Aika mennä offlineen

Yhteistyössä Asennemedia ja If

Kun minua pyydettiin mukaan If:n yhteistyökampanjaan, olin jokseenkin kauhuissani. Itse asiassa mietin mukaanlähtöä pidemmän aikaa ja pohdin, olisiko minusta tähän. Ehkä kuitenkin se, miten paljon jouduin asiaa miettimään ja miten paljon kauhua se minussa aiheutti, oli lopulta eräänlainen herätys. Olenko todella näin riippuvainen puhelimestani, etten voisi vähentää sen käyttöä parilla tunnilla päivästä?

Pohjoismainen vakuutusyhtiö If on tarttunut tärkeään ongelmaan, nimittäin siihen, miten paljon puhelimen käyttö vaikuttaa meidän nukkumiseemme ja unenlaatuun. Kuinka moni tunnustaa nukkuvansa puhelimen vieressä? Entä onko joku muu, joka viimeiseksi ennen nukahtamista sekä ensimmäisenä aamulla herätessään selaa Whatsappin ja Insta-feedit? Kun asiaa rupeaa oikeasti ajattelemaan, kuulostaa ihan järkyttävältä, miten vahvasti elämä voi pyöriä yhden laitteen ympärillä. Ei tarvitse miettiä kuin muutamia vuosia taaksepäin, niin ajatus puhelimen kanssa nukkumisesta tuntuu ihan utopistiselta ajatukselta. Mihin tämä maailma on menossa ja kuinka someriippuvaisia meistä on tullut?

If1

Tiedostan itsekin olevani aivan liian koukussa puhelimeeni, ja viimeistään ymmärsin asian poikaystäväni huomautettua riippuvuudestani. Olemmekin yhdessä pyrkineet aina iltaisin vähentämään puhelimen käyttöä, ja sen sijaan keskittyneet enemmän yhdessäoloon. Täällä Ranskassa taas tilanne on jälleen riistäytynyt käsistä, ja yksin nukkuessani on myöhäisiltojen somekäyttö lähtenyt uusiin sfääreihin. Aivan liian monta kertaa huomaan jääneeni selaamaan Instagramia tai höpöttelemään Whatsapissa turhanpäiväisiä pitkälle yli puolenyön, vaikka seuraavana aamuna kello herättäisi jo kuuden jälkeen. Typerää, tiedän, etenkin kun harvemmin mikään on niin tärkeää, että pitäisi olla tavoitettavissa sosiaalisen median kautta kellon ympäri, tai että maailma kaatuisi jos muutama kuva jää näkemättä.

Minkä takia sitä puhelimenkäyttöä pitäisi sitten vähentää ennen nukkumaanmenoa? Paitsi että ajan voisi käyttää paremminkin ja keskittyä esimerkiksi juuri toisen läsnäoloon, on kirkkaan ruudun tuijottamisella ihan oikeasti vaikutusta unenlaatuun. Näyttöruutujen sininen valo nimittäin heikentää kehon oman unihormonin, melatoniinin tuotantoa, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Ja kun uni ei tule, on helppo tarttua uudestaan puhelimeen ja jatkaa selaamista, vaikka se todellisuudessa vain pahentaa asiaa – kierre on taattu. Minä ainakin harrastan tätä aivan liikaa, ja nukkumaanmeno viivästyy lähes joka ilta saman ongelman takia. Univajeella taas on vaikutuksia niin moneen asiaan, kuten immuunijärjestelmän heikentymiseen, ja If:n mukaan väsymys on myös monien onnettomuuksien taustalla.

If2

Tästä pääsemmekin minussa kauhua aiheuttaneeseen If:n Offline-aika -haasteeseen, josta eilen Snapchatin puolella jo kerroinkin. Olen nimittäin lupautunut menemään offlineen seuraavan kuuden viikon ajan joka ilta klo 22 kestäen aina aamuseitsemään asti. Tämä tarkoittaa puhelimen laittamista Älä häiritse -tilaan, jolloin en saa minkäänlaisia ilmoituksia, enkä saa käyttää mitään sosiaalisen median kanavia kuten Snapchatia, Facebookia tai Instagramia, myös läppärit ja padit ovat kiellettyjen listalla. Kuten edellä käydystä voi jo kuvitella, tulee somesta irrottautuminen olemaan vaikeaa tällaiselle yökukkujalle, myös myöhäisillan Gossip Girl -maratonit jäävät nyt pannaan. Lisäksi olen tottunut tekemään läppäriltä käsin töitä usein puoleenyöhön asti, joten helppoa tämä ei tule olemaan, sen voin uskoa!

Ja koska haaste olisi tylsää ottaa vastaan yksin, olen värvännyt tähän mukaan paitsi kämppikseni, haastan myös teidät mukaan kahden viikon kokeiluun – pystyttekö te sulkemaan kaikki näytöt klo 22? Huikatkaa, mikäli olette mukana, minä nimittäin tarvitsen jotain vertaistukea tähän haasteeseen! Tulen kirjoittamaan puolivälissä siitä, miten kokeilu on sujunut ja minkälaisia vaikutuksia sillä on ollut, myös mahdollisista epäonnistumisista raportoin rehellisesti. Hieman jännittää miten tytön käy, saanko esimerkiksi unirytmini vihdoin kuntoon vai löydänkö sisäisen lukutoukkani iltojen somelakon myötä. Terve kokeilu tästä ainakin tulee jos ei muuta! Nyt alkaa offline-aika. 

26 thoughts on “Aika mennä offlineen

 1. Hyvä aihe! Mulla on ollut jo pidemmän aikaa ollut tapana irtautua näytöistä klo 22, mutta viikonloppuisin olen ollut joustavampi. Hyvä vinkki kytkeä tuo Älä häiritse -tila päälle, sitä en olekaan hoksannut. Pitää taas olla itsekin tiukempi tässä, tsemppiä haasteeseen! :)

  1. Viikonloput tulevat varmasti olemaan pahoja minullekin, jännityksellä odotan miten selviän tarttumatta puhelimeen.. :D Älä häiritse -tilan voi myös ajastaa tietylle ajalle, mikä on superkätevää. Kiitos Emmi, tsemppejä tarvitaankin!

 2. Hyvä haaste! Pyrin itsekin pistämään kännykän ja tietokoneen pois hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, mutta toisinaan tulee lipsuttua ja sen kyllä tuntee seuraavana aamuna olossa. Minulla onkin luonnoksissa nukkumiseen liittyvä postaus, tämä postaus toimi hyvänä muistutuksena julkaisemisesta :)

  1. Eikö, tärkeä aihe ja hyvää herättelyä kaltaisilleni puhelinriippuvaisille! Mielenkiinnolla odotan, miten tämä tulee vaikuttamaan omaan nukkumiseeni ja unenlaatuun, olisi ihanaa saada unirytmi pitkästä aikaa kuntoon.

 3. Mulla on jo pitkään ollut “näyttörajana” klo 23, koska todella huomasin juuri ennen nukkumaan menoa tapahtuvan puhelimen selailun vaikuttavan nukahtamiseeni ja unenlaatuun muutenkin. Tuon klo 23:n jälkeen tartun yleensä vielä hetkeksi johonkin kirjaan, jonka avulla uni tulee huomattavasti nopeammin, tosin myönnän että välillä tulee vielä katsottua se yksi jakso Downton Abbeya läppäriltä sängyssä.. Mutta yleisesti liputan kyllä ruutujen sulkemisen puolesta! Tsemppiä haasteeseen, kyllä siihen nopeasti tottuu! :)

  1. Lohduttavaa kuulla, miten moni on herännyt tähän aiheeseen ihan jo ilman haastettakin! Isot peukut teille, toivottavasti minäkin saan haasteen myötä tästä tavan itselleni :) Kirja on minullakin yöpöydällä jo valmiina, huomaan muutenkin kielellisen ilmaisuni heikentyneen, joten toivon saavani lukuinnostuksen tämän lakon myötä taas henkiin.

 4. Mahtava idea! Vaikka omat unenlahjani ovatkin todella hyvät ja nukahdan yleensä muutamassa minuutissa, syyllistyn myös usein siihen, että näpräilen puhelinta nukkumaan mennessä ja heti herätessäni. Havahduin asiaan erityisesti nyt, kun olen saanut muutaman huomautuksen asiasta, kröhöm.. :D Lähden ehdottomasti mukaan haasteeseen ja haastan mukaan kaikki lukijani myös! Ps. Kerrankin sain kommentoiduttua lempiblogiini, zemppiä haasteeseen!

  1. Minäkin omaan hyvät unenlahjat, mutta tuntien puhelimen tai läppärin tuijottelun jälkeen vireystila on väkisinkin kohollaan ja on vaikea saada unta.. Toivon siis tämän haasteen vaikuttavan positiivisesti unirytmiini! Ja hei ihan huippua että olet mukana, tsempataan yhdessä!! ;) Kiitos kun kommentoit!

 5. Tunnistin itseni tästä postauksesta, kun Instagram on auki aina vikana illalla ja ensimmäisenä aamulla! Oon kuitenkin huomannut miten paljon se oikeasti vaikuttaa unenlaatuun, ja nykyään puhelin menee aina (tai ainakin melkein) yöpöydälle tuntia ennen nukkumaanmenoa ja kirja käteen. Tsemppiä kokeiluun! :)

  http://shakespeareandsparkle.com/

  1. Sama täällä, mikä ihme siinä on että täytyisi nähdä jokaikinen kuva ja pysyä ajan tasalla päivityksistä.. Lakko tulee siis ehdottomasti tekemään hyvää! Ylempänä jo totesinkin, miten hienoa huomata kuinka moni on herännyt tähän aiheeseen jo ilman haastettakin :) Sulla onkin ollut paljon kivoja kirjavinkkejä, ehkä saan itsestäni nyt lukutoukan esiin ja palaan vinkkeihisi!

 6. Joo, sama täällä. Illat selaan puhelinta joskus ihan iltamyöhään jolloin nukahtaminen vaikeutuu. Kun ei nukahda, helppo alkaa näpräämään puhelinta jolloin uni ei taatusti tule :D Toisaalta olen huomannut, että jos uni ei tule, puhelimen selaaminen auttaa nukahtamaan. En tiedä mikä ihme juttu että välillä näin päin, mutta ehkä lukeminen ylipäätään?! Pakko olla mukana tässä haasteessa, yritän ainakin. Tuskin tämä pahaksikaan ole kellekään.

  1. Kuulostaa tutulta! Juuri tuohon nukahtamiseen olen minäkin usein käyttänyt puhelinta, siihen on niin helppo tarttua kun uni ei heti tule. Kirjan lukeminen olisi kuitenkin niin paljon parempi keino, varmasti tulisi uni nopeammin ilman kirkasta ruutua. Mahtavaa, että olet mukana!! Ei tästä tosiaan ainakaan haittaakaan voi olla :)

 7. Aamu ei tuota ongelmia, yleensä kun saa nukkua yli seitsemään. Olen muutenkin harjoitellut nyt sitä, että aamulla katson vain, jos joku on ilmoittanut aamun menoihin muutoksia, sehän voi vain tietää rauhallisempaa aamua minulle! Sen sijaan nousen ylös ja luen lehteä aamupalan ääressä, vasta sen jälkeen nappaan puhelimen käteen. Iltaisin taasen on petrattavaa… Paitsi, lasketaanko televisio? Onhan sekin ruutu, mutta ei sosiaalinen media.. Sitä kun tulee rakkaan kanssa katsottua iltaisin puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ainakin voisin harjoitella, josko en katsoisi puhelinta enää television katselun jälkeen. Kyllä ne viestit ja kuvat odottaa aamuun! Tsempit sinulle ja kiitokset ihanan positiivisesta ja selkeästä blogista :)

  1. Minullakin on sen verran vähän nyt koulua, että aamut eivät ole haasteen suhteen pahoja tällaiselle epäaamuvirkulle. Tänään kuitenkin oli koulua ja piti hetki “selvitä” aamupalalla klo 6.45 ilman perinteistä feedien selaamista ja kyllä tuntui oudolta.. :D Luulisin että tv:kin lasketaan, kun tarkoitus kuitenkin olla ilman mitään vireystilaa ylläpitäviä laitteita ja ruutuja, tässä kun oli mukana myös esim. läppärillä työnteko iltamyöhään vaikkei sosiaalista mediaa olekaan. Kiva jos olet mukana harjoittelemassa, ja jos edes sen puhelimen selailun jättää niin sekin on parempi, nimimerkillä sarjojen katselu rakkaan kainalossa on ihan parasta ;) Kiitos itsellesi kun luet, ihanasti sanottu!

 8. Mina oon kylla semmonen dinosaurus muinaismuisto, etta en ole facebookissa tai instagrammissa, eika antiikkisessa puhelimessani ole whatsappia. Tekstiviestit riittaa minulle, soitan kavereille tai jos en jaksa puhua lahetan sahkopostin. Minusta ajatus jakaa elamaani kuvina muille ihmisille on kerrassaan outo. Me katsotaan valokuvat kameraltani sitten kun treffataan (ja maaratyin valein teetan myos ne paperikopiot jotka laitan albumiin – tekeeko kukaan enaa nain?)
  Minulla on tuttava joka karsii somesta todella paljon. Han nakee sen kaiken jakamisen kilpailuna. Kuka on matkustanut missa ja shopannut siella sita sun tata. Hanella ei ole resursseja kilpailla niiden kaikkien satojen facebook kavereidensa kanssa ja karsii tasta todella… ja sitten valehtelee ja parhaansa mukaan yrittaa tehda elamstaan ‘more glamourous’. Surullista.
  Ja en siis ole 80v vaan neljan ja viidenkympin valilla. Heh!

  1. Minusta on vaan ihana kuulla, jos joku on onnistunut pysymään poissa somesta! Itselläni ainakin on kavereiden kanssa soittelu harmillisesti vähentynyt huomattavasti, kun nykyään on niin helppoa olla yhteydessä Whatsappin avulla. Ja ehdoton peukku kuvien teettämiselle, sitä tulee tehtyä liian harvoin, mutta kun kuvat saa konkreettisena eteen, niin se on niin paljon antoisampaa kuin ruudulta tuijottelu. Jotenkin ihan eri fiilis :)

   Uskon, että tuttavasi ei ole ainoa, jolla on kuvailemasi kaltaisia tuntemuksia somesta. Se on kuitenkin todella sääli, sillä pitäisi aina muistaa, ettei sosiaalinen media anna kenenkään elämästä täysin totuudenmukaista kuvaa. Ikinä ei tiedä, mitä täydellisten kuvien takana tapahtuu kulisseissa, ikinä ei siis pitäisi tuntea kateutta toista kohtaan. Toivottavasti tuttavasikin herää tähän jonain päivänä :)

   Kiitos Sanna kun kommentoit, kiva saada aikaan keskustelua!

 9. Tärkeää tekstiä! Mä luovun kännykästä aina heti kun saan kaikki lapset kotiin ja saman katon alle. Sitten en enää sitä tarvitse. Yön se kännykkä on yöpöydällä kun saan siitä herätyksen aamuksi klo 5.15. Töissä en pääse tietokoneelle niin siellä sitten kännykän kautta nettiin. Muuten puhelin on kiinni. Musta tuo puhelin on yybertärkeä, koska haluan että lapset saa kiinni jos on joku hätä tai pitää hakea jostain kotiin. :)

  1. Kiitos Marjah! Puhelin on tietysti tärkeä yhteydenpitoon, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Hyvä että teillä on kotona puhelimenkäyttö hallussa, etenkin lasten kanssa, niin oppivat hekin sitten mallia järkevästä puhelimenkäytöstä :)

 10. Haha, ei liity nyt tähän postaukseen millään tavalla mut pakko hehkuttaa! :D Muistaakseni säkin oot tykännyt kovasti Massimo Dutin vaatteista, niin tiesitkö että sieltä nettikauppa toimittaa nykyään myös Suomeen! Ihan älyttömän nopeaa toimintaa kaiken lisäksi, näpyttelin tilauksen menemään sunnuntai-iltana ja tänään kuriiri saapuikin jo oven taakse :)

  1. Voi kyllä, ihan huippua että Inditexin nettikaupat toimittavat nykyään Suomeen! Olin uutisesta superinnoissani ;) Massimon nettikauppaa tulee siis varmasti hyödynnettyä sitten kun palaan täältä, meillä on onneksi Marseillessa liikekin.

 11. Kirjoja olisi, mistä valita, mutta lukeminen jää joka ilta suunnittelun tasolle, koska puhelin vie ajan. Sähköpostin, instan jne. jne. tsekkaamisesta on tullut osa iltarutiineja -ihan niin kuin niitä ei päivän aikana olisi tsekannut jo ihan tarpeeksi monta kertaa! Kierre on loputon, koska googletettavaa ja tsekattavaa tuntuu riittävän… Jossain vaiheessa aamuisin meno oli samanlaista, mutta siitä pääsin eroon ärsyynnyttyäni toimintaani niin paljon. Toisin sanoen, tämä haaste on niin kannatettava, että aion ilman muuta yrittää! :)

  1. No sanopa muuta, tunnistan tuosta niin itseni! Viime kesänä lomareissulla (hotellissa jossa ei ollut Wifiä) oli niin virkistävää lukea pitkästä aikaa ja tuntea olevansa koukussa kirjaan. Sen jälkeen vannoin alkavani taas lukea enemmän, mutta niin se vaan on taas jäänyt, ehkä nyt uusi yritys. Huippua, että olet mukana haasteessa!! Kaksi iltaa itselläni nyt takana, ja olen päässyt tunnin tavallista aikaisemmin nukkumaan :)

 12. Helposti! Menen arki-iltoina nukkumaan klo 22, joten irtaudun puhelimen, telkkarin ja muiden ruutujen äärestä tuntia aikaisemmin eli klo 21. Aamulla herätys on klo 6, jolloin vaan sammutan herätyksen puhelimesta ja aloitan aamutoimet. Puhelinta tai tietokonetta plaraan ensimmäisen kerran töissä noin klo 8. Ja hyvin nukun yöni aina :)

  1. Juuri näin, hienoa Minnis! ;) Olin itse skeptinen, että olisin huomannut vaikutuksia jo näin viikon jälkeen, mutta eilenkin menin nukkumaan puoli 11 ja heräsin kärppänä ilman kelloa klo 9 (kerrottakoon siis että en IKINÄ herää ilman kelloa ja voisin helposti nukkua vaikka iltapäivään asti). Jännä nähdä, miten lakko vaikuttaa sitten pidemmällä aikavälillä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *