Rahoituskohde Rovaniemellä

Kaupallinen yhteistyö: Euroopan komission Suomen-edustusto Asennemedia

Alkuvuodesta käyntiin polkaistu yhteistyö Euroopan komission kanssa ja EU-investointien hyödyistä kertova investEU -kampanja saa ilokseni vielä jatkoa. Mikäli tämän yhteistyön aikaisemmat postaukset ovat menneet ohi, niin olen tämän kuluneen vuoden aikana kirjoittanut muun muassa työelämälähtöisestä opiskelustanaisyrittäjyydestäErasmus+ -vaihdosta sekä kestävän kehityksen hankkeesta Italiassa. Matkan varrella on ollut niin monia kiinnostavia hankkeita ja yrityksiä sekä ihmisiä näiden takana, joten olin iloinen että yhteistyö jatkui vielä! Tällä kertaa puhutaan taas hieman suomalaisesta yrittäjyydestä sekä työllistämisestä. Kuten olen aikaisemmin jo tainnut mainita, niin yrittäjätarinat ovat aina mielestäni super inspiroivia, joten tämä oli taas tosi kiinnostava aihe.

Rovaniemi5 Rovaniemi4

Instagramiani seuraavat varmasti jo huomasivatkin, kuinka kävin viime kuun lopulla Rovaniemellä tämän tiimoilta. Syy visiitilleni oli paitsi viime aikoina vahvasti sykkinyt kaipuu Pohjoiseen (ei olisi voinut parempaan saumaan tulla tämä!), niin myös perheomisteinen hotelliketju, jonka Santa’s Igloos Arctic Circle -igluihin kävin tutustumassa. Santa’s Hotels -ketjun takana toimiva lappilainen perheyritys sai nimittäin lähes 1,5 miljoonaa euroa EU:n ja valtion rahoitusta, joten tämä on taas yksi esimerkki siitä, miten EU tukee yrittäjiä ja minkälaisia hankkeita täällä kotimaassa on. Ainakin itselleni tällaiset etenkin kotimaiset esimerkit investoinneista konkretisoivat huomattavasti enemmän EU:n suomia mahdollisuuksia, kun ne löytyvät läheltä. Mitä kaikkea saatu rahoitus mahdollisti suomalaiselle perheyritykselle, entä minkälaiset ovat sen laajemmat vaikutukset esimerkiksi alueen kehittämisen ja paikallisten työllistämisen kannalta?

Rovaniemi9 Rovaniemi13 Rovaniemi11

Pääsimme kuulemaan toimitusjohtajaa Maarit Ahoa, joka kertoi yrityksen alkutaipaleesta sekä siitä, miten he päätyivät hakemaan EU-rahoitusta. Santa’s Hotels on kyllä perheyritys isolla P:llä, sillä toiminnassa ovat mukana muun muassa jo eläkkeellä olevat perustaja-isä sekä äiti, Maaritin sisko, veljentytär sekä Maaritin omat lapset. Minua rupeaa väkisinkin hymyilyttämään, kun kuuntelen kuinka toimitusjohtaja itse on esimerkiksi kuskannut hotellivieraita Rovaniemen keskustaan iltasaunaan. Tällaisten tarinoiden myötä ilahduttaa ajatus siitä, miten yritys on näille ihmisille enemmänkin elämäntapa ja miten valtava merkitys saadulla rahoituksella yrityksen takana toimivalle perheelle varmasti on. Maarit kertoi, miten EU-rahoitus antoi rohkeutta lähteä rakentamaan kahdessa vaiheessa Santa’s Igloos Arctic Circle -hotellialuetta. Ensimmäisenä vuonna rakennettiin 29 lasi-iglua. Seuraavana vuonna alueelle rakennettiin 42 iglua lisää sekä samaan yhteyteen päärakennus, josta löytyy vastaanottotilat ja hotellin ravintola. Maarit kertoi, kuinka iglujen rakentaminen oli yritykselle iso investointi, jonka rahoitus mahdollisti. Hanke jatkuu vielä pari vuotta ja alueelle on suunnitelmissa rakentaa sauna ja muita elämysrakennelmia.

Rovaniemi1 Rovaniemi7

Alueen kasvamisella ja turistien lisääntymisellä on myös kerrannaisvaikutus, sillä kehittymisen myötä on tietysti tarvetta monille eri toimialoille  aina autonkuljettajista turistioppaisiin ja safaritoimijoihin. Santa’s Igloos Arctic Circle -hotelli sijaitsee aivan Joulupukin Pajakylän vieressä, joten turistien lisääntyminen tuo varmasti lisää menekkiä myös kylän yrittäjille. Kävi siellä allekirjoittanutkin moikkaamassa joulupukkia, juomassa glögit paikallisessa kahvilassa ja syöttämässä poroille jäkälää. Samalla matkailualan kehittyminen laajentaa myös kaupungin ravintola- ja kahvilatarjontaa, kun palveluille on enemmän kysyntää. Tuleekin puheeksi se, miten Rovaniemellä on kokoonsa nähden tosi laaja ravintolatarjonta, mikä on täysin matkailun ansiota. Yrittäjien lisääntyminen taas luonnollisesti tarjoaa uusia työpaikkoja ja kehittää alueen työllisyyttä.

ROvaniemi14 Rovaniemi8 Rovaniemi6

Rahoitus ei siis vaikuta ainoastaan yhteen, sen saaneeseen yritykseen, vaan sillä on paljon laajempi vaikutus kaikki muut yritykset ja toimijat mukaan lukien. Erityisen hienoa tässä onkin se, miten projektissa on voitu työllistää monia paikallisia jo rakennusvaiheessa. Maarit kertoo, kuinka iglujen sekä uuden päärakennuksen rakentamisessa on käytetty lappilaista rakennusliikettä sekä esimerkiksi rovaniemeläistä sähköfirmaa ja puuseppää. “Käytännössä ne rahoituksesta saadut eurot jäävät pyörimään tällä alueelle”, hän toteaa. Ei sitä tulekaan näin maallikkona ajatelleeksi, miten suuri välillinen vaikutus tällaisella projektilla on kaikki mahdolliset toimijat huomioiden. 

Rovaniemi12

Oli kyllä taas niin mielenkiintoista päästä kuulemaan ihan erilaista yrittäjätarinaa – kiitos vielä Maaritille ja koko Santa’s Igloos Arctic Circlen väelle! Mikäli kiinnostaa lukea muista rahoitusta saanesita projekteista, löytyy niistä lisätietoa täältä. Minä muuten palasin Rovaniemeltä kunnon joulufiiliksen kera, meidän reissun aikana satoi nimittäin ensilumi ja viimeistään visiitti Joulupukin kylään nostatti joulutunnelman. Ollaanhan tässä kuitenkin jo marraskuussa, joten eikö joulufiilistelyn aloittaminen ole ihan sallittua!

3 thoughts on “Rahoituskohde Rovaniemellä

  1. En tiennytkään igluhotellin taustaa, kun kävin siellä itse reilu 1,5 vuotta sitten. Silloin huomasi tosin, että hotellitoiminta oli vielä vähän haparoivaa ja hommat eivät pelanneet kovin hyvin. Ja sattuipa itselle vielä aivan harmaa ja loskainen kelikin, eli ei tarvinnut kuin haaveilla revontulista ja lumi-idyllistä :D Mutta niin totta, että Suomi tarvitsisi todella kovasti lisää vastaavanlaisia hankkeita!

    1. Hei hauska kuulla, että oli ennestään tuttu! Ja voi ei, sää kyllä vaikuttaa varmasti paljon tällasessa kohteessa 🙈 Meillä kävi kyllä tuuri, kun juuri edellisenä iltana satoi ensilumi ja se teki ihanan fiiliksen! Revontulet jäi tosin tällä kertaa näkemättä, osa seurueesta oli bongannut keskiyöllä ihan kevyet ja tosi nopeasti ohimenevät.

      Mutta joo, samaa mieltä kanssasi että mahtava hanke ja tällaisia lisää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *