Vinkkejä asukuvaamiseen

Olen pitkään luvannut kirjoittaa valokuvaukseen liittyviä postauksia ja viimeisimpänä etenkin asukuvaamiseen keskittyen. Tapojahan on yhtä monta kuin kuvaajaakin ja minä olen kuvaajana hyvin kaukana ammattilaisesta, mutta ajattelin silti jakaa muutamia vinkkejä aiheesta näin omasta näkökulmastani. Toivottavasti tästä olisi apua myös jollekin teistä, olit sitten itse kameran takana tai välittämässä ohjeet hovikuvaajalle ;)

– Tausta

Valitse kuvaan ja tunnelmaan sopiva tausta. Itse suosin enimmäkseen neutraaleja rauhallisia kaupunkimaisemia, toisaalta myös kauniit luontomaisemat ovat kivaa vaihtelua. Kuten sanottua, täysin makuasia! Pääasia on, että tausta ei vie liikaa huomiota itse asulta – toisaalta sävyjen ei kannata olla liian samaa maailmaa asun sävyjen kanssa, jotta ei tule kameleonttiefektiä. Tarkista myös, ettei kuvattavan päästä kasva puita tai katulamppuja, niitä on inhottava photoshopata pois jälkikäteen.

– Kiinteä polttoväli ja objektiivin aukko

Ehkä se tärkein osuus asetuksissa – aukon säätö. Moni bloggaaja minä mukaan lukien kuvaa kiinteällä valovoimaisella objektiivilla, kuten Olympuksen 45mm:llä tai esimerkiksi Canonilla 85mm:llä. Mahdollisimman suurta aukkoa käyttämällä (pieni luku esim 1.8 = suuri aukko) saadaan kuvaan pieni syväterävyys, jolloin kohde erottuu kauniisti taustasta ja asu pääsee päähuomioon kuvassa. Syväterävyyteen vaikuttaa paitsi aukko myös objektiivin polttoväli, kuvausetäisyys  ja kuvakennon koko: mitä pidempi polttoväli, lyhyempi kuvausetäisyys ja suurempi kuvakenno, sen kapeampi syväterävyys. Huomioi, etä kuvattavan on oltava tarpeeksi irti taustasta, jotta syväterävyys saadaan esiin. Tätä tyyliä käytetään usein potrettikuvissa ja näin ollen se sopii mainiosti myös asujen kuvaamiseen.

– Valo

Valitsen asukuviin mieluiten hieman varjoisan paikan suoran auringonvalon sijaan, tällöin asun elementit pääsevät paremmin esiin. Kuvaa kuitenkin valoisaan aikaan ja valitse tarpeeksi aukea paikka, jotta valoa riittää tarpeeksi. Valon suhteen moni unohtaa myös tärkeän lisävarusteen, nimittäin vastavalosuojan, joka vähentää objektiiville tulevan hajavalon määrää ja siten parantaa kuvan kontrastia ja vähentää linssiheijastumia. Kuvanlaadun parantamisen lisäksi vastavalosuoja suojaa objektiivin etulinssiä naarmuilta ja kolhuilta.

– Kuvakulma

Asukuvissa kannattaa vähän treenata reisilihaksia ja kuvata hieman kyykyssä päästen kohteen tasolle (mallia täältä ;). Detalikuvatkin näyttävät mielenkiintoisilta, kun ne kuvaa kohteen tasolta – esimerkiksi kenkiä kuvatessa maanrajasta tai käsikoruja suoraan kohteen tasolta. Toisaalta kannattaa kokeilla myös erilaisia kuvakulmia ja joskus esimerkiksi kuvat kengistä saavat lisämielenkiintoa ottamalla ne suoraan ylhäältä päin vaikka laajakuvaobjektiivilla.

-Tarkennus

Asuja (tai ylipäätään ihmisiä) kuvatessa tarkennan aina kasvoihin, mikäli siis on kyse kokovartalokuvasta, ja lähikuvissa taas lähimpään silmään. Minä itse pidän tarkennuspistettä aina kehikon keskellä, jolloin lukitsen liikkeellä tarkennuksen kasvoihin. Liikkuvissa, esimerkiksi kävelykuvissa tarkennus kannattaa pitää koko liikkeen ajan kohteessa ja seurata kameralla liikkeen suuntaan.

– Raakakuvat

Tämä nyt ei liity varsinaisesti vain tähän aiheeseen vaan yleisesti ottaen valokuvaamiseen. Rupesin itse kuvaamaan Raw- eli raakatiedostoja JPEG-kuvien sijaan vasta vuosi sitten ja se on mullistanut kuvaamiseni kyllä täysin. En tiedä mikä minulla kestikin tässä siirtymävaiheessa niin pitkään, koska raakatiedostojen kuvaaminen todellakin kannattaa. Raakatiedostoissa tallentuu kameran kennon välittämä informaatio kokonaisuudessaan sellaisenaan ilman pakkaamista tai esim. värikorjaamista, kuten JPEG-tiedostoissa. Kuvien jälkikäsittely on huomattavasti monipuolisempaa ja tehokkaampaa, esimerkiksi värilämpötilan säätäminen ja jopa valotuksen korjaaminen onnistuu helposti. Suosittelen ehdottomasti paneutumaan tähän, raakakuvat vievät kyllä hieman enemmän tilaa, mutta niiden kuvaaminen palkitsee parantuneella kuvanlaadulla :)

Tällaisia vinkkejä, täydentäkää muut jos teillä tulee mieleen lisää! Viime aikoina blogeissa on myös keskusteltu asukuvien aitoudesta ja täytyy sanoa, että olen tässä pitkälti samoilla linjoilla esimerkiksi Annen kanssa. Minä henkilökohtaisesti katselen mielummin aitoja asukuvia lavastettujen, vain kuvaustilannetta varten puettujen sijaan. Tietysti asut ovat blogeissa inspiraatiota varten ja rakastan itsekin katsoa kauniita, huolellisesti toteutettuja kuvia, mutta minusta on hyvä, jos kuvissa säilyy tietty aitous. Itse katselen myös mielummin avoimella hymyllä varustettuja kuvia editorial-tyyppisten poseerausten sijaan, mutta tässäkin asiassa makuja on moneen!

Minua itseäni viehättää blogeissa juuri niiden helposti lähestyttävyys ja arkisuus, ja katselenkin asukuvia nimenomaan inspiraation ammentamiseksi. Pelkän visuaalisen silmän tyydyttämiseen toimivat muotilehdet, mutta juurikin blogeista haluan itse vinkkejä yhdistelemiseen ihan omaan arkiseen pukeutumiseen. Tätä ajatustapaa noudatan siis luonnollisesti omassakin blogissani, joten ihan tavallisia, ylläni nähtyjä asuja on siksi täälläkin. Itse kyllä kuvaan asuja tarvittaessa jälkikäteen, kuvausavun kanssa kun ei aina mene aikataulut yhteen, jolloin asu on parempi ikuistaa toisella kertaa. En kuitenkaan halua ruveta lavastamaan asuja, silloinhan koko idea omasta tyylistä ja sillä inspiroimisesta katoaisi :) Mitä te olette mieltä näistä asioista?

26 thoughts on “Vinkkejä asukuvaamiseen

 1. Kiitos tästä – jälleen kullanarvoisia vinkkejä! :) Tuo raakakuvien suositteleminen onkin ihan uusi juttu minulle. Säädätkö tuon siis ihan kamerasta ennen kuvien ottamista?

  Ja mitä tulee asukuvien realistisuuteen, niin olen kanssasi erittäin samaa mieltä. Kuten sanoit, on hienoa, että blogisfääristä löytyy myös blogeja joista voi ihailla upeitakin upeampia asuja päivä toisensa jälkeen ja kaihoten miettiä kuinka itsekin osaisi pukeutua yhtä hienosti ja monipuolisesti. Herää kuitenkin kysymys kuinka paljon ko asuista bloggarikaan “oikeasti” pitää yllään. Tai siis voihan olla, että joku jaksaa ravata pitkin kaupunkia 15cm koroissa koko päivän ja käyttää päivittäin juuri sopivan räväköitä, mutta silti huoliteltuja asuja. Puhumattakaan siitä kuinka paljon aikaa varmasti tietynlaisten “erilaisten” asukokonaisuuksien suunnitteluun menee varmasti päivittäin – ei minulla ainakaan ole aikaa pohtia kymmentä minuuttia pidempään mitä päälleni vetäisen :D Eli täällä siis liputan vahvasti niiden “oikeiden” asukuvien puolesta :)

  P.S. Pikku kysymys tuosta tummanvihreästä Zaran jakusta: kuinka koet, että se on kestänyt käyttöä? Ovatko hihansuut ja helma edelleen ihan ehjät? Kävin itsekin nappaamassa samaisen jakun meidän lähi-Zarasta n. kuukausi sitten, mutta joudun palauttamaan sen jo viikon jälkeen sillä hihansuut rispasivat ja naruja putoili sekä hihoista, että helmoista :/ Mietin, että sattuikohan kohdalleni jonkinlainen maanantaikappale, vai lieneekö ko ongelma kaikkien jakkujen kiusa. Sen verran kaunis tuo on, että ei yhtään haittaisi jos löytäisin ehjän version tästä.

 2. Kivoja vinkkejä, pitänee koettaa saada kuvaajakin lukemaan tämä juttu ;) Tykkään itsekin aidoista kuvista joissa bloggaaja näyttää aidolta omalta itseltään :)

 3. Aivan mahtava postaus, kiitos!<3 Ja itsekin katselen mieluiten "aitoja" asukuvia, niistä välittyy aina jotenkin niin kiva fiilis :)

 4. Hyviä vinkkejä valokuvaamiseen, kiitos niistä! :) ehkä itsekin taas innostuisin kaivamaan kameran esille heh.. Ja mitä asukuviin ja muutenkin blogeihin tulee, olen täysin samoilla linjoilla kanssasi. Nimenomaan se aitous tekee bloggaajasta lähestyttävämmän ja asukuvat siten inspiroivat enemmän! Aitous on kyllä yksi niistä asioista joita rakastan blogissasi :)

 5. Samaa mieltä asukuvista! Blogien ideahan on juuri kuvata sitä aitoa elämää. Joskus nyt joutuu tietysti vähän lavastamaan, se on selvä, mutta mielelläni pitäisin naistenlehtityylin ja blogit aivan erillään.

 6. Raakakuvia pitäisi varmaan kyllä ryhtyä ottamaan, kun hieno kamerakin löytyy… Miten sitten käsittelet ne / millä ohjelmalla? :) mahtavia nää valokuvauspostaukset!

 7. Hei ei kyseiseen postaukseen liity, mutta sinulla oli joskus sellainen postaus ruskeista nahkanilkkureista ja taisit sellaiset silloin netistä tilatakkin:) olen yrittänyt nyt itselleni metsästää samantyylisiä ruskeita nilkkureita, mutta näyttäisi joka paikasta olevan 36-37 koko loppuunmyyty:( onkohan sinulla mitään vinkkejä mistä voisi vielä löytyä, jos vaikka olisit sattumalta törmännyt tälläisiin kenkiin?:)

 8. Moni on suositellut tuota RAW-kuvaamista, mutta itse koen olevani ihan liian amatööri niihin – vaihdoinhan vasta tänä syksynä iPhoton Lightroomiin, joten kuvankäsittelynikin on tähän mennessä ollut vain hienoista valotuksen korjailua…

  Sinun kuviasi Jonna on aina ilo katsella ja onkin kiva lukea muiden pohdintoja valokuvaamisesta! :)

 9. Hei, olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa (yksi suosikeistani! :) ) ja olen huomannut, että sinulla on Applen läppäri. Olen itsekin juuri hankkimassa Applen kannettavaa ja pohdin tässä, että ostaisinko Pron vai Airin ja kuinka suurella keskusmuistilla.. Onko sinun koneesi pienemmällä (4 Gt) keskusmuistilla ja jos on, niin koetko, että koneen kapasiteetti riittää juurikin noiden Raw-kuvien käsittelyyn? Kun olen lukenut netistä, että voi vähän takkuilla.. Kiitos suuresti jos jaksat vastata! :)

 10. Ihana kuulla, että koit nämä hyödyllisiksi! Ja kyllä vaan, RAW-tiedostojen tallennus säädetään kamerasta ennen kuvien ottamista, menun kautta valitaan tallennettaviksi myös RAW.

  Kiva että ollaan samoilla linjoilla asukuvien suhteen. Arvostan kyllä vaivannäköä mainitsemasi kaltaisissa blogeissa, mutta henk.koht. pidän eniten kuitenkin juuri niistä aidoista asukuvista, joista saa itsekin parhaiten inspiraatiota! Kuten sanottua, mielipiteitä on kuitenkin monia :)

  Tuohon bleiseriin sitten, onpa kurjaa että jouduit palauttamaan omasi! Ovathan nuo bukleejakut tehty tuolla lailla vähän päättelemättömästi ja helmat ovat “rispaantuneet” jo valmiiksi, joten helpostihan niitä irtolankoja voi sitten olla.. Omani näyttää kuitenkin vielä ihan ehjältä tästä huolimatta :)

 11. Ei kestä, toivottavasti näistä on hyötyä! Ja voi miten ihanasti sanottu, arvostan palautettasi tosi paljon! Kiitos siis tästä :)

 12. Samoilla linjoilla ollaan. Tosin täytyy sanoa, että minusta esimerkiksi Strictly Stylen Hanna on onnistunut loistavasti luomaan blogiinsa naistenlehtimäistä fiilistä, mutta säilyttäen samalla kuitenkin aitouden :)

 13. Suosittelen ehdottomasti, raakatiedostoina kuvista saa niin paljon enemmän irti! RAW-kuvat täytyy purkaa (vai mikä lie onkaan oikea termi) kuvankäsittelyohjelmalla ja itse käytän tällä hetkellä Photoshop Elementsiä :) Kiitos, tosi kiva kuulla!

 14. Heippa! Toivon, ettet ymmärrä agendaani väärin tässä, mutta haluaisin heittää pienen toiveen sinulle. Pidän blogistasi todella paljon ja se onkin yksi kaikkein lemppareimmistani. Koen kuitenkin, etten ehkä saa kaikkea irti siitä, sillä monesti asukuvissasi pyörii samat elementit. Kuten tämän postauksen kuvissa, vain kahdet eri housut, kolme laukkua ja kaksi takkia ja asukuvia kutenkin seitsemän. Tiedän, että normaalissa elämässä samoja kuteita tulee kierrätettyä paljon, mutta näin lukijan näkökulmasta olisi aivan huippua nähdä muitakin vaatekaappisi elementtejä. Instassasi on esim. vilahtanut mangon outletista tilattuja tuotteita ja tietenkin päälläsi olleita asuja, joista ei tällä puolella ole tietoakaan. Ne ovat kuitenkin vain yksityiskohtia, ja olen hiukan ihmeissäni, kun niitä ei näy täällä lainkaan. Samoin ostospostausten yhteydessä näkyneitä vaatteita ei ole koskaan päätynyt päällesi blogiin. Tajuan senkin, että jotkut jutut mudostuvat lemppareiksi ja niitä tulee huomaamattaan käytettyä jatkuvasti, mutta jotta lukijasi voisivat inspitoitua blogistasi enemmän, suosittelisin erilaisia asuja sekä vanhempien elementtien tuomista mukaan blogiin. Esim. olen itsekin kaipaillut kuvia siitä beigestä parkatakista ja myös siitä khakinvärisestä, mutta kokonaisia asukuvia ei ole näistä kummastakaan. Sen sijaan trenssi ja Mangon villakangastakki ovat vilkkuneet tusinan verran kumpainenkin. Ymmärrän myös sen, että tämä on luonnollisesti sinun päätös bloggaajana, mutta tämä on mietityttänyt minua, eikä toki vaikuta ollenkaan siihen, että pitäisin blogistasi sen vuoksi vähemmän. Hauskaa syksyn jatkoa, vaikka tuolla harmaata onkin :) -Heini

 15. Heippa! Kyllä vaan, multa löytyy nuo Eccon tummanruskeat nilkkurit. En valitettavasti ole sattunut törmäämään mihinkään vastaaviin tai osannut pitää silmiä auki niitä ajatellen :/ Kannattaa kurkata Booztin ja Zalandon nilkkurivalikoimat, edellisestä tilasin minäkin nuo omani :) Toivottavasti vielä löytyy!

 16. Voi Maija, eikun vaan kokeilemaan! Ei tosiaankaan tarvitse olla ammattilainen RAW-kuvia ottaakseen, päinvastoin itse ainakin olen innostunut niiden myötä kuvaamisesta ihan uudella tavalla ja kuvista saa paljon enemmän irti. On todella valaisevaa, kun huomaa miten paljon tehokkaammin kuvia pääsee myös jälkikäsittelemään :) Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, minullakin meni monta vuotta koska jotenkin niin “pelkäsin” noita kamalalta kuulostavia tiedostoja, mutta ihan turhaan. Kiitos, mukava kuulla!

 17. Heippa! Kiva kuulla että olet ollut mukana jo pitkään :) Kyllä vaan, minulla on MacBook Pro. Tämä tosin on isäni vanha, joten täytyy tunnustaa etät minulla ei ole hajuakaan tämän keskusmuistin tilavuudesta.. Tällä hetkellä koneeni tuntuu olevan todella tukossa muutenkin (kröhöm ehkä juuri noiden tuhansien kuvatiedostojen takia) ja tämä käy usein superhitaalla, joten en ehkä ole paras henkilö tähän vastaamaan.. Minusta ei valitettavasti taida tällä kertaa olla avuksi, höh!

 18. Heippa Heini! Kiitos rakentavasta palautteesta, ihan hyviä pointteja toit esiin :) Ihan totta, että etenkin nyt syksyllä täällä on pyörinyt pitkälti samoja elementtejä. Osittain siksi, että kuten juuri kirjoitinkin olen ollut todella mielikuvitukseton pukeutumisen suhteen ja näitä kyseisiä vaatteita on yksinkertaisesti tullut käytettyä eniten. Pukeutuminen menee ainakin minulla ihan fiilispohjalla ja joskus on tällaisia kausia :)

  Sen tosiaan itsekin tiedostan, että en ole nyt syksyllä käyttänyt vaatekaappini antimia läheskään niin monipuolisesti, kuin olisi mahdollisuus! Toki blogissa on asukuvia ehkä kerran viikossa ja päiviä 365, joten vain aniharva tulee kuvattua ja päätyy tänne. Jos jotakuta vaatetta ei täällä näy, ei se aina tarkoita etteikö sitä tulisi käytettyä – osasta näkyy sitten juuri näitä palasia Instan puolella. Ehkä sitä tulee vähän sokeaksi tälle itse blogin pitäjänäkin siinä mielessä, että en aina muista teidän näkevän tyylistäni vain nämä harvat asukuvat. Jos ymmärrät yhtään mitä tarkoitan?

  Toisaalta taas samoissa elementeissä on se hyvä puoli, että niistä voi saada inspistiä yhdistellä samoja vaatteita monella eri tavalla. Toki ne ainaiset samat pöksyt ja laukut alkavat jossain kohtaa varmasti tympiä, sitä en kiellä itsekään näin lukijan näkökulmasta ;) Samalla haluan kuitenkin pitää juuri tuon tekstissä mainitsemani “aitouden” enkä pukeutua blogin, vaan minun itseni takia.

  Kaiken kaikkiaan hyviä ajatuksia siis ja kiitos fiksuun sävyyn kirjoitetusta kommentista! Toivottavasti ymmärsit myös minun sekavasti kirjoitettua tekstiäni. Ehkäpä inspiroidun tästä itsekin hyödyntämään vaatekaappiani paremmin, vaikka kuinka olisi kiire aamuisin ja tekisi mieli turvautua niihin luottovaatteisiin.. :) Toivottavasti asukuvia saadaan myös taas pian tänne, haluaisin kuvata niitä niin paljon useammin, mutta arkena ei vain aina ole yksinkertaisesti aikaa. Ihanaa syksyn jatkoa vielä sinullekin!

 19. Hei! Mä tarviin apua, kun en saa raw kuvia millään mihinkään palveluun, en bloggeriin, enkä flickr. Mitren mun pitäis ne kuvat muokata et saan raw kuvat blogiini! kiitos jo etukäteen!

 20. Heippa! Raw-kuvat täytyy aina purkaa ennen kuin niitä voi käyttää, eli avata ne raw-tiedostoja tukevalla kuvanmuokkausohjelmalla ja sitten tallentaa uuteen, esim png-muotoon :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *