10 vinkkiä bloggaamiseen

Saan aina silloin tällöin kyselyitä bloggaamiseen liittyen, ja vastikään sähköpostiini myös kilahti viesti aloittelevalta bloggaajalta, joka kaipasi vinkkejä. Sainkin idean tehdä aiheesta ihan oman postauksensa nyt kun bloggaamista on takana jo yli neljä vuotta, mistä viimeisen parin vuoden ajan olen toiminut ammattibloggaajana perustettuani yrityksen blogin ympärille. Monessa suhteessa löytyy varmasti yhä kehittämistä, mutta on sitä jotain näiden vuosien aikana varmasti opittukin, ehkäpä tästä voisi siis olla apua jollekulle!

Ensinnäkin – jos blogin perustaminen yhtään kiinnostaa, niin suosittelen rohkeasti aloittamaan. Ikinä ei tiedä tuntuuko jokin juttu omalta, jos ei sitä kokeile. Jahkailin itsekin aikoinaan pitkään bloggaamista, mutta lopulta päätin, etten menetä mitään kokeilemalla ja tässä sitä sitten ollaan vuosia myöhemmin, eikä ole kaduttanut päivääkään. Päinvastoin – nautin siitä että voin yhdistää bloggaamisella intohimoni valokuvaamiseen ja kirjoittamiseen, olla vuorovaikutuksessa teidän kanssa ja päästä mukaan mielenkiintoisiin yhteistöihin. Bloggaamisen aloittaminen oli ehdottomasti yksiä parhaita päätöksiäni! Nyt kuitenkin omiin vinkkeihini, saa vapaasti täydentää jos tulee jotakin mieleen :)

Blogi2

1. Mieti miksi ja miten bloggaat 

On hyvä miettiä lähtökohtia bloggaamiseen ja motivaatiota taustalla, bloggaaminen vaatii intoa ja halua tekemiseen kuten mikä tahansa harrastus tai työ. Kannattaa myös alusta alkaen rakentaa omaa tyyliä bloggaamiseen. Blogien määrän kasvettua räjähdysmäisesti kuluvien vuosien aikana kannattaa pohtia, kuinka juuri sinä voit erottua tuhansien blogien joukosta. Tarjoaako blogisi jotain ainutlaatuista muihin verrattuna tai keksitkö jonkin oman persoonallisen teeman mistä blogata?

2. Panosta kuviin ja tekstiin

Tämä on tietysti täysin makuasia ja yksilöstä riippuvaista, mutta minulle itselleni kuvat ovat ensimmäinen asia, johon kiinnitän huomiota uuteen blogiin törmätessäni. Kuvat ovat valtava osa kokonaisuutta ja luovat usein ensivaikutelman. Toisaalta kauniit kuvatkaan eivät yksinään riitä – ainakin itselläni lopahtaa kiinnostus, vaikka kuvat olisivat kuinka henkeäsalpaavia, mutta blogi ei muuten anna mitään tai teksti on huolimatonta. Blogi kaipaa mielestäni myös aina tietynlaista kosketuspintaa ja kokonaisuuden on pelattava niin kuvien kuin tekstinkin osalta.

3. Kuvat samanlevyisiksi

Jälleen makuasia ja periaatteessa hyvin pieni sellainen, mutta visuaalisen ilmeen kannalta on tyylikkäämpää, jos sekä pysty- että vaakakuvat ovat samanlevyisiä. Tähän törmää lähes aina aloittelevissa blogeissa, joissa kuvat ovat melkeinpä poikkeuksetta erilevyisiä ja itsellänikin kesti alussa pitkään, kunnes vaihdoin leveyden samaksi. Pikkujuttu, mutta tekee paljon yleisilmeelle!

4. Käytä kuvapankkia

Alkuaikoina lisäsin kuvat aina helpoimman mahdollisimman reitin kautta eli esimerkiksi suoraan Bloggerista, kun taas nykyään viisastuneena käytän Flickriä kuvapankkina. Linkkien kanssa säätäminen vie ehkä enemmän aikaa etenkin alussa, mutta se on loppupeleissä hyödyllisempää. Kuvien lataaminen suoraan alustan kautta vie paitsi tilaa voi syödä myös kuvien laatua, lisäksi tulevaisuudessa jos vaihdat alustaa, siirtyvät kuvat huomattavasti helpommin mukanasi uuteen blogiin.

Blogi4

5. Hanki oma domain

Domain, eli oma verkkotunnus (kuten jonnamaista.com), antaa paljon uskottavamman ja ammattimaisemman kuvan, kuin esimerkiksi automaattinen blogspot-päätteinen osoite. Omalla domainilla varustettu osoite on myös helpompi ja ytimekkäämpi liittää esimerkiksi sosiaalisen median kanaviin kuin juuri blogspot-päätteinen pitkä rimpsu. Verkkotunnus ei maksa montaa kymppiä vuodessa, joten ei ole rahallisesti iso satsaus, mutta sitäkin hyödyllisempi.

6. Visuaalinen ilme ja ulkoasu

Kuten aiemmin todettua, on blogin visuaalinen ilme usein se joka tekee ensivaikutelman, joten lukijoiden mielenkiinnon herättämiseksi kannattaa personoida ulkoasua esimerkiksi siitä oranssivalkoisesta blogspot -pohjasta. Koodaminen on kuulemma, kröhöm, helppoa itsekin kun vähän opettelee (allekirjoittaneelta kiitos armaalle koodarilleni ja ulkoasun luojalle Idalle :D), myös esimerkiksi Etsystä saa ostettua valmiita blogipohjia.

7. Huomioi ja arvosta lukijoita

Päätin jo blogin alkumetreillä, että tahdon kohdella lukijoitani niin hyvin kuin mahdollista esimerkiksi vastaamalla aktiivisesti kommentteihin ja ottamalla lukijat huomioon. Uskon, että lukijoiden huomioiminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä bloggaajan menestykseen – ilman päivittäistä lukijakuntaa kun ei pitkälle pötkisi. Onhan se myös vähintäänkin kohteliasta, jos joku käyttää pienen hetken päivästään rustaten kommentin niin myös vastata siihen. Lisäksi kommentit ovat yksi parhaita puolia bloggaamisessa, monologi päivästä toiseen ilman minkäänlaista palautetta tai vuorovaikutusta kävisi harvinaisen tylsäksi.

Blogi3

8. Suhtautuminen negatiivisiin kommentteihin

Hiukan edelliseen lisäten – itse olen aina myös kokenut, ettei kannata provosoitua negatiivisista kommenteista. Niitä saa jokainen bloggaaja lukijakunnan kasvaessa varmasti jossakin vaiheessa, joskin luulen niiden tänä päivänä hieman vähentyneen. Asiattomat kommentit kannattaa kuitenkin jättää tyystin omaan arvoonsa – ajattelen itse bloggaamisen tältä osin vähän kuin asiakaspalveluna. En minä tiskin takanakaan lähde haukkumaan asiakasta takaisin, vaikka kuinka saisin kuraa niskaani, sen sijaan hymyily ja toisesta korvasta sisään -periaate vie pidemmälle kuin samalle tasolle alentuminen ;) Sitä paitsi pari hassua negatiivista kommenttia eivät paljoa paina kaikkien niiden kannustavien ja positiivisten sellaisten rinnalla!

9. Postaustahti

Jos tavoitteena on kasvattaa blogia ja vakiinnuttaa sille yleisöä, on syytä pitää postaustahtia yllä. Tietenkin jokainen kirjoittaa omassa tahdissaan ja on parempi tehdä sitä juuri omista intresseistä eikä pakkopullana, mutta satunnaisesti kerran viikossa tai kahdessa bloggaaminen ei välttämättä pidä lukijoita kiinnostuneena ja matkassa mukana, jos tarkoituksena on suunnitelmallisesti kasvattaa blogia. Toisaalta taas riippuu kyllä myös genrestä – esimerkiksi ruokablogin ei odotakaan päivittyvän joka päivä, kun taas monissa lifestylepainotteisissa blogeissa postaustahti on usein tiheämpi.

10. Otsikointi

Asia jonka suhteen itsekin pitäisi usein kiinnittää enemmän huomiota, eli hyvä otsikointi postauksille. Ne paitsi vievät huomion eri sivustoilla, kuten Bloglovinissa tai Facebookissa saaden ihmiset usein klikkaamaan pidemmälle, on otsikoilla lisäksi suuri merkitys hakukoneoptimoinnin kannalta. Esimerkiksi reseptipostaukset kannattaa otsikoida mahdollisimman yksinkertaisesti ja kuvaavasti, kuten “kesäkurpitsalasagne” vaikkapa “lempireseptin” sijaan, jotta postaus löytyy helpommin Googlesta.  Itse sorrun yhä usein kirjoittamaan otsikon englanniksi, vaikka en aina tee postauksiin käännöstä, mikä voi olla harhaanjohtavaa. Kuten sanottua tämä on siis kehityskohta itsellenikin!

14 thoughts on “10 vinkkiä bloggaamiseen

 1. Erittäin hyviä vinkkejä! Itse olen aloittanut bloggaamisen 5 kk sitten ja tästä sain hyviä ideoita oman blogin kehittämiseen. Joitakin näistä vinkeistä olenkin noudattanut alusta asti. Erityisesti aion uutena ottaa käyttöön tuon, että kaikki kuvat ovat samanlevyisiä. Sitä en olekaan tullut aiemmin ajatelleeksi! Myös Flickrin käyttöön täytyy tutustua. Kiitos hyvästä postauksesta :)

  1. Kiitos paljon Annika, mahtavaa että sait tästä heti jotain konkreettista irti! Hienoa kuulla uusista bloggaajista ja oikein hyvältä näyttää – olisipa omankin blogini ulkoasu näyttänyt tuolta viiden kuukauden bloggaamisen jälkeen, vau :D Rutkasti tsemppiä ja intoa bloggaamiseen!

 2. Olipa hyviä vinkkejä ja kiva kuulla ammattilaisen näkemyksiä bloggaajana kehittymiseen. Itse olen pitänyt blogia kolmisen vuotta ja se on koko ajan kasvanut hitaasti. Edelleen olen pieni bloggaaja, mutta nautin hommasta suunnattomasti. :) Koodaaminen on vielä todella haastavaa ja ulkoasun kanssa painiskelenkin kaikista eniten. Vähän kerrallaan kuitenkin kaikessa. :)

  1. Kiva jos koit nämä hyödyllisiksi, kiitos Anne (kuin myös kaikista muista jättämistäsi kommenteista, olet ollut niin aktiivisesti mukana <3)! Tärkeintähän on että hommasta nauttii, se on bloggaamista parhaimmillaan ja se antaa hurjasti. Koko ajan myös oppii uutta tekemällä :)

 3. Todella hyviä vinkkejä! :) Kirjoitin itsekin blogia useamman vuoden, mutta innostus lopahti pari vuotta sitten ja blogi loppui. Uskon suurimman syyn olleen se, että blogiskene kasvoi ihan räjähdysmäisesti ja oli vaikea enää erottua joukosta. Joskus kaipaan bloggaamisen pariin, sillä tykkään ihan hirveästi kirjoittamisesta, mutta kuvaaminen on itselleni se vaikeampi osuus. Taidot eivät riitä ja jos minulla oma blogi olisi, haluaisin sen olevan visuaalisesti kaunis ja sisältävän myös laadukkaita kuvia.

  1. Kiitos Iida, mukava kuulla! Blogimaailma on kyllä kasvanut ihan älyttömän paljon parin viime vuoden aikana ja taso on noussut hurjasti, joten ymmärrän mitä tarkoitat. Jos yhtään on kaipuuta takaisin blogin pariin niin anna mennä vaan! Kuvaamistakin oppii vaan tekemällä, kunhan on innostusta ja motivaatiota niin kaikessa on mahdollista kehittyä :)

 4. Loistavia vinkkejä, kiitos! Oman domainin hankkiminen onkin ollut mulla mielessä jo pitkään, mutta edelleen mennään sillä blogspot-päätteisellä.. Pitääkin nyt oikeasti muuttaa se tässä lähitulevaisuudessa, kiitos siis muistutuksesta :D xx

  1. Eipä mitään, kiva kuulla että oli hyötyä! Nyt eikun kipinkapin sitä domainia rekisteröimään ;)

 5. Kiitos tästä postauksesta! xx Parhaimmat vinkit oli kohta kuvien leveyteen liittyen (en ollut koskaan tätä ajatellutkaan!) sekä flickrin käyttö. Siihen täytyykin tutustua juurikin tilan säästämiseksi, heh… Domainiin liittyen olisin kaivannut vähän tarkempaa tietoa, kuten mistä niitä saa, millainen prosessi se on ja millaisella hintahaarukalla pyöritään. Itselläni se on juurikin se suurin kaipaamani muutos blogiin ja myös kaikkein eniten pimennossa oleva juttu haha. Olisi kiva jos pystyisit vastaamaan ja antamaan omakohtaisia vinkkejä. :)

  1. Eipä kestä, ihana jos oli hyötyä! Nuo on tosiaan tuollaisia pieniä asioita joihin ei välttämättä tule alkuun kiinnitettyä huomiota, mutta tekevät sitten kuitenkin kokonaisuudelle paljon :)

   Domaineja tarjoavat lukuisat eri firmat, joten kannattaa ihan googlailla ja vertailla hintoja. Omani ostosta on jo useampi vuosi, joten muista enää tarkalleen prosessia, mutta muistaakseni tosi simppeli. Domainin ostin tuolloin alunperin eri firmalta, mutta nyt olen muiden palveluiden myötä siirtynyt sellaiseen kotimaiseen yritykseen kuin Zoner, josta saa myös pelkän verkkotunnuksen, https://www.zoner.fi/verkkotunnus/. Sitä voin ainakin toistaiseksi suositella :)

 6. Erittäin hyviä vinkkejä! :) Itsellä on erittäin pieni blogi, ja periaatteessa ihan omaksi ilokseni ja lähinnä kavereille kirjoittelen ja valokuvaan juttuja, kun he intoilevat ja tykkäävät niitä lukea. Tällainen pieni kiva harrastus, kun rakastan kirjoittamista ja intohimo valokuvaamista kohtaan on kasvanut vuosien varrella. Ajatuksena ois kehittyä ja kehittää blogia, saa nähdä mitä käy! Nämä vinkit otan kyllä ehdottomasti talteen. :)

  1. Mahtava kuulla että oli hyötyä, kiitos Hemppe! :) Blogi on tosiaan ihan loistava tapa yhdistää intohimo kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen, ihana kuulla että olet löytänyt siitä harrastuksen. Tsemppiä bloggailuun!

 7. Tosi hyviä vinkkejä heille, jotka oman blogin perustamisesta haaveilevat :) Mukana oli paljon myös sellaisia kohtia joihin itse juurikin kiinnitän huomiota ja mikä saa minut lukemaan tiettyä blogia ihan päivittäin. Oletko itse miettinyt miten pitkään aiot blogia kirjoittaa vai onko joku tietty ikä tai aika mihin mennessä aiot laittaa blogin suhteen pillit pussiin?

  1. Kiitos Jenni! Ja olisipa hauska kuulla myös lukijan näkökulmasta, mitkä ovat niitä seikkoja jotka pitävät mielenkiinnon blogissa ja tekevät lukukokemuksesta mieluisamman :)

   Tätä kysytään aina välillä, ja en osaa kyllä yhtään antaa vastausta. Ensinnäkin ikinä ei tiedä, koska blogien suosio lopahtaa, se voi olla vuoden tai kymmenen vuoden päästä. Tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä omaa intohimoa bloggaamiseen, joten siinä vaiheessa kun itseltä loppuu motivaatio, niin uskon että myös silloin blogi tulee tiensä päähän. Ainakaan toistaiseksi ei kuitenkaan ole innon lopahtamisesta huolta ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *