Herkän ihon ABC

Kaupallinen yhteistyö: ACO

Tämä vuodenaika on iholleni aina sitä haastavinta aikaa. Kesällä ehdin aina unohtaa, miltä  tuntuu, kun heti ilmojen viilennyttyä ihoni oireilee päivittäin milloin minkäkin ärsykkeen vuoksi. Atooppinen ihotyyppini riehaantuu heti syksyn ja talven tullen, etenkin ensimmäiset pakkaspäivät näkyvät ihon kunnossa välittömästi. Olenkin kertonut iho-ongelmistani viime aikoina Instagram Storyjen puolella – kiusallisen näköisistä punaisista laikuista kaulalla, hilseilevän kuivista kasvoista ja viimeisimpänä vielä suunympärysihottumastakin. On kuitenkin ollut aina lohduttavaa huomata, ettei ole ihopulmien kanssa yksin, vaan moni muu kärsii samoista vaivoista!

ACO1

Atopian lisäksi ihoani piinaa herkkyys. Olenkin aiemmin ehkä mieltänyt, että nimenomaan ihotyyppini olisi herkkä, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä se on ennemmin ihon ominaisuus. Kenen tahansa iho voi siis ihotyypistä riippumatta reagoida erilaisiin ärsykkeisiin, joten herkkä iho on varmasti tuttu “vaiva” monelle. Ihoärsykkeitä voivat olla esimerkiksi ympäristön epäpuhtaudet, lämpötilavaihtelut, hormonaaliset tekijät tai vaikka stressi – on yksilöllistä, mihin kenenkin iho reagoi. Ärsykkeet voivat aiheuttaa ihossa kuivuuden lisäksi esimerkiksi kutinaa, punoitusta tai vaikka kuumotusta. Kaikki näistä kuulostavat valitettavan tutulta ainakin allekirjoittaneelle, ja etenkin lämpötilavaihtelut ja hormonaalinen kierto näkyvät ihossani heti. Esimerkiksi aikaisemmin syksyllä vietin pari päivää pohjoisessa ja heti pakkasen myötä kaulan ihoni oli aivan punaisilla laikuilla.

ACO2

Ihon herkkyyden tiedostettuani olen yrittänyt rauhoittaa ihoani minimoimalla esimerkiksi ihonhoitotuotteiden vaihtelemisen – tässäkin ammatissa kun tulee testattua monia erilaisia uutuuksia, joten välillä olisi hyvä osata rauhoittaa omat ihonhoitorutiinit. Lisäksi olen alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, minkälaisia tuotteita iholleni käytän. Onko esimerkiksi jotain tiettyjä ainesosia, joita herkkäihoisena kannattaa välttää? Tähän kaikkeen olen perehtynyt enemmän nyt, kun apteekkisarja ACO on lanseerannut uuden Sensitive Balance -tuotesarjan, joka on kehitetty rauhoittamaan ja vahvistamaan herkkää ihoa. Sarjasta löytyy Sensitive Balance Face Cream ja Face Fluid, Sensitive Balance Micellar Cleansing Gel sekä Sensitive Balance Eye Cream. Tuotesarjan ajatuksena on, että se sopii jokaiselle, oli ihotyyppi tai omat ihonhoitorutiinit sitten millaisia tahansa. Tuotteet eivät sisällä hajusteita, väriaineita tai alkoholia ja ne on kaikki dermatologisesti testattu. Tuntuu muuten, että moni kaipaa nykyään nimenomaan hajusteettomia tuotteita, joten hienoa että se on huomioitu. Itsekin olen aika tarkka tuotteiden tuoksujen suhteen, sillä liian vahvasti hajustetut tuotteet saattavat helposti laukaista minulla päänsäryn.

Mitä kaikkea muuta herkkäihoisen kannattaisi sitten huomioida ihonhoidossaan, kuin esimerkiksi hajusteiden ja väriaineiden välttäminen? Juuri tuo syksyinen suunympärysihottuman ilmaantuminen on saanut minut entistä varovaisemmaksi sen suhteen, mitä iholleni laitan. Herkkäihoisen kannattaisi esimerkiksi välttää vaahtoavia puhdistusaineita, saman vinkin sain heti myös monilta kanssasisarilta suunympärysihottumasta puhuttuani. Siksi tuo ACOn sulfaatiton Sensitive Balance Micellar Cleansing Gel -puhdistusaine sopii omalle iholleni paremmin kuin hyvin! Ihoa ei kannata myöskään kuoria liialti tai liian vahvoilla, mekaanisilla kuorinta-aineilla, ja esimerkiksi AHA-happoja on syytä välttää. Herkkä iho tarvitsee myös prebiootteja, jotka vahvistavat ihon omaa suojaa ja tasapainoa.

ACO3 ACO4

Toivottavasti tästä pienestä infopläjäyksestä ja herkän ihon first aid kitistä on jollekulle apua! Olen jo nyt käyttänyt tuotteita muutaman viikon, mutta kerron lisää ACOn Sensitive Balance -tuotesarjasta tammikuun puolella, kun olen ehtinyt testaamaan tuotteita pidempään. Sillä välin voitte tutustua sarjaan ja tuotteisiin Yliopiston Apteekin sivuilla. Löytyykö sieltä muita herkkäihoisia ja samojen ihopulmien kanssa painiskelevia?

6 thoughts on “Herkän ihon ABC

 1. Mulla on aina ollut aika ns helppo iho, talvisin vähän kuiva, mutta ei kuitenkaan mitään sen pahempaa. Nyt kolmenkympin ylitettyäni olen kuitenkin alkanut kärsimään jonkinlaisesta aurinkoihottumasta (?) kasvoilla. Tai tuollaisen diagnoosin olen itse tehnyt :D Kesällä posket helottivat punaisena aina jos olin yhtään auringossa, mikään aurinkorasva ei auttanut siihen. Jotain pientä näppyäkin poskille ilmaantui, mielestäni juuri sellaista aurinkoihottuman näköistä. Nyt talven tullen ja auringon mentyä piiloon on tuo vaiva on hävinnyt, mutta voisin ottaa testiin nämä ACOn tuotteet viimeistään sitten keväällä, jos/kun tuota iho-ongelmaa alkaa taas ilmenemään. Kiitos vinkistä siis! :) Vaihtoehtoja kun löytyy tuhat ja sata, on välillä tuskallista koittaa löytää sitä itselleen sopivaa.

  1. Oho, onpa jännä! Ehkä kannattaisi ensi kesänä käydä ihotautilääkärillä näyttämässä, jos samat oireet tulee taas? Outoa jos ei suojakerroinkaan auta, vaan ihottumaa tulee silti 😩 Mutta testaa ihmeessä silloin näitä, josko herkän ihon tuotteet saisi ihon rauhoittumaan. Se on kyllä tylsä fiilis, kun on tottunut että on suhteellisen hyvä iho, ja yhtäkkiä tuleekin jotain ongelmaa eikä tunnu yhtään “omalta iholta”!

  1. Voi kiitos Johanna 💗 Lämmittää erityisen paljon mieltä, oli nimittäin aivan pilkkopimeä päivä kun näitä kuvattiin! Ja kranssi on tietysti rakkaan siskoni käsialaa 😍

 2. Moikka näin myöhässä😊! Miten hoidit tuota suunympärysihottumaasi ja helpottiko ilman lääkärin kuureja? Pitääkin vaihtaa tuo vaahtoava meikinpuhdistua aine pois😄

  1. Moikka Milja! Sain Instagram Storyn kautta niin hyviä vinkkejä suunympärysihottuman hoitoon kanssasisarilta (kuka tässä mitään lääkäreitä tarvitsee 😂), että sain sen kuriin niiden avulla. Toki lääkäri ei ole minulle tuota suunympärysihottumaa diagnosoinut, mutta olen 99% varma että kyse oli siitä. Tietysti jos kotikonstit eivät olisi auttaneet, niin olisin seuraavaksi mennyt ihotautilääkärille.

   Tarkistin tosiaan että putsari ei ole vaahtoutuva, myös hammastahnan vaihdoin sulfaatittomaan (esim. Sensodyne). Apteekista kävin ostamassa ilman reseptiä saatavilla olevaa Rozex -voidetta, jolla sain ihottuman pois jo ihan muutamassa päivässä. Moni suositteli tuota ja se tosiaan toimi ainakin minulla ja koko suunympärysalueen punakkuus on kaikonnut! Kerran tai kaksi ihottuma on meinannut puskea takaisin, mutta voiteella lähtenyt aina taas heti. Toivottavasti näistä on jotain apua! 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *