Vapun herkullisimmat

Kaupallinen yhteistyö: Somersby & Asennemedia

Tuntuu ihan hullulta, että vappua juhlitaan jo muutaman päivän päästä. Vappu on aina ollut minulle varma alkavan kesän merkki, eikä vähiten siksi, että viimeiset vuodet olen nimenomaan aina vapun jälkeen lähtenyt entisestä opiskelukaupungistani Vaasasta kesälaitumille. Siinä hetkessä on ollut aina jotain niin kutkuttavaa – viimeisetkin tentit ovat ohi, työt odottavat Helsingissä ja koko kesä on vielä edessä. Itse vappua on vietetty isolla porukalla punaiset haalarit jalassa ja se on aina ollut ehkä yksi opiskeluvuoden hauskimmista juhlista.

Tämä vappu on kuitenkin muutamista edellisistä poikkeava, sillä Vaasa on jätetty jo vuosi sitten lopullisesti taakse ja vappua juhlitaan Helsingissä, mutta onneksi porukka pysyy lähes samana. Tavallaan haikeaa, sillä kunnon opiskelijavapussa on aina ollut ihan oma fiiliksensä, mutta samalla ajattelen kuitenkin, että aikansa kutakin. Lisäksi ihan virkistävää, että tänä vuonna voi pukeutua johonkin muuhun kuin niihin räikeisiin haalareihin! Onneksi tosiaan samat huiput opiskelukaverit ovat kuitenkin ympärillä, joten vappumeininki on ihan varmasti taattu.

Somersby_postaus1

Näin muutama päivä ennen aattoa otan jo pienen varaslähdön tämän vapputeemaisen postauksen myötä. Olin innosta piukeana koristellessani ja poikaystävä kuittailikin, että lastensynttäreitäkö olen järjestämässä :D Tein viime kesän ajan yhteistyötä Somersbyn kanssa heidän silloisen uutuussiiderin lanseerauksen tiimoilta ja etenkin Orchard Selection Sparkling Rosé oli vielä yhteistyön jälkeen mukana monissa kesän hetkissä aina kaupunki-illanvietoista juhannukseen ja muihin mökkireissuihin. Olinkin iloinen, että Somersby halusi minut jälleen mukaan heidän lanseeraukseensa ja odotin mielenkiinnolla, mitä tuleman piti. Tällä kertaa kauppoihin on tuotu uusi raikas ja kesäinen maku Red Rhubarb – kesä ja kirpeänmakea raparperi, täydellinen yhdistelmä!

Somersby_postaus4 Somersby_postaus6

Koska vappupostaus ei olisi mitään ilman asiaankuuluvia eväitä, halusin leipoa Raparperi -siiderin kaveriksi jotain herkullista, mistä voisi olla teillekin inspiraatioksi vapun tarjoiluja varten. Mietin pitkään vaihtoehtoja, mutta törmättyäni näihin vaaleanpunaisiin uunissa paistettaviin donitseihin, oli päätös oitis sinetöity! Nämä olivatkin elämäni ensimmäiset itse leipomani donitsit ja vaikka kyseessä onkin hieman vaivattomampi versio tästä perinteisestä leivonnaisesta, niin täytyy myöntää, että jännitin lopputulosta odottaen vähintäänkin uunissa turvonneita epämääräisen muotoisia  taikinamöykkyjä. Näky pellillä oli kuitenkin tismalleen sitä mitä pitikin – söpöjä juuri oikeanmuotoisia donitseja, jotka kuorrutin teemaan sopivasti marja- ja kookoskuorrutteilla. Kuorrutus ja koristelu olikin se kaikista hauskin osuus!

 

Somersby_postaus3

Donitsit uunissa

1dl piimää
1 dl sokeria
1/2 dl ruokaöljyä
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tlleivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 suolaa
1,5 tl kardemummaa
öljyä ja voita voiteluun
 1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele donitsipellin kolot öljyllä.
 2. Sekoita kulhossa piimä, sokeri, öljy ja kananmuna. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe, kardemumma, sooda ja suola. Sekoita jauhoseos ja nesteet nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauho taikina pursotinpussiin ja pursota donitsipellin koloihin. Täytä kolot noin puoleenväliin.
 3. Paista donitseja uunissa 7-8 minuuttia.
 4. Sulata voi. Kumoa donitsit leivinpaperille ja voitele ne voisulalla. Anna donitsien jäähtyä noin ½ tuntia ennen kuorruttamista.
 5. Sekoita haluamasi kuorrute. Kasta donitsi kuorrutteeseen ja koristele donitsit kuivatuilla marjoilla, nonparelleilla, murustetulla tai sulatetulla suklaalla tai kookoshiutaleilla.

Marjakuorrute
1,5 dl tomusokeria
1,5 rklpaseerattua vadelmaa tai mustaherukkaa

Kookoskuorrute
1,5 dl tomusokeria
1 rkl kookosmaitoa

(Resepti Soppa365)

Somersby_postaus8 Somersby_postaus7 Somersby_postaus2

Sitten eikun vaan odottamaan itse vappuaattoa! Nyyttärituomiset ovat selvillä, serpentiinit hankittuna ja Raparperi -siideri kylmänä jääkaapissa. Mulla on tosiaan suunnitelmissa viettää aattoa Helsingissä opiskelukavereiden kanssa, vappupäivänä pidämme vielä brunssin isolla porukalla ja käymme varmaan fiilistelemässä Kaivarissa tunnelmaa. Mitäs teidän vappusuunnitelmiin kuuluu, onko teillä jotain perinteitä sillä saralla? :)

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskevia kommentteja ei julkaista.

4 thoughts on “Vapun herkullisimmat

 1. Oi, onpa herkullisen näköisiä ja varmasti makuisiakin! Noita uunissa paistettavia voisi tehdä joskus, niitä perinteisiä kun en uskalla kokeilla, koska saisin varmasti aikaiseksi vain jonkun rasvapalon… :D

  Mukavaa viikonloppua!

  1. Näiden kanssa onnistuu kuka tahansa! Itsekään en uskalla ihan niitä perinteisiä munkkeja paistaa, mutta nämä oli ihan överihelpot ;)

   Kivaa viikonloppua sinnekin, Tanja!

 2. Onpas todella herkullisen näköisiä donitseja! Hei muuten mistä on tuo roosa paita? Aivan ihana sävy siinä :)

  1. Olen kyllä itsekin tyytyväinen lopputulokseen etenkin näin donitsien ensikertalaisena ;) Paita on Gina Tricotista, tosin valitettavasti jo viime vuodelta. Nyt on kyllä näkynyt paljon tällaista marjapuuron sävyä, joten ehkä tärppää jostain muualta :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *