konkreettiset tavoitteet mahdollistavat uralla etenemisen. En nimittäin juuri nyt tiedä yhtään, mitä kohti tavoittelen.

Uskon, että tämä fiilis juontaa ainakin osittain juurensa siihen, että valmistuin viime vuonna. Kauppatieteiden maisteriksi valmistuminen oli ollut se suurin tavoitteeni niin monen vuoden ajan ja erityisesti viime vuonna kirkkaimpana mielessäni viimeisten kurssien ja gradun kanssa painiessani. Nyt kun tuo tavoite on viimein saavutettu ja maisterin paperit ovat takataskussa, on ehkä jopa vähän tyhjä fiilis. Mitä suurempaa tavoittelen tänä vuonna? Viime vuonna minulla oli valmistumisen lisäksi valtavan hienoja työprojekteja, kuten Euroopan komission yhteistyö, joka toi juuri sitä kaivattua uutta haastetta työhöni. Ihania työjuttuja on toki tiedossa tällekin vuodelle, mutta ei vielä niin montaa tai mitään Invest EU:n kaltaista haastavampaa projektia. Toki tiedostan, että tässä työssä projektit tulevat eteen välillä todella nopeallakin tahdilla, joten näin tammikuussa on turha vetää vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä siitä, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. Se on vaan välillä vaikea muistaa, vaikka monivuotisen yrittäjäuran jälkeen pitäisikin jo osata sietää epävarmuutta ja epätietoisuutta.

George1

Näitä asioita päässäni pohdittuani olen lopulta todennut, miten hölmö on se ajatus, että jokaisena vuonna pitäisi tapahtua jotain suurta ja mullistavaa omalla uralla. Harvoin kenenkään elämässä se kuitenkaan menee niin, vaan luonnollisesti välillä tulee tasaisempia vaiheita – aina ei voi saada tutkintoa kouraan, vaihtaa työpaikkaa tai saada ylennystä. On myös ihan ok, ettei aina tiedä oikein itsekään sen tarkemmin, mitä seuraavaksi tavoittelee. Tiedän ainoastaan haluavani jotain uutta ja haastavaa, jotain missä voisin kehittää itseäni lisää. Tuleeko se sitten olemaan tähän työhön liittyvää vai jotain ihan muuta, sitä en vielä tiedä. Juuri nyt nautin kuitenkin tästä nykyisestä tilanteesta ja kypsyttelen niitä tavoitteita omassa päässäni, ehkä ne sieltä vielä muotoutuvat ajan myötä.

Viime viikolla unelmakarttoja tehdessämme selailin lehtipinoja etsien sopivia kuvia tai fraaseja, jotka puhuttelisivat minua. Löysin unelmakartalleni elämyksiin, matkustamiseen, asumiseen ja rakkauteen liittyviä lehtileikkeitä, mutta eteeni tuli myös kolme osuvaa tekstiä, jotka niinikään leikkasin irti. Ne eivät ehkä tee unelmistani yhtään sen konkreettisempia kuin mitä ne olivat ennen unelmakartan tekoakaan, mutta kuka tietää, ehkä voin myöhemmin palata karttaan ja todeta, että niillä oli jokin merkitys.

“Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan”

“Create”

“Älä katso sinne, minne et mene”

George3

Mitä ajatuksia tavoitteet ja unelmat herättävät teissä? Onko teillä jotain isoja tavoitteita tälle vuodelle?

Photos: Johanna Turpeinen / Edit by me

10 thoughts on “Tavoitteista ja unelmista

 1. Tosi hyvä kirjoitus, oon samoilla linjoilla kanssasi :) En oikein ymmärrä logiikkaa siinä, miksi jokaiselle vuodelle pitäisi olla isoja tavoitteita monella eri osa-alueella. Mielestäni se aiheuttaa vaan turhaa stressiä. Toki minullakin on aiemmin ollut vuosia, jolloin olen asettanut tavoitteekseni esimerkiksi koerkakouluun pääsyn tai valmistumisen, mutta suurin osa tavoitteistani ei ole koskaan sisältänyt kovin tarkkoja aikarajoja :) Nykyistä asuntoamme etsittiin noin kahden vuoden ajan, kun kiire ei ollut muuttaa edellisestä. Siinäkin meni useampi vuosi, ennen kun sain tehtyä salilla käymisestä itselleni elämäntavan, vaikka kovasti se uusi liikunnallinen elämä oli aina etenkin tammikuussa mielessä ;) Yleensä aina uuden vuoden ollessa käsillä toivon vain, että vuosi toisi tullessaan onnellisuutta ja terveyttä sekä itselleni että läheisilleni. Uran suhteen en ehkä ole se kaikkein kunnianhimoisin, minulle riittää että minulla on mielekäs ja sopivan haasteellinen työ, jonne on kiva aamuisin mennä :) Toivottavasti saat tällekin vuodelle mielenkiintoisia projekteja ja mitä tahansa urallasi vastaan tuleekin, toivon että blogin kirjoittaminen jatkuu ;)

  1. Kiitos ihana Mimmu kun kommentoit, hyviä ajatuksia ja samoilla linjoilla ollaan tosiaan! En ole koskaan tehnyt mitään tarkkoja viisivuotissuunnitelmia ja ahdistaa ajatellakin, että pitäisi tietää tarkalleen, missä olen viiden vuoden päästä. Ehkä olen sitten tässä asiassa enemmän sellainen go with the flow -tyyppi, kun taas jollekin toiselle sopii paremmin tarkkaan määritellyt ja ajallisesti suunnitellut tavoitteet. Samaistuin hyvin tuohon mitä puhuit salilla käymisestä, itsellänikin meni useampi vuosi, kunnes siitä sai edes jokseenkin elämäntavan. Ja sama tärkein toive minullakin jokaiselle vuodelle, ennen kaikkea terveyttä ja onnea itselle ja läheisille <3

   Ehdottomasti jatkuu, ei huolta! Blogi on kyllä niin iso osa elämääni ja arkeani (ollut kohta jo kahdeksan vuoden ajan, kääk!), joten ihan heti en ole tästä ja teistä ihanista lukijoista luopumassa 😍

 2. Samaa mieltä kanssasi! Jotenkin todella ahdistavaa ja jopa pelottavaa, kun ei ole mitään suurta tavoitetta tälle vuodelle.

  Toki ajatus perheestä kolmistaan on haaveena, mutta sekin on sellainen asia mihin pystyy itse vähän vaikuttamaan.

  1. Lohduttavaa kuulla, että muillakin on samoja fiiliksiä! Täytyy vaan saavuttaa joku mielenrauha, että näin on hyvä, ja niitä konkreettisia tavoitteita (oli ne sitten uraan tai johonkin muuhun liittyen) voi miettiä myöhemmin ☺️

   Kiitos Pauliina kun kommentoit ja ihanaa viikon jatkoa 💗

 3. Mulla vähän samat fiilikset. Jo viime vuonna mietin, että mitä uuden vuoden tavoitteita asetan, mutta lista jäi kovin lyhyeksi ja/tai tylsäksi. Tänä vuonna sama. Tavoitteet olivat lähinnä “nauti arjesta, koulusta ja kodista, liiku ja voi hyvin”. Ei mitään sen ihmeellisempää. Olin hieman pettynyt, kun toissa vuonna (2018) oli tavoitteena päästä kouluun. Oli joku konkreettinen tavoite minkä eteen teki töitä ja mihin tähtäsi. Nyt valmistumiseen on reilu vuosi, mitä muuta keksin. Tavallaan ottaa asiasta hirveän paineen ja stressin turhaan. Miksi joka vuosi pitäisi olla huikeat suunnitelmat ja sitten pettyy, kun niitä ei saavutakaan. En sano, että tavoitteet ovat turhia, mutta jos vain ottaisi päivä kerrallaan ja katsoisi mitä kaikkea keksiikään.
  En tiedä sainko mitenkään kirjoitettua sitä mitä ajattelen (10h koulupäivän jälkeen), mutta toivottavasti jonkun idean saa.
  Uskon, että kaikella on paikkansa ja aikansa. Ehkä pitäisi osata nauttia myös siitä “vapaudesta”, ettei ole sen kummempia tavoitteita ja paineita mitä haluaa. :)

  1. Sain kyllä hyvin irti mitä tarkoitit! Olen samaa mieltä, että tavoitteet eivät suinkaan ole turhia. Onhan se hyvä jos mielessä on jokin selkeä päämäärä niin silloin mennä sitä kohti, mutta että tavoitteet eivät ole aina välttämättömiä. Kuten sanoit, joskus voi mennä ihan vaan päivä kerrallaan! Ja ihan totta, että pitäisi nauttia myös siitä, ettei ole jotain seuraavaa isoa steppiä stressattavana. Viime vuonna odotti kuin kuuta nousevaa sitä hetkeä, kun on valmistunut, ja nyt kun se onkin saavutettu, niin on tyhjä fiilis, vaikka voisi vaan nauttia tästä “vapaudesta”. Eräs seuraajani jätti eiliseen Instagramissa kuvaan viisaat sanat: “Remember when you wanted what you currently have” ja tuo oli niin hyvä muistutus! 💗

   Kiitos Johanna kun jaoit omia ajatuksiasi ja ihanaa päivää sinne! 😘

 4. Mä rakastan unelmoida ja miettiä tavotteita, mutta kieltämättä ne ovat hieman aiheuttaneet lähivuosina enemmän ahdistusta. Tuntuu, että olen siinä iässä (26v.), että kaikille ympärillä vaan tapahtuu tällä hetkellä erityisen paljon niitä suuria asioita. On valmistumisia, vakituisia työpaikkoja omalla alalla tai muita ensimmäisiä isoja juttuja uralla, kihloja, häitä, omistusasuntoja, lapsia jne. Samoja asioita, joista itsekin olen aina haaveillut, mutta joihin en ole vielä päässyt kiinni. En ole oikein tiennyt, mihin haluaisin kouluttautua ja mitä tehdä työkseni, joten valmistumisen sijaan kouluja on jäänyt vaan kesken. Mutta tämän vuoden lopulla mun pitäisi valmistua, joten siinä minulle suuri tavoite tälle vuodelle. Suuri osa elämästä ja onnesta on kuitenkin kaikkea muuta, kuin jatkuvia suuria tavoitteita tai asioita. Helposti tässä vaan vähän tosiaan hämmentyy, kun kaikille tapahtuu yhtäkkiä niin paljon :)

  1. Ymmärrän hyvin ajatuksesi, nyt huomaa kyllä tässä iässä että Facebookissa ja Instagramissa tulee harvase päivä vastaan ilmoituksia perheenlisäyksestä tai kihloista tms. Ylemmässä kommentissa Johanna sanoi kuitenkin hyvin, että kaikella on paikkansa ja aikansa! 💗

   Tosi hienoa, että olet nyt tänä vuonna valmistumassa! Se on tosiaankin jo suuri tavoite itsessään. Ja vitsi se on kyllä sitten hieno fiilis kun viimein valmistuu, kun saa saavutettua jotain mitä on monta vuotta tavoitellut. Pitäisi vaan muistaa tuo fiilis näin jälkikäteenkin, helposti se unohtuu miten hartaasti silloin toivoi, että voisipa jo valmistua 🙈

   Vielä loppuun, sanoit viisaasti onnesta – ihan totta! 🥰

 5. Hei, pujahti vain mieleeni lähinnä tuo “uralla eteneminen”, että käytkö katselemassa työpaikkailmoituksia esim. MOL:in tai Monsterin kautta? Ajattelin vain, että jotakin uutta ja erilaista voisi sitäkin kautta ilmaantua. Itse pitää kuitenkin monesti tehdä työtä sen eteen, että etenee urallaan ja tuo työpaikkojen selailu, vaikkakin vain silloin tällöin, on yksi toimintamuoto urakehitykseen liittyen. Tsemppiä kuitenkin uuteen vuoteen!

  1. Hei Anne! En ole yhtään katsellut, toistaiseksi kun nautin vielä nykyisestä työtilanteestani yrittäjänä, enkä ole hakemassa töitä. Lähinnä olen vasta kypsytellyt ajatusta päässäni, että haluanko jatkaa yrittäjänä vielä pidemmän päälle ja kehittää jotain uutta tähän liittyvää, vai hakea jossain vaiheessa jotakin ihan muuta työtä. Uralla eteneminen on tietysti itsestä kiinni, se on selvää ☺️

   Samoin sinne tsemppiä uuteen vuoteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *