Pataleipää ja punaviiniä

Olen monesti kertonut, kuinka rakastan hyvää viiniä. Toinen rakkauteni on tuore vaalea leipä, ja tässä postauksessa ajattelinkin yhdistää nämä kaksi jouluisissa tunnelmissa! Sain nimittäin hetki sitten mieluisan yhteistyöehdotuksen juuri viineihin liittyen ja pääsin maistelemaan chileläisen Cousino-Macul -viinitalon Antiguas Reservas -punaviiniä.

Antiguas Reservas Caubernet Sauvignon on on klassinen lihaviini. Sen seurassa viihtyvät pihvit, riista ja poro, viini toimii myös hyvin voimakkaiden juustojen kanssa. Viinin tuoksu on mustaherukkainen ja hillomainen, mutta siitä löytyy myös mausteisuutta ja lakritsia. Kuvauksen mukaan maku taas on täyteläinen, lämmin, mehevä ja tasapainoinen. Yleensä nämä viinien kuvaukset ovat minulle täytyyä utopiaa, mutta nämä osuivat kyllä nappiin näin amatöörinkin mielestä! Tykkäsin itse tästä pehmeästä viinistä hurjasti, ja onpa se maistunut tähän asti kaikille vieraillekin.

Itse asiassa olen päässyt punaviinin makuun ihan vasta viimeisen vuoden sisällä, ja vaikuttaa siltä, että punkku on koko ajan lähempänä sydäntäni. Pidän punaviinistä erityisesti ruuan tai jonkin naposteltavan parina, ja tämän yhteistyön tiimoilta toivottiinkin, että kehittelisin jotain pientä purtavaa viinin ympärille. Käskystä!

Punaviini ja juustot, nehän nyt kuuluvat saumattomasti yhteen. Suosikkejani ovat täyteläinen briejuusto sekä sinihome, joiden kaveriksi vielä vähän viikunahilloa. Yhdistelmä uppoaa ainakin tälle herkkusuulle paremmin kuin hyvin! Useimmiten olen nautiskellut näitä esimerkiksi keksien kanssa, mutta tällä kertaa päädyin kokeilemaan leipurin taitojani keittiön puolella. Viini ja juustot saivat kaveriksi itsetehtyä pataleipää.

Pataleipä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisleseitä
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Peitä kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli, noin 12 tuntia. Siirrä kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja lämmitä uunia puoli tuntia 225 asteessa. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele pyöreäksi leiväksi ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia. Siirrä leipä kuumaan pataan ja peitä kannella. Paista 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista 15 minuuttia.

Pataleipä oli äärimmäisen helppo tehdä ja maistuihan se todella hyvältä. Mikä siinä onkin, että kaikessa itse tehdyssä on se ihan oma makunsa ;) Leipähän voisi olla myös ihana idea vietäväksi joululahjana, miksei myös pullo hyvää viiniäkin! Tätä nautiskellaan ainakin meillä jouluna, ja aivan varmasti myös vastaisuudessa käännyn Cousino-Maculin puoleen punaviiniä kaivatessani.

PS. Chilen vanhin viinitalo on nyt joulutunnelmissa ja parhaillaan pyörii kiva Instagram-kisa. Alkon vakiovalikoimasta löytyvä Cousiño-Macul Antiguas Reservas (tuotenumero 459827, hinta 12,48€) on runsas ja herkullinen punaviini kynttilöiden valaisemiin iltoihin kaikille joulua odottaville viininystäville. Hashtagaa kaunein joulutunnelmainen viinikuvasi #jouluviini #antiguasreservas #viikonviini ja osallistu Decanterin 50€ lahjakortin arvontaan!

Kilpailuaika 8.-21.12. ja palkinto arvotaan 22.12. Palkintona Decanterin lahjakortti, arvo 50€. Decanter -myymälöistä sekä nettikaupasta www.decanter.fi saat parhaat viini- ja keittiötarvikkeet.

Yhteistyössä Cousino-Macul

8 thoughts on “Pataleipää ja punaviiniä

 1. Tuota viiniä kehuttiin jossain toisessakin blogissa ja minä marssin eilen paikalliseen Alkoon sitä ostamaan, vaan eipä kuulunut heidän valikoimiinsa. Seuraavaksi lähin on Kokkolan Prisman Alko ja siellä niitä oli kuulemma 2 pulloa hyllyssä. Vaan enpä lähtenyt ajamaan 80 km viinipullon takia ;)

 2. Heippa! Mistä tuo ihana leipäkori on peräisin? :) Oon nimittäin etsinyt sellaista jo kauan!

 3. Moikka Jonna! Oliko sinulla neverfull azurissasi nimikirjaimet? Ja entä miten olet saanut sen patinoitumaan niin kauniisti? :) Ihanaa joulua!

 4. O että, pakko kokeilla tuollaista pataleipää itsekin, kuulostaa ja näyttää sen verran herkulta! Itse olen vasta viimeisen vuoden sisään päässyt valkkarin ja rosén makuun, punkku on vielä iahn ehdoton ei :D Se haisee mun mielestä niin pahalle :( puhuin kyllä juuri poikaystävälle viikonloppuna kunika täytyisi opetella myös punkun maailmaan ;)

  Ihanaa alkavaa jouluviikkoa!<3

 5. Eikä, no voi hitsi! Kurkkasin Alkon sivuilta myymälätietoja, ja ainakin täällä päin viiniä löytyy monesta eri Alkosta.. Toivottavasti älyäisivät ottaa valikoimiin sinnekin päin! Sen verran hyvää tämä nimittäin on ;)

 6. Heippa! Leipäkori on Riviera Maisonin, omani olen ostanut Cobellosta :) Se on minustakin kyllä tosi kivannäköinen leipäkoriksi ja on toiminutkin hyvin!

 7. Heippa! Joo, olen painattanut Azuriin nimikirjaimet ihan värittömällä painatuksella :) Sen saa tehtyä ilmaiseksi LV:n liikkeessä ihan täällä Helsingissäkin. Laukku on ollut minulla pian neljä vuotta, joten siinä ajassa se on patinoitunut tosi nätisti hunajaiseksi ihan vaan tavallisessa käytössä sen enempää paistattelematta :)

 8. Kiva jos innostuit, kannattaa kyllä kokeilla! Minullakin kesti punkun kanssa kauan, mutta nyt olen jo ihan hurahtanut! Kannattaa “harjoitella” juuri ruokien ja muiden naposteltavien kanssa, niin maku tuntuu pehmeämmältä kuin vain sellaisenaan :)

  Oikein ihanaa joulua sinne <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *