Mitä seuraavaksi?

Tässä vaiheessa vuotta kesätyöt alkavat taas pikkuhiljaa lähestyä loppuaan, mikä tarkoittaa myös paluuta koulunpenkille ja muuttoa Vaasaan. Hassu ajatus, sillä olenhan edellisen kerran käynyt opiskelukaupungissani viime vuoden puolella joulukuussa ja tässä välissä ollut paitsi töissä viettänyt myös lukukauden ulkomailla. Yhtäkkiä vaihto onkin ohi, ja näemme koko konkkaronkan kanssa taas yliopiston käytävillä, notkumme lukutauoilla kahvilassa ja vietämme lauantai-iltoja armaassa Fontanassa. Ihan kuin aina ennenkin!

Bw1

Parin viime vuoden ajan, tai niin kauan kuin olen edes pienessä mielessäni suunnitellut lähteväni vaihtoon olen  tiennyt suunnitelmani siihen saakka. Kirjoitan kandin syksyllä, sitten vietän kevään ulkomailla. Vaihto tuntui itselleni niin suurelta asialta, etten oikein osannut ajatella mitään sen jälkeen tapahtuvaa, kuulostaa ehkä hassulta mutta sellainen fiilis minulla oli. Nyt on jotenkin ihanan vapauttavaa, kun takaraivossa ei koko ajan kolkuta ajatus siitä, että pian on poissa lähes puoli vuotta, toisaalta taas tämä suunnitelmien avoimuus myös pikkuisen ahdistaa.

Kandiin asti opiskelut ovat tuntuneet siinä mielessä yksinkertaisilta, ettei ole tarvinnut paljoa vaivata päätä ja pohtia vaihtoehtoja – johtaminen pääaineena oli minulle itsestäänselvä valinta, myös laskentatoimen valitseminen sivuaineeksi valkeni nopeasti. Kandivaihe menikin ohi aivan hujauksessa, joskin valmistun kandiksi virallisesti vasta jouluna, kun vaihdonkin opintopisteet ovat suoritettuina. Kandin paperit eivät siis ole vielä edes ulkona, mutta yhtäkkiä ajatusten pitäisikin olla jo maisterivaiheessa, kääk! Vastahan olin eksynyt fuksi suuressa luentosalissa ensimmäisiä infoja kuunnellen. Opiskeluaika todella menee uskomattoman nopeasti – nyt sen vasta ymmärtää kun itse kokee.

Bw2

Syksyllä aloitan siis maisterikurssit, ja olen jo hieman sivusilmällä katsellut lukkaria ja kurssivaihtoehtoja tekemättä kuitenkaan vielä lopullisia päätöksiä niiden suhteen. Suuntaudun maisterivaiheessa henkilöstöjohtamiseen – vaikka strateginenkin kiinnosti, tuntui tämä ehkä kuitenkin lopulta enemmän omalta. Sivuaineeksi mietin välillä viestintää, mutta nyt sisäinen kunnianhimoinen minäni on kuitenkin alkanut kypsytellä ajatusta siitä, pitäisikö sittenkin siirtää vaihdon opintopisteet maisterivaiheeseen saaden siitä samalla sivuaineen. Tällä hetkellä kandin opintopisteet menevät vaihdon kanssa hieman vaaditun yli, mutta ilman vaihtoa uupuisivat kuitenkin sen verran, että olisi tehtävä muutama ekstrakurssi nyt syksyllä. Tämä nimittäin vauhdittaisi hieman valmistumista, vaikka toisaalta yritän koko ajan myös muistuttaa itseäni siitä, että mihinkään ei ole vielä kiire. Töitä ehtii kyllä tehdä koko elämänsä, mutta opiskeluajasta tulee nauttia täysin rinnoin!

Bw3

Vielä on siis ajatukset ja suunnitelmat vähän hukassa, mutta eivätköhän ne tästä vielä lutviudu. Enkä halua vielä edes ajatella, mitä sitten maisteriksi valmistumisen jälkeen, mutta sinne nyt on onneksi vielä hetki aikaa. Minua on aina lohduttanut isäni leikkimielinen kommentti, kuinka hän on todennut pohtimaani “Mikä sinusta tulee isona?” -kysymykseen, että “En minäkään vielä tiedä, mikä minusta tulee isona”.

Yksi asia on kuitenkin varmaa – se että palaan Vaasaan mielelläni. Hauskaa miten opiskelut aloittaessani ajattelin, kuinka minun ei tarvitsisi viettää siellä kuin kandivaihe, minkä jälkeen voisin halutessani palata Helsinkiin. Nyt elämäntilanne on kuitenkin eri kuin tuolloin opiskelujen alkuvaiheessa, eikä minulla käynyt pienessä mielessäkään ajatus muualle hakemisesta. Vaikka kahden kaupungin välillä eläminen on toisinaan rankkaakin, enkä yhtään ikävöi pendolinossa viikonloppuisin istumista, on Vaasa antanut minulle vuosien aikana kuitenkin ihan hurjasti. Tietynlaista avarakatseisuutta, ystäviä ympäri Suomea, eikä lainkaan vähäisimpänä tuon toisen puoliskon. Täytyy siis ottaa ehdottomasti tulevasta ilo irti – ehkä siitä viimeisestä Vaasa-vuodesta!

Photography: Viena K / Edit by me

14 thoughts on “Mitä seuraavaksi?

 1. Kiva postaus! Opinnoista olisi jatkossa lukea enemmänkin lisää :) Onko sulla suunnitelmissa profiloitua siis HR ja rekryhommiin työelämässä? Vai mihin eri tehtäviin teillä opiskelijat suuntaa henkilöstöjohtamisesta? Itse luen pääaineena aikuiskasvatusta ja sivussa henkilöstöjohtamista, ja meille on aina sanottu että kilpaillaan sitten samoista työpaikoista KTM:en kanssa.

  1. Kiitos Laura, kiva jos tykkäsit! Ja mukava kuulla opiskelukuvioista sieltä ruudun toiselta puoleltakin :) Täytyy myöntää, että en osaa kylllä yhtään vielä sanoa. En usko, että pääaine määrittäisi täysin tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksia, vaan ovet ovat avoinna laajemminkin.

   Olen tällä hetkellä oikeastaan rahoitusalan kesätöissä ja se kiinnostaa myös kovasti, ensi kesänä tavoitteenani on kuitenkin päästä samaan yritykseen juuri HR-puolelle näkemään hieman, millaista siellä on. Opintojen perusteella tiedän jotenkin todella vähän, että millaisiin hommiin HR:ssä voi päätyä sen rekrytoinnin lisäksi, joten musta olisi tosi mielenkiintoista päästä näkemään ja kokemaan enemmän. Katsotaan, mikä tuntuu sitten omimmalta ja mihin hommiin loppupeleissä tulevaisuudessa päätyy ;) Tsemppiä sinullekin pian starttaaviin opintoihin!

 2. Mä tein kandin ja maisteriopinnot samaan aikaan, niin että sain vähän nopeutettua valmistumista, jotta ehdin käydä vaihdossakin. Nyt kun gradua pitäisi paahtaa ihan tuhat lasissa, alkavat voimat olla ihan loppu. Valmistuminen olisi ensi kesänä, joka toisaalta tuntuu ihan mahtavalta (onhan sitä opiskeltu 7-vuotiaasta lähtien), mutta toisaalta se on myös todella jännittävää, sekä hyvällä että pelottavalla tavalla. Koska mitäs mä sitten teen? :D Tsemppiä alkavalle lukukaudelle! :)

  1. Huikea tahti ollut sulla! Ymmärrän hyvin, kun on niin pitkään opiskellut, että tuntuu varmasti hieman orvolta, kun opinnot yhtäkkiä päättyvätkin ainakin siltä erää. Sullekin superisti tsemppiä gradun pariin, muista ottaa myös aikaa itselle ettet vedä itseäsi ihan piippuun! :)

 3. Neuvoni on, että älä tosiaan kiirehdi ja ota kaikki irti opiskeluelämästä. Itselläni oli kova kiire valmistua (ikääkin on useampi vuosi enemmän kuin sinulla), ja paperit piti saada viimeistään syksyllä 2015 ulos. Onneksi tajusin, ettei mihinkään ole kiire ja näillä näkymin valmistunkin vasta 2017 ja olen kerennyt lukemaan neljä sivuainetta ja muita ylimääräisiä kursseja. Ehkä luen vielä enemmänkin kun on mahdollisuus. :) Kerkesin olla työelämässä muutaman vuoden ennen opiskeluita, joten ehdin näkemään millaista “kasista neljään” työ on – pelkkä kesätyö ei ole sama asia kun tietää että se on väliaikaista ja aurinkokin paistaa. Monilla kavereilla oli kova kiire valmistua ja nyt sitten surkuttelevat kun kokopäivätöissä ei olekaan niin hohdokasta kuin ajattelivat, inhottavaa sanoa että “mähän sanoin”…
  Ihanaa syksyä ja antoisia opiskeluhetkiä! Opiskele vaikka sekä henkilöstöpuolta että strategista johtamista jos molemmat kiinnostaa, mitä laajempi osaaminen sitä parempi :)

  1. Kiitos fiksuista neuvoista, Hansu :) Hienoa että otat opinnoista kaiken irti, täytyy nostaa tuolle neljälle sivuaineelle hattua, huh! Eihän tässä tosiaan ole mikään kiire ja töitä ehtii tehdä koko ikänsä. Tsemppiä opiskelujen loppusuoralle!

 4. Maisterivaihe se vasta nopeesti meneekin! Loppujen lopuksi kun maisterin 120 nopasta se noin 30-36 on sit suoraan graduun liittyviä ja pari kurssia yleensä jotain pakollisia tutkimukseen tai muuhun liittyviä… Musta ainakin tuntui, että itse pääainekursseja oli tosi vähän loppujen lopuksi. Itsekin erikoistuin henkilöstöjohtamiseen täällä Aallossa, ja olisin halunnut käydä vaikka kuuuinka paljon lisää kursseja siihen liittyen, sen verran mielenkiintoinen aihe :D Harmi ettei niitä oo loputtomasti… Todellakin siis nauti rauhassa maisterivaiheesta!

  Aika jännä, Vaasassa siis voi saman vaihdon opintopisteet laittaa joko kandiin tai maisteriin? Meillä kandi- ja maisterivaihdot on aika tiukasti erikseen, koska maisterivaiheen vaihdossa pitää käydä nimenomaan maisteritasoisia kursseja. Hauskoja nää erot käytännöissä!

  Ihanaa koulusyksyä sulle! Hitsi, en uskoisi että sanoisin näin, mutta nyt kun ei olekaan enää edessä paluuta luennoille, vaan ihan vain yksinäistä gradun pakertamista, niin jopa vähän kaiholla ajattelen sitä uuteen kouluvuoteen liittyvää intoa ja uuden edessä hykertelyä! :)

  1. Huh, voin vaan kuvitella! Itse maisterikurssien kanssa tuskin tosiaan meneekään enää vuotta pidempään, joten aika menee varmasti todella nopeasti. Ja hei tosi kiva kuulla, että henkilöstöjohtamisen kurssit ovat olleet mielenkiintoisia, johan tässä alkaa odottaa jo syksyä innolla :)

   Minun tietääkseni vaihdon voi halutessaan siirtää myös maisteriin, jos en nyt ihan omiani höpötä. Tietääkseni muutama kaveri tekee juuri näin, ja on käynyt silti samoja kursseja vaihdossa kuin muutkin, mutta täytyy vielä selvitellä.

   Kiitos kivasta kommentistasi ja hurjasti tsemppiä gradun pariin!

 5. Itse väännän taloustiedettä pääaineena, sivuaineina matematiikkaa, tilastotiedettä sekä rahoitusta..Ei ainakaan tarvitse miettiä mitä tekee vapaa-ajalla, kun koko ajan jotain osakevektoreita pitäisi laskea:D

  Mutta tosiaan, töitä nyt ehdit tehdä tulevaisuudessa ihan tarpeeksi, joten nauti opiskeluista! 8)

  1. Huh heijaa mikä yhdistelmä! Itsellä oli ihan tarpeeksi pää pyörällä kandivaiheessa laskentatoimen sivuaineen kanssa, matemaattiset aineet eivät todellakaan ole vahvuuteni :D Mutta juuri näin, nyt täytyy nauttia kun vielä voi!

 6. Itsellä oli myös viime vuonna kova kiire valmistua, kun jotenkin on sellainen kunnianhimoinen ja vähän jopa suorittajan luonnetta, että on valmistuttava vähintään siinä suositusajassa. Sitten vähän aikaa valmistumisen jälkeen, tulikin juuri se “no mitäs nyt” -olo, kun ei heti saanut töitäkään. Ja se on juurikin ainutlaatuista, että vaikka kuinka opiskellessa tuntui aina että deadlinet paukkuu päälle ja on hirveästi tehtävää, on se kuitenkin eri asia kuin työelämän kiire. Opiskelu on kuitenkin tietyllä tapaa vapaampaa ja voi itse suunnitella omaa aikatauluaan eikä ole edes pakko raahautua luennoille ellei ole pakollisia. Nyt siis mietin, että vaikka vuosi sinne tänne.. mitäs se olisi oikeastaan edes haitannut..? :) ..vaikka työstäni ja sen tuomista haasteista tykkäänkin ja teen sitä nyt innolla vastavalmistuneena. :)

  1. Kommenttisi olisi voinut olla kuin suoraan omasta kynästäni, vaikka en valmistunut vielä olekaan! Samoja ajatuksia kuitenkin :) Opiskeluaika on tosiaankin niin paljon vapaampaa – ei tarvitse ottaa vastuu kuin itsestään, saa suunnitella oman tahtinsa ja viettää niitä pitkiä aamuja halutessaan. Pitäisi muistaa tämä niinä deadlinea edeltävinä hetkinä stressin puskiessa päälle, tuntuu varmasti pieneltä sitten joskus työelämään siirtyessä ;)

   Kiitos kivasta kommentista – ihana kuulla että olet saanut nyt valmistumisen jälkeen töitä ja nautit siitä mitä teet :)

 7. Tervetuloa vaan takaisin Vaasaan:) Ihana pikkukaupunki tämä on, kesällä varsinkin kaikkine rantoineen. Tänne on kotiutunut tamperelainenkin. Lähipäivinä on merituulet puhaltaneet niin, että tukka lähtee :) Ihanaa, tuntee ainakin elävänsä, kun pyöräilee Vaasan tuulissa.

  1. Kiitos vaan! :) Kiva kuulla että olet viihtynyt Vaasassa, on siellä oma fiiliksensä vaikka kovin pieneltä välillä tuntuukin. Toivotaan, että saisi alkusyksystäkin vielä nauttia aurinkoisista päivistä, kun ei kesällä muuten Vaasaa ikinä oikein näe :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *