Pakkausvinkkejä vaihtoa varten

Sain jo vaihdon aikana useamman kerran toiveen kirjoitella pakkausvinkkejä tällaista pidempää reissua varten, ja nyt itse vaihtoon lähtevän Anskun toivottua tätä kommenttiboksissa hetki sitten ryhdyin vihdoin tuumasta toimeen. Muistan miten stressasin pakkaamista jo kuukausia etukäteen – miten ihmeessä saisin kaiken tarvittavan mahtumaan yhteen matkalaukkuun? Loppujen lopuksi eihän se mikään täys mahdottomuus ollutkaan. Tässä siis muutamia omia pakkausvinkkejä vaihtoon, moni varmasti aika itsestäänselviä asioita jo entuudestaan, mutta toivottavasti tästä olisi hyötyä jollekin esimerkiksi juuri opiskeluvaihtoa varten pakkaavalle. Kuvituksena muutamia kevään asujani Ranskasta, vähän iskee ikävä tuttuihin maisemiin :)

pakkausvinkkejä vaihtoon

– Tee lista etukäteen

Omaa pakkailuani helpotti suunnattomasti etukäteen tehty lista. Apuna tässä olivat vielä muutamat ystävät, joiden kanssa eräänä iltana kokoonnuimme meille ja suunnittelimme yhdessä pakkailujani kirjaten ylös mahdollisimman tarkasti kaikki vaatteet, jotka pakkaisin mukaani aina olovaatteista asusteisiin. Mietin tarkkaan esimerkiksi monetko farkut ottaisin mukaan (yhdet siniset, yhdet rikotut, yhdet mustat ja niin edelleen), mikä helpotti rajojen sisällä pysymistä. Listan avulla oli myös helppo tehdä lopuksi double check, onko kaikki oleellinen pakattu mukaan.

Ystäviltä taas tuli listaa tehdessä tiukat tuomiot, kun meinasin lähteä rönsyilemään määrien kanssa: “Otat mukaan vain yhdet bikinit. Ei, et todellakaan tarvitse kolmia ballerinoja”. Suosittelen siis lämpimästi pakkausiltaa kavereiden kanssa!

– Käsimatkatavarat & ruumaan

Itse lähdin matkustamoon menevällä matkalaukulla sekä isommalla ruumaan laitettavalla, olalle iso LV:n Neverfull, jonka sisään laitoin vielä Givenchyn Antigonan, kätevää ;) Pakkaa painavampia juttuja kuten kenkiä myös matkustamolaukkuun ruumalaukun kiloja säästääksesi, ja jos sääolot sallivat, pue kaikki paksuimmat päälle lähtiessäsi. Pienempi cabin bag on kätevä siinäkin mielessä, että todenäköisesti tulet reissaamaan vaihdossa, jolloin olisi tylsä raahata aina jättikokoista matkalaukkua.

– Mitä mukaan, mitä paikan päältä?

Pyrin ottamaan suurimman osan mukaani Suomesta, jotta ei tarvitsisi keskittyä metsästämään jotain tiettyä sitten kohteesta. Ja toisaalta miksi ostaa jotain sellaista, mitä löytyisi omasta kaapista jo valmiiksi. Jostain oli toki karsittava, ja päätin esimerkiksi ostaa talvikaudeksi korolliset nilkkurit vasta Ranskasta käsin tietäen, että niille tulisi kyllä käyttöä myös kotiinpaluun jälkeen. Ota kuitenkin kaikki oleellinen mukaan, jotta et joudu käyttämään ensimmäisiä päiviä kaupoilla stressissä juoksemiseen.

Packing2

– Kosmetiikka

Kosmetiikan suhteen pakkasin mukaan vain kaikista tärkeimmät, kuten kasvorasvat ja puhdistusaineet, sekä shampoon ja hoitoaineen jämät. Ei kuitenkaan kannata raahata kaikkia täysinäisiä purnukoita ja lakkapulloja, kun voit hyvin ostaa tällaisia päivittäistarpeita vasta paikan päältä.

– Varaudu kausivaihteluihin

Hieman kohteesta toki riippuen muista varautua kausivaihteluihin. Onko tarvetta ihan pakkaskelien takille, vai riittääkö villakangastakki? Itse pakkasin mukaan esimerkiksi pari paksumpaa neuletta, joiden avulla pärjäsi viileinä päivinä villakangastakin kanssa. Meinasin myös tehdä suuren virheen ja jättää lähes kaikki kesävaatteet kotiin, “koska sieltä voi sitten ostaa paikan päältä”. Onneksi tulin järkiini ja heitin parit suosikkishortsit- ja mekot laukkuun viime hetkellä.

– Muista karsia, keskity peruspilareihin

Muista, että vaihto ei ole ikuinen ja vietät ulkomailla parhaimmassa tapauksessa vain muutaman kuukauden. Et siis tarvitse koko vaatekaappia mukaasi ja rajatummallakin valikoimalla pärjää – usko pois! Keskity helposti toisiinsa yhdisteltäviin peruspilareihin, jätä tilaa myös asusteille, joilla saa tuotua mielenkiintoa asuihin.

Packing3

– Villasukat!!!

Tälle piti omistaa ihan oma kohtansa – yksi parhaimmista mukaan pakkaamistani asioista oli nimittäin villasukat, jotka pistin ihan huvin vuoksi laukkuun. Kyllä olisi tullut itku ilman villiksiä, Suomen talojen hyviin eristyksiin tottuneena kun on vaikea ymmärtää, miten kylmä toisaalla voi olla sisätiloissa. Villasukat ovat siis ihan must pakata mukaan!

Ekstravinkkinä vielä viimeiseksi – jos esimerkiksi vanhemmat tulevat käymään, ajoita heidän visiittinsä niin, että saat laitettua painavampia talvikamoja heidän mukaansa takaisin Suomeen ;)

20 thoughts on “Pakkausvinkkejä vaihtoa varten

 1. Ihanaa Jonna, kiitos! Postauksesta löytyi useita käteviä vinkkejä, joita tulen ehdottomasti hyödyntämään pakkausprosessissani. Nyt voi jo melkein huokaista helpotuksesta, kun on taas yksi asia vähemmän stressattavana ennen lähtöä :-)

  1. Hei kiva että spottasit postauksen näin nopeasti! Huippua jos tästä oli edes hieman apua tulevaan pakkausprojektiin :) Tsemppiä siihen ja aivan huikean ihanaa vaihtoa Göteborgiin!

 2. Tää postaus tuli juuri oikeaan aikaan, sillä oon lähdössä kuukauden päästä vaihtoon ja pakkaamista pitäis miettiä. Kiitos paljon loistavista vinkeistä! :)

  1. Loistavaa, oikea ajoitus siis! Ihanaa vaihdon odotusta, se koittaa nopeammin kuin uskotkaan :)

 3. Ollessani itse aikoinaan vaihdossa, toivat omat lakanat sekä muutama kehyksissä oleva valokuva rakkaimmista kovasti helpotusta ajoittain iskevään koti-ikävään. :)

  1. Ihan huippuvinkkejä, kiitos täydennyksestä! Itsellänikin oli juuri omat lakanat ja kehystetty kuva poikaystävän kanssa mukana – todella toivat lohtua ikävään :) Minulle hihiteltiin kun kehys kulki mukana aina paikasta toiseen meidän vaihtaessa huoneita, välillä meidän yhteiskuva koristi olohuonettakin sohvavuoron koittaessa :D

 4. Kiva ja hyödyllinen postaus, olen lähdössä syksyksi Ranskaan vaihtoon! Suosittelisitko muuten ranskalaisen pankkitilin avaamista? Tai onko sinulla jotain muuta erityistä vinkkiä nimenomaan Ranskasta kohdemaana? Olisi kiva kuulla ajatuksiasi, rupeaa vähän jännittämään jo. :)

  1. Mukava kuulla, kiitos paljon! Oi ihanaa, minne päin Ranskaa lähdet? :) Me avattiin ranskalaiset pankkitilit, mutta loppujen lopuksi niitä ei pahemmin tarvittu. Yksi porukastamme kyllä maksoi vakuutusmaksua ranskalaiselta pankkitiltä (muistaakseni se vaadittiin niin ainakin yksityiseltä vuokratessa), mutta esimerkiksi vuokran maksoimme ihan omalta tililtä. Ranskalaisen tilin tarvitsee myös jos yrittää hakea Ranskan valtion tukea (mitä kuulemma voi saada tietyn ajan Ranskassa ollessaan), mutta meiltä jäi se kuitenkin hakematta. Noh, tulipahan avattua ja lähtiessä sitten suljettua tili :D

   Muita vinkkejä ei tästä näin äkkiseltään tule mieleen, muuten kuin alempana kyseltiin puhelinliittymästä, ja meillä oli Freet käytössä. Alkuun otettiin Oranget kuulemma paremman kuuluvuuden vuoksi, mutta 2G netti kului hujauksessa, Free taas oli melkein puolet halvempi ja muistaakseni rajaton netti ja toimi meillä ihan moitteetta!

   Ihanaa vaihtoa jo etukäteen – tulee varmasti ikimuistoinen! :)

 5. Kysyisin miten hoidit puhelinliittymä-asiat vaihdon aikana? Otitko erillistä prepaid tms. liittymää Ranskan sisällä soitettaviin puheluihin? Olisi muutenkin kiva jos oman vaihdon ajan pääsisi esim. nettiin puhelimella muuallakin kuin ilmaisen wifin alueella. Vinkkejä otetaan vastaan! :)

  1. Hyvä kysymys, en olekaan tainnut mainita aikaisemmin! Otimme aluksi kuukaudeksi Orangen liittymät, koska siinä sanottiin olevan parempi kuuluvuus, siihen kuuluva 2G:n netti kuitenkin kului niin nopeasti, että seuraavassa kuussa vaihdettiin prepaid-liittymäksi Free. Se maksoi muistaakseni 19,90 (vs. Orange muistaakseni jotain 30-35e) ja sisälsi rajattoman netin, puhelutkin toimivat koko ajan moitteetta. Sitä suosittelisin siis itse! :)

   Vaihto ilmeisesti edessä, joten huippua sellaista jo etukäteen toivottaen!! :)

 6. Mistä tuo ihana harmaa (neule?)mekko on? Aivan ihana asu tuon nahkatakin kanssa :)

 7. Heh, pätee kyllä ainoastaan Erutoopan (ja jenkkien) kaupunkeihin meneville. Tänne Aasian kuumuuteen lähdettiin rinkalla ilman yksiäkään farkkuja tai merkkilaukkuja :)

 8. Kiitos, tästä postauksesta oli hurjasti apua! :) Olen itse lähdössä vaihtoon Saksaan vuodenvaihteen jälkeen ja jo nyt päässä pyörii miten ihmeessä kaiken oleellisen saa mahtumaan mukaan :D itseä huolettaa etenkin kenkien karsiminen, haha… Oliko sulla mukana monet kengät?

  1. Tosi kiva kuulla! Itse tosiaan stressasin pakkaamista ihan hurjasti, hyvä siis jos voi olla jollekulle toiselle avuksi ;)

   Kengät aiheutti kyllä päänvaivaa itsellenikin. Mulla oli matalat nilkkurit, kahdet ballerinat, lenkkarit treeneihin ja sitten “citylenkkarit” sekä yhdet korkkarit, jos en nyt ihan väärin muista tai unohda joitakin. Toki ostin paikan päältä esimerkiksi juuri ne korolliset nilkkurit ulosmenoa varten sekä aleista naurettavan halvalla lenkkarit salille. Mutta jep, ei helppoa miettiä missä popoissa haluaa viettää seuraavat puoli vuotta kausivaihteluineen kaikkineen.. :D

 9. Kiitos tästä postauksesta! Pakkailen tässä juuri omaa Ranskan vaihtoa varten, joten vinkit tulivat todellakin tarpeeseen :)

  1. Hei superkiva kuulla, kiitos kun tulit huikkaamaan! Tsemppiä pakkailuun ja upeaa vaihtoa! :)

 10. Muutamia vinkkejä vielä, jotka totesin hyviksi oman vaihtoni aikana.

  – Käsimatkatavaraksi kannattaa ottaa mieluummin reppu kuin pieni matkalaukku. Se painaa itsessään vähemmän, joten saat enemmän tavaraa mukaan. Lisäksi vaihdon aikana reissussa reppu on kätevämpi.

  – Älä otaan mukaan muita vaatteita kuin sellaisia, joita Suomessakin arjessasi oikeasti käytät.

  – Matkalaukkuvaaka on oikeasti fiksua omistaa, että ei joudu maksamaan ylipainosta.

  – Niin kuin Jonna jo sanoikin, niin vanhempien tullessa käymään tavaraa heidän mukaansa. ;)

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos kun lisäsit! Matkalaukkuvaaka olisi ehdottomasti ollut näppärä reissussa, täytyy hommata sellainen tulevaisuutta varten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *