Muutama sananen kauneudesta

Kaupallinen yhteistyö: Kalevala Koru

Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa jotain kauneudesta ja yrittänytkin muutamia kertoja purkaa ajatuksiani luonnoksiin, onnistumatta kuitenkaan lopulta löytää oikeita sanoja. Siinä onkin suurin syy, miksi halusin lähteä mukaan Kalevala Korun syksyn yhteistyöhön, jossa kantavana teemana on kesyttämätön kauneus. Olette varmasti nähneet kesällä julkaistun Viivi Huuskan ohjaaman upean mainosvideon? Olen katsonut pätkän jo vaikka kuinka monta kertaa, mutta yhä se saa jokaisella kerralla ihoni kananlihalle ja suupieleni kääntymään ylöspäin. Kalevala Koru osasi kiteyttää ne etsimäni sanat tuohon parin minuutin klippiin.

Kalevalakoru2 Kalevalakoru5

Video sai heti suuren suosion, eikä ihmekään – se on Kalevala Korun kunnianosoitus naiseudelle viestien jokaisen oikeutta olla oma itsensä. Pätkällä esiintyvät eri-ikäiset ja erilaiset suomalaiset naiset, joista jokainen on kaunis omalla uniikilla tavallaan. Vaikka videon sanoma ei koskekaan ainoastaan ulkonäköä, halusin itse pureutua aiheeseen tältä kantilta. Mietin nimittäin usein, miltä tuntuisi olla vielä itseään etsivä ja vaikutteille altis nuori naisenalku tässä Kylie Jenner ja Kim Kardashian -kloonien täyttämässä maailmassa.  Nykypäivänä kauneusihanteet tulevat pitkälti somesta ja myös itsensä korjailusta on tullut yhtä arkipäivää kuin ripsivärin laitosta. Välillä kiittelenkin sitä, että olen elänyt nuoruuteni erilaisella aikakaudella esimerkiksi ilman Instagramia ja sen kenties aiheuttamia ulkonäköpaineita. Itsetunto kun ei ainakaan allekirjoittaneella ollut nuorempana vielä ihan kohdillaan, ja en halua edes kuvitella, minkälaisen oman sysäyksensä nykypäivän sosiaalinen media olisi vielä voinut tuoda. Media, jonka myötä on lisäksi helppo arvostella tuntemattomia sen suoman anonymiteetin myötä. Vaatii kovaa kuorta keneltä tahansa suodattaa turha vihapuhe ja antaa ulkonäön kommentoinnin mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Tietysti kauneusihanteet ovat aina kummunneet jostain, sitä ei käy kieltäminen. Tuntuu kuitenkin, että tänä päivänä somella on ihan valtava vaikutus, eikä usein niinkään positiivinen sellainen. Minusta on esimerkiksi äärimmäisen huolestuttavaa lukea siitä, kuinka yhä useampi nuori, pahimmassa tapauksessa jopa alaikäinen hakeutuu kirurgin vastaanotolle tavoitteena saada yhtä muhkeat huulet kuin somejulkkiksilla. Suhtaudun yhä aika kriittisesti kauneustoimenpiteisiin, mutta tällainen ei olisi omassa teini-iässäni tullut kuuloonkaan, joten tuo on edes ajatuksen tasolla absurdia. Juuri siksi kaivataan tällaisia aitoja esimerkkejä siitä, kuinka jokainen on hyvä juuri sellaisenaan, eikä ole yhtä ainoaa mallia kauneudesta. Kiitos siis Kalevala Koru ja kiitos erityisesti videolla esiintyvät kauniit naiset rohkeudesta toteuttaa tämä kampanja!

Kalevalakoru3

Kuvissa vilahtaa syksyn uutuusmallistosta valittu Elina Makkosen suunnittelema hopeinen Fokus-sarja, johon kuuluu kaulakoru ja sirot korvakorut. Korusarja sopii minimalistista ja graafista tyyliä suosivalle – Kalevala Korun yksinkertaiset luomukset ovatkin eniten omaan makuuni. Psst, Instagramiini @jonnalepp tulossa tänään arvonta näiden tiimoilta!

Kalevalakoru7 Kalevalakoru4

Mikä sitten minusta tekee ihmisestä kauniin? Ulkoisesti viehättävinkään ihminen ei ole silmissäni kaunis, jos sisin viestii muuta. Minulle kaunis ihminen tarkoittaa ulkoista habitusta enemmän ystävällistä, avointa, nöyrää, muut huomioivaa ja hymyilevää tyyppiä. Erityisesti tartun tuohon viimeisimpään kohtaan, sillä olen aikaisemmin sanonutkin, kuinka kiinnitän usein ensimmäisenä huomiota toisen hymyyn. Hymy kaunistaa jokaisen kasvoja ja se voimaannuttaa niin kantajaansa kuin ympärillä olevia. Tähän kulminoituu mielestäni myös Kalevala Korun video, joka päättyy siinä esiintyvien naisten leveään hymyyn. Tuskin olen ainoa videon katsonut, jolle se hymy on tarttunut tänne ruudun toisellekin puolen.

Kalevalakoru1 Kalevalakoru6

Koitetaan siis olla armollisia itsellemme ja muistetaan hymyillä paitsi muille, myös sille joka katsoo sieltä peilistä. Olisi kiinnostavaa kuulla, minkälaisia ajatuksia kauneus erityisesti näin nykymaailman valossa teissä herättää?

Photos of me: Minna Somero / Edit by me

11 thoughts on “Muutama sananen kauneudesta

 1. Hieno teksti! Ihan samoja asioita tullut mietittyä, varsinkin kun oon hieman nuorempi kuin sinä niin tuntuu, ettei nykyään edes ajatella muuta kuin Instagramia ja omaa ulkonäköä..

  Ps. Näin syksyn ylioppilaskirjoitusten kohta päättyessä olisi urakan jälkeen kiva hankkia uusi huivi ja Balmuirilta tietenkin.. Koska olisi seuraavan alekoodin aika? ;)

  1. Kiitos kovasti! Erityisen paljon ilahdutti kuulla nuoremmalta lukijalta, että teksti osui ja upposi :)

   Oi, onnea jo näin etukäteen urakan päättymisestä! Balmuirin huivit ovat kyllä ihan parhaita, itse asiassa harmaa Helsinki-huivi on harteillani tälläkin hetkellä lämmittämässä tätä kirjoittaessani. Olen tiedustellut alekoodia mutta valitettavasti ainakaan nyt ei ole sellaista tiedossa :/ Vinkkaan toki jos tilanne muuttuu. Tsemppiä vikoihin kirjoituksiin!

 2. Mulla myös ollut ja on jonkin verran edelleenkin ns paineita omasta ulkonäöstä, jotka eivät niinkään tule ulkoapäin vaan ihan oman pään sisästä. Kuten sullekaan, ei myöskään mulle oo koskaan tullut mieleen mennä kirurgisesti muokkailemaan itseäni. Ripsien pidennyksiä olen harkinnut aika vakavastikin, mutta toistaiseksi pysynyt omissa räpsyttimissä.
  Mun mielestä kiteytit tekstilläsi just sen mitä myös itse ajattelen kauneudesta, monet tuhansia seuraajia omaavat saattavat näyttää todella kauniilta somessa, mutta sisältä saattaa löytyä jotain aivan muuta. Sekin on saattanut ajaa itseäni katsomaan esim instagramia toisenlaisin silmin ja miettimään asioita tuijottamatta seuraajamääriä.
  Todella hyvin kirjoitettu postaus siis ja jakaa omatkin ajatukset kauneudesta! Kiitos siitä :)

  1. Kiitos Adeliina itsellesi kun kommentoit <3 Tottakai varmasti jokainen meistä kokee joskus paineita ja tietää miltä tuntuu, kun oma naama tai vaikka jokin kehon osa ei miellytä. Olin nuorena ihan hurjan epävarma, mutta vuosien myötä olen vaan oppinut hyväksymään itseni sellaisena kuin olen - ja onneksi niin, koska olisi äärimmäisen kuluttavaa keskittyä koko ajan niihin "huonohin" puoliin positiivisten sijaan. Ja tietysti on suhteellista missä kenenkin mielestä menee se itsensä korjailun raja - minulle se on pysyvissä kauneusklinikalla tms. tehtävissä toimenpiteissä, kun taas jonkun mielestä jo itseltänikin tällä hetkellä löytyvät ripsien pidennykset voivat ylittää sen.

   Hyviä ajatuksia - Instagramia ja muita vastaavia kanavia kannattaakin seurata vähän kriittisin silmin. On ihana katsoa kauniita kuvia, mutta jos esimerkiksi jokin tili aiheuttaa enemmän pahaa mieltä kuin hyvää fiilistä ja inspiraatiota, niin sitten se ei ehkä ole seuraamisen arvoista. Kiitos vielä kun jaoit omia mietteitäsi :)

 3. Where’s the sweater from you were wearing on your instagram stories? Looks so cozy!

  1. You mean the grey one? It’s from Tiger of Sweden, bought already a year ago though but I think they have the same model in this season as well. Might not be the same color but you should take a look! :)

 4. Hehe, taas olisi voinut olla kuin omalta näppikseltäni nämä ajatukset! Pidän kauniina hymyilemistä, toisten kunnioittamista ja ystävällistä tapaa kohdata muut. Tämän “vuorovaikutuksellisen” puolen lisäksi kauniiksi tekee myös itsestä huolehtiminen (oli keino sitten ulkoilu, vedenjuonti, hikitreeni tai pitkät unet – mikä vaan!) ja itsensä kunnioittaminen. Mielestäni esimerkiksi kaikki ystäväni ovat megakauniita, koska he ovat minulle rakkaita ja ihania ihmisiä <3 Mun mielestä kauneus ei katso kokoa, väriä, sukupuolta tai muutenkaan ehkä niitä asioita, joita kauneuteen "perinteisesti" liitetään.

  Oli tosi virkistävää lukea sun ajatuksia, koska herkästi kauneus mielletään vain pinnallisiksi asioiksi. Kiitos taas hyvästä kirjoituksesta (ja kiitos myös siitä, että toimit tämänkin osalta hyvänä esikuvana meitä nuoremmille eli just niille, jotka niitä paineita vielä enemmän nykyään kokevat). :)

  1. Kiitos itsellesi kun osallistuit keskusteluun, hienoa kuulla että meillä on samanlaisia ajatuksia! Voin allekirjoittaa kaiken mitä kirjoitit, kauneus on niin paljon muuta kuin sitä pinnallista puolta. Ja samaa voisin sanoa omista ystävistäni, kaikki ovat äärimmäisen kauniita niin sisältä kuin ulkoa <3

   Ihanasti sanottu, kiitos! Toivottavasti tämä tavoitti edes yhden nuoren, joka saisi uutta ajateltavaa ja rohkaisua :)

 5. Hyvin kirjoitettu aiheesta! :-) ollaan kaikki kauniita omalla uniikilla tavallamme. ja vitsi tuo video, näin ekaa kertaa nyt ja oli kyllä yksi hienoimpia mainosvideoita! Kiitos kun jaoit sen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *