Vaihto-opiskeluista

Yhteistyössä Asennemedia ja Kilroy

Aloittaessani yliopiston pian kaksi vuotta sitten muistan edelleen hämmentyneen fiilikseni, kun jollakin orientaatiopäivien luennolla kysyttiin fuksijoukolta, ketkä ovat suunnitelleet lähteä vaihtoon. Lähes koko sali nosti kätensä pystyyn, ja taisinpa minäkin siinä hämmennyksen vallassa nostaa hieman epäröiden oman räpyläni, vaikka en ollut oikeastaan miettinyt asiaa yhtään. Pian opiskelukavereideni kanssa juteltuani minulle alkoi kuitenkin valjeta, miten itsestäänselvyys monille vaihtoon lähtö yliopistossa oli. “Tottakai mä lähden!” totesi moni ja selitti suu vaahdoten, kuinka haluaisi Jenkkeihin, Australiaan tai minne lie.

Kuten sanottua, minä en ollut juurikaan ajatellut asiaa ennen yliopiston aloittamista. Jotenkin olin tottunut siihen ajatukseen, kuinka lukiossa ne muutamat kaikista rohkeimmat ja menevimmät lähtivät vuodeksi vaihtoon. Minä tosiaan en ollut heidän joukossaan, heh. Yliopistossa tilanne onkin kuitenkin eri, ja uskaltaisin melkein sanoa, että varmasti ainakin yli puolet meidänkin vuosikurssiltamme lähtee vaihtoon. Pikkuhiljaa muiden haaveita kuunnellessa ja vanhempien opiskelukavereiden vaihtokuvia somessa katsellessa into lähteä alkoi tarttua minuunkin. Hitsi vie, minähän lähden myös!

Aloin ajatella, että olisinhan hölmö, jos en käyttäisi näin upeaa tilaisuutta hyväkseni. Minusta on äärimmäisen hienoa, että meille opiskelijoille tarjotaan tällainen mahdollisuus lähteä avartamaan maailmaa ja kokemaan uusia kulttuureja. Kansainvälistä kokemusta arvostetaan työelämässä, ja voisi melkein sanoa, että tänä päivänä sitä jopa odotetaan työnhakijalta. Itse päädyin hakemaan Ranskaan Marseilleen, koska Ranska maana on aina kiinnostanut minua. Moni kysyy heti, olenko lukenut kieltä, johon vastaan hieman hörähtäen, että olen kyllä muutaman vuoden muistamatta siitä kuitenkaan enää juuri mitään. Olen kuitenkin kuullut todella monilta tahoilta, miten loppupeleissä helppoa kielen oppiminen on sitten kohteeseen päästyä. Lisäksi vaihtariporukassa tulee varmasti puhuttua paljon englantiakin, jonka vahvistaminen on myös yksi syistäni lähteä vaihtoon.

Meidän yliopistomme tarjoaa hyvät mahdollisuudet lähteä vaihtoon Euroopan sisällä, mutta Euroopan ulkopuolisista paikoista en voi sanoa samaa, sillä niitä on erittäin vähän. Esimerkiksi Australiaan taisi olla paikka vain yhdelle tai kahdelle, jolloin mahdollisuudet lähteä tuonne kenguruiden luvattuun maahan ovat hyvin pienet. Kaukomaat ja niiden erilainen kulttuuri kiinnostavat kuitenkin monia, joten kauempaa kansainvälistä kokemusta haluaville on vaihtoehtona Kilroy, jonka mahdollisuuksiin tutustuin yhteistyössä tämän itsellenikin ajankohtaisen aiheen tiimoilta. Kilroy tarjoaa  mahdollisuuden lähteä vaihtoon useisiin kaukomaihin eri opintoaloille – halusitpa sitten juuri Australiaan, Japaniin, Kanadaan tai Yhdysvaltoihin, löytyy Kilroylta monta yhteistyöyliopistoa. Kilroyn avulla onkin huomattavasti suurempi mahdollisuus päästä opiskelemaan kaukomaihin ilman kilpailua kymmenien tai jopa satojen opiskelutovereiden kanssa siitä yhdestä ainokaisesta paikasta. Jos vaihtoon lähtö kiinnostaa, tarjoaa Kilroy ilmaista opintoneuvontaa, jossa kartoitetaan läpi mahdollisuuksia ja etsitään juuri sinulle sopiva vaihtokohde.

Vaihtoon2

Pohtiessani itse vaihtoon lähtöä ja sen hyviä sekä huonoja puolia, tuli listalle jälkimmäisiä huomattavasti vähemmän. Myös Kilroy listaa viisi syytä opiskella ulkomailla, joihin voin jokaiseen yhtyä myös itse! Itselläni on kansainvälistä kokemusta varsin vähän, joten arvokkaan kokemuksen kartuttaminen sekä kielitaidon kasvattaminen olikin yksi suurimmista syistäni lähteä vaihtoon. Se vähäinen määrä, miten vieraita kieliä on käyttänyt esimerkiksi töissä, ei kuitenkaan anna samanlaista valmiutta ja ennen kaikkea varmuutta spontaaniin keskusteluun vieraalla kielellä. Mitä jos lausun jonkin sanan väärin, mitä jos alankin sönköttämään. Uskonkin, että vaihtokokemus tulee antamaan roimasti itsevarmuutta puhua vieraalla kielellä!

Edellä jo mainittujen hyödyn työelämässä sekä kielitaidon lisäksi minuun iski Kilroyn listalta erityisesti kohta “Et tule katumaan”. Mietin samaa itse vaihtoa pohtiessani – en ollut koskaan kuullut kenenkään sanoneen, että olipa huono kokemus lähteä ulkomaille opiskeleman. Päinvastoin, jokaikinen kenen kanssa olen keskustellut tai lukenut netistä vaihtokokemuksia, on painottanut sen olleen yksi tähänastisen elämän parhaista päätöksistä ja kasvattavimmista kokemuksista. Ja JOS vaihtokokemus ei jostain syystä olisikaan mieleinen, niin mieluummin istun vanhana kiikkutuolissa miettien kuitenkin sen hyviä puolia, kuin harmittelen, että olinpa hölmö nuori tyttö, kun en ottanut annettua mahdollisuutta ja lähtenyt vaihtoon! Olen noudattanut mentaliteettia kerranhan täällä vain eletään monissa suurissa päätöksissäni, ja sillä mennään eteenpäin tälläkin kertaa ;)

Oma opiskeluvaihtoni koittaa tosiaan vasta ensi vuoden alusta, joten sitä odotellessa kuulisin mieluusti teidän vaihtokokemuksianne! Entä onko joku muu kanssani samassa tilanteessa ja odottelee jo innolla omaa tulevaa vaihtokautta? :) Toivottavasti tämä postaus myös antoi himpun verran potkua muille kaltaisilleni, joita vaihtoon lähteminen arvelluttaa ja jännittää, mutta Kilroyn sanoin – et tule katumaan!

23 thoughts on “Vaihto-opiskeluista

 1. Kivaa lukea postaus vaihtoon lähdöstä, itsekin kun olen suuntaamassa ensi keväänä Espanjaan Erasmus-vaihtoon :)

  1. Kiva kuulla että tykkäsit! Ja mahtavaa, Espanja on varmasti aika mieletön keväällä ;) Lähdetään siis samoihin aikoihin vaihtoon, jännittävää!

 2. Heippa Jonna! Olipa mukava lukea sinun ajatuksia vaihdosta. :) Itse olen tällä hetkellä Amsterdamissa Erasmus-vaihdossa. Kolme kuukautta on jo takana ja kaksi vielä edessä. Hurjan nopeasti aika on kyllä mennyt :O Itse olen nauttinut suunnattomasti tästä vaihtoajasta, on tullut tutustuttua uusiin ihaniin ihmisiin, tietysti opiskeltua englanniksi ja matkusteltua Hollannin sisällä että myöskin viidessä muussa maassa ja vieläpä suht halvalla. :D Vaihto on aina ollut itselläni yhtenä unelmana/tavoitteena, joten taisinpa itse olla yliopiston alussa pari vuotta sitten se, joka kyseli uusilta kavereilta melkein ensimmäisenä, että “meinaatteko vaihtoon?”. Tätä aikaa tulee suunnaton ikävä, tiedän sen jo nyt. Muista nauttia myös vaihdon odotusajasta, sekin kun on ihanaa aikaa, kun tietää että mahtava reissu on vielä edessäpäin. :)
  Kaikkea hyvää sinulle ja ihanaa kesän odotusta! :) Kiitos myös ihanasta blogistasi!

  1. Heippa Mardi! Kiitos ihanasta kommentistasi, tuli tätä lukiessa tosi hyvä fiilis puolestasi :) Oikein huokuu tekstistä, miten nautit ajastasi siellä, otahan siis ilo irti viimeisistä kuukausista! Kaikkea hyvää sinullekin ja ennen kaikkea kiitos itsellesi, että olet siellä ruudun takana!

 3. Vietin vuoden vaihdossa upeassa Wienissä ja voin allekirjoittaa monet mainitsemistasi hyvistä puolista. Nimenomaan arjen kielitaito ja rohkeus kommunikoida vieraalla kielellä paranevat, ja on mahtavaa huomata, että selviää omillaan vieraassa maassa. Tutustuin moniin ihaniin ihmisiin, joiden kanssa olemme tavanneet pari kertaa myös vaihdon jälkeen, vaikka paluustani ei ole vielä vuottakaan (yksi Euroopan etuja, lyhyet välimatkat ;)). Niin paljon hienoja ja hymyilyttäviä muistoja! Toki vuoteen mahtui myös harmia ja haasteita, mutta voin silti valehtelematta sanoa sen olleen yksi antoisimpia ajanjaksoja elämässäni.

  1. Kiitos hurjasti kun kommentoit Pia! Näin positiivisista ja lämpimistä kokemuksista tulee itselleenkin sellainen fiilis, että jännityksestä huolimatta on tosissaan oikea päätös lähteä vaihtoon :) Ja tottakai, haasteita mahtuu varmasti ihan jokaikiseen kokemukseen, mutta mukava kuulla että niistäkin huolimatta nautit ajastasi Wienissä.

 4. Moikka!

  Ihan mahtavaa, että päätit lähteä Ranskaan ! Ah maana se on vaan niin ihana ja Marseille on kyllä huikea paikka – joten hyvän päätöksen teit! Opiskelen itse oikiksessa 3:tta vuotta ja palloilin vaihtoonhakemista todella pitkään. Kun hakuaikaa oli enää vuorokausi jäljellä, päätin, että nyt kyllä haen! Olen opiskellut ranskaa vähän yli 6 vuotta lukiossa ja yläasteella, sekä nyt yliopistossa. Pitkään mietin Ranskaan lähtemistä, mutta pitkän mietinnän jälkeen päätin etten haekkaan sinne. Oikis Ranskassa on meinaa aika kilpailuhenkinen, koska siellä heitetään yliopistosta pois, missä tahansa opintojen vaihetta, jos ei pärjää. Näin ollen ihmiset eivät varmaan kovinkaan paljon muuta tee siellä kuin opiskele. Ja haluan kuitenkin mennä oppimaan kulttturia ja asettaa opinnot 2.sijalle. Mietin pitkään muitakin kohteita ja lopuksi päädyin Tukholman oikikseen. Ilokseni vielä jopa pääsin, vaikk yliopistostamme oli vain 2 paikkaa sinne. Olen aina rakastanut ruotsalaista kulttuuria ja ennen kaikkea Tukholmaa! Ensi kevättä siis odotellessa :)
  Miten pitkäksi aikaa muuten aattelit lähteä Marseilleen? Onko päätös siis jos vahvistunut, että pääset sinne ? Jos on niin suuret onnittelut, ihan mahtava valinta :) !!

  Ps. Kiitos kivasta postauksesta !

  1. Moikka Sabrina! Kiitos tosi kattavasta kommentistasi, oli mukava kuulla ajatuksiasi :) Ymmärrän hyvin, miksi päädyitkin hakemaan Ruotsiin, sillä vaikka vaihtoon lähdetäänkin opiskeluiden vuoksi, on se minustakin ehdottomasti myös kulttuuriin tutustumisen ja kaiken kokemisen aikaa. Tukholma on varmasti ihana – onnea paikasta! Mietin itsekin pitkään Ruotsiin hakua, mutta ihan viimemetreillä päädyin kuitenkin Marseilleen. Ja kyllä vaan, vahvistus on tullut jo niin omalta yliopistoltani kuin Marseillen päästäkin, joten sinne tosissaan lähdetään, jeee! :)

   Kiitos vielä tästä!

 5. Olin vaihdossa Itävallassa kevätlukukauden 2009. Aivan huippu kokemus, ja suosittelen vaihtolukukautta (tai -vuotta) kaikille. Minä rakastuin maahan ihan täysin Erasmuksen aikana ja piti päästä uusiksikin – maisteriopintoja tulin suorittamaan 2011 ja täällä sitä ollaan edelleenkin, hups :D Odotan innolla, että saan lukea kokemuksiasi Ranskasta!

  1. Voi, ihan mahtava kuulla! Oli siis varmastikin oikea päätös lähteä vaihtoon, ihanaa että asiat saivat tuollaisen suunnan :) Ja tosiaan, ensi keväänä blogia kirjoitellaankin sitten Ranskasta käsin, jännittävää ;) Kiitos kun kommentoit Aino!

 6. Meilläkin tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että vaihtoon lähdetään. Itsekin sitä mietin, mutta kovin pitkää aikaa en malta olla kotoa pois, tänne kun jää mies ja koira :D

  1. Se oli kyllä jännä huomata heti yliopiston aloittaessani! Ymmärrän hyvin, ettei tuossa tilanteessa oikein haluaisi lähteä :) Kannattaa kyllä lähteä, viitisen kuukautta kestävä lukukausi on kuitenkin loppupeleissä lyhyt aika. Me lähdemme onneksi poikkiksen kanssa molemmat samaan aikaan vaihtoon, joten siinä mielessä helpompi tilanne!

 7. Itsellä oli ammattikorkeakoulun puolelta hieman erilainen vaihtokokemus. Vaihtoaika oli 3kk, mutta tavallisen “yliopisto-vaihdon” sijaan suoritimme työharjoitteluna tuon koko ajan. Päivät ja työviikot olivat pitkiä, joten en juuri jaksanut/pystynyt kerämään näitä “upeita” vaihtarikokemuksia. Koko vaihtoajan suoritin, mutta elämää suurempi kokemus se ei ollut. Mutta kuten kirjoituksessasi sanoit, eipä tarvitse sitten kiikkustuolissa harmitella. Ja se hyvä puoli. Kun englantia puhuu työympäristössä 40h viikossa niin kyllähän se siitä parani aivan huikeasti ja sai rohkeuden puhua. Vaikka ko. kieli on aina ollut vahvin kieleni ja tiesin sillä hyvin pärjääväni.

  Ajoittuuko vaihtosi ensi syys- vai kevät lukukauteen? Toivottavasti sinä ehdit vaihdossasi nautia myös vapaa-ajasta!

  1. Voi, onpa kurja kuulla! Vaihtokokemukseen kun liittyy olennaisesti myös se kulttuuriin tutustuminen ja kaiken muun kokeminen itse opiskelun ohella. Mukava kuitenkin, että koet, ettei aikaa tarvitse myöhemmin harmitella – kielitaidon kannalta siitä varmasti tosiaan oli hyötyä :)

   Minä lähden ensi vuoden tammikuussa, joten olen kevätlukukauden sitten siellä. Tarkoituksena on kyllä nauttia vapaa-ajastakin ja ehtiä reissaamaan myös Ranskan sisällä kuin ehkä muuallakin päin Eurooppaa! Opintopisteitä en tarvitse kovin suurta määrää sieltä, joten vapaa-aikaa varmasti kyllä jää :)

 8. Olipa kiva lukea ajatuksistasi vaihdon suhteen! Itse olen jo useampaan otteeseen ollut lähdössä vaihtoon. Yläasteella uhosi äidille, kunika lähden sitten lukiossa vaihtoon jenkkeihin. Äiti kävi säästämään rahaa jolla maksaa vaihtovuoteni, kunnes sitten tapasin entisen poikaystäväni, jonka vuoksi en sitten raaskinutkaan lähteä vuodeksi muualle! Noh, sitten kävinhä myös amamttikoulua samaan aikaan, jossa olisi ollut mahdollisuus lähteä kolmeksi viikoksi vaihtoon. Entinen poikaystäväni oli aika kova määräilemään ja syyllistämään, jolloin sitten luovuin tuostakin ajatuksesta..
  Kun erosin tästä entisestä marraskuussa 2012, totuttelin ensin yksin olemiseen ja asumiseen, aikaan jota kerkesin viettää ystävien kanssa sekä kaikkeen muuhun. Ja päätin että en heti tulevana vuonna, mutta vuoden päästä lähden vihdoin sinne jenkkeihin, tällä kertaa tosin au pairiksi. Noh.. taaaas kerran miehet tuli. Tapasin nykyisen avopuolisoni juhannuksena 2013, eikä tietenkään tullut lähdettyä minneen rapakon toiselle puolelle. Toisaalta, nytten onnellisempi voisi ollakaan!
  Nyt ku molemmat opsikellaan amk:ssa, ollaan puhuttu vaihtoonlähdöstä paljon, kuitenkin tullen siihen tuloskeen, ettei lähdetä, koska meillä on pieni kissa ja kämppä sekä huonekalut ja raha-asiat olisi niin hankalaa hoitaa.. Päätettiin siis että opiskellaan nyt, ja matkustetaan sitten muulloin :D

  Huh tulipa tekstiä!Summasummarum, kadun todella päätöstäni jättää edes se kolmen viikon vaihtomahdollisuus käyttämättä, mutta au pairiksi lähtöä en, sillä tämä suhde on nyt se real deal ;)

  1. Ihana kun innostuit rustaamaan oikein pitkän pätkän :) Oli kiva kuulla ajatuksiasi, ymmärrän hyvin että kolmen viikon vaihtomahdollisuuden jääminen harmittaa. Uskon kuitenkin, että asioilla on aina tapana kuitenkin mennä niin kuin pitää, joten ehkä näin oli vain tarkoitettu ;) Pääsette sitten avopuolisosi kanssa muuten reissaamaan ja nauttimaan maailman näkemisestä!

 9. Mahtavaa, Jonna, että olet päättänyt lähteä vaihtoon! Olin vuosi sitten Belgiassa, Leuvenissa vaihdossa, enkä ole katnut hetkeäkään. Yliopistossani vaihtoonlähtöön kannustetaan aika voimakkaastikin, mutta silti opiskelijakollegani, terveystieteilijät, hyvin harvoin lähtevät. Muistan kuinka teki mieli perua koko homma viimehetkellä ja olin vaihtoni ensimmäiset päivät todella stressaantunut asioiden järjestelystä (rekisteröitymiset, opiskelijakortin hankkiminen, pyörän vuokraaminen, vuokrasopparin tekeminen jne.).
  Vaihdon aikana tapasin paljon uusia ihmisiä, sain opiskella tasokkaassa, historiallisessa yliopistossa kiinnnostavia kursseja, matkustelin paljon ja sain rutkasti lisää itseluottamusta… Näin muutamia positiivisia puolia mainitakseni. Vaihto ei ollut “elmäni paras kokemus for real”, kuten usin kuulee sanottavan, mutta yksi parhaista kuitenkin. Konkreettisena oppimiskokemuksena mainittakonn, että olen nykyisin todella paljon rohkeampi keskustelemaan englanniksi, vaikka kielitaitoni ei ehkä muuten parantunutkaan. Samoin tuntuu todella hyvältä, kun itsellä on entistä luottavaisempi olo uusien haasteiden edessä; kyllä minä pärjään ja osaan!

  1. Iso kiitos kommentistasi, niin kiva päästä kuulemaan teidän kokemuksistanne! Voin vain kuvitella, millainen informaatioähky ja stressi siinä ensimmäisten päivien aikana iskee, kun on pärjättävä kaikessa itse. Uskon kyllä, että kokemus tulee itsellenikin opettamaan tosi paljon. Ihan hymyilytti tuo viimeinen kohta, “kyllä minä pärjään ja osaan” – ihana! Juuri näin toivon, että ajattelen itsekin sitten vaihdon jälkeen yhtä kokemusta rikkaampana :)

 10. Itse olen lähdössä niinkin kauas kuin Ruotsiin ensi tammikuussa puoleksi vuodeksi. Lähinnä ideana tässä on kielitaidon parantaminen, sillä Suomessa on edelleen todella tärkeää osata molempia äidinkieliä (varsinkin siis niillä aloilla joille minun koulutukseni suuntautuu). Lisäksi rakastan ruotsalaista kulttuuria ja toisena plussana pääsen helposti myös käymään kotona suorittamassa opintojani sekä näkemässä kavereita ja perhettä.
  Vaihtoon lähteminen oli minulle aikalailla itsestään selvää jo ennen yliopistoon pääsyä, sillä tiesin että haluan kuitenkin jossain vaiheessa lähteä juuri Ruotsiin parantaman kielitaitoani ja vaihto yliopistoaikana olisi tähän mitä oivallisin.
  Tsemppiä sullekin siis tulevaan vaihtoon! :))

  1. Voi, Ruotsi oli tosi pitkään minulla harkinnassa vaihtokohteena! Paitsi että olen aina ollut kiinnostunut kielestä sekä maasta ylipäätään, ajattelin sen myös olevan “turvallisen” lähellä, juuri kuten sinäkin sanoit. Niin sitä kuitenkin päädyin sitten Ranskaan, mutta uskon sen olevan oikea päätös :)

   Lupaathan sitten tulla tänne kertomaan fiiliksiä Ruotsista! ;)

 11. Jep, täällä kans yksi, joka voi allekirjoittaa jokaisen sanan noista syistä lähteä vaihtoon. Itse kävin sekä Jenkeissä että Portugalissa, molemmat vaihdot aika erityyppisiä mutta silti yhtä unohtumattomia. Juuri viime viikolla ostin lentoliput juurikin Marseilleen, jossa meillä on Portugalin kämppisten kanssa family reunion heinäkuussa, en malttaisi odottaa!! On niin mahtavaa, kun tuntee ihmisiä niin monista eri maista, eri kulttuureista. Huomaa, kuinka maailma on nykypäivänä niin pieni!

 12. Omasta Italiassa vietetystä Erasmus-vuodesta tulee pian kuluneeksi viisi (kääk, miten aika rientää!) vuotta, ja olen äärettömän onnellinen, että uskalsin aikoinaan lähteä! Opiskelu näytteli vaihdossani hyvin pientä osaa, sen sijaan keskityin täysin rinnoin elämästä nauttimiseen, hauskanpitoon ja matkusteluun, johon Italia luonnollisesti tarjosi mielettömän hyvät mahdollisuudet. Vuoden aikana opin uuden kielen ja sain paljon uusia ystäviä sekä Italiasta että eri puolilta Eurooppaa, monia heistä olen nähnytkin useampaan kertaan vaihtoni jälkeen. Viimeksi kuukausi sitten kyläilin Italiassa ystävieni luona. Se huono puoli vaihdossa kyllä on, että se mahdollisesti jättää jälkeensä ikuisen kaipuun takaisin..:)

 13. Moikka! Itse opiskelen tällä hetkellä Tukholman yliopistolla kauppatieteitä ja olin juurikin viime lukukautena Marseillessa Erasmus vaihdossa. Voinkin luvata, et sulla tulee olemaan ihan mahtava lukukausi! Ihan mieltön mesta, etenkin kun oppii vähän ymmärtämään ranskalaisten mentaliteettiä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *