Mihin panostan, missä pihistän?

Lauran blogissa oli viime viikolla niin mielenkiintoinen postaus, että pyysin kainosti lupaa kopioida saman idean tännekin. Laura kirjoitti postauksessaan, mihin hän uhraa muutaman euron lisää ja missä taas säästää pitkän pennin, ja oli kiinnostavaa lukeaa toisen valinnoista. Halusin tarttua aiheeseen omalta kantiltani, sillä blogi ei varmastikaan ainakaan pintapuolisella ja nopealla vilaisulla anna todenmukaista kuvaa siitä, minkälainen rahankäyttäjä olen. Olen se, joka saattaa ostaa kerran tai kaksi vuodessa itselleen arvokkaamman laukun, mutta joka käyttää juhlissa vuosia sitten ostamiaan luottokorkkareita, tai se joka ei raaski hankkia kallista takkia. Tai se joka ostaa ruokakaupasta viikottain kalliin kauramaitopurkin kahvihetkiä varten, mutta joka syynää ja vertailee monissa muissa ostoksissa tarkkaan kilohintoja.

Tätä postausta oli toisaalta vaikea kirjoittaa, sillä jotkin valinnat saattavat mennä tilanteesta vaihdellen molempiin kategorioihin. Pääpiirteissään kuitenkin siinä missä toisessa asiassa satsaan hieman enemmän, niin toisessa taas säästän. Monessa suhteessa olen tosi pihi ja mietin suurempia ostoksia aina pitkään, mikäli mahdollista odotan aina myös alennusta ennen hankintaa. Mielenkiintoista kuitenkin pohtia omia kulutustottumuksiaan – tämä lista ei toki ole mikään kaiken kattava, mutta antaa edes pientä osviittaa. Olisi kiinnostavaa kuulla, missä te pihistätte ja missä taas panostatte?

Postaus4

Missä pihistän?

Kynttilät – Ajankohtainen tuoteryhmä näin pimeänä vuodenaikana! Saatan ostaa ehkä kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa jonkin “sisustuskynttilän” kuten Diptyquen tai Jo Malonen tuoksukynttilän, joita poltan vain harvoin ja harkiten. Diptyquen ostin toissa keväänä, Jo Malonen taas kolme vuotta sitten – ne kuitenkin ilahduttavat kauniilla ulkomuodollaan yhä! Muuten ostan kynttilät aina Ikeasta, jossa on mielestäni paras hinta-laatusuhde. Lemppareitani ovat vaniljan tuoksuiset kynttilät, joissa on paitsi ihana tuoksu myös pitkä palamisaika.

Alusvaatteet – Kuten Laura, myös minä ostan alusvaatteeni ketjuliikkeistä, kuten H&M:ltä ja Lindexiltä. Lindexin Ella M -mallisto on muuten ihana!

Kasvojen puhdistusaineet – Yksi luottoputsareistani löytyy marketista, nimittäin L300 -merkin herkälle iholle tarkoitettu puhdistusaine. Käytän myös Lumenen silmämeikinpoistoainettä sekä micellar- tai kasvovettä.

Postaus5

Huonekalut – Meillä on joitakin hieman arvokkaampia huonekaluja, kuten Furninovan sohva, mutta suurin osa on esimerkiksi Ikeasta ja on niitä edullisia second hand -löytöjäkin tehty, kuten ruokailutuolit. Ikealta meiltä löytyy muun muassa tv-taso ja vaatekaappi, myös Ellokselta ja Jyskistä olen ostanut vastaavia pienhuonekaluja. Ikean puoleen käännynkin lähes poikkeuksetta, kun tarvitsen jotain edullisia ja katseenkestäviä säilytysratkaisuja.

Valaisimet – Edellistä kohtaa kirjoittaessa rupesin miettimään, mitä muita edullisia hankintoja olemme tehneet kotiin ja muistin valaisimet! Useiden satojen (saati tuhansien) eurojen design-valaisimia ei meidän kodissa näy, sen sijaan olohuoneen kattolamppu on ostettu Prismasta ja ruokapöydän yllä oleva valaisin taas Ikeasta.

Kukat1

Kukat – En osta kukkia läheskään joka viikko, mutta silloin kun ostan, ovat ne useimmiten ruokakauppareissun yhteydessä tai esimerkiksi Plantagenista. Plantagenissa on loistava leikkokukkavalikoima ja olen ostanut sieltä edullisesti niin liljoja, hortensianoksia kuin ruusujakin. Hortensioissa parasta on muuten se, että ne näyttävät kauniilta kuivuneinakin ja samat kukat ilahduttavat pöydällä vielä viikkojenkin päästä – silkkaa säästöä siis.

Ulkona syöminen & juhliminen – Teen töitä kotoa käsin, joten lounaatkin kokkaan suurimmaksi osaksi kotona, kuten toki myös päivälliset. Käyn jossain lounaalla tai tilaan ruokaa kotiin ehkä kerran tai kaksi kuukaudessa. Käytän myös hyvin vähän rahaa juhlimiseen ja alkoholiin, silloin harvoin ulkona käydessäni maksan hampaat irvessä sisäänpääsymaksun ja ostan baarista usein vaan yhden juoman.

Kuntosalijäsenyys – Maksan kuukausittain kuntosalijäsenyydestä, mutta en ole ikinä suostunut pulittamaan siitä useita kymppejä. Valitsen usein kuntosalikseni halvemman vaihtoehdon, jossa kuitenkin saan treenini suoritettua yhtä lailla kuin siinä kalliissa ja trendikkäässä paikassa. Toki itse en tarvitse ryhmäliikuntamahdollisuuksia, mitkä yleensä nostavat aina jäsenyyksien hintaa.

Postaus1

Farkut – Piti ihan miettiä, koska olisin viimeksi ostanut kalliimmat farkut, ja vastauksena on kahden vuoden takaiset Levikset. Muuten kaappini farkkuvalikoima on suurimmaksi osin Zarasta, juuri löysin yhdet uudet lempparit Gina Tricotista. Suosin siis hyvin pitkälti ketjuliikkeitä mitä tulee farkkuhankintoihin.

Mihin panostan?

Astiat – Suurin osa kotimme astioista kuuluu panosta-kategoriaan. Peruastiasto koostuu Iittalan ja Arabian astioista, kaapista löytyy myös Balmuirin viinilaseja ja Hackmanin aterimia. Toisaalta teen myös usein löytöjä mm. H&M Homelta, Indiskasta ja Ikeasta.

Kasvovoiteet – Putsareissa yleensä pihistys, kasvovoiteissa taas panostus. Olen suosinut vuosia Cliniquen voiteita, nyt taas kokeilussa on ollut mm. Diorin ja Sensain tuotteita.

Kynsilakat – Kynsilakkoja ostan suht harvoin, mutta suosikkejani ovat Essien ja Chanelin lakat. Chanelin purtilo on arvokas, mutta lakka myös superkestävää kynsissä ja hyvin säilyvää tavaraa! Nimimerkillä käytin viime talvena loppuun erään viininpunaisen sävyn, jonka olin ostanut varmaan lähemmäs viisi vuotta sitten, eikä lakka ollut mennyt vuosien aikana miksikään.

Postaus3

Huulipunat – Meinasin ensin kirjoittaa meikit, kunnes tutkailin meikkipussiani tarkemmin ja totesin, että siellä onkin oikeastaan monia päivittäisessä käytössä olevia markettituotteita. Tarkensinkin tämän huulipuniin, sillä niissä suosin mm. Dioria, jonka punat ovat olleet suosikkejani vuodesta toiseen. Dioriakin tosin ostan aina vaan lentokentältä ja punat kestävät onneksi pitkään.

Kodin tekstiilit – Esimerkiksi pyyhkeissä ja lakanoissa panostan laatuun, suosikkejani ovat mm. Balmuir ja Lexington. Laadukkaat petivaatteet ja pehmoiset pyyhkeet ovat ehdottomasti satsaus omaan itseen!

Ruoka – Kuten jo alussa mainitsin, teen ruokakaupassa paljon vertailua ja syynään tarkkaan kilohintoja. Ruokaan kuluukin viikottain paljon rahaa, mutta toisaalta se on viimeisimpiä asioita, joissa haluaisin pihistää. Rakastan hyvää ja laadukasta ruokaa, joten käytän mielelläni niitä ekstraeuroja pähkinöihin, kasvimaitotuotteisiin, marjoihin, kasviksiin, hyvään lihaan tai kalaan ja muihin tuotteisiin, jotka väistämättä nostavat ostoskorin hintaa. Toisaalta asioin paljon Lidlissä ja isommissa edullisissa ruokakaupoissa pienempien ja kalliiden sijaan.

Postaus2

Neuleet ja asusteet – Harvemmin teen kalliita vaatehankintoja, mutta neuleissa suosin pääosin kestäviä luonnonmateriaaleja tekokuitujen sijaan. Se ei toki automaattisesti tarkoita, että neule olisi satojen eurojen designkappale, vaan kuten juuri videollanikin mainitsin, on toinen suosikkini Samsoe & Samsoelta ja toinen Lidlistä. Laidasta laitaan löytyy siis laadukkaitakin vaihtoehtoja. Sama pätee asusteisiin, parinkympin tekokuituhuivi ei lämmitä yhtä hyvin, kuin täysvillainen versio. Nykyään onneksi ketjuliikkeiltäkin löytyy omat laadukkaammat mallistonsa, kuten esimerkiksi H&M:n Premium Quality. Asusteisiin lukeutuu tietysti myös laukut, joita olen rakastanut aina!

19 thoughts on “Mihin panostan, missä pihistän?

 1. Menee hieman ohi aiheen, mutta mistä noita Diptyquen kynttilöitä saa? Ovat niin kauniin näköisiä! Hyvää joulukuun ensimmäistä :)

  1. Omani ostin Ranskasta vaihdossa ollessani, mutta esimerkiksi Net-A-Porter toimittaa :) Tukholma tai Tallina taitaa sitten muuten olla lähin, jossa Diptyqueta myydään. Ihanaa joulukuun ensimmäistä sinullekin!

 2. Aika yksiin menee pihistä ja panosta tuotteet ja ainahan niitä yksittäisiä poikkeuksia löytyy! Astiat on itselläni ehkä yksi ehdottomin panosta kohta, rakastan niin kauniita Iittalan, Arabian ja Pentikin astioita, maljakoita ja kynttilälyhtyjä ???

  1. No niinpä, välillä on tietysti poikkeuksiakin :) Hauska kuitenkin kuulla, että meillä meni pääpiirteissään yks yhteen. Iittala ja Arabia ovat kyllä minunkin suosikkejani!

 3. Itse olen huomannut vilukissana panostavani lämpimiin talvitakkeihin, neuleisiin ja laukkuihin enemmän. Tiedostamattakin ajattelen näiden kestävän käytössä vuosia joten panostan, ettei joka vuosi ei tarvitsisi ostaa uusia. Sen sijaan esimerkiksi paitoja ostaessa kipurajana on lähes poikkeuksetta 30€, tiedä sitten mistä johtuu. Myöskään farkkuja ei tule uusittua kovin usein. Itse tykkään myös panostaa vähän enemmän ruokaan, ja ulkona tulee käytyä harvemmin esim juhlimassa. Sekin on muuten tapa johon saa hurjan määrän rahaa kulumaan ihan huomaamatta, joten mieluummin säästän sitä esim uuteen takkiin ;)

  1. Kuulostaa tutulta! Takkien suhteen olen tosin vähän pihimpi, olen nimittäin joka vuosi ajatellut ostavani kunnon laadukkaan parkamallisen untuvatakin, mutta en ole raaskinut ostaa monen sadan euron takkia ? Vaikka nimenomaan sehän säilyisi vuosia ja olisi hyvä satsaus talvia ajatellen. Juhlimiseen saisi kyllä uppoamaan pitkän pennin ja itseä ärsyttää se harvoinkin maksettu kallis sisäänpääsymaksu tms, kun rahan voisi käyttää paremminkin :D

 4. Mä taas panostan kynttilöihin sillä tavalla, että ostan vain 100%steariini-kynttilöitä tai luonnonvahakynttilöitä. Mitä olen tehnyt tuollaisten tosi kalliiden tuoksukynttilöiden kanssa, olen polttanut ne loppuun ja käyttänyt sen jälkeen tuikkukippona ja näin kauniista lasipurkidta on vielä pidempään iloa. Tai no nyt itseasia laitoin yhteen vanhaan merkkikynttiläpurkkiin hyasintin kasvamaan ☺️

  1. Pitikin sanoa tekstissä, mutta unohdin – teen tuota samaa! Monia vuosia sitten ostamani By Malene Birgerin kynttiläpurkki toimii nykyään säilytyksessä tai pikkumaljakkona ja nämäkin varmasti säästän, jahka joskus raaskin polttaa loppuun asti, hih :)

 5. Tää on kyllä tosi kiva postaus ja mielenkiintoista lukea! Ja samalla antaa hyvän muistutuksen lukijoille että ihmisillä on eri pihistyksen ja panostuksen kohteita ja tälläisestäkin rahankäytöstä on mielestäni hyvä lukea blogimaailman puolella! Olen itse kanssa samanlainen että panostan mieluiten neuleisiin koska tekokuituisia neuleita en enää suostu ostamaan.

  1. Kiitos Laura, mukava kuulla! Näinhän se on, että rahankäytöstä ei blogeissa yleensä liikaa puhuta. Arvostan niitä jotka kirjoittavat rahasta blogissa avoimesti, mutta itse olen aina kokenut raha-asiat tosi henkilökohtaisiksi, enkä pystyisi samaan. Tämä postaus tuntui kuitenkin sopivalta tavalta ottaa aihetta hieman puheeksi omalta kantilta :)

 6. Ihan mahtava postausidea! Ja mielenkiintoista lukea, monta yhteneväistä kohtaa niin pihistä kuin panosta kohdassakin :) Täytyykin kysyä Lauralta, josko idean saisi myös toteuttaa!

  1. Kiitos ja kunnia vaan Lauralle – niin kiva idea, että oli pakko tarttua! Ja varmasti saat, mielenkiintoista lukea näitä :)

 7. Hei vitsi ehkä kopioin tämän postausidean! Olen tosin aiheesta tainnut kerran vuosia sitten kirjoittaa ‘utta olin vielä opiskelija silloin :) Muuten menee aika hyvin yksiin, mutta lamput menee ehdottomasti meilöä panostan kategoriaan! Tämä heikkous on peritty äidiltä. Mutta Artekin slogan “buy now, keep forewer” toisaalta pätee näihin klassikoihin omasta mielestäni niin hyvin. Ja sama huonekaluissa, panostan niissä mielummin laadukkaisiin klassikoihin, mutta toki meilläkin Ikeaa myös löytyy.

  1. Kopioi ihmeessä, näitä on mielenkiintoista lukea! Ja kuten todettua tekee ihan hyvää puhua blogimaailmassa välillä myös rahasta, edes näinkin pintapuolisesti :) Toki valaisimset ja klassikkohuonekalut säilyvät vuosia, itsellä ei vaan ole (ainakaan vielä) syttynyt sellaista paloa designtuotteisiin, mitä tulee sisustamiseen. Paitsi sitä lepakkotuolia me himoitaan, mutta korkea hinta todellakin kirpaisee ? Ehkä vielä joku päivä raaskimme siihen panostaa!

 8. Aika ristiriitainen aihe toisaalta. Blogien ajatushan on houkutella samanmielisia seuraajia ja sitten markkinointilinkkien kautta saada myyntia aikaiseksi. Paras asia minka voit saastamisen suhteen tehda ja SAMALLA OLLA HYVIN LUOMU, on ettet osta mitaan! Kuulostaa varmaan hullullta, mutta olen parjannyt 6kk ilman mitaan suurta ostosta (lukunottamatta jotain kasvovoidetta) . Olen katsonut vaatteita ja todennut, etta minullahan on tuo tai melkein vastaava. Teilla blogin pitajilla on myos suuri vastuu nuoria seuraajia kohtaan mita tulee matkustamisen suhteen. Mikaan ei ole niin saastuttavaa kuin lentomatkailu ja pikku piipahdukset sinne sun tanne on aika pahaa mainosta nuorille jotka eivat ole valveutuneita.

  1. Ymmärrän pointtisi – toisaalta tässä ei edes ollut fokus kuluttamisen ekologisuudessa tai eettisyydessä, vaan lähinnä puhuin omasta näkökulmastani asioista, joihin pihistän tai panostan. Hienoa, että olet pystynyt olemaan ostamatta mitään, itse en varmasti ihan totaaliseen ostolakkoon pystyisi. En toki pidä itseäni minään kuluttamisen malliesimerkkinä ja parantamisen varaa olisi aina, mutta sellaista turhaa kertakäyttötavaraa tai -vaatetta harvemmin kuitenkaan ostan.

   Ja mitä tulee bloggaajien vastuuseen – tiedostan kyllä, että bloggaajat voivat olla nuorille esikuvia ja monessa asiassa otankin tämän aina huomioon. Vastuuta ei kuitenkaan voi täysin sälyttää bloggaajan harteille, vaan kyllä kukin on loppupeleissä itse vastuussa omista valinnoistaan ja teoistaan. Toisaalta omankin blogini suurin seuraajaikäryhmä on 25-30 vuotta, joten ihan ne nuorimmat ja valveutumattomimmat seuraajat taitavat olla tänä päivänä enimmäkseen Youtuben puolella, kuin ainakaan omassa blogissani. En tiedä tarkoititko edes kohdistaa tätä minulle vai puhuitko vain yleisesti, mutta itse en myöskään koe kuuluvani tähän paljon reissaavien ja “pikkupiipahduksia” tekevien ryhmään, kun lentomatkoja tälle vuodelle sisältyi neljä, mikä on minusta vielä varsin kohtuullinen määrä.

   1. Olet oikeassa! Et todellakaan ole niita pahimpia ‘piipahtelijoita’ tai ‘shoppailijoita’. Taisi sinun aloitus vaan jostain syysta osua huonoon hetkeen minun ostaltani. Tuon viestin olisi ansainnut moni muu! Minun ostolakko jatkuu ja saan siita jotain outoa tyydytysta, kun kaivan kaappia ja kayttoon loytyy TOSI vanhat farkut tai hippamekko jota kaytin 17v sitten Hong Kongissa tai vastaavaa……..

 9. Mielenkiintoinen postaus! Minä panostan ulkona syömiseen ja ihonhoitoon, mutta kuljen samoissa talvikengissä monta vuotta :) Samoin kaikki elektroniikka on jo vuosia vanhaa, mutta toimivaa. Kysynpä nyt näin ihan suoraan, että ostatko paljonkin esim. Balmuiria ja Lexingtonia blogin kautta saatujen tavaroiden lisäksi? Kivahan niitä on ‘suosia’, ja laatua yleensäkin, mutta tuntuu että bloggaajat saavat niin usein huiveja, lakanoita ym. että näinköhän on tarvetta enää lisää itse ostaa. Toivottavasti ymmärrät pointin, ihan mielenkiinnosta kyselen :)

  1. Kiitos, mukava kuulla että tykkäsit! Ja juuri näin, joissain asioissa satsaa ja joissain taas sitten säästää :) Ymmärrän kyllä pointin ja toki saat kysyä! Balmuirin kanssa olen tehnyt useamman vuoden niin tiiviisti yhteistyötä, etten ole heiltä saamieni tuotteiden lisäksi ostanut itse (paitsi joitain lahjoja), mutta brändi on niin mieleinen, että varmasti ostaisin mikäli en yhteistyötä tekisi. Esimerkiksi Lexingtonin lakanoita ja pyyhkeitä olen ostanut hieman nuorempana itse jo kauan ennen blogia tai sen alkuaikoina ennen minkäänlaista yhteistyötä, niitäkin tosin kyllä aina esimerkiksi Hulluilta päiviltä tai muuten alennuksella. Satavarmasti siis suosisin näitäkin brändejä ilman blogia ja sen mukanaan tuomia yhteistöitä, ja siksi ne tässä mainitsinkin :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *