Improvisoitu joulukattaus

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Kauniisti Kotimainen

Vaikka pidänkin itseäni muuten visuaalisena ihmisenä, ei kattaus ole ikinä ollut oikein minun alaani. Ihastelen aina niitä, jotka saavat aikaan mitä kauneimpia kattauksia juhlapöytään (tai miksei ihan vaan arkeenkin), mutta itselläni ei vain ole samanlaista silmää. Muistan miten jouluaattona olen usein auttanut äitiäni kattamaan pöytää iltaa varten ja siinä missä esimerkiksi isosiskoni osaa tehdä kaiken maailman väkerryksiä lautasliinoista, ovat minun servettini vaan simppelisti taiteltuja. Minun ei ollutkaan alunperin tarkoitus tehdä tästä aiheesta postausta, kunnes löysinkin itseni hetken mielijohteesta koristelemasta pöytää kukin, valoin ja satiininauhoin. Kuinkas siinä nyt niin pääsi käymään!

Kauniisti_kotimainen8 Kauniisti_kotimainen3

Vietimme meillä viime viikolla Itsenäisyyspäivän illallista, ja poikaystävän vielä juostessa imuri kädessä ympäri asuntoa aloin minä pikkuhiljaa kattaa pöytää ennen vieraiden tuloa. Liekö sitten syynä kattausinnostukseen isovanhemmilta perityt upeat juhla-astiat, jotka korkkasimme ensimmäistä kertaa satavuotiaan Suomen kunniaksi, vai se että järjestimme ensimmäistä kertaa kunnon illallisen kotonamme. Tiedä sitten mikä oli se loppupeleissä eniten inspiroiva tekijä, mutta kaikki taisi saada alkunsa siitä, kun siirsin pöydästä syrjään kuivahtaneet leikkokukat. Kaipasin tilalle jotain valkoista ja muistin juuri kukkimaan lähteneen ritarinkukan (amarylliksenakin joskus tunnettu), joka sopisi täydellisesti juhlapöytään. Ritarinkukkaa en ole tainnut aikaisempina vuosina ostaakaan, sillä olen suosinut kotimaisista joulukukista lähinnä hyasintteja, mutta tähän hetkeen korea ja ylväs ritarinkukka sopi kuin nenä päähän.

Kauniisti_kotimainen7 Kauniisti_kotimainen9 Kauniisti_kotimainen4

Jouluinen kattaus syntyikin kukan myötä sitten ihan itsestään. Kaipasin jotain vihreää lisäksi, ja muistin aiemmin kuvausrekvisiitaksi ostamani havut, jotka ripottelin keskelle pöytää vanaksi. Ritarinkukka oli kullanvärisessä ruukussa, joten pöytään sopi tietenkin myös messinkiset kynttilänjalat mustin kynttilöin. Kuusen koristelusta taas oli jäänyt ylimääräiseksi yksi valoköynnös, jonka ujutin kulkemaan pöydän läpi havujen seasta. Lahjoja varten olin juuri ostanut mustaa satiininauhaa, jota sidoin rusetille niin ritarinkukan varteen kuin lautasliinoihinkin. Lopputuloksesta tuli tosi tunnelmallinen, vaikka itse sanonkin!

Kauniisti_kotimainen11 Kauniisti_kotimainen10 Kauniisti_kotimainen6

Summasummarum vinkkeinä joulukattaukseen – älä stressaa turhaan, hyödynnä ylijääneitä joulukoristeita olivat ne sitten vaikka palloja tai valoköynnöksiä, sytytä kynttilöitä, älä säästele messingissä ja viimeistele joulukukalla! Joulukukista vielä sen verran, että niitä löytyy kotimaisina ihan monista pienemmistäkin ruokakaupoista ja kotimaisuudella tietysti taataan laatu, sillä ne säilyvät paremmin lyhyiden kuljetusmatkojen takia. Aiempi suosikkini hyasintti sai kyllä ritarinkukasta kovan kilpailijan, kukka nimittäin puhkesi parin päivän päästä vielä upeampaan loistoon! Leikkasin lopulta vielä kukan leikoksi maljakkoon, jossa se ilahduttaa itse asiassa edelleen :)

Kauniisti_kotimainenuusi Kauniisti_kotimainen1

15 thoughts on “Improvisoitu joulukattaus

 1. Ihana kattaus, tosi tunnelmallinen :)
  Pidit sellaisen ylistyspuheen ritarinkukasta, joten minäkin taidan haluta samanlaisen!

  1. Kiitos Jennifer :) Haha ihana! En ymmärrä miten en ole aikaisemmin tätä ostanut, ehkä se kauppojen nupullaan oleva yksinkertainen varsi ei ole vaan houkuttanut. Kukkaan puhjettuaan tämä on kuitenkin upea ja etenkin nyt leikkona maljakossa tosi kaunis :)

  1. Ritarinkukasta käytetään usein amaryllis -nimeä, vaikka kyseessä on kaksi eri kasvia – minäkin opin sen vasta tämän myötä ;) Mutta moni tosiaan tunnistaa varmasti ennemmin amarylliksen.

  2. No kun googlen artikkelitkin sanoo, että “Ritarinkukka eli Amaryllis”, jop kasvikortisto ?

 2. Upea kattaus <3 Mistä oot ostanut tuollaista kuusiköynnöstä? Oon kissojen ja koirien kanssa etsinyt mutten löydä mistään sellaista :D

  1. Kiitos Roosa! :) Tuon valoköynnöksen ostin Bauhausista, siellä oli monia erilaisia.

 3. Kaunis kattaus ja upeita kuvia! Me järjestimme myös viime viikolla ensimmäistä kertaa juhlaillallisen uudessa kodissamme. Hetken mielijohteesta koristelin pöydän joulupalloilla sekä joulunauhalla ja lopputuloksesta tuli kynttilöineen mielestäni todella kaunis. Ehkäpäs ensi kerralla (kun olen vähän kokeneempi hostaaja) ehdin ottaa kuviakin ;) Täytyy kyllä testata valoja ja kukkiakin!

  Mukavaa joulunodotusta <3

  1. Kiitos paljon Jenni! Voi kuulostaa ihanalta kattaukselta sielläkin, niitä joulupalloja olisi tosiaan voinut hyvin vielä ripotella, muttei tullut siinä hötäkässä mieleen :D Kuin myös tunnelmallista joulunodotusta <3

 4. Ihan vähän sisustukseen liittyen piti tulla kertomaan tosi kivasta sisustusliikkeestä Pispalassa, sellainen kuin Sisustus Severiina. Oli tosi paljon spesiaalijuttuja, esim söpö messinkinen jakkara jossa konjakin värinen päällinen. En tiedä miten en tuosta tiennyt kun Tampereella olen asunut jo jonkun aikaa. Eikä ole missään tullut vastaan muutenkaan. Tää on näitä juttuja että varmaan moni paikallinen tietää ja minä ilmoittelen asiasta innoissani vähän viiveellä :D En tiedä miten pitkään koko liike on nyt auki kun sanoi jotain että etsii kait uusia tiloja niin olikin kivoja tarjouksia. Mutta ajattelinpa vinkata sullekin, jos vaikka sattuu kiinnostamaan.

  1. Voi kiitos Maarit vinkistä! Itse asiassa poikaystävän äiti on tainnut tästä joskus vinkata, mutta olen taas unohtanut sen olemassaolon, kun sinne suuntaan tulee harvemmin lähdettyä nimenomaan ostoksille. Nyt kuitenkin kuulosti sen verran hyvältä messinkeineen ja tarjouksineen, että voisin käydä heti ensi viikolla kurkkaamassa! Hyvä kun muistutit :) Ihanaa jolunodotusta!

   1. Voi ihana kuulla, jos oli hyötyä. <3 Musta valikoima oli tosi jees, hyvällä maulla olevia tuotteita ja sellaisia, joita ei joka liikkeessä tule vastaan. Toivottavasti sinäkin teet löytöjä mikäli ehdit tsekkaa :)

    1. Meninkin heti kurkkimaan Facebookista ja näytti kyllä hyvältä! Raportoin jos löytyy jotain kivaa, kun pääsen siellä käymään ;)

 5. Instakuva tästä kattauksesta inspiroi minutkin ritarinkukkaostoksille! Todella kaunis ja tunnelmallinen kattaus, niin kuin myös koko teidän kotinne <3

  1. Eikä, mahtava kuulla! Minäkin innostuin kukasta ihan toden teolla. Parasta tässä on sen hyvä säilyvyys, sillä molemmat pari viikkoa sitten (tosin silloin nuppusillaan) ostamani ritarinkukat ovat yhä kauniina :) Ihanaa joulun odotusta, Kiia! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *