Käytännön vinkkejä Marrakechiin

Jatketaan taas reissujutuilla – jaossa on muutamia Marrakech vinkkejä! Olin suunnitellut tekeväni postauksen tällaisista käytännön neuvoista Marrakechiin matkaavalle, ja tätä ehdittiin jo toivoakin Instagramin puolella. Teen vielä oman postauksensa nähtävyyksistä ja ajattelin, että villaa voisin näyttää enemmän minivlogissa. Videosta tuli tosiaan suht lyhyt ja sisältöä olisi voinut olla enemmän (miten se kuvaaminen ihan unohtuikin!), mutta haluaisitteko kuitenkin nähdä sen? Tässä joka tapauksessa ensin vinkkejä esimerkiksi matkustusaikaan, pukeutumiseen, majoitusvaihtoehtoihin ja muuhun. Toivottavasti tästä on hyötyä Marrakechiin matkustaville – kysykää jos tulee mieleen jotain, mihin kaipaatte vielä vastausta :)

Marrakech vinkkejä

1. Maksaminen

Varaa maksamiseen pääasiassa käteistä, etenkin basaareilla käteinen on pop. Nostimme dirhameja lentokentällä Marokon päässä (koska valuuttaa ei voi vaihtaa maan rajojen ulkopuolella), sekä kerran Jemaa el-Fnan aukiolta. Joissakin ravintoloissa oli kuitenkin poikkeuksellisesti mahdollista maksaa ainoastaan kortilla, mistä mekin yllätyimme. Esimerkiksi El Fenn ei ottanut käteistä lainkaan vastaan, ainoastaan korttimaksu oli mahdollinen – kannattaa siis pitää korttikin varuiksi mukana.

2. Majoittuminen

Marrakechissa on monta tapaa majoittua. Mietimme pitkään eri vaihtoehtoja päätyen lopulta vuokraamaan villan hieman kauempaa – päätavoitteena kun oli päästä tällä reissulla rentoutumaan. Suomalaisnaisen omistuksessa oleva upea Villa Habiba sijaitsi maaseudun rauhassa noin 40:n minuutin ajomatkan päässä Marrakechin ytimestä, ja muutamana päivänä teimme reissun myös keskustaan. Tämä olikin meille sopiva yhdistelmä, mutta jos kaipaat lomalta aktiivisempaa menoa ja lyhyitä etäisyyksiä, kannattaa majoittua lähemmäs keskustaa. Marrakechista löytyy niin loistohotelleja kuin todella tunnelmallisia pieniä riadejakin, jotka ovat piilossa Medinan sykkeessä. Riadissa yöpymisen haluaisin joskus vielä kokea!

Marrakech vinkkejä

3. Paras matkustusaika

Kuivan aavikkoilmaston myötä Marrakechissa päivälämpötilat kohoavat yleensä korkeiksi, mutta illat ja yöt voivat olla viileitä. Miellyttävin matkustusaika on keväällä ja syksyllä, kun kesällä on tukahduttavan kuuma. Tämä maalis-huhtikuu oli tosi hyvä ajankohta, sillä päivisin lämpötilat alkoivat jo lähennellä 30:tä, ja iltaisinkin saattoi pärjätä hieman kevyemmällä vaatetuksella.

4. Varaudu lämpötilavaihteluihin

Jatkoa edelliselle – jos lomalle osuu esimerkiksi sateinen päivä, on pitkille housuille ja neuleille tarvetta, sillä lämpötila putoaa äkkiä rajusti. Kasmirhuivi on myös hyvä vaihtoehto lämmikkeeksi – heitin sen aamuisin keskustaan lähtiessä harteille, päivällä taas auringon lämmittäessä huivi jouti laukkuun. Varaa siis hellevaatteiden lisäksi mukaan lämmintä päällepantavaa.

Marokko4

5. Suorat lennot

Norwegian aloitti suorat lennot Helsingistä Marrakechiin viime vuoden lopulla, ja niitä lennetään sesonkiaikana toistaiseksi kerran viikossa lauantaisin. Suorat lennot taisivat olla huhtikuun toiselle viikolle asti, minkä jälkeen Marrakechiin pääsee toki välilaskulla. Lentoaika on suoralla lennolla noin viisi ja puoli tuntia, joten varsin mukavassa ajassa pääsee ihan erilaisiin maisemiin.

6. Pukeutuminen

Kysyin paikalliselta neuvoa, miten olisi hyvä pukeutua esimerkiksi vanhaankaupunkiin suunnatessamme. Hänen mukaansa pukeutumisen suhteen ei olla turistien osalta niin tarkkoja kuin mitä esimerkiksi Dubaissa, mutta on silti hyvä huomioida paikallinen konservatiivinen kulttuuri ja välttää huomiota herättävän paljastavaa pukeutumista (minihameet, liian avonaiset paidat jne). Vaikka turisti ei välttämättä saisikaan pahoja katseita osakseen liian paljastavalla asuvalinnalla, kannattaa mielummin pelata varman päälle ja kunnioittaa paikallista kulttuuria vaatevalinnoilla. Itse pukeuduin sään mukaan culotteseihin tai midimittaisiin mekkoihin. Kuulin myös, että esimerkiksi La Mamounia -hotellissa vieraillessaan miehellä tulisi olla pitkät housut shortsien sijaan.

Marokko1

7. Liikenne + liikkuminen

Marokon yksi suurimmista turvallisuusuhista on liikenne, ja liikenneonnettomuuksissa kuolee valitettavan paljon ihmisiä vuosittain. Sääntöjä ei juuri ole ja liikenneturvallisuus on heikkoa – en siis suosittelisi vuokra-auton hankintaa ja jalankulkijanakin on etenkin tienylityksissä syytä pitää silmät ja korvat auki. Keskustan alueella liikuimme jalkasin, sillä etäisyydet ovat suht lyhyitä ja kaikkialle meidän vierailemiin kohteisiin pääsi helposti kävellen. Villan ja keskustan väliä kuljimme joko villanomistajan kyydillä autolla tai resortin omalla päivittäin kulkevalla kyydityksellä. Taksia ei tullut käytettyä, mutta taksilla liikkuminen on kuulemma edullista – kannattaa vaan aina pyytää kuskia laittamaan mittari päälle tai sopia summasta etukäteen.

Villa1

8. Ekstrahuomioita

– Suosituimpiin ravintoloihin on syytä varata sesonkiaikoina pöytä etukäteen, esimerkiksi Nomadin lounaalle jopa viikkoa aikaisemmin. Huomioi, että alkoholia ei ole saatavilla kaikista ravintoloista. Jos siis kaipaat vaikka viiniä illallisella ruuan kaveriksi, niin kannattaa tarkistaa sen saatavuus etukäteen.

– Ranskan kielitaidosta on hyötyä Marokossa, mutta myös englannilla pärjää hyvin ainakin turistialueilla.

– Varaa tarpeeksi aikaa lentokentällä – passintarkastus on pitkä, monivaiheinen prosessi ja jonot olivat ainakin meillä aikamoisia. Nappaa passintarkastukseen saapuessasi paluumatkaa varten ekstralappu, jotta voit täyttää sen etukäteen aikaa kentällä säästääksesi.

4 thoughts on “Käytännön vinkkejä Marrakechiin

  1. Koitko Marokon turvallisena maana? Entä mietityttikö turvallisuustilanne ollenkaan matkaa varatessa? Mielenkiintoinen paikka!

    1. Liikennettä lukuunottamatta kyllä, en muuten kokenut oloani mitenkään turvattomaksi. Toki en esimerkiksi liikkunut yksin iltaisin missään pienillä kujilla, mitä ei ehkä naiselle suositella, mutta maalaisjärjellä ja tavanomaista varovaisuutta noudattamalla pärjää varmasti pitkälle. Tsekkasin ennen matkan varaamista ulkoministeriön matkustustiedotteen, jonka mukaan Marokko on suhteellisen turvallinen maa turistille – tietenkin esimerkiksi terroritekojen riski on olemassa kuten tänä päivänä lähes missä tahansa muuallakin. Todellakin mielenkiintoinen matkakohde, jota voi omien kokemusten puolesta suositella :)

    1. Niitä ajattelin laittaa myös sitten nähtävyyksien sekaan, joten coming up! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *