13 kysymystä joulusta

Eräs ihana lukijani jätti minulle muutamia jouluaiheisia kysymyksiä, joihin hän toivoi minun vastaavan postauksen muodossa. Tokihan tällainen jouluihminen otti postausidean innolla vastaan! Tässä siis 13 kysymystä joulusta.

Joulutorilla

1. Millaisia jouluperinteitä vaalit? Vietän aina aaton vanhemmillani, jonne menen usein yöksi jo edellisenä iltana. Aamulla koristelen vanhempieni kuusen, minkä jälkeen käydään aina ennen riisipuuron syöntiä joulusaunassa. Kahdentoista aikaan taas täytyy parkkeerata teleivison ääreen, sillä meidän jouluperinteisiin on aina lapsuudesta saakka kuulunut Turun joulurauhan julistuksen katsominen. Iltapäivästä tulevat myös sisarukset perheineen ja meidän ukki, joiden kanssa syödään jouluateria. Sisarukset lapsineen jatkavat usein illalla matkaa, mutta minä jään isän ja äidin luo katselemaan yöksi. Joulupäivänä olen sitten viime vuosina lähtenyt Tampereelle poikaystävän ja tämän perheen luo :)

2. Mitä asioita lapsuuden jouluista jäänyt parhaiten mieleen? Yksi mitä muistelen aina liittyy juuri joulurauhan julistukseen. Pienenä riitelimme nuorimman isosiskoni kanssa aika paljon, ja äiti ja isä aina painottivat, kuinka joulurauhan julistuksen jälkeen ei saa sitten kuulua enää yhtään mitään riidanpoikasta, ja sitä kyllä kunnioitettiin siskon kanssa :D Lapsuudesta mieleen on jäänyt myös Lumiukko ja tietysti Joulupukin kuumalinja. Myös se kutkuttava tunne, kun odottaa pakettien avaamista, mikä on ollut aina vuorossa vasta illalla ruuan jälkeen. Kaiken kaikkiaan joulut ovat jääneet mieleeni lämpöisinä koko perheen juhlina <3

3. Mikä on sinun lempi joululaulu? Joulumaa on yksi perinteisistä suosikeistani sieltä lapsuudesta asti – harrastin nuorempana pianonsoittoa ja joka ikinen joulu soitin myös Joulumaan. Juuri nyt olen fiilistellyt myös Haloo Helsingin ja Cantores Minoresin Joulun kanssas jaan -biisiä, ihana!

4. Onko jotain jouluperinteitä omasta lapsuudesta joita tahtoisit siirtää joskus tulevalle omalle perheellesi, vai haluatko keksiä kokonaan uusia perinteitä? Varmasti perinteet hieman muovautuvat meidän näköisiksi sitten tulevaisuudessa, mutta esimerkiksi tuo joulurauha on sellainen, mitä olisi kiva katsoa omienkin lapsien kanssa ja aloittaa aina sen myötä joulu. Joulu on kuitenkin molempien perheissä ollut aina aika perinteikäs ja uskoisin, että suht samalla kaavalla sitä tullaan viettämään tulevinakin vuosina.

5. Pidätkö jouluruuista? Mikä on lemppari joulupöydän antimista? Todellakin, jouluruuat ovat niin hyviä! Olen oikeastaan aika kaikkiruokainen, tosin lanttulaatikkoa en ole ikinä oikein syönyt, mutta porkkana- ja bataattilaatikko, kinkku ja kaikki kalat ovat makuuni. Muistutan myös aina äitiä, että onhan hän ostanut tarpeeksi paahtoleipää – sitä taidan syödä vaan sen kerran vuodessa, mutta paahtoleipä ja kinkku ovat aina aattoiltojen parasta naposteltavaa :D

Joulutori

6. Mikä on parasta joulussa? Yleisesti ottaen kaikki ihana fiilistely, upeat jouluvalot ja tietenkin yhdessäolo. Meillä on niin iso perhe lapsineen kaikkineen, että emme kovin usein kokoonnu kaikki saman katon alle, joten on ihanaa että jouluna kaikki ovat koolla.

7. Onko joku asia mistä et pidä joulussa/joulukuussa? Jos jotain sanottava, niin ihmisten liiallinen joulustressaaminen ja jouluruuhkat.

8. Tykkäätkö jouluelokuvista? Tykkään! Joka vuosi on pakko katsoa ainakin Holiday ja Love Actually – olen parantumaton romantikko. Vinkkejä muista hyvistä, mielellään Netflixistä löytyvistä jouluelokuvista otetaan vastaan!

9. Voisitko olla joulun jossain lämpöisessä? Tätä olen itse asiassa miettinyt useasti, että voisinko. Olen aina viettänyt joulun Suomessa ja uskon, että aaton haluan aina viettääkin täällä perheen kanssa. Aaton jälkeen voisin kuitenkin lähteä jonnekin lämpöiseen ja olla esimerkiksi välipäivät ja uudenvuoden aaton reissussa.

10. Onko sinulla joku joululahjatoive? Emme anna enää perheen aikuisten kesken lahjoja toisillemme, mutta jos jotain toivoisin, niin korurasiaa, villasukkia, (niitä ei voi olla liikaa etenkään nyt viileässä kämpässä asuessa), jotain ihanaa lämmintä kotiasua tai vaatehöyrystintä. Jos lahjoisin itse itseäni, niin todennäköisesti ostaisin viimein sen himoitsemani korttilompakon.

Telma

11. Paras saamasi joululahja? Yksi mieleenpainuvimmista on varmasti toissa joululta poikaystävältä. Olimme molemmat lähdössä tuolloin heti tammikuun alussa vaihtoon kumpikin eri kohteisiin ja tiedossa oli puolen vuoden erillään olo. Sain häneltä joululahjaksi kehyksen, jossa oli yksi lempikuvani meistä, ja tuo kehys kulki mukanani Ranskaan <3 Pidin valokuvaa aina yöpöydälläni, vaihtelimme vaihdon aikana tyttöjen kanssa huoneita ja kuva siirtyi tietenkin aina mukanani (olohuonevuorolla yhteiskuvamme ilahdutti siinä sohvapöydällä meitä kaikkia, haha). Ja itse asiassa myös viime vuoden joululahja oli ihana – kuvakirja Telman pentukuvista söpöjen tekstien kera!

12. Ärsyttävin joululaulu, tai sellainen josta et pidä? Ei nyt oikeastaan tule mieleen mitään, mistä en yhtään pitäisi, mutta jos joku sanottava niin ehkä Kulkusia ei tule itse kuunneltua :D

13. Onko sinulla joulukalenteria? No on, tietenkin! Useina vuosina mulla on ollut Kinderin joulukalenteri, mutta tänä vuonna olin pihi ja ostin Fazerin. Poikaystävä osti jälkeeni vielä Haribon kalenterin, ja availlaan näitä kahta aina yhteisesti ja jaetaan luukkujen sisältö :D

16 thoughts on “13 kysymystä joulusta

 1. Olipas tämä kiva postaus, mukavaa luettavaa! :) voisinko kysyä, että mistä olet ostanut tuon mustan piposi? Itsellä on etsinnässä samanlainen!

  1. Voi kun kiva kuulla, kiitos Kata! Ja kiitos vaan vielä kysymyksiä esittäneelle lukijalle :) Toki saa kysyä, mutta pipo on valitettavasti jo useamman vuoden takaa Stockalta Global -merkkiä. Toivottavasti löydät jonkin vastaavan!

 2. Hyvin samankaltaisia jouluperinteitä teillä mitä meidänkin perheessä on :) meillä on lisänä vielä haudoilla käynti. Aaton olen aina viettänyt vanhemmillani, enkä tiedä miten osaisin poiketa tuosta traditiosta :) Viime vuosina joulut on olleet super ihania, kun siskon lapset ovat tulleet siihen ikään jolloin fiilistellään joulupukkia yms <3
  ps. aiempaan kommenttiini liittyen kun vinkkasit jos laittaisin lahjat koriin kuusen alle, kokeilin tuota ja ei auttanut sitten yhtään, koira ei vaan malta pysyä erossa lahjoista :D mutta kiitos vinkistä kuitenkin, täytyy tyytyä lahjattomaan kuuseen :)

  1. Juuri sanoinkin vanhemmilleni, että voisin tulla heidän mukaansa käymään haudoilla aatonaaton iltana. Sama juttu, aatto äidin ja isän luona on vaan perinne <3 Toivoisin tietysti voivani viettää aattoa myös poikaystävän kanssa, mutta eri kotikaupungit tuovat omat haasteensa, niin toistaiseksi kumpainenkin viettää sitä oman perheensä luona. Lapset tuovat todella ihan omaa fiilistä jouluun, sitä on itsekin enemmän innoissaan kaikesta niin kuin nuo pikkuiset!

   Haha voiei, eikö toiminut :D No onneksi itse kuusi on pääasia ja näyttää varmasti kauniilta ilman niitä lahjojakin :) Rapsutuksia koirulille!

 3. Jee kiva postaus! Olipa kiva lukea sun vastauksia :). Mua harmittaaa kun mun vanhemmat ovat eronneet kun olin 3v, ja meille ei oo oikein ikinä muodostunu minkäänlaisia perinteitä, mulla on kyllä mielessä jo millaisia perinteitä haluan luoda siten onien lasten kanssa!

  1. Kiitos vaan vielä kysymyksistä, tämä oli ihana idea :) Voi, ymmärrän, mutta onneksi tulevaisuudessa voit sitten tosiaan luoda niitä ihan omanlaisia tärkeitä perinteitä oman perheen kanssa <3

  1. Jee kiitos suosittelusta, kaipasinkin uutta katsottavaa jouluksi! Ihanaa joulun odotusta Aino :)

 4. Mukavia jouluperinteitä :)

  Holiday on oma lempparini ja toinen suosikki on Family Man. Lapsuusajan klassikoita taas on Home Alone elokuvat. :D
  Rakastan myös vanhoja klassikoita kuten Audrey Hepburnin elokuvat tai Casablanca. Vaikka ne eivät ole jouluelokuvia niin jostain syystä tykkään katsella niitä talviaikaan. <3

  1. Holiday toimii vuodesta toiseen, aina yhtä ihana! Home Alone -leffat olivat kyllä lapsuuden suosikkeja :D Leffojen etsiminen on aina yhtä tuskaisaa, juuri yritimme keksiä poikaystävän kanssa mitä katsoa Netflixistä ja epätoivohan siinä iski! Kiitos siis suositteluista :)

 5. Mutta mitä tapahtui joulupukille?, Painajainen ennen joulua, Artturi Joulu, Neljä joulua yhdessä päivässä, Paha pukki…
  Piti oikein alkaa miettimään mitä jouluisia elokuvia onkaan tullut katsottua.

 6. Mäkin tarvitsisin korttilompakon, mutta en tiedä mikä olisi hyvä. Onko sulla joku tietty ollut mielessä?

  1. Mä olen vähän kahden vaiheilla, haluaisinko ihan perus sellaisen läpyskän vai suljettavan version. Nyt käytössäni on läpyskä (iänikuinen sellainen “edesmenneeltä” Ordning & Redalta), mutta välillä olisi kätevää kun saisi kuitit ja kolikot sun muut talteen. Olen himoinnut joko tätä Guccin, https://www.net-a-porter.com/fi/en/product/993184/gucci/marmont-textured-leather-wallet tai sitten joko ihan vaan cardholder, https://www.net-a-porter.com/fi/en/product/993155/gucci/gg-marmont-quilted-leather-cardholder.

 7. Olipas kiva postaus – luen mielelläni kaikkia jouluaiheisia juttuja näin joulun aikaan! :) Voisin itsekin vastailla kysymyksiin blogissani, jos ideaa saa lainata? :)

  1. Voi mukava kuulla, kiitos! Ja lainaa ihmeessä, kiva vaan jos innostuit itsekin vastaamaan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *