Euroopan komission lähettiläänä

Kaupallinen yhteistyö: Euroopan komission Suomen-edustusto & Asennemedia

Yksi tämän vuoden tavoitteistani työn saralla on se, että uskaltaisin tarttua rohkeammin myös hieman haastavampiin kampanjoihin. Astua useammin sinne mukavuusalueen ulkopuolelle, tutustua sellaisiinkin aihealueisiin, jotka eivät ole sitä ominta osaamistani. Nautin suunnattomasti esimerkiksi muotiin ja kauneuteen liittyvistä yhteistöistä, mutta näin ison yleisön myötä koen tärkeäksi nostaa välillä esiin myös esimerkiksi yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita. Tavoitteeni toteutuukin ja vielä upeammalla tavalla mitä osasin toivoakaan, sillä voin vihdoin kertoa, että teen tänä vuonna ainoana suomalaisena vaikuttajana yhteistyötä Euroopan komission kanssa EU-investointeihin liittyvän kampanjan tiimoilta. Olen tästä niiin innoissani!

EU1

Yksi esimerkki EU:n rahoittamasta hankkeesta täällä kotimaassa on Tunne Työ -hanke, johon pääsin ensitöikseni tutustumaan. Elokuussa 2017 alkunsa saaneen Tunne Työ -hankkeen tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista työelämälähtöisemmin ja avustaa heitä urasuunnitelmissa. Tunne Työ -hankkeessa on mukana noin 30 lukiota Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Lahdesta ja Lappeenrannasta. Kukin lukio on saanut itse päättää, minkälaisille piloteille ja toimintamalleille heillä on tarvetta. Hankkeen myötä parhaimmillaan 17 500 lukiolaista voi päästä muun muassa pohtimaan työllistymiseen liittyviä asioita konkretiatasolla, tutustumaan yrittäjyyteen, kehittämään tiimityötaitoja, tekemään oikeita case-tapauksia yrityksille sekä kuulemaan työelämätarinoita. Vaikka omista lukio-opinnoista on vierähtänyt jo vuosi jos toinenkin, ovat opiskeluajat sekä sisällä kalvava epävarmuus ja epätietoisuus tulevaisuudesta kuitenkin yhä vahvana mielessä. Onkin ihan mielettömän hienoa, että tämän hankkeen myötä työelämää tuodaan tutummaksi jo lukiolaisille.

Kuten todettua, erilaisia pilotteja on hankkeessa useita, mutta tutustuin itse tarkemmin Helsingin Kuvataidelukion Minä brändinä -kurssiin, joka on toteutettu yhteistyössä Work Pilotsin ja 6Aika:Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeen kanssa. Pelkästään kurssin nimi sai mielenkiintoni heräämään ja voin vaan kuvitella, miten tällainen olisi varmasti kiinnostanut itseänikin lukiolaisena. Pääsin eräänä tammikuisena iltapäivänä mukaan Kuvataidelukion kurssille seuraamaan vierestä, miten lukiolaiset esimerkiksi miettivät omaa osaamistaan ja pohtivat, miten voisivat konkreettisesti hyödyntää taitojaan. Oli jotenkin todella voimaannuttavaa nähdä, miten opettajilla oli äärimmäisen kannustava asenne opiskelijoita kohtaan ja kuinka he toivat työelämän termejä nuorille helposti lähestyttäväksi selittämällä esimerkiksi, mitä sillä osaamisella oikeasti tarkoitetaan. Opiskelijoille annettiin myös apuja siihen, miten he voisivat hinnoitella omaa osaamistaan ja muistutettiin, ettei pidä olla liian vaatimaton. Olet erityisen hyvä siinä mitä teet – tämä toimisi varmasti hyvänä muistutuksena ihan jokaiselle ikään katsomatta.

Investeu1

Seurasin tuntia silmät lautasina ahmien tietoa vähintään yhtä suurella mielenkiinnolla kuin lukiolaiset. Varsin pitkälle ollaan tultu tässä kymmenessä vuodessa ja kerroinkin kurssilaisille, miten omana aikanani ei ollut puhettakaan mistään henkilöbrändistä tai yrityksen perustamisesta. Juttelin opiskelijoiden kanssa kysellen heidän mietteitään ja tiedustellen, mitä he kokevat kurssin antaneen. Moni opiskelijoista nosti esiin sen, miten hyödyllistä on ollut esimerkiksi käydä läpi CV:n ja portfolion tekemistä, kun ei niistä ole ollut aikaisemmin mitään kokemusta. Opiskelijoille on myös järjestetty kurssin aikana vierailijaluentoja yritysmaailmasta ja monet kertoivatkin, miten erilaiset menestystarinat ovat inspiroineet sekä luoneet uskoa siihen, että itselläkin on rajattomasti mahdollisuuksia. “Vaikka se on vaan yksi luento, niin sillä on ollut itselle tosi iso merkitys, että mäkin voin tehdä niin.”

Lisäksi kurssi tarjoaa lukiolaisille tärkeää työkokemusta omalta alalta, sillä he pääsevät toteuttamaan yrityksille palkallisia case-tapauksia oppien samalla muun muassa tiimityötaidoista ja aikataulutuksesta. Varmasti jokainen voi samaistua siihen nuoruuden epävarmuuteen, kun yrittää hakea vaikka ensimmäisiä kesätyöpaikkoja ilman mitään työkokemusta. Muistan edelleen sen valtavan riemun ja ylpeyden tunteen, kun onnistuin itse saamaan 16-vuotiaana ensimmäisen ihan oikean kesätyön. Näillä kurssin tarjoamilla työkeikoilla on siis opiskelijoille todella suuri merkitys, paitsi sitä kautta saadun konkreettisen kokemuksen myös tärkeän oman alan CV-merkinnän myötä. Eräs nuorista kertoikin aiemmin turhautuneensa työnhausta, mutta tuntevansa nyt helpotusta nähdessään, mitä kaikkia mahdollisuuksia tulevaisuudessa on. Yksi mieleenpainuvimmista oli myös erään lukiolaistytön sanat, kuinka hän on aikaisemmin kokenut työelämän kovin pelottavana, mutta kurssin myötä hän on rohkaistunut huomatessaan, ettei se olekaan niin hankalaa.

Investeu2 EU2

Nuorien kommentteja kuunnellessani en voinut olla miettimättä, miten mahtavaa on, että EU mahdollistaa resurssien käytön tällaisiin pilotteihin, joilla on iso merkitys opiskelijoille. Euroopan unioniin kuulumista saattaakin helposti pitää itsestäänselvyytenä, kun oma sukupolvi ei ole juuri nähnyt aikaa ennen EU:ta, eikä sen konkreettisia hyötyjä ehkä osaa pysähtyä miettimään arkipäiväisessä elämässä. Sen vuoksi tämä yhteistyö onkin ihan hurjan mielenkiintoinen päästessäni omin silmin näkemään, mitä EU:n rahoituksella on saatu aikaan.

Eipä olisi osannut parikymppinen Jonna blogia seitsemän vuotta sitten perustaessaan kuvitella, että päätyisi jonain päivänä työskentelemään Euroopan komission kanssa. Tässä sitä kuitenkin ollaan, enkä malta odottaa, mitä kaikkea tulevat tutustumismatkat jäsenmaihin tuovat tullessaan! Pääsen seuraavien kuukausien aikana tutustumaan erilaisiin EU:n rahoittamiin hankkeisiin niin täällä kotimaassa kuin muissakin jäsenmaissa ja tulen tapaamaan ihmisiä hankkeiden ja yritysten takana. On hienoa päästä näkemään, minkälaisia vaikutuksia EU:n investoinneilla on ja mitkä hankkeet olisivat voineet jäädä tyystin toteuttamatta ilman EU-rahoitusta. Lisää erilaisista rahoituskohteista voit lukea täältä. Tervetuloa seuraamaan matkaani Euroopan komission lähettiläänä!

13 thoughts on “Euroopan komission lähettiläänä

 1. Hei vau miten mahtavaa, hurjasti onnea! Jään innolla seuraamaan mitä kaikkea täällä blogissa tullaan tän myötä näkemään!

  1. Ihana Pinja, kiitos hurjasti! 💗 Suunnitellut teemat kuulostavat kyllä niin kiinnostavilta, etten malta odottaa tulevia kohteita 😍

 2. Ihan mahtavaa! Vitsi miten mielenkiintoista päästä seuraamaan yhteistyötä, onneksi uskalsit lähteä mukaan, tulossa varmasti mielenkiintoinen yhteistyö😍

  1. Ihana sinä, kiitos niin paljon 💗 Todellakin kannatti uskaltautua sinne epämukavuusalueelle, olen super innostunut mitä kaikkea pääsen tämän yhteistyön myötä näkemään ja kokemaan :)

 3. Wow, huimasti onnea! Tosi hienon kuulonen ja mielenkiintonen yhteistyö :) Vaikka just muodin, kauneuden yms. ympärillä pyörivät yhteistyötki on mielenkiintosia, niin tää on niin erityylinen ja varmaan antaa sullekin tosi paljon! Innolla jään siis odottamaan, mitä vuosi tuo tullessaan.

  Ps. mistä noi farkut on, näyttää superkivoilta 🙈

  1. Isot kiitokset Laura! Olen niin fiiliksissä, kun teiltä on tullut niin paljon hyvää palautetta tästä ☺️ Mahtavaa että olette tästä yhtä innoissani kun minä! Kiva päästä tosiaan tekemään jotain ihan erilaista ja uskon, että yhteistyö tulee todellakin antamaan hurjasti.

   Farkut ovat Gina Tricotista, ostin joskus loppuvuodesta. En valitettavasti yhtään muista mallinimeä, koitin vielä tutkia olisiko niissä lukenut mitään 🤔

 4. Valmistuin viime keväänä lukiosta ja olihan se aika shokki, miten tyhjän päälle sitä jäi – en lähtenyt yliopistoon tai ammattikouluun, koska en tiennyt mikä minua kiinnosti. Ihana kuulla, että esim. cv tekemistä voi harjoitella konkretian tasolla jo lukiossa; itse jouduin sitä työstämään vasta syksyllä uuteen työpaikkaan hakiessa. Englannin neloskurssin ”cv ja työhakemuksen” harjoittelusta ei oikeastaan ollut minkäänlaista apua. Sama tunne jäi esimerkiksi yhteiskuntaopista, eihän mulla ole vieläkään kunnon tietotaitoa veroista yms. koska ne sivuttiin kursseilla todella nopeasti ja vasta nyt oon päässyt opettelemaan konkreettisten esimerkkien kautta… Tää sun prokkis kuulostaa ihan mahtavalta ja toivon, että työelämään tutustumisesta tulee entistä yleisempää muutamien vuosien aikana – varsinkin kun lukiossa saattaa yliopistohaaveet jäädä ja työelämä on ns. pakollista jos opiskelemaan ei pääse!

  1. Kiitos paljon Emma kun rustasit kommentin ja kerroit kokemuksiasi! Kuulostaa tutulta – olin samassa tilanteessa itsekin välivuotenani, kun en tiennyt lukion jälkeen vielä täysin mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Toisaalta hyvä niin, sillä näin jälkikäteen ajateltuna kaikella oli kyllä tarkoituksensa, välivuosi teki itselleni todella hyvää ja sain samalla kerättyä työkokemusta. Ihan totta kyllä, että lukiossa voisi olla paljon enemmän myös sitä konkretiaa ja toivon, että esimerkiksi tämä kurssi tai vastaava työelämään liittyvä kokonaisuus yleistyisi myös valtakunnallisesti muissakin lukioissa. Oli mahtava nähdä ja kuulla, miten paljon nuoret olivat saaneet kurssista irti!

   Tahdon toivottaa paljon tsemppiä, varmasti sinullekin aukeaa lopulta mitä haluat tulevaisuudessa tehdä ja löytyy se oma polku! ☺️

 5. Upeaa Jonna, olet tärkeällä asialla! Mielenkiintoista kuulla hankkeesta lisää :)

  1. Voi kiitos Essi, ihanasti sanottu! Oon niin fiiliksissä, että teitäkin kiinnostaa tämä yhteistyö :) Ihan mahtavaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *