Kolmen viikon somelakon jälkeen

Yhteistyössä Asennemedia ja If

Huhtikuun alussa kerroin lähteneeni mukaan offline-aika -kokeiluun, ja nyt takana on jo kolme viikkoa somelakkoilua. Minkälaisia fiiliksiä se on herättänyt, entä olenko ollut tunnollinen ruudunpimentäjä? Muistan edelleen kokeilun ensimmäisen illan, kun odotin kauhusta kankeana viisareiden lyövän kello 22 selaten feedejä ja Whatsappia lähes paniikinomaisesti, ennen kuin ruudut täytyisi pimentää. Tuolloin ensimmäisenä iltana oli tunne, kuinka varmasti jäisin jostain tärkeästä paitsi laittaessani puhelimen kiinni pari tuntia tavallista aikaisemmin. Jäinkö kuitenkaan?

If

Ensimmäinen ilta tuntui tosiaan hieman kankealta – onneksi sain sentään kämppikseni mukaan haasteeseen ja tsemppasimme toinen toisiamme, kyllä me pystytään tähän! Valvoin sängyssä varmasti tunnin tai pari orvon fiiliksen kera, kun en kyennyt kuluttamaan aikaa puhelimen selailuun, menetin myös yöuneni miettimällä, kuinka herätyskelloni varmasti jättäisi soimatta Älä häiritse -tilan vuoksi (näinhän se ei tietenkään oikeasti tehnyt, hehe). Jo muutaman päivän jälkeen homma kuitenkin helpottui ja aloin omaksua uudenlaisia iltarutiineja – puhelimesta irtautuminen ei tuntunut enää niin kamalalta, ja aloin tottua vähentämään somen selailua hiljalleen jo ennen lakon alkamista. Kutakuinkin jokaisena iltana viikonloppuja lukuunottamatta myös löysin itseni sängystä jo kymmenen aikoihin, mikä on ennenkuulumatonta kaltaiselleni yökukkujalle. Puhumattakaan siitä, kuinka olen vapaapäivinä herännyt ilman kelloa seitsemän jälkeen (äitini lähetti tämän postauksen luettuaan viestin, kuinka hänellä tosiaan meni aamupuurot väärään kurkkuun). Aloin lakon myötä ymmärtää, miten paljon puhelimen ja läppärien käyttö onkaan hallinnut nukkumaanmenoani, ja on ollut uskomatonta huomata, kuinka merkittävästi ruuduista luopuminen on näinkin lyheyssä ajassa voinut vaikuttaa uneen.

Kaksi ensimmäistä viikkoa sujuivat siis yllättävän helposti, ja fiilistelimme kämppikseni kanssa meidän onnistumisia – meillä molemmilla kun oli epäilyksemme, miten ihmeessä kykenisimme tähän haasteeseen. Puhelimet oli kuitenkin tunnollisesti laitettu yöpöydälle kello 22, myös sarjojen katselun suhteen pysyimme tiukkoina. Vaikka kuinka oli jännä paikka, oli seuraava jakso jätettävä huomiseen. Kolmannella viikolla tapahtui kuitenkin muutama lipsuminen, kun pitkän koulupäivän jälkeen Netflix-maratonimme venähti, parina iltana jouduin myös tekemään töitä vielä yhteentoista asti, kun ei ollut päivän aikana yksinkertaisesti kerennyt koneen ääreen. Otti kieltämättä päähän, sillä olin niin ylpeä siitä, miten olin onnistunut pitämään läppärinkin kiinni ja hoitamaan työt ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen suhteen sen sijaan olen ollut supertunnollinen ja se on sujahtanut viikonloppuiltoinakin laukkuun kymmeneltä, minkä jälkeen sitä ei ole enää selailtu.

If2

Epäonnistumiset tietysti kuuluvat asiaan, mutta pääpiirteissään olen omasta tähänastisesta suoriutumisestani oikein ylpeä! Toivottavasti seuraavat kolme viikkoakin sujuvat yhtä hyvin, enkä myöskään lähde enempää lipsumaan läppärillä työskentelyn suhteen. Hieman jännittää, miten tuleva tenttiviikko sujuu ja onnistun olemaan ilman konetta yömyöhään, mutta katsotaan miten käy!

Moni teistäkin innostui offline -haasteesta ja kertoi lähtevänsä mukaan ainakin kahden viikon kokeiluun. Olisikin mielenkiintoista kuulla, miten teillä on sujunut? Ainakin EmJei kommentoi jo aikaisemmin, kuinka puhelimesta irtautuminen aiheutti lukuinnon ja somen selailun sijaan tuli luettua myöhään yöhön – kertokaapa siis muutkin somelakon seurauksia! ;)

12 thoughts on “Kolmen viikon somelakon jälkeen

 1. Lähdin myös mukaan tähän kamppikseen, mutta pakko myöntää että muutamana iltana juttu on vaan unohtunut, kun on ollut liian hauskaa puhelinta selatessa. :D Pääpiirteittäin olen kuitenkin jättänyt kymmeneltä puhelimen yöpöydälle ja lueskellut lehtiä puolisen tuntia, ja kun laitan lehden pois olen nukahtanut lähes samantien. Jotenkin niin paljon rentouttavampaa lueskella kuin tuijottaa pikseliruutua! Aion ehdottomasti jatkaa tätä mahdollisimman pitkään. :)

  1. Tiedän, miten houkuttelevaa olisi jäädä vaan selaamaan! On kuitenkin ollut hyvä testata tätä näin orjallisesti, sillä muuten itseni tuntien tuskin olisin saanut itseäni jättämään puhelinta pois.. :D Hienoa, että säkin tartuit haasteeseen ja olet huomannut haasteen hyödyt! Jatketaan siis yhdessä vielä seuraavatkin viikot, eikö ;)

 2. Osaatko sanoa onko tiedossa pian uutta Balmuirin alennuskoodia? Heräsin taas liian myöhään ja koodi oli mennyt umpeen. :(

  1. Moikka Karoliina! No voihan harmi, että koodi meni sivusuun. Nyt en osaa sanoa tarkkaa ajankohtaa, mutta varmasti taas lähiaikoina uutta koodia tiedossa :)

 3. Itse olen tietoisesti jättänyt jo pari vuotta läppärin ja tabletin pois makkarista. Kännykkä on mukana mutta ma-pe herätys klo 06.05 ei anna armoa…. Jätän asioita tekemättä, koska pidän “nukkumaanmenoajasta” kiinni, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Oma vireys ja fiilis on parempi, kun menen nukkumaan viimeistään kymmeneltä. Jopa viikonloppuisin menen kymmenen jälkeen nukkumaan, koska muuten työviikko lähtee todella nihkeästi liikkeelle ja viikonloppu menee “harakoille”. Lukeminen on lisääntynyt suunnattomasti viimesenä parina vuonna ja olenpa todennut, että eipä se maailma kaadu vaikka sitä olisikin välillä useamman tunnin offlinetilassa – vaikka keskellä päivääkin :)

  1. Tosi hienoa kuulla, miten moni on herännyt tähän asiaan jo ilman haastettakin! Ja ei kuulosta lainkaan hassulta, minullakin on eräs ystävä joka pitää tiukasti klo 22:n nukkumaanmenoajasta kiinni aikaisen aamuherätyksen vuoksi. Hyvä siis vaan että on kunnon rytmi :)

   Lukemisen suhteen pitäisi itsekin kunnostautua, ja tiedostan ihan miten paljon puhelimen ja läppärin käyttö on vienyt aikaa kirjojen lukemiselta, mikä harmittaa vietävästi. Antaisi niin paljon enemmän uppoutua johonkin hyvään kirjaan sen sijaan, että selaa somea tai tuijottelee sarjoja. Tässä olisi siis itselläkin parantamisen varaa!

 4. On pitänyt kysyä kuvaamiseen liittyen. Tuntuuko sinusta raw-kuvien otto muokkaamisineen ja kaikkineen työläältä? Vie kovasti aikaa? En ole vielä testaillut raw-kuvia.. pitäisi varmasti saada aikaiseksi joku päivä. Otatko aina kaikki kuvat raw-asetuksella? Eli henkilökohtaiset loma ym kuvat myös?

  1. Ei lainkaan, vaikka niin pelkäsinkin ennen RAW-kuvaamiseen ryhtymistä ja kuvittelin sen olevan kovin aikaavievää. Olen asettanut kameran tallentamaan kuvat muistikortille sekä JPG että RAW-muodossa, joten kaikki kuvat tulee tallennettua aina automaattisesti myös raakana, enkä ole kyllä kertaakaan enää käyttänyt missään JPG-muotoista kuvaa. Kuvaa pääsee niin paljon paremmin käsittelemään ja muokkaamaan kuin JPG:tä, on siis jopa helpompaakin kuvata, kun tietää että esimerkiksi valoa tai värilämpötilaa voi helposti käsitellä jälkikäteen :)

 5. Tää kampanja on oikeesti ihan supermahtava ja todella hienoa, että lähdit siihen mukaan! :)
  Mulla on ollut jo jonkun aikaa, oikeestaan tämän kevään tapana laittaa kännykkä pois kymmeneltä ja aamulla herätyksen sammutettauni katson somen vasta bussissa kahdeksan aikaa. Oli kiva huomata, että olen ollut haasteessa mukana aivan huomaamatta : D läppäri ei minulle ongelmaa tuota, hoidan sillä vain pakolliset asiat, mutta kännykkää tulee selailtua vähän liiankin tiheään tahtiin. Onneksi iltasin kuitenkin saan kännykän jätettyä aikasin pois.
  Ihanaa ja toivottavasti oikein aurinkoista viikkoa sinulle! :)
  Johanna

  1. Loistava kuulla, kiitos Johanna! Mietin nimittäin mukaanlähtöä pitkään (sen lisäksi että ajatus somelakosta ahdisti :D), sillä pyrin aina pohtimaan sen kannalta, että kampanjat kiinnostavat myös lukijoita. On ollut siis ihana saada positiivista palautetta tästä!

   Ja nimenomaan, on ollut hienoa huomata, miten moni on herännyt tähän aiheeseen jo ilman haastettakin. Sinulla on siis homma jo hyvin hallussa, mahtavaa! ;) Kiitos vielä kivasta kommentistasi ja aurinkoista viikkoa sinnekin!

 6. Nyt tuntee EmJei piston sydämessään, koska huomaa lukevansa postaustasi iltakymmenen JÄLKEEN! :O ;) Vakavahkosti puhuen, tämä kokeilu oli ehdottoman hyvä, sujui kohtalaisen hyvällä menestyksellä muutamaa repsahdusta lukuunottamatta, ja tulee ehdottomasti jatkumaan! Karmivaa on paitsi iltojen somessa ja ylipäätään puhelimella roikkuminen, myös se, että sitä tapahtuu pitkin päivää… Tottumuksissa on vielä parannettavaa, vaikka illat ovat nyt suht rauhoitettuja. Kiitän onneani, etten ole koskaan mennyt Facebookiin, sillä insta-addiktioni ei jätä epäilystäkään siitä, ettenkö roikkuisi myös facessa jatkuvasti. Instasta on tullut itselleni vähän kuin päiväkirja kuvien muodossa, eli mikä nolointa, saatan joskus jumittaa selaamassa ihan vain omaa feediäni… :/

  Mutta kiitos siis, että sait meidät ajattelemaan tätä asiaa! Kun se kevät joskus saapuu, haluan löytää itseni romaanin kanssa parvekkeelta, mielellään puhelimen sisälle unohtaneena! :)

  1. Haha, saat anteeksi! ;) En voi kuin yhtyä suhun, että puhelinta tulee räplättyä ihan liikaa pitkin päivää, ja tarvitsisin varmaan jotain suuremman luokan somelakkoa parantaakseni tottumuksiani.

   Kiitos itsellesi, kun lähdit mukaan kokeiluun! On ollut tosi kiva saada tästä kamppiksesta näin hyvää palautetta ja huomata, että tekin innostuitte tästä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *