Vinkkejä vaatehuoltoon

Sain jo jokin aika sitten lukijalta toiveen tehdä postauksen vaatehuollosta. Tajusin, etten ole kaikkien näiden blogivuosieni aikana koskaan tehnyt postausta vaatteiden huoltamiseen liittyen, joten jo on aikakin! Mitään maata mullistavia neuvoja tässä tuskin tulee vähänkään asiaan perehtyneelle, mutta toivon että tästä olisi silti hyötyä jollekin :)

Vaatehuolto1

– Vaatteiden tuuletus pesemisen sijaan

Pesen oikeastaan todella vähän vaatteitani. Alusvaatteet, treenivaatteet ja alustopit sun muut tietysti aina, mutta muita arkisia käyttövaatteita pesen varsin harvoin. Neuleet ja farkut voi pesemisen sijaan freesata helposti tuulettamalla, tai jos et omista parveketta tai taloyhtiössä ei ole tuuletuspartsia, niin voit iskeä vaatteet pakastimeen. Tämä aiheutti alkuun hämmennystä poikaystävässäni, “mitä ihmettä farkut tekevät pakastelokerossa” :D Pakastimeen laittaminen on kuitenkin helppo tapa freesata vaate!

– Pesu ohjeiden mukaan

Jos tuuletus tai pakastaminen ei enää riitä, pesen neuleet hellävaraisesti joko käsin tai villapesuohjelmalla. Vaatteita pestessä katson tarkasti pesulapun. Olen aikaisemmin onnistunut kutistamaan esimerkiksi pari neuletta, joten nykyään olen mielummin liian varovainen kuin joudun tilanteeseen, jossa olen pessyt lempivaatteeni käyttökelvottomaksi. Mikään ei nimittäin ole turhauttavampaa! Herkemmästä materiaalista valmistetut vaatteet kannattaa pestä pesupussissa, jotta niihin ei tule kulumaa tms. mekaanisen pesun aiheuttamana. Guppy Friend -pesupussi on lisäksi tarkoitettu keinokuituisten vaatteiden pesussa irtoavan mikromuovin nappaamiseen, tämä onkin mulla hankintalistalla! Kannattaa huomioida myös pesuaineen valinta. Tavalliselle pyykille käytän LV:n herkälle iholle sopivaa pesuainetta, kun taas neuleiden pesussa käytän hellää silkille & villalle tarkoitettua pesuainetta. Neuleet kannattaa pesun jälkeen kuivata vaakatasossa, jotta ne eivät venähdä. Takit ja muut haastavammat vaatekappaleet pesetän yleensä varmuuden vuoksi pesulassa.

– Sappisaippua pienten tahrojen poistoon

En ymmärrä miten olen elänyt ennen ilman sappisaippuaa! Sehän on aivan nerokas. Olen putsannut monta mekkoa ja esimerkiksi silkkipuseron jostain yksittäisestä tahrasta sappisaippuan avulla. Ei tarvitse turhaan pestä koko vaatetta, etenkin herkkien materiaalien kuten silkin liiallista pesua pyrin välttämään, joten sappisaippualla saa yksittäiset tahrat kätevästi pois. Jatkossa otan pienen palan myös reissuille mukaan, esimerkiksi Toscanassa sottasin lempimekkoni heti ensimmäisenä päivänä jäätelötahralla ja sappisaippua olisi ollut silloin pelastus.

Vaatehuolto2

– Kashmirkampa

Pehmeiden ja laadukkaiden neuleiden rakastajana kashmirkampa on ihan ehdoton varuste kotona. Herkät villamateriaalit nyppyyntyvät herkästi, mutta kashmirkammalla saa kammattua nypyt pois ja neuleen pinnan taas siistiksi. Omani olen ostanut INCH” Storesta Arelalta, mutta näitä löytyy nykyään kyllä useilta merkeiltä. Kashmirkammalla saa samalla harjattua vaatteesta irtopölyä ja karvaa, joten vaate näyttää käsittelyn jälkeen kuin uudelta. Käsittelin tällä juuri tuon &Other Storiesin villa-alpakkaneuleen ja niin kuin kuvasta näkee, on neule kampaamisen jälkeen aivan kuin uusi! Kammatessa neuletta kannattaa pitää tasaisella alustalla ja kammata neuloksen suuntaisesti.

– Vaatteiden säilytys

Vaatteiden säilytykselläkin voi vaikuttaa siihen, että vaatteet pysyvät hyvinä. Esimerkiksi neuleet kannattaa säilöä viikattuna hyllyllä, jotta ne eivät veny henkareissa ja menetä muotoaan. Kuvassa pieni kurkistus vaatekaappiin – vasemmalla puolella säilytän neuleet, farkut, paidat ja muut hyllyillä pidettävät, kun taas tuossa henkaripuolella (alarivi on meikäläisen) helposti rypistyvät puserot ja bleiserit. Lisäksi vaatehuoneessa säilytän esimerkiksi pidempiä mekkoja. Täytyy joskus tehdä parempi kurkistus vaatekaappiin, mutta sitä ennen on kyllä tehtävä perusteellinen vaatekaapin siivous :D

Vaatehuolto3

+ Sivustovinkki

Haluan vielä vinkata suomalaisesta Arkivé Atelierista, josta löytyy paljon vinkkejä niin vaatteiden kuin esimerkiksi kenkien huoltoon. Sivut on tosi tyylikkäästi toteutettu kauniiden kuvien kera, joten täältä voi samalla napata inspiraatiota! Kattavien huolto-ohjeiden lisäksi Arkivélla on verkkokauppa tarvikkeita varten, poikaystäväni tilasikin sieltä juuri kenkienhuoltotuotteita. Suosittelen tutustumaan tähän tarkemmin!

2 thoughts on “Vinkkejä vaatehuoltoon

  1. Olipa kiva postaus! Ehdottomasti jään odottamaan postausta vaatekaapin sisällöstä, muilta saa aina hyviä vinkkejä omankin kaapin suhteen☺️ Vinkkaa ihmeessä, mikäli aiot vaatekaapin siivouksen yhteydessä laittaa kiertoon vanhoja aarteitasi, luulen että niille olisi monta ottajaa täällä lukijoiden keskuudessa, allekirjoittaneesta puhumattakaan😍

    1. Hei kiva kuulla että tykkäsit, kiitos ihana! Ja joo mäkin tykkään kun pääsee kurkistamaan muiden säilytysjärjestelmiin, oli kyse sitten vaatekaapista tai vaikka keittiön säilytyksestä 🙈 Niistä saa usein inspistä! Joo mun ehdottomasti pitäisi laittaa vaatteita myyntiin, vitsit kun vaan saisi revittyä aikaa niiden kuvaamiseen ja postittamiseen ym. Mutta lupaan infota miten ja milloin se sitten tapahtuu, onko se blogissa vai Facebookissa vai Instagramissa vai missä ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *