#mitäminäolentehnyt – pienet teot ilmaston hyväksi

“Tavallaan tuntuu tekopyhältä kirjoittaa aiheesta, kun itsellä on yhtä lailla paljon parannettavaa, toisaalta taas koen jonkinlaista velvollisuutta hyödyntää kanavieni iso yleisö. Ehkä joku voisi kuitenkin inspiroitua niistä omista pienistä teoistani ilmaston hyväksi, mikä on paljon tärkeämpää kuin se, että “epätäydellisyyteni” voisi myös aiheuttaa närää ja jonkun toisen mielestä en tekisi mitään oikein.”

Näin kirjoitin homevialauran postauksen kommenttiboksiin hänen heitettyä minulle #mitäminäoletehnyt -haasteen, jossa tarkoituksena on kirjoittaa omista ilmaston eteen tekemistään muutoksista. Olin juuri samaisena päivänä potenut vahvaa ympäristöahdistusta, lukenut ilmastoraporttiin liittyviä uutisia ja myös muutaman bloggaajakollegan tekstejä aiheesta. Olin yrittänyt aiemmin päivällä myös purkaa ajatuksiani Instagram Storyssa siitä, miten haluaisin kirjoittaa aiheesta, mutta koen sen samalla vaikeaksi. Kuten sanottua, vaikka ilmastonmuutos pyörii jatkuvasti vahvasti mielessä ja pyrin tekemään muutoksia, en ole omissa teoissani täydellinen tai edes lähellä sitä. Miten voisin kirjoittaa ekologisuudesta ja vastuullisesta kuluttamisesta, kun työskentelen kulutukseen kannustavalla alalla? Miten voisin puhua pienistä teoista ilmaston pelastamiseksi, kun ajan samalla itse autoa enkä ole luopunut tyystin lihasta tai kaikista maitotuotteista?

Jonkun mielestä en ehkä voikaan, mutta silläkin uhalla tartun Lauran haasteeseen. Kuten totesin, on paljon tärkeämpää se, jos edes kourallinen seuraajistani inspiroituisi ja muuttaisi tapojaan omassa arjessaan tai heräisi miettimään omia valintojaan. Omassakin lähipiirissäni on ihmisiä, joiden mielestä heidän epäekologiset tekonsa ja valintansa eivät tässä maailmassa paljoa paina, joten tarvetta aiheen nostamiselle on yhä. “It’s only one straw”, said 7 billion people. Todellisuudessa jokaisen yksilön teoilla on merkitystä, minkä takia on tärkeää puhua ilmastonmuutoksesta ja niistä pienistä ja suurista teoista, joita ihan jokainen meistä voi tehdä.

Minua ainakin on inspiroinut ihan hurjasti lukea parin viimeisen viikon aikana muiden tekstejä aiheesta ja miettiä, mitä voisin itse tehdä vielä paremmin. Vaikka ilmastoraportin tulokset olivat ahdistavia, niin jotain hyvääkin, sillä aiheesta on herännyt valtavasti hyvää keskustelua. Ilmastonmuutos on noussut puheenaiheeksi sellaistenkin ihmisten kanssa, joiden kanssa aihetta ei ole aikaisemmin nostettu pöydälle. Uskonkin, että viimeistään tämän myötä moni on ruvennut miettimään enemmän omia tekojaan ja valintojaan. Laura kirjoitti postauksessaan hyvin; “jokaisen  meistä on tehtävä jotain, eikä ‘en kuitenkaan pysty elämään täydellisesti, niin miksi edes yritän’ -selityksen taakse voi piiloutua enää kukaan.” Lauran haaste osuikin ihan loistavaan aikaan, enkä voinut enää jättää aihetta käsittelemättä, kuten olin juuri sen oman epätäydellisyyteni “pelossa” aikaisemmin tehnyt.  Alla listattuna omia muutoksiani.

Luonto1

Kasvisruokailun lisääminen. Olemme lisänneet kasvisruokailua reippaasti ja nykyään syödään kasvisruokaa useamman kerran viikossa. Pyrin myös kantamaan korteni kekoon jakamalla blogissani nykyään pääosin kasvisreseptejä, josko ne inspiroisivat myös muita. Esimerkiksi tätä linssimuhennosta meillä tehdään joka viikko, siitä on tullut ihan yksi lempiarkiruuistani!  Ostetaan viikottain myös kanaa tai kalaa, punaista lihaa taas syödään nykyään harvoin, lähinnä erityistilanteissa jos mieli tekee esimerkiksi hyvää pihviä. Suunta on kuitenkin oikea ja kehitystä on ehdottomasti tapahtunut! Lupaan jatkaa myös kasvisruokien jakamista täälläkin, kun olette niistä niin kovasti pitäneet.

Kierrättäminen. Tuskailin ennen kierrättämisen kanssa sen varjolla, ettei jätekuilumme ollut kovin suuri tai järkevästi suunniteltu. Lopulta tyhjensin keittiöstä yhden sekalaista tavaraa täynnä olleen laatikon, jonne voi helposti laittaa metallit, lasipurkit ja kartongit odottamaan keräykseen viemistä – vaatehuoneeseen taas kerätään paperijäte  ja suuremmat pahvit. Biojätettä tunnustan vältelleeni pitkään, mikä nyt hävettää ja syystäkin. Muovin lajittelun otan myös nyt työn alle, sillä vaikkei taloyhtiön roskiskatoksesta muovia vielä löydykään, niin sellainen on ihan lähistöllä sopivasti koiralenkin varrella.

Arkiset kestotuotteet. Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä uutisilta, joiden mukaan EU kieltää muovista valmistetut kertakäyttötuotteet kuten pillit ja vanupuikot. Lasipillejä olenkin ostanut Granitista (kaupoista löytyy myös esimerkiksi teräspillejä) ja vanupuikoiksi valitsen bambusta valmistetut versiot. Kestovanulaput minua vielä vähän arvelluttavat, mutta vanulappuja kuluu päivittäin kasvoveteen ja mahdollisesti vedenkestävän ripsivärin poistamiseen, joten siinä mielessä olisi kyllä syytä ostaa kestoversiot.

Nykyään pyrin myös aina ottamaan kauppaan mukaan kestokasiin, toki se joskus unohtuu tai jos meneekin kauppaan suunnittelematta, mutta 90% kerroista pidän aina kestokassia mukana. Olen yrittänyt ratkaista ne extempore-kauppareissutkin pitämällä paria kassia varuilta esimerkiksi autossa tai laukun pohjalla. Tilasin viimein myös kestohedelmäpussit, kiitos vaan vinkistä postaukseen haastaneelle Lauralle! Ajattelutapani muovia kohtaan on kuitenkin muuttunut radikaalisti – hirvittää ajatus miten nuorempana vaikka kaupoilla käydessä otin jokaisesta kaupasta vastaan sen tarjotun muovipussin pienillekin tavaroille, mikä ei tulisi nykyään kuuloonkaan. Jokainen turhaan ostettu muovipussi ärsyttää nykyään.

Postaus3

Lentojen kompensointi. Poden huonoa omatuntoa siitä, että olen tänä vuonna lentänyt tavallista enemmän. Aikaisempina vuosina työmatkojen määrä on ollut lähes poikkeuksetta pyöreä nolla (viime vuonna olin yhdellä pressireissulla), mutta tälle vuodelle niitä on sattunut useampi, vaikkakin olen myös kieltäytynyt joistakin yhden yön matkoista. Harkitsin pitkään erääseen tosi mielenkiintoiseen tulevaan yhteistyöhön lähtemistä juuri sen takia, että se tulee vaatimaan lentämistä muutamaan kohteeseen, mutta olen valmis karsimaan omista henkilökohtaisista matkoista. Uskon tai ainakin toivon, että jokainen vaikuttaja nykyään punnitsee PR-matkoja sen mukaan, mitkä ovat oman uran kannalta oikeasti merkityksellisiä, enkä usko kenenkään tarttuvan jokaiseen tarjottuun reissuun.

Valitsen aina suorat lennot kun vaan kohteen kannalta on mahdollista ja myös lentojen kompensointiin tutustuin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Esimerkiksi Helsingin ja Rooman välisten lentojen kompensointi kahdelta maksoi 48 euroa, mikä ei ole suuri summa pulittaa. Kompensoin itse WWF:n suositteleman myclimate -palvelun kautta, kompensoinnista voi lukea lisää esimerkiksi täältä.

Maitotuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla. Moni maitotuote on korvautunut kasvipohjaisilla versioilla, kuten tavalliset jogurtit kasivpohjaisiin, kahviin käytän kauramaitoa ja smoothieihin taas mantelimaitoa. Juusto on oikeastaan ainoa maitotuote, jota yhä ostetaan ja silloin tällöin kuohukermaa tai ranskankermaa joihinkin tiettyihin ruokiin.

Pienet vastuullisemmat valinnat. Kuten sanoin minusta on mahtavaa, että ihmiset vinkkaavat omista pienistäkin ekoteoistaan, joista voi itsekin inspiroitua. Bongasin tovi sitten Idan Instagramista vinkin Arvid Nordquistin kahvista, jossa kahvintuotannon hiilidioksidipäästöt on kompensoitu täysin. Idalla on muutenkin sekä blogissaan että Instagramissa paljon vastuullisuuteen liittyviä vinkkejä, joten kannattaa ottaa seurantaan.

Luonto2

Sähkön- ja vedenkulutuksen tarkkailu. Tarkistin hetki sitten, ettei sähkömme ole  täysin vihreää, joten sähkö on vaihdettava ekosähköön. Nykyään kiinnitetään enemmän huomiota siihen, ettei esimerkiksi televisio pauhaa turhaan päällä tai valot pala tyhjässä huoneessa. Myös vedenkulutusta tarkkaillaan- pyykkejä ei pestä kuin täysiä koneellisia (pelkät tahrat voi helposti poistaa esimerkiksi sappisaippualla) ja suihkujen pituus pidetään järkevinä. Rakastan meidän kylpyammetta, mutta pitkät kuumat kylvyt kuluttavat valtavasti vettä, joten kylvetään vaan kerran kuussa jos sitäkään – edellisen kerran amme on täytetty varmaan alkukesästä.

Oman ajattelutavan muuttaminen (kulutus, lentäminen). Olen muuttanut ajattelutapaani monessa suhteessa paljon tietoisemmaksi. Olin nuorempana paljon hövelimpi vaatteiden ostamisen suhteen ja olenkin kirjoittanut kuluttamisesta blogissa aiemminkin. Muutaman viimeisen vuoden aikana olen miettinyt jokaisen ostoksen kohdalla tarkkaan, tarvitsenko tätä vaatetta oikeasti, ja onko kaapissani jo jotain vastaavaa. Tietenkin hutiostoksia tulee jokaisen joskus tehtyä ja varmasti pärjäisin vähemmälläkin, mutta kuluttamiseni on muuttunut huomattavasti järkevämpään suuntaan. Yritän myös aika ajoin nostaa blogissakin sitä, miten samoja vaatteita voi yhdistellä eri tavoin tai kuvata tänne uudelleen samoja asuja kuin aikaisempina vuosina.

Ajattelutapani on muuttunut kriittisemmäksi myös lentämistä kohtaan. Myönnän, että en pystyisi luopumaan matkustelusta tyystin, mutta mietin tarkemmin, minne matkustan, miten usein ja minkälaisilla lennoilla. En myöskään enää ihaile jonkun toisen elämäntapaa, jossa reissataan kuukausittain eri kohteisiin halpojen lentojen ansiosta, vaan se saa lähinnä ahdistumaan.

Postaus5

Sellaisia tekoja tähän asti, mutta vielä on paljon tehtävää ja parannettavaa! Olen iloinen, että niin moni on tarttunut aiheeseen ja jakanut omaa tietotaitoaan eteenpäin – esimerkiksi Ida Timonen teki juuri todella kattavan listauksen blogiinsa vastuullisemmista teoista ja valinnoista. Täten kannustankin kaikkia osallistumaan #mitäminäolentehnyt -haasteeseen! Olisi kiinnostavaa kuulla myös täällä kommenttiboksissa, minkälaisia pieniä tai suuria tekoja ja valintoja te olette tehneet omassa arjessanne?

17 thoughts on “#mitäminäolentehnyt – pienet teot ilmaston hyväksi

 1. Kiitos Jonna, todella hyvä postaus! Pakko myöntää, että pelkän otsikon luettuani olin hieman skeptinen. Meillä ihmisillä tuntuu olevan tarve “selitellä” valintojamme ja hakea oikeutusta teoillemme, vaikka tietäisimme, että ne eivät ole kaikista eettisimpiä. Enkä todellakaan puhu sinusta, vaan itsestäni, lähipiiristäni, ja ihmisistä, joiden tekstejä olen lukenut ja joiden ajatuksia olen kuunnellut.

  Mielestäni tekemäsi muutokset kuulostavat tosi fiksuilta ja voisin ottaa niistä muutamassa sinusta mallia! Aivan, miten toivoitkin, että tämä postaus voisi vaikuttaa ihmisiin. :)

  Omassa elämässäni vaikein ekologisiin valintoihin liittyvä päätös on lentäminen. Se tuottaa todella paljon päästöjä, mutta yksi suurimmista intohimoistani on uusien kokemusten hankkiminen nimenomaan matkailemalla. Tunteet ovat todellakin ristiriitaiset, kun lentää maapallon toiselle puolelle ihailemaan luonnonihmeitä, mutta samalla kuormittaa ympäristöä. Toistaiseksi en ole luopunut lentämisestä. Hitsi, miten helppo päätös se olisi tehdä, mutta samalla “itsekkäänä” ihmisenä sitä ei vaan tee.

  1. Kiitos itsellesi kun kommentoit ja osallistuit keskusteluun! Kiva että annoit mahdollisuuden postaukselle, vaikka otsikko pistikin skeptiseksi :) Ymmärrän että näistä asioista puhuttaessa voi helposti tulla sellainen selittelyn fiilis, että yritetään jotenkin oikeuttaa niitä omia tekoja. Pyrinkin tässä olemaan rehellinen, myöntämään missä on vielä parantamisen varaa ja mitkä juuri ne lähtökohdat ja omat ajatukset olivat tätä kirjoittaessani.

   Lentäminen aiheuttaa ristiriitaisia tunteita täälläkin. Rakastan matkustamista, uuden kokemista ja kulttuureihin tutustumista, reissussa valokuvaamisesta ja vinkkien eteenpäin jakamisesta puhumattakaan. Kuten sanottua en itsekään pysty luopumaan matkustamisesta tyystin, mutta pyrin karsimaan sellaisista “pidennetyistä viikonlopuista”, koska ihan samanlaista matkustustahtia ei kuitenkaan pysty jatkamaan.

   Kiitos vielä kun jätit kommenttia ja ihanaa jos tästä löytyi myös kohtia, joista sait inspiraatiota! Juuri siihen kun tällä postauksella tähtäsinkin ☺️

 2. Hei! Olipas ihana ja todella inspiroiva teksti, kiitos siitä! Hienoa, että näistä asioista puhutaan nyt näin laajalti. Itse mietin näitä asioita aika paljon ja usein ajatukset iskevätkin ahdistavina. Samoin minulle tärkeitä ovat juuri nämä pienet teot ja haluan osaltani tehdä sen, minkä voin tämän katastrofin hallitsemiseksi. Olen nyt entistä enemmän yrittänyt rajoittaa uusien vaatteiden ostamista ja juurikin miettiä mitä todella tarvitsen. Yritän myös ostaa mahdollisimman vähään muoviin pakattuja tuotteita esimerkiksi käsisaippuana käytän palasaippuaa tai ostan pussiin pakattua nestemäistä saippuaa. Sama on pyykinpesuaineiden suhteen. Kosmetiikassa ärsyttää se, että kaikki pakkaukset ovat lähinnä poikkeuksetta muovia. Siinä olisi vielä petrattavaa ihan valmistajienkin puolelta, mutta nykyään itse ostan vain sellaista kosmetiikkaa mitä todella tarvitsen ja nautin siitä kun suihkukaapissa on vain muutama pullo hiusten pesua varten, kun niitä on ennen ollut yli kymmenen, heh :D Kaiken vaatteista roskiin yritän myös kierrättää, tosin muovin kierrättämisessä on omat haasteensa täälläkin. Ja tietysti olen syönyt nyt enemmän ksavisruokia, juuri kokkailin jo kolmatta kertaa sitä linssimuhennostasi ja se on jo ihan yksi lemppari kasvisruuistani. Ihanaa jos sen tyyppisiä tulisi jatkossakin blogiisi, hyvät ohjeet ovat kultaa varsinkin kun itse olen ruuanlaitossa tällainen mämmikoura :D Tällä hetkellä matkustele lähinnä ollenkaan, osittain kiireisen elämäntilanteen ja osaksi oman mukavuudenhaluisuuteni vuoksi. Viimeksi taisin lentää noin neljä vuotta sitten Lontooseen. Että sen suhteen en koe niinkään huonoa omaatuntoa… Noh siinä nyt joitain omia juttuja millä itse yritän kantaa korttani kekoon, tosin paljon voisin tehdä vielä paremmin. Mutta kiitos vielä ihanasta kirjoituksesta! Minä täällä ainakin inspiroiduin ja menen nyt heti tarkistamaan, missä sijaitsee lähin muovinkierrätyspiste;)

  1. Hei Sylvia ja suurkiitos kommentistasi! Mahtavaa että osallistuit keskusteluun ja laitoit omia vinkkejäkin jakoon :) Hyvä maininta tuo palasaippua ja sitä on moni muukin viime aikoina nostanut, täytyy nykyisen käsisaippuan loputtua ostaa ensi kerralla tilalle palasaippuaa. Vitsit miten iloiseksi tulin, että resepti on päässyt käyttöön sielläkin! Juuri tuollaisia helppoja mutta maistuvia arkeen sopivia kasvisreseptejä kaipaan itsekin lisää (pelkään pian kyllästyväni muhennokseen kun ahmin sitä joka viikko, haha!), joten lupaan laittaa niitä jakoon tulevaisuudessakin.

   Kiitos paljon vielä kun jaksoit rustata näin pitkän pätkän! Huippua jos inspiroiduit tästä, minäkin inspiroidun teidän kommenteista ☺️

 3. Ihan mielettömän huippua että otit tän asian esille! Ja nimenomaan, eihän se niin mene että vain ne täydellisen ekologiset ja eettiset kuluttajat saisivat puhua aiheesta, vaan nimenomaan on tärkeää että tietous aiheesta lisääntyy ihan yleisesti :) Kukaan ei ole täydellinen mutta jokainen voi tehdä nimenomaan sellaisia pieniä omaan arkeen ja elämään sopivia muutoksia, joilla loppujen lopuksi on iso merkitys kun mukaan lähtee isompi joukko ihmisiä! Ja nimenomaan tietoisuuden lisäämisessä ja inspiroimisessa blogit ja muut some-kanavat on ihan huippuvälineitä! :)

  1. Juuri näin! Täydellisyyttä tärkeämpää on, että jokainen osallistuu omalla panoksellaan ja tekee edes hiljalleen muutoksia omissa valinnoissaan. Tosi fiksuja sanoja, kiitos paljon Pinja kun kommentoit ?

 4. Aivan ihana postaus!! Mulla on itselläni ollut ihan sama fiilis, etten uskalla kirjoittaa tästä aiheesta koska en ole täydellinen. Koen ahdistusta omista teoista, mutta toisaalta olen oppinut ajattelemaan toisinkin. Nimittäin Suomi on niin pieni maa tässä maailmassa, että meidän tekomme ei juurikaan vaikuta ennen kuin muutkin maat ryhtyvät toimeen. On tärkeää kuitenkin olla näyttämässä mallia muille, jonkunhan tarvitsee aloittaa. En kuitenkaan enää soimaa itseäni pienistä asioista kuten satunnaisesta lihansyönnistä tms. mutta yritän silti parhaani mukaan kantaa korteni kekoon – kuitenkaan potematta liiallista ahdistusta. Se on turhaa.

  1. Kiitos paljon Petra, huippua kuulla että tykkäsit! Ja hienoa, että aihe herättää ajatuksia sielläkin päässä. Ymmärrän, että voi joskus turhauttaa miettiä omien tekojen ja valintojen vaikutusta etenkin tällaisessa Suomen kaltaisessa pienessä maassa, mutta se ei minusta ole kuitenkaan pätevä syy olla tekemättä mitään. Enkä siis tarkoita nyt sinulle, vaan ylipäätään tuohon liittyen :) Kuten todettua harva meistä pystyy olemaan ihan täydellisen ekologisia kaikissa valinnoissa, mutta pääasia että tekee jotain muutoksia. Juuri niin kuin sanoitkin, yritetään parhaamme mukaan kantaa kortta kekoon! ?

 5. Hyviä pointteja sinulla! En usko, että kukaan meistä voi täysin muuttua “ilmastoystävällisiksi”, eikä minusta tarvitsekaan. Mutta se, että jos jokainen edes vähän tekee asian hyväksi jotain, on hyvä. Esimerkiksi jos jokainen jättäisi edes välillä ostamatta muovikassia ruokakaupasta, tekisi se yhteensä ison määrän ostamattomia muovikasseja. Tai jos jokainen vähentäisi autolla ajoa, kertyisi siitä yhteensä useita ajamattomia kilometrejä jne.

  On nämä viime talvet ja viime kesä olleet hyviä herättäjiä. Näin talvi-ihmisenä on ahdistanut se, että lumesta ei voi olla enää yhtään varma pohjoista lukuunottamatta. Jos tulee lunta ja on pakkasta, ei ole mitään takeita onko niin montaakaan päivää. Toki aina on ollut nollakelejä talven keskellä ja lumet huvenneet silmissä, mutta kohta on taas ollut kunnon kinokset! Viime kesä oli myös hurja. Monien hihkuessa iiihanaa lämpöä, minua vaan ahdisti sekä itseni takia (en kestä pitkään jatkuvia helteitä) että luonnon – ei pohjoismaissa kuulu olla +30 astetta viikkotolkulla. Pakko kyllä myöntää, että ei tämä minun talvettomuusahdistukseni pelkkää luonnon puolesta huolehtimista ole, vaan myös itsekästä. Kun tammikuussa taivaalta tulee lumen sijasta vettä, se harmittaa koska MINÄ HALUAN lunta ja pakkasta! :D

  1. Näinpä juuri, täydellisyyttä on turha odottaa, mutta pieniin tekoihin pystyy jokainen. Suuria muutoksia ei muutenkaan yleensä kannata tehdä kertarysäyksellä (vaikka lopettaa yhdeltä istumalta kokonaan lihansyönti tai lentäminen, jos ei ole itsestäänselviä päätöksiä), vaan pikkuhiljaa, jotta ne kantavat myös tulevaisuudessa. Kesä oli kyllä hälyttävä. Itse rakastan lämpöä ja olin fiiliksissä parhaasta kesästä vuosikausiin, mutta siinä vaiheessa kun 30:n asteen helteet olivat jatkuneet jo monta viikkoa, alkoi samalla myös ahdistaa – eihän tällaiset lämpötilat ole Pohjoismaissa normaalia.

   Kiitos Tanja kun kommentoit ja osallistuit itsekin keskusteluun! Mahtavaa että postaus on saanut näin kivan vastaanoton :)

 6. Ihanaa että tartuit aiheeseen ja toteutit postauksen, vaikka se tuntui vaikealta! Minun mielestäni vähintä mitä voit tehdä on nimenomaan hyödyntää lukijakuntaasi ja ottaa esille juurikin näitä aiheita. Ja on ollut mahtava huomata, miten moni muukin vaikuttaja on ottanut ilmastoasiat puheeksi. Muistan kun vielä muutama vuosi sitten kun luki blogien kommenttibokseista miten joku lukija toivoi postausta ilmastoon/kulutukseen yms liittyen niin yleensä vastaus oli luokkaa, että bloggaaja ei koe näiden aiheiden sopivan omaan muotipainotteiseen blogiin tai muuta vastaavaa, joten sen aiheen käsittely ei kuulu hänelle. Joten mahtavaa, että tämä näkemys on muuttunut ja nyt vaikuttajat, joilla on se suuri yleisö, nostavat kissan pöydälle ja tärkeästä aiheesta keskustellaan. Ja oleellisinta ei mielestäni ole se, kuinka paljon ja mitä asioita sinä teet ilmaston hyväksi juuri nyt, ensimmäinen askel on nimenomaan se, että tuo aiheen esille ja kannustaa muitakin miettimään omia valintojaan, sen sijaan että kinasteltaisiin kuka on tehnyt ja mitä ja miten paljon paremmat valinnat jollain on verrattuna toiseen! Olisi mielestäni kammottavaa, jos aiheesta alkaisi puhumaan vasta sitten kun on ensin laittanut elämänsä ja valintansa siiheen tolkkuun, että oma hiilijalanjälki on kadehdittavan pieni ja vasta sitten alkaa paasaamaan, jottei tulisi torjutuksi. Mukavaakin mielestäni kuulla mikä tilanne kelläkin on nyt ja miten valinnat muuttuvat ja teot lisääntyvät ajan saatossa ja kuulla sitten pientä päivitystä välillä siitä miten on mennyt ja miten kukin toimii esim vuoden tai parin päästä.

  Omat ilmastotekoni ovat melkolailla samoja kuin sulla, ruokailutottumusten muuttamista jne. Autoilua oon saanut kyllä vähennettyä melkolailla, kiitos esim hyvien säiden ja lämpimän syksyn, olen liikkunut kävellen ja pyörällä paljon. Vaatteita tai mitään muitakaan tavaroita en osta enää samaan malliin kuin ennen. Huomasin, että mua alkoi enemmänkin ahdistamaan se tavaroiden paljous ja konmaritin oikein urakalla ja heti tuli paljon parempi fiilis, kuin omistaa vain vähän ja vain sellasta mitä todella tarvitsee. Vaatteissa kiinnitän nykyään eniten huomiota materiaaleihin ja laatuun ja pyrin ostamaan ajattomia ja vuosia kestäviä vaatteita (jotka voi laittaa myöhemmin kestävästi kiertoon, eikä vain heittää uffin keräykseen ja lopulta ne päätyvät jonnekkin Haitille vain jätekasan huipulle). Ja tulevissa vaaleissa aion ottaa entistä tarkemmin selvää ehdokkaista ja painottaa ilmastoasioita äänestyksessä eri tavalla kuin ennen. Kova tiedonjano on myös iskenyt asian suhteen, mitä enemmän ilmastoasioita miettii, sitä enemmän niistä haluaa saada selvää :D Erilaiset ilmastodokkarit onkin olleet kovassa kulutuksessa netflixistä!

  1. On ollut kyllä ilo huomata, miten moni vaikuttaja on viime aikoina tarttunut aiheeseen. Itsellekään tämä ei tosiaan ollut se helpoin aihe käsitellä, mutta koin sen vähintäänkin velvollisuudekseni – kun on näin suuri yleisö omissa kanavissa, niin olisi hölmöä olla hyödyntämättä sitä tällaisen asian puolesta. Ehkä monella ainakin muotipuolen vaikuttajalla ilmastonmuutokseen liittyvien asioiden käsittelyssä askarruttaa juuri tämä alan kulutuskeskeisyys ja ristiriitaisuus – olen kuitenkin ilahtunut miten hyvin tämä postaus otettiin vastaan!

   Tosi hyvää pohdintaa kaiken kaikkiaan! Kiitos paljon Marianne kun osallistuit keskusteluun :)

 7. Ihana, että kirjoitit aiheesta postauksen! Oli todella mielenkiintoinen! Ei tarvitse muuttua yhdessä yössä esim. vegaaniksi tai jättää autoilua tyystin. Tärkeintä on juurikin se, että jokainen pyrkisi toimimaan pikkaisen paremmin joka päivä ympäristömme hyväksi. Tuollainen täydellisyyteen pyrkiminen nostaa ainakin itselläni suorituspaineita jo sen verran, että saattaisi ajatella, että onko tässä mitään järkeä edes yrittää, kun rima on niin korkealla. Siksi ainakin itse pyrin miettimään sen pikkaisen paremman päätöksen täydellisen päätöksen sijaan ja tuomaan pikkuhiljaa niitä parempia valintoja osaksi arkeani :) Todella hyvä tuo lauseesi “It’s only one straw, said 7 billion people.” Niin totta ja tätä kyllä aion käyttää jatkossa!

  Mitä sitten nyt teen? Olen yrittänyt lisätä kasvisruokaa ja nykyään tulee syötyä suht vähän lihaa. Käyn usein työpaikkani ruokalassa syömässä päivisin ja harmittaa, kun usein kasvisruokaan on jostain syystä lisätty vehnäjauhoa! Mieluusti ottaisin kasvisruokaa myös siellä, mutta mahani ei vehnää kestä. Tässä työpaikkamme lähellä ei myöskään ole kuin muutama työpaikkalounasravintola, joissa usein vieläpä tarjotaan samoja ruokia, joten vaihtoehtoja ei kovin paljoa ole.. Tästä pitäisikin muuten laittaa palautetta keittiöön! Maitotuotteita ostan pääsääntöisesti kasvispohjaisina, mutta juustot ovat vielä selvä miinus itselläni :) Voisin kyllä korvata juuston välillä vaikka hummuksella tms.

  Olen aina kierrättänyt tosi hyvin ja aion ehdottomasti jatkaa samaan malliin. Meillä on onneksi taloyhtiössä huomioitu kierrättäminen tosi hyvin. Kaupassa käydessä on aina oma pussi mukana. Liikun julkisilla enkä omista autoa. Ostan tavaroita vain tarpeeseen ja ruokaa heitän hyvin vähän roskiin. Yritän kierrättää tavarat, joita en tarvitse.

  Missä voisin vielä petrata? Ehdottomasti ostaa nuo kestokassit hedelmille ja maksaa lentojen kompensoinnista! Vanulappujen vaihto olisi myös hyvä ottaa to do l-listalle. Pikkuhiljaa kohti parempia valintoja :)

  1. Heippa Hanna ja suurkiitos kommentistasi! Olen tullut niin iloiseksi siitä, miten olette osallistuneet keskusteluun ja on ollut ihana huomata, että monella on aiheesta sama ajatusmaailma. Ei tarvitse olla täydellinen, mutta jokaisen on yritettävä ja kannettava oma kortensa kekoon. Turhaan jännitin siis tuomitsemista aiheen tiimoilta, mulla on kyllä hurjan fiksu lukijakunta, ei voi muuta sanoa :)

   Kiva kun kirjoitit myös omista muutoksistasi. Tuli heti mieleen kun mainitsit tuon ontuvan työpaikkaruokailun, että sinnehän voisi laittaa palautetta ja yrittää toivoa enemmän vehnättömiä kasvisruokia kuten sanoitkin. Ties vaikka useampikin olisi ajatellut samaa! Juustot ovat tosiaan omakin paheeni, mutta tosi hyvä idea, että voisi yrittää edes välillä korvata leivänpäällisjuustoa hummuksella.

   Kiitos vielä kun jaksoit rustata kommentin! 💗

 8. Hyvä postaus, pakko kommentoida täältäkin!
  Ja nimenomaan pienet teot riittää, itsellä lista näyttää hyvinkin samanlaiselta.
  Ja haluan myös muistuttaa, että tätä elämää eletään kuitenkin ensisijaisesti omaa itseämme varten, ei tulevia sukupolvia varten, joten ihan kaikkea mielihyvää tuottavaa ei tarvitsekaan poistaa elämästään, kunhan vaan ei turhaan retostele, kun esimerkiksi juuri kauppakasseilla ei liene vaikutusta onnellisuuteen :)

  1. Mahtavaa että aihe on herättänyt keskustelua ja olen saanut rutkasti hyviä kommentteja! Kiitos paljon sullekin Hanna :) Ihan totta, joskin itse haluan ajatella myös tekeväni parempia valintoja mahdollisia omia lapsia ja muita tulevia sukupolvia miettien. Sen verran itsekäs minäkin kuitenkin olen, etten voisi luopua matkustelusta tai vaikka autoilusta, mutta voin aina vähentää ja miettiä jokaisen lennon tai automatkan tarpeellisuutta. Hyvin sanottu, kuinka vaikka juuri kauppakasseilla tai kierrättämisellä ei ole mitään tekemistä kenenkään onnellisuuden kanssa vaan kyse on ihan vaan pienestä viitsimisestä ja omien tapojen muuttamisesta.

 9. Hienoa, että kirjoitit blogissasi näin tärkeästä aiheesta. En uskoa että ketään on täydellinen tämän asian suhteen, mutta tärkeintähän on juuri se, että kaikki tekisivät edes jotain.
  Itse olen ylpeä siitä, että luvuin punaisesta lihasta kokonaan nyt elokuussa, eikä se edes ollut vaikeaa! Kalaa syön noin kerran viikossa ja kanaa sitten vieläkin harvemmin, muutaman kerran kuukaudessa, lähinnä jos tulee käytyä kotikotona tai ulkona syömässä. Itseasiassa olen elokuun jälkeen ostanut kerran kanapaketin kotiin :) Ostin myös juuri itsekin hedelmiä varten kestopussin, ja käytän aina omaa kassia kauppareissulla. Nyt myös palasaippua odottaa kotona käyttöön pääsyä ja kun muovinen tiskiharjani menee huonoksi, aion ostaa puisen tilalle. Kierrätys on myös itselleni tärkeää, ja harmittaakin ettei kotikotona kierrätetä lainkaan, mutta yritän koko ajan muuttaa asiaa. Tähän vaikuttaa olennaisesti se, ettei siellä päin ole lähellä kierrätyspaikkaa :( Olen myös iloinen siitä, etten omista autoa, ja tulevaisuudessa haluaisin ostaa sähköauton. Suihkun kestossa mulla olisi sitten kyllä parannettavaa…
  Todella positiivista oli myös lukea, että olet miettinyt tarkkaan pr-matkoja, ja toivon todella että muutkin vaikuttajat tekevät niin. Voin meinaan kuvitella, että houkutus ilmaiselle matkalle on varmasti suuri, joten arvostan suuresti, jos siitä pystyy kieltäytymään ekologisuuden vuoksi.
  Turhaan pelkäsit aiheesta kirjoittaa, ja toivonkin, että uskallat myös puhua jatkossa aiheesta. On totta, että sullakin on paljon seuraajia, niin mikä olisikaan parempaa kuin inspiroida myös muita tekemään ekotekoja <3 Tästä aiheesta ei voi muistuttaa ihmisiä liikaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *