Pimeän marraskuun selviytymiskeinot

Marraskuu, kylmyys, kellojen siirto ja ennen kaikkea sen myötä pimeys iskevät joka vuosi yhtä vahvasti vasten kasvoja. Vuoden aikana sen aina ihan unohtaa, miten vallitseva tuo pimeys voi kauheimmillaan olla. Vaihdossa kerroimme joskus kauempaa oleville vaihtarikavereille, että uskokaa tai älkää, mutta meillä Suomessa voi vuoden pimeimpänä aikana pilkahtaa auringonvaloa vain muutama hassu tunti päivässä. Siinä saivat aurinkoon tottuneet eteläamerikkalaiset toljottaa suu auki ja miettiä kuulemaansa. Ollaan me suomalaiset kuulkaa aika sissejä!

Bloggaajan kannalta tämä on varsin haastava vuodenaika, kun valoa kuvaamiseen ei juuri ole, onneksi joskus voi sentään joskus osua valoisia hetkiä kun itse opiskelee päivätöiden sijaan (positive thinking). Joka vuosi tästä ajasta on  myös selvitty, joten alkushokin jälkeen eiköhän tälläkin kertaa käännetä pimeys voitoksi! Kuinka siis selvitä läpi pimeän marraskuun? Tässä omia vinkkejäni, joista moni varmasti itsestäänselvyyksiä, mutta tuleepahan muistutettua, ettei tämä vuodenaika nyt niin paha sitten loppupeleissä olekaan.

Windowbw2

Urheilu ja liikkuminen
Alkusyksystä riittää vielä puhtia urheiluun, mutta tässä vaiheessa vuotta itselläni meinaa aina tulla pieni taantuminen. Vaikka kuinka tekisi mieli jäädä sohvalle pötköttelemään pitkän päivän jälkeen kun ulkona on pimeää ja märkää, olisi parasta kuitenkin jaksaa lähteä liikkeelle. Sovi salitreffit tai lenkki ystävän kanssa, niin kynnys lähteä kotisohvalta on paljon matalampi!

Jokin uusi harrastus
Olen koko syksyn puhunut, kuinka haluaisin kokeilla joogaa. Ehkä nyt marraskuussa olisi vihdoin aika ottaa itseä niskasta kiinni ja käydä testaamassa, josko tästä olisi uudeksi harrastukseksi.

Vitamiinivarastot kuntoon – D-vitamiini ja Omega 3 
Tee täsmäisku apteekkiin ja tankkaa D-vitamiinia ja Omega 3:sta kaamoksen vastaiseen taisteluun.

Aloita uusi sarja
Liikkuminen kannattaa väsymyksen taltuttamiseksi, mutta syksyllä on sallittua myös viettää aikaa kotona. Etsi siis Netflixistä jokin uusi sarja pimeiden iltojen viihdykkeeksi, viime aikoina on itse tullut katsottua muun muassa seuraavia; Gilmore Girls, Modern Family, Chef’s Table sekä The Affair. Sarjavinkit tulevat aina tarpeeseen, joten jakakaa teidän Netflix-suosikit!

Windowbw1

Tee kodista viihtyisä
Edellisen jatkeena – hanki kotiin jotain uutta pientä piristykseksi ja tuomaan tunnelmaa, kuten muhkea viltti tai kauniita koristetyynyjä. Pahin blogiklisee ikinä – viltin alla kuuman kupposen kera.

Kynttilät ja lyhdyt
Tähän aikaan vuodesta kaikki mahdollinen valo on tervetullutta, ja kynttilöiden sekä lyhtyjen polttaminen tuo kivaa fiilistä syysiltoihin. Ikean vaniljantuoksuiset kynttilät ovat muuten ihan parhaita, täytyypä päästä pian taas täyttämään varastoja.

Lohturuoka
Terveellisesti syöminen auttaa jaksamaan, oikein pimeinä syysiltoina salli kuitenkin itsellesi jotain herkullista lohturuokaa vähät välittäen terveellisydestä. Omia suosikkejani ovat mm. kermainen pinaattipasta, helppo tomaattimozzarellapasta tai itsetehty pizza. Ja jos ruuanlaitto ei meinaa aina innostaa, sovi treffit ystävän kanssa jommankumman luokse ja tehkää ruokaa yhdessä.

Joulufiilistely
Marraskuussa on jo ihan hyväksyttyä aloittaa joulun fiilisteleminen, joten kaiva esiin jemmoistaan kauniit tekstiilit ja jouluvalot, kutsu ystävät glögille ja leivo ensimmäiset joulutortut. Ei, ei todellakaan ole liian aikaista!

Windowbw3

Mitkä ovat teidän parhaat vinkit kaamoksesta selviämiseen? Kirkasvalolamppua en ole muuten ikinä kokeillut, mutta onko teillä kokemuksia sen toimivuudesta? Välillä on kyllä otettava äärimmäiset keinot käyttöön ja yritettävä puristaa näistä pimeistä illoista jotain hyvää – kuten eilen kun skippasimme porukalla urheilut ja treffasimme punkkulasillisten äärellä todeten sen rentouttaneen vähintäänkin yhtä hyvin. Ihan yhtä namaste kuin se jooga ystävääni lainatakseni.

16 thoughts on “Pimeän marraskuun selviytymiskeinot

  1. Täytyy käydä kurkkaamassa sun vinkit! Ehdottomasti, kyllä tämä taas tästä :) Tänään on ihanan kirkas päivä, valo antaa kyllä niin paljon!

 1. Kuten tuossa äsken kirjoittelinkin, muutti minulla alkuviikon iltaretki läheiselle järvelle ja pitkospuille mielen tästä marraskuusta. Ihan mielettömän seesteistä ja kaunista! :)

  1. Pitää juuri kiinnittää huomiota noihin pieniin iloihin :) Tänäänkin on ollut tosi kaunis päivä, aivan ihana valo, vaikkei täällä Vaasassa lunta olekaan kuten Helsingissä.

  1. Hahah nauroin samaa aamulla, vieläpä lähes samalla otsikolla paitsi Alexalla englanniksi :D Kyllä tästä kaamoksesta taas selvitään, vai mitä!

 2. Mulla on joskus ollut kirkasvalolamppu, enkä kyllä muista sen olleen kovin hyödyllinen. Tosin siitä on sen verran monta vuotta jo aikaa, että olisin valmis antamaan uuden mahdollisuuden jos oikein paha kaamosväsymys iskee :)

  Mä olen ajatellut selvitä tämän loppuvuoden ainakin joulufiilistelyn avulla <3 Täällä on myös onneksi aurinko paistanut, mikä auttaa ihan hirveästi nostattamaan fiilistä! Ettei marraskuu olekaan vain 30 päivää pimeyttä ja sadetta :) Olen myös alkanut käymään äitini kanssa välillä aamuisin uimassa ja se on kyllä ollut todella virkistävää ja siitä lähtee päivä hyvin käyntiin. Urheilu auttaa paljon jaksamaan, mutta toisaalta tähän aikaan vuodesta ne omat kovat salitreenit ei ole aina se virkistävin vaihtoehto.

  1. Mustakin ajatuksena tuntuu, että voiko se nyt niin paljoa auttaa, mutta joiltain taas olen kuitenkin kuullut tosi positiivisia kokemuksia sen vaikutuksista. Ehkä täytyy siis vaan joskus kokeilla itse :)

   Hyvä asenne, joulufiilistely auttaa! Meinasin jo vaihtaa joulutekstiilit sohvalle, mutta maltan ehkä pari viikkoa vielä ;) Säällä on kyllä ihan hurja vaikutus ja jo pari aurinkoista päivää tekee niin paljon. Toivottavasti marraskuu jatkuisi yhtä valoisana!

 3. Vaikka pimeä väsyttääkin, ei sitä vastaan pitäisi hampaat irvessä taistella kirkasvalolampuin, vaan heittäytyä nauttimaan siitä. Pimeys on tunnelmallista, kaunistakin. Luvan kanssa voi nukkua vähän enemmän, hidastaa vähän tahtia, sytyttää kynttilöitä. Tai olla sytyttämättä ja antaa pimeän kietoutua ympärille kuin turvallinen viltti. :)

  Joskun inhosin pimeää ja ajattelin, etten kestä kaamosta. Sitten päätin alkaa nauttia siitäkin ja pimeä onkin ystävä. Ahaa-elämys taisi iskeä joskus metsässä hevosen selässä: Ilta pimeni niin, etten nähnyt edessä olevaa polkua. Hevoset näkevät hyvin pimeässä, joten annoin hevoselleni pitkät ohjat ja tiesin sen osaavan kotiin. Ei pelottanut, ei ahdistanut, rauhassa vaelsimme tallille, hevonen varmoin askelin, minä selässä tunnelmoiden.

  1. Huikeeta asennetta, tästä pitäisi ottaa mallia itse kunkin :) Omaan mielialaani on aina vaikuttanut sää aika paljon, oli vuodenaika mikä tahansa, joten siksikin marraskuu ottaa erityisen koville. Nyt on kuitenkin ollut pari aurinkoistakin päivää ja voi vitsit että niistä saa virtaa!

   Tulipas jotenkin ihanan levollinen fiilis tuosta lopusta :)

 4. Mä tykkään Netflixistä löytyvästä White Collar-sarjasta! Rikossarja, mutta kuitenkin sopivan kevyttä jota voi katsoa ennen nukkumaanmenoa (lähinnä jotain väärennöksiä ja petoksia, ei mitään liian raakaa). Ja huumoria! Mukana tuttuja näyttelijöitä, mm. “Stanford” Sinkkuelämää-sarjasta. Kannattaa katsoa jos ei ole teille vielä tuttu sarja!

  1. Hmm olen tainnut kuulla tuosta joskus, ainakin nimi tuntuu tutulta. Täytyy laittaa ylös, kiitos paljon vinkistä Kristina :)

 5. Omat selviytymiskeinoni ovat villasukat, tuoksukynttilät, kuvausvalo, suuri tee-valikoima ja spotify. ;) Muuten urheilu on sellainen, joka pitäisi järjissään, mutta pakko myöntää, että se on jäänyt vähän taka-alalle uuden työn myötä, koska olen aamu-saleilija ja teen nykyään paljon aamuvuoroja.

  Olen useampina vuosina masistellut syksyä ja talvea, koska en pidä kylmästä. Nyt kun muut elämän osa-alueet ovat sujahtaneet raiteilleen, tajusin, ettei tämä syksy, eikä alkutalvi ole tuntunut missään! On energisempi olo ja osaa nauttia niistä pienistä asioista, kuten keltaisista lehdistä, tai upeista pakkaspäivistä.
  Eli selkeästi vaan se asennekysymys.Kummasti on hyvä fiilis, kun päättää, että on. :D

  1. Hyviä vinkkejä, kyllä näillä pärjtään! Jäi kiinnostamaan kuvausvalo, kerro lisää :D Johonkin treenirytmiin tottuneena vie varmasti aikaa, kunnes löytää uudestaan itselle sopivan ajan. Ei stressiä, eiköhän se sieltä löydy kun pääsee kunnolla raiteilleen uuden arjen myötä :) Niin ja onnea kovasti työstä!

   Ja ihan totta, kuten täällä kommenteissa on monesti jo tullut todettuakin niin ehdottomasti vaan asennekysymys. Nyt on ollut superkauniit kelitkin, vaikkei täällä Vaasassa lunta olekaan, mutta muuten valoisaa ja aurinkoista. Ei se marraskuu siis niin paha mörkö olekaan ;)

 6. Mulle kirkasvalolamppu on tuonut apua, mutta eiköhän sekin ole yksilöllistä ja tottumuskysymys :) kannattaa kuitenkin kokeilla, töissäkin olen huomannut monien käyttävän! Mun mielestä tää syksy on ollut yllättävän helppo, mutta kuvittelenko vaan? :D Kunnon sadepäiviä on ollut aika vähän, mutta pimeys on tietty aina sama. Tosin töissä on ollut niin vauhtia, että aika tuntuu lentävän – sekin voi vaikuttaa asiaan :)

  1. Hei kiva kuulla, täytyy itsekin tutustua noihin lamppuihin tarkemmin :) Syksy on ollut kyllä mielettömän kaunis, sitä ei voi kieltää! Ihana kun on ollut valoisia ja aurinkoisia päiviä nyt marraskuussakin, toivottavasti jatkuisi samanlaisena :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *