Ihana, ihana Italia

Kaupallinen yhteistyö: Finnair

En yhtään ihmettelisi, jos olisin ollut edellisessä elämässä italialainen. Voisin elää pastalla ja syödä sitä niin lounaaksi kuin illalliseksikin, rakastan hyvää juustoa ja olen ratissa vähintään yhtä tulinen kuin italialainen pikkuautossaan. Kieltä tosin en puhu sanaakaan pakollisten buongiornon ja grazien lisäksi, matkalla aloin kuitenkin haaveilemaan, kuinka vielä jonain päivänä menisin kielikurssille opiskelemaan italiaa. Rakastan ruokakulttuurin ja kauniiden maisemien lisäksi italialaisten huoletonta meininkiä – erään paikallisen sanoin, ei ole kiire minnekään. Palasia sydämestäni on ripoteltu ympäri maata eri kaupunkeihin, joissa olen käynyt, ja unelmoin pääseväni tulevina vuosina näkemään vielä monia eri kohteita.

Enpä siis pannut lainkaan pahakseni sitä, että tämänkin vuoden kesälomareissu suuntautui tosiaan Italiaan. Viime kesänä vietimme viikon Toscanassa ja ihastuimme maaseutumaisemiin ikihyviksi. Nyt oli tarkoitus kiertää Toscanan lisäksi muutama muukin kohde, joissa emme olleet kumpikaan aiemmin vielä käyneet.  Viime vuonna lensimme Roomaan, mutta tällä kertaa ostimme lennot Bolognaan, jonne Finnair avasi juuri uuden reitin kesäksi. Bologna valikoitui tukikohdaksemme, sillä poikaystäväni on pitkään haaveillut pääsystä Italian ruokakaupunkeina tunnettuihin Bolognaan ja Modenaan. Tiesittekö, että muun muassa balsamico on kotoisin Modenasta ja Tagliatelle al Ragù, eli suomalaisittain bolognese taas Bolognasta?

Ruokahoukutusten lisäksi Bolognasta käsin oli lisäksi helppo jatkaa matkaa rannikolle Cinque Terrelle sekä Toscanaan, jossa tulisimme viettämään loppuloman. Mietimme välillä Gardajärveäkin, jonne olisi ollut Bolognasta parin tunnin matka, mutta jätetään jotain seuraavillekin Italian reissuille. Meillä oli varattuna viikon ajaksi kolme eri majoitusta, joten pääsimme kivasti näkemään useampia kohteita samalla kertaa. Alla tarkemmin meidän matkan kulusta sekä kokemuksiamme kaupungeista – olen listannut myös muutamia vinkkejä kohteisiin!

Italiafin5 Italiafin3 Italiafin1

B O L O G N A

Ensimmäinen majoituksemme sijaitsi Bolognan ja Modenan välissä (sympaattinen Hotel San Giovanni In Persiceto), sillä kuten sanottua, tarkoituksenamme oli vierailla alkulomasta molemmissa kaupungeissa. Vietimme ensimmäisen päivän Bolognassa, jonne pääsi kätevästi jättäen auto Tanari -parkkialueelle ja jatkaen siitä bussilla keskustaan. Junayhteydet toimivat Italiassa hyvin, mutta koska jatkoimme matkaa maaseudulle, oli auto meille välttämätön. Isompiin kaupunkeihin pääsee kuitenkin hyvin myös autolla, kunhan vaan googlaa etukäteen parkkialueet kaupungin laidalta, jonne auton voisi jättää. Itse kaupungeissa on nimittäin yleensä rajoitettu liikenne – ei sillä, että niille keskustan kapeille pikkuteille olisin halunnut autolla edes pyrkiäkään.

Italiafin2 Italiafin7 Italiafin4

Bologna on Emilia-Romagnan alueen pääkaupunki ja se osoittautui tosi kivaksi kohteeksi! 400 000:sta asukkaasta huolimatta kaupunki oli suhteellisen rauhallinen, täällä oli ihana kävellä pikkukaduilla ja vaan fiilistellä. Suurin osa kaupungin kaduista on muuten katettuja ja katokset helpottivatkin kovalla helteellä, kun pääsi varjoon edes hieman viilentymään. Bolognassa söimme tietysti kaupungista lähtöisin olevaa Tagliatelle al Ragùa, hälyisessä paikallisten suosimassa ravintolassa, joten tunnelma oli autenttinen. Täällä muuten huomasi, että Bologna on yliopistokaupunki (kaupungissa on maailman vanhin olemassa oleva yliopisto!), sillä ravintolassa oli paljon myös opiskelijoita ja vaihtareita.

Tsekkaa nämä: Osteria dell’Orsa-ravintolaan ragulle, gelatolle La Sorbetteria Castiglioneen.

Anton1 Italiafin12 Italiafin9 Italiafin11

M O D E N A

Seuraava päivä vietettiin Modenassa, johon ihastuin itse kovasti! Minulla ei ollut erityisemmin odotuksia kaupunkia kohtaan, enkä ollut juurikaan nähnyt kuvia Modenasta, joten en tiennyt yhtään mitä odottaa. Jätimme auton lähelle Parcheggio del Centroon, josta pääsi kätevästi kävellen keskustaan. Modenassa on paljon värikkäitä, pastellinsävyisiä rakennuksia, kauniita aukioita, viihtyisän näköisiä ravintoloita ja kahviloita sekä ihanan rauhallinen tunnelma. Turisteja toki oli, mutta ei läheskään siinä määrin kuin monissa muissa kaupungeissa, joten täällä sai kulkea varsin rauhassa. Istahdettiin aukiolle viinille ja katseltiin ohikulkevia ihmisiä, jatkettiin matkaa gelatolle, pysähdyttiin pikkuputiikkeihin ja lopulta mentiin vielä illalliselle. Modena oli aivan ihana, tätä voin ehdottomasti suositella kohteena!

Italiafin8 Italiafin10 Italiafin6

Tsekkaa nämä: Viihtyisälle Piazza Grande-aukiolle viinille, Gelateria Bloom & kaupungin parasta gelatoa, kaunis ravintola-aukio Piazzetta San Giacomo. Jos taas matkaseuralaisista löytyy formula- tai autofaneja, kannattaa tehdä visiitti Maranelloon Ferrari-museoon, jossa mekin kävimme. Samalla matkalla suosittelen pysähtymään lounaalle tai illalliselle paikallisten suosimaan La Masseria– ravintolaan, jossa oli todella hyvää ruokaa ja ihana tunnelma (tuo vehreä sisäpihakuva muutama kuva ylempänä)!

Italiafin13

C I N Q U E  T E R R E

Bolognan ja Modenan jälkeen siirryimme yhdeksi yöksi Cinque Terrelle, joka on viidestä kalastajakylästä koostuva alue rannikolla. Jätimme auton suosiolla La Speziaan juna-aseman läheisyyteen parkkiin (Piazza d’Armi), mistä jatkoimme junalla Cinque Terrelle. En siis suosittelisi tulemaan ainakaan perille asti autolla (täälläkin liikenne on rajoitettua), mutta jos tänne tekee esimerkiksi päiväreissun jostain Italian kaupungista, pääsee junalla näkemään kätevästi vaikka kaikki viisi kylää halutessaan. Moni varmasti tunnistaa kuvista tutut värikkäät talorykelmät rannalla, Cinque Terren kylät ovat kyllä tosi kauniita! Minut tosin yllätti niiden rosoisuus, itse kylät eivät ole ehkä niin idyllisiä, mitä kuvat kauempaa antavat näyttää. Lisäksi turisteja on ihan valtavasti, joten mikään järin tunnelmallinen kohde Cinque Terre ei mielestäni ole. Täällä oli kiva kuitenkin käydä, olen halunnut päästä näkemään nämä pastellinsävyiset kalastajakylät omin silmin!

Tsekkaa nämä:Ravintola Nessun Dorma Manarolassa korkealla vuoren rinteessä, täältä sai hyviä bruschettoja ja näkymät kylään ovat upeat. Illalliselle Vernazzaan Belforte-ravintolaan, jos varaat pöydän niin kysy pöytää meren puolelta kauniiden näkymien luota.

Toscana4 Toscana3 Toscana6

T O S C A N A

Viimeisenä vietimme vielä neljä yötä Toscanan pohjoispuolella lähellä Arezzoa ja Chiantin aluetta. Toscana oli tosiaan meille tuttu viime kesältä ja ihastuimme maaseutuun niin suuresti, että palasimme tänne mielellään tänäkin vuonna. Toscanassa ihastuttaa hyvän ruuan ja viinin lisäksi vehreys ja korkeuserot – autolla kylien välillä liikkuessa pääsee näkemään niin upeita maisemia, että olisi tehnyt mieli pysähtyä jokaisen laakson kohdalla. Viiniviljelmiä silmänkantamattomiin, keltaisena hehkuvia valtavia auringonkukkapeltoja, mutkittelevia sypressipuiden reunustamia teitä, tunnelmallisia pikkukyliä, viehättäviä agriturismoja ja paljon muuta.

Toscana1 Toscana2 Toscana5

Vuokraamalla auton saa Toscanassa tosiaan parhaiten kaiken irti, kun pääsee käymään eri kylissä ja ihastelemaan maisemia matkan varrella. Meidän päivät täällä kuluivat hyvin pitkälti samaan malliin kuin viime kerrallakin – aamulla nautittiin auringosta hotellilla (Hotel Villa Casagrande), lounaaksi siirryttiin joko johonkin kylän pikkuravintoloista tai startattiin auto. Lähdettiin vaan kiertelemään, katsottiin kartalta jokin kivan kuuloinen pikkukylä ja navigoitiin perille ihastellen matkalla maisemia. Teimme myös päiväreissun Firenzeen, jossa ei viime vuonna ehditty käymään lainkaan. Meille osui reissun ainoa viileä sadepäivä, mutta toisaalta ehkä parempi niin, sillä helteellä Firenze voi olla aikamoinen käristyskupoli. Ihasteltiin Santa Maria del Fiorea eli Duomoa ulkoapäin (jonot sisälle olivat valtavat!), käveltiin Ponte Vecchiolle ja pideltiin kaatosadetta ravintolassa. Lounastamisen ja gelatosta nauttimisen lisäksi kierreltiin Firenzessä vintagekauppoja ja poikaystäväni tekikin super hyviä löytöjä, esimerkiksi Diorin upean vintagebleiserin 30:lla eurolla. Jos siis muoti ja design kiinnostaa, niin Firenzessä kannattaa tehdä vintagekierros! Tällä kertaa aikaa ei jäänyt taiteen ihailuun, mutta ensi kerralla täytyy käydä Uffizin taidemuseossa.

Tsekkaa nämä: Firenzessä lounaalle La Trattoria Casalingaan ja vintagekierros muun muassa Dolce Vita- ja Decii Vintage –liikkeessä. Chiantin lähellä taas kivoja pikkukyliä olivat tunnelmallinen VolpaiaPanzano sekä korkealla kukkuralla pieni Montefioralle (ravintola Taverna del Guerrinosta on tosi kauniit näkymät).  Täältä löydätte viimevuotisen postaukseni Toscanasta, jossa on paljon lisää vinkkejä aina auton vuokraamisesta majoitukseen ja idyllisimpiin kyliin ravintoloineen.

Toscana7 Toscana5

Kaiken kaikkiaan meillä oli jälleen niin onnistunut loma <3 Toivottavasti näihin maisemiin pääsee taas joskus takaisin! Mikäli hyvä ruoka ja upeat maisemat kiehtovat, niin kaikkiin Finnairin Italian kohteisiin voi tutustua täälläLöytyykö sieltä muita Italiaan hurahtaneita, entä mikä on teidän lempparikaupunki tai -kohde? 

12 thoughts on “Ihana, ihana Italia

 1. Italia on vienyt myös mun sydämen! Oon käynyt Roomassa, Pesarossa, Firenzessä, Venetsiassa, Gardajärvellä Rivassa sekä Sisiliassa Taorminassa. Noista ehkä upein oli Gardajärvi ja Venetsiakin todella käynnin arvoinen. Upea maa jossa riittää nähtävää ja syötävää! 😅 Unelmissa olisi päästä vielä ainakin Amalfin rannikolle, Como järvelle ja Milanoon 😍 Upeita kuvia teidän reissulta! 😍

  1. Ooh, Venetsiaan ja Gardajärvelle pääsystä haaveilen, samoin Amalfi ja Como kiinnostaa minuakin. Rooma on omakin ikisuosikkini, mietittiin sinne menoa tällä reissulla, mutta heinäkuussa Roomassa mahtaa olla aika tuskaiset oltavat lämmön puolesta. Milanossa olin pari vuotta sitten ja tykkäsin tosi paljon kaupungista! 😍

 2. Ihana Italia, jossa riittää monia kiinnostavia kohteita. Itse olen käynyt Roomassa, Gardajärvellä, Veronassa, Venetsiassa, Milanossa, Napolissa, Leccessä, Gallipolissa, Monopolissa, Ostunissa, Sorrentossa, Caprilla, Terracinassa ja Sisilian Taorminassa sekä Cataniassa. Autoilu aiheuttaa kyllä aina sydämentykytyksiä myös apukuskille, mutta kaikkiin kohteisiin ei ole niin helppoa päästä julkisilla tai se on hidasta.

  Haluaisin käydä vielä ainakin Toscanassa, Firenzessä, Cinque Terressä, Comolla, Bolognassa sekä Sardiniassa. Seuraavaksi varmaankin suuntaan välillä Espanjaan, joka on myös toinen suosikkini.

  1. Ooh, miten monta ihanaa kohdetta! Omalla listallani on muun muassa Garda & Como, Venetsia sekä Napoli. Myös Veronaa yksi tuttuni juuri kehui, joten sekin kiinnostaa! Espanjakin on kyllä ihana. Viime kesänä kävin Madridissa ja siitäkin tykkäsin kyllä tosi paljon, muutamia vuosia sitten taas oltiin tunnelmallisessa pikkukylässä Begurissa ja sinne haluaisin vielä joku päivä palata ☺️

 3. Italia ja tarkemmin Toscana valloitti tänä kesänä minunkin sydämeni. Vietimme viikon vuokratulla talolla ihanassa pikkukylässä lähellä Cortonaa. Viikon aikana kerkesimme vierailla pienemmissä kaupungeissa kuten Siena, Montepulciano ja tietenkin Cortona. Unohtamatta Firenzeä, jossa hauskaa kyllä meillekin sattui lomamme ainoa sateinen päivä, mutta se oli jo tiedossa ennen sinne lähtöä. Sadesää kyllä vaikuttaa jotenkin fiilikseen kaupungista vaikkei saisi antaa sen häiritä. Firenze ei tehnyt nyt suurta vaikuitusta vaikka kaunis kaupunki onkin. Luulen, että sinne pitää vielä mennä yöpymään pidemmäksi aikaa niin ehkä siitä saisi paremman kuvan.

  1. Oh, ihanaa! Haaveilen vuokraavani joskus talon Toscanasta vaikka vähän isommalla porukalla :) Ja ihan totta, sadesää tosiaan vaikuttaa ainakin omaan fiilikseeni, enkä minäkään saanut ihan kaikkea irti Firenzestä sieltä sateenvarjon alta kurkistellen. Mekään ei toisaalta ehditty viettää siellä kuin puolikas päivä, joten eihän siinä ajassa nyt ehdi niin paljoa näkemäänkään.

 4. Ihana Italia! Varastanut koko meidän perheen sydämen! Ollaan reissattu lapsesta asti ympäri Italiaa, niin että on tullut nähtyä vaikka mitä! 😍 omia lemppareita on ehdottomasti Napoli ja maailman paras pizza, Venetsia, Toscana ja Carpi jossa on mielestäni kaikkein mielettömimmät maisemat! Italiassa on kyllä parasta ruoan ja viinin lisäksi nimenomaan pienet kylät kaukana turismista, jossa saa nähdä sitä kaikkein tavallisinta Italiaa😊

  1. Voi että, kuulostaa ihanalta! Toivottavasti pääsen vielä itsekin näkemään nuo Italian kohteet ☺️ Ja samaa mieltä, Toscanassakin nautin kaikista eniten juuri niistä tunnelmallisista ja autenttisista pikkukylistä! Suuret turistivetoiset kaupungit eivät sytytä yhtään niin paljon.

 5. Itse olen juurikin tällä hetkellä Garda-järven rannalla, Toscolano-Madernossa. Järvi on aivan ihana ja vuoristomaisemat upeat. Täällä ihmiset on myös todella kilttejä ja ystävällisiä. Turisteja kyllä riittää, mitta silti täällä on tosi rauhallista. Oltiin tätä ennen Cinque Terressä 3 yötä ja siellä tosiaan kylien kokoon nähden on todella paljon turisteja, mutta Monterosson rannoilla kyllä viihtyi ja helteessä kyliin patikoiminen olikin hyvin fyysinen suoritus. Lisäksi kävimme Torinossa ja huomenna matka jatkuu Venetsiaan. Italia on aivan ihana!

  1. Ooh, ihanaa! Sinne on kyllä vielä päästävä, Garda näyttää niin upealta :) Nauttikaa lomasta Italiassa!

 6. Verona on ihana, samoin Gardajärvi. Asuimme Gardajärven rannalla Malchesinessa, josta kävimme Venetsiassa, Veronassa ja Dolomiiteilla alppikylissä ja tietysti järveä ympäröivissä kylissä. Julkisilla pääsi hyvin esim. Veronaan. Järven kylistä Sirmione jäi erityisesti mieleen. Venetsiaan en oikeastaan ihastunut, mutta onpahan nähty ;)

  1. Oi että, kuulostaa ihanalta! Laitan nämä muistiin, sitten kun Gardajärvelle viimein päästään 😍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *