Avokadoa siellä ja avokadoa täällä

Kuulun siihen joukkoon, jotka pääsivät avokadon makuun vasta siihen kuuluisaan pastaan tutustumisen jälkeen. Niin taisi tehdä aika moni muukin suomalainen! Aikaisemmin avokado oli minulle vain epäilyttävän näköinen vihreä möykky, joka ei maistunut mielestäni miltään, nykyään taas tungen sitä vähän joka annokseen. En selvästikään ollut vain kokeillut oikeita makupareja ;)

Pasta on tosiaan yksi suurimmista herkuistani ja avokadopastaa on syöty keittiössämme jo useaan otteeseen. Maistuipa se jopa pikkukokeille, sisarusteni parivuotiaille lapsille, jotka innokkaina häärivät taustalla ja vaativat saada maistaa tädin kokeiluja. “Ette varmasti tykkää tästä”, mutta niin vaan naperot pyysivät pastaa jopa lisää! Myös poikaystäväni ahmi lautasensa tyhjäksi – hän, jonka mielestä kaikki missä ei ole lihaa on pupunruokaa.

Avokadoa tulee nykyään kuitenkin syötyä myös monessa muussa muodossa. Yksi suosikeistani on niinkin yksinkertainen, kuin avokadon, mozzarellan ja tomaatin yhdistelmä, jota teen usein nopeaksi väli- tai iltapalaksi. Päälle loraus oliiviöljyä ja pari rouhaisua mustapippuria, jos kaapista sattuu löytymään, niin heitän päälle vielä muutaman basilikan lehden. Yrteistä puheen ollen, tiedättekö mitään vippaskonsteja niiden hyvänä säilyttämiseen? Juuri ostamani tuoreet yrttipuskat ovat usein pelkkä muisto vain ja jääkaapista löytyy kasa nuutuneita lehtiä!

Avokadohan sopii myös melkein mihin tahansa salaattiin ja lisään sitä niin savulohi- kuin kanasalaatinkin jatkeeksi. Olen myös joskus maininnut olevani suolaisten herkkujen perään ja hammasta kolottaessa kyhään helpon snackin. Näin joskus Pinterestissä ohjeen avokadon ja soijan yhdistelmästä, ja soijan suurena ystävänä tuota oli pakko kokeilla. Näiden kahden nauttiminen yhdessä ei ehkä ollut heti ensimmäisenä mielessä, mutta uskokaa tai älkää, se on makuhermoja kutkutteleva yhdistelmä!

Kertokaahan teidän vinkkinne parhaista yhdistelmistä, mehukkaimmat avokadoreseptit jakoon! :)

75 thoughts on “Avokadoa siellä ja avokadoa täällä

  1. Moi Jonna! Hiukan nuutuneet yrtit saa pirteämmäksi, kun huuhtaisee ne vedellä ja antaa virkistyä jääkaapissa kosteassa muovipussissa. Ainakin mun hyvä ystävä loihti sillä tavalla mitä freshimmät vihreälehdet!
    Ihanaa kevätpäivää <3

  2. Älä missään nimessä säilytä basilikaa jääkaapissa, se ei kestä kylmää. Pöydälle vaan ja vettä melkein joka päivä niin mulla on pysynny monta viikkoa hyväkuntoisena ja syötävänä… Tietysti jos oikein on hard core niin istuttaa ostetun basilikan ruukkuun ja antaa sille jotain laadukasta multaa niin sit se kestää vielä pidempään. :)

    Anette

  3. Minä laitan yrtit aina kukkaruukkuun ja vettä pohjalle. Näin säilyvät tuoreina ainakin viikon yrtistä riippuen:)

    Itse olen ollut avokadon hyvä ystävä jo lapsesta saakka, ja yksi kokeilemisen arvoinen yhdistelmä on katkaravut ja avokado! Katkaravuista voi tehdä “mössön” avokadon puolikkaiden sisään. Mössöön tulee katkarapuja, ranskan kermaa, sitruunaa, sitruunapippuria ja halutessaan tilliä. Mums!:)

    Kivaa keskiviikkoa!

    T.Sara

  4. Herkulliselta näyttää;) itsekään en avokadosta pahemmin välittänyt kunnes tein tuon samaisen. Pastan ja hyvää oli:)

  5. Minäkin kuulun siihen joukkoon, jolle avokadon ihmellisyys ei ole avautunut :D Taidankin ottaa nyt härkää sarvista ja käydä tänään ostamassa ainekset tuota kulttipastaa varten ;) Olin kerran ostamassa, mutta sitä toista juustoa (en millään muista nimeä) en löytänyt kaupasta. Osaatko sanoa käykö sen tilalta joku muu juusto?

  6. Kuuluun juuri samaan koulukuntaan. Entinen omituinen vihreä möykky on nykyisin suurin herkkuni. Itse pidän erityisesti avokadon ja ruisleivän yhdistelmästä. Kuulostaa erikoiselta, mutta maistuu äärettömän hyvältä. Itse pidän perheeni yrtit pöydällä ruukussa ja kastelen säännöllisesti. Toistaiseksi pysynyt hengissä

  7. Avocado on sellaista superfoodia että ohhoh. Mutta vieläkään en ole testannut tuota pastaa! Nyt kyllä ryhdistäydyn. Yleensä itse sekoittelen avocadoa vain salaattiin, joten olisikin kiva saada erilaisia reseptejä ja vinkkehä sen käytöstä. Hauskaa, että pienokaisetkin tykkäsivät!:)

  8. Avokadopasta on niin hyvää! :) Namnam.

    Meillä muuten kanssa meinasi basilikanlehdet sun muut kuolla jääkaappiin kunnes äiti tiesi kertoa niiden säilyvän paremmin pöydällä kasteltuina niinkuin kukkaset. Eli muovikuori heti pois päältä ja pöydälle lautasen päälle vaan niin meillä ainakin on keretty syödä kaikki lehdet pois ennen kun ne olisivat edes pahentuneet. Ja siis nehän kasvavat vielä lisääkin! :)

  9. Mulla ainakin basilika kukoistaa jo toista viikkoa keittiön pöydällä, laitoin vain pienen kulhon ruukun alle ja kastelen sitä pikkuisen melkein joka päivä. Se varmaan paleltuu sinne jääkaappiin?

  10. Basilika ainakin kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, jääkaappi on sille liian kylmä, ja siksi se nuukahtaa siellä tosi nopeasti :) Olen itsekin rakastunut avokadoon aivan viime aikoina. Avokadopizzasta on tullut pastan ohella suurinta herkkuani! :)

    Hanna

  11. Avokado on maailman parasta! Päivä ei ole päivä, ellei siihen kuulu edes puolikas avokado ;) Ravintoarvoiltaan myös aivan mahtava hedelmä!

    Yrttejä ei muuten kannata säilyttää jääkaapissa! Voi olla, että siksi nuutuvat :) Paras paikka niille olisi uudessa mullassa valoisalla ikkunalaudalla niin, että saavat välillä aurinkoa! Ja pitäisi muistaa kastella vään päivittäin. Näillä konsteilla olen ainakin itse saanut pidettyä kolme kuukautta sitten ostamani basilikan hengissä ja kasvamaan uutta lehteä! Myös kaupan korianterit ja mintut ovat heränneet henkiin ihan uudella tavalla tuossa ikkunalaudalla ;)

  12. Kaupasta ostettuja yrttejä on tosi vaikeaa säilyttää pidempään hengissä, itse en oo minkään kohdalla onnistunu. Kannattaa mieluummin kylvää siemenpussiesta yrtit itse vaikka pikkuruukkuihin, ainakin basilika on meillä joka kerta kasvanut todella hyvin, ja yrtti kasvaa muutoinkin itse kasvatettuna paljon tuuheammaksi kuin ne kaupan versiot.

  13. Kaikkia, ainakaan basilikaa ei mielestäni saa (tai ainakaan kannata!) säilyttää jääkaapissa. Itse laitan ruukun seisomaan johonkin purkkiin, purkin ikkunalaudalle, ja joskus jopa kastelen ruukkua tipalla vettä sen käyttöaikana. Eipä ne silti kestä kovin kauaa, mutta sen aikaa kuin syötävää riittää, eli kolmisen päivää ihan hyvinkin! :)

  14. Olen saanut yrtit pysymään pidempään hyvänä laittamalla ruukun vesilasiin ja valoisaan, lämpimään paikkaan. Ruukkuosasta siis alareuna on vedessä. Jotkut taitaa lyödä ruukun jopa ihan multiin, itse en ole kokeillut, jäisikö puska elämään elinvoimaisesti oikeassa ruukussa. Helppoa ja nopeaa kasvatettavaa yrtit kyllä ovat ja etenkin basilika on minulla viihtynyt sisällä. Siemenestä kasvatettuna siis. :) Kannattaa kokeilla.

  15. Selasin (jälleen kerran…) kaikki sun asupostaukset läpi ja mietin, että missä vaiheessa sun asukokonaisuuksista on tullut “aikuismaisia”? (En keksi parempaakaa ilmaisua :D) Koska itse olen nyt lukion toisella vuosikerralla ja päälle joutuu yleensä vain siniset farkut ja yksvärinen paita. Kaikki bleiserit ja muut “hienommat” vaatteet jää aina sinne kauppojen hyllyihin, vaikka mieli tekisi ottaa ne sieltä mukaan. En vaan osaa käyttää niitä, mutta sitten kotona aina haaveilen sun toistaan hienompien asujen perään :) Tästä kommentista tuli nyt vähän sekava, mutta ehkä ymmärsit :)

  16. ihana postaus, ihana tyttö! :) ja mitä yrtteihin tulee, tai niiden säilyttämiseen, niin jääkaappi ei ole paras mahdollinen paikka niille.oikeastaan esimerkiksi vain tilli, ruohosipuli, vesikrassi, vehnänohras, salaatit, (villi)rucola säilyvät jääkaapin vihannesosastossa – niillekin jääkaappi on vähän liian kylmä. mm. basilika on tosi herkkä kylmälle, eli huoneen lämmössä säilytys ja vesisuihkepullolla kostuttaa sekä ruukkua että lehtiä.samoin huoneenlämmössä tulisi säilyttää esim. tinjami, oregano, salvia, rosmariini ja sitruunamelissa eivät pidä kylmästä – huoneenlämpö parempi.tosin, huoneenlämpö tässä tilanteessa saattaa kans vaihdella.jälleen on tarpeen kostuttaa lehtiä ja ruukkua aika-ajoin vesisuihkeella.jos ostat yrttejä esim stockalta, kannattaa katsoa missä yriti siellä ovat esillä ja noudattaa samaa periaatetta kotona.järvikylän ruukkuyrtti pusseissa usein lukee, missä lämpötiloissa niitä tulisi säilyttää.jos yrttejä käyttää paljon ja ostaa tiuhaan tahtiin, suosittelen miettimään pienen yrttipuutarhan hankkimista.niitä on olemassa tosi sieviä ja jopa pienikokoisia, jotka voi asettaa ihan keittöntasoille.toivottavasti oli vähän apua, asiat ei ihan niin tuoreessa muistissa ole mutta olen ollut stockalla herkussa töissä about viisi vuotta aikoinani :)

    t. neljättä vuotta taloustieteellisessä opiskeleva ;)

  17. Kokeilin tuota avokadopastaa tässä joku aika sitten ja ilmeisesti en tehnyt kaikkea ihan oikein, sillä a.) se ei näyttänyt lähellekään noin taivaalliselta kuin tuo sun annos ja b.) makunystyräni eivät poksahtaneet onnesta. Omassa versiossani jätin avokadot kuutioiksi, mutta oot sä jotenkin muussannut niitä? Haluaisin antaa tälle vielä toisen mahdollisuuden ja ennen kaikkea haluaisin yli kaiken tykätä avokadosta.

    Tuo sun avokado-tomaatti-mozzarellaherkku menee kyllä kokeiluun oitis!

  18. Samoja ideoita mullakin tullut: tuo avokado-tomaatti-mozzarella on todella hyvä yhdistelmä.

    Mulla on tapana pakastaa kaikki yrtit. Ostan niitä kesällä (tai tukusta, jos sinne pääsen) isoissa puskissa, pilkon pieneksi hakkelukseksi ja pakastan pienissä minigrippusseissa. Sitten kaivan tuoretta yrttiä pakastimesta aina kun tulee tarve. Tähän mennessä homma futaa kaikilla mun kokeilemilla: persilja, tilli, ruohosipuli, timjami, basilika, minttu, korianteri, sitruunamelissa…

  19. Kokeile ihmeessä laittaa leivän päälle avokadoa! Se on hyvää! Paloina tai levitettynä:) Toimii hyvin esim. Voi-levitteen sijasta, koska makuhan on rasvainen:)Kokeilin avokadopastaa ja tosiaan oli todella maukasta!

  20. Moi Jonna! :)

    Täälläkin fanitetaan avokadoa! Mieheni ja minun lemppareihin kuuluvat tietysti avokadopastan ohella itse tehty guacamole ja avokadosalsa! NAM! Avokadosalsan teemme italialaisen bruschetta-täytteen tyyliin, siis pieniksi kuutioiksi pilkottua tomaattia ja sipulia, sitten tietysti runsaasti kuutioitua avokadoa ja mausteeksi limen mehua, suolaa ja rouhittua pippuria sekä iso nippu tuoretta korianteria! Guacamole syntyy oikeastaan samoin aineksin, mutta avokadon olen tilsannut haarukalla muussiksi, joukkoon vielä hieman creme fraicea ja pilkottua chiliä. Sopii hyvin meksikolaisen ruuan lisukkeiksi, mutta usein laitamme myös salaatteihin, itse tehtyjen hamppareiden väliin jne! Seuraava ruokakokeiluni taitaakin olla Hard Rock Cafen listalta kopsattu ” Chicken Fajita Pasta” !

    Aurinkoista kevättä ja tsemppiä pääsykoelukujen loppurutistukseen!:)

  21. jep, ei jääkaappiin missään nimessä yrttejä, kauniiseen ruukkuun vain ja keittiötä piristämään =D

  22. Tämäpä sattuma, juuri äskettäin söimme avokadopastaa ensimmäistä kertaa :) Minullekin avokado on suhteellisen uusi tuttavuus, pitääkin kokeilla yhdistellä sitä muihin ruokiin. Tähän mennessä olen popsinut ihan sellaisenaan!

  23. Pecorino on samantyylistä kuin parmesaani eli pärjää hyvin ilmankin, hyvää avokadopastaa on tullut myös käyttämällä pelkkää parmesaania vastaavasti enemmän

    -K

  24. Tarkoitatko pecorinoa? Luin jostain, että jos sitä ei ole saatavilla niin isompi määrä parmesaania käy korvaajaksi. :)

  25. Kuulostaa siltä, että sun avokado ei ole ollut ihan kypsä? Sopivan kypsänä se nimittäin menee melkoiseksi mössöksi ihan itsessään, kun aineksia sekoittelee :)

  26. Joo, itsetehty guacamole! Aineksina vain avokado, yhden limen mehu, tuore valkosipuli ja perussipuli, tomaatti, chiliä, suolaa ja mustapippuria. Itse nautiskelin pihvin ja bataattilastujen kanssa, mutta seuraavaksi paritan kanan kaveriksi!

    Avokado ja feta ovat myöskin taivaallinen pari.

  27. Laita ne yriti vaikka ruukkuun, valoon ja kastele niitä:) kyllä toimii ja uutta pukkaa;)

  28. Heippa ihana! Kiva kun piipahdat aina välillä täällä kommenttiboksissa, kun ei blogiasi pääse enää kurkkimaan :) Ja kiitos vinkistä, tälle “viherpeukalolle” tosin tuli näiden kommenttien myötä juuri uutena, ettei basilikaa tulisi säilyttää jääkaapissa ollenkaan :) Leppoisia pyhiä sinne <3

  29. Moikka Anette! Kiitos tuhannesti tästä, joskus olen yrittänyt säilyttää basilikaa huoneenlämmössä kuitenkaan siinä onnistumatta. Johtunee ei niin kovin vihreistä peukaloistani! Eikun uutta yritystä kehiin ;)

  30. Olen ihan kateudesta vihreä, kun kommenteissa on kerrottu basilikan säilyneen jopa kuukausia! :D Ei vaan meikäläisellä puska ole pysynyt huoneenlämmössäkään freesinä, mutta täytyy yrittää uudestaan ;)

    Ja nam, ohje kuulostaa taivaalliselta! Rakastan katkarapuja ja ranskankermaa, joten eihän tuo voi olla muuta kuin hyvää. Kiitos Sara, menee ehdottomasti kokeiluun :)

  31. Loistavaa, täältä tulikin jo ystävällisesti vastauksia :) Teimme kerran myös ystävälleni, joka ei siedä juustoa missään muodossa ihan oman annoksen ilman juustoja ja hän kyllä piti siitäkin.

    Minullakin odottelee taas ainekset kaapissa, pastahammasta kolottaa jo! Mukavia kokkailuhetkiä Linda :)

  32. Olen monesti kuullut tuon ruisleivän ja avokadon yhdistelmän ja se on kuulostanut korvaani todella erikoiselta! Täytyy kuitenkin vaikka huomenna jo kokeilla, uumoilin tekeväni leivästä vähän ruokaisamman lisäämällä päälle myös kanaa.. :) Kiitos vinkistä!

  33. Nyt kipinkapin korjaamaan tilanne ja testaamaan, onko pasta sinusta maineensa veroinen ;) Itsellänikin on taas ainekset kaapissa odottelemassa! Hih sano muuta, olin ihan ihmeissäni :)

  34. Nam, niin on :) Täytyy taas pian tehdä sitä, ainekset odottelevatkin jo kaapissa! Minä hömelö olen pitänyt basilikat juuri jääkaapissa, kerran taisin kokeilla niitä huoneenlämmössä ja nuukahtivat sinnekin.. :D Ehkä vika oli kastelussa, joten näiden vinkkien jälkeen kokeilen uudemman kerran, kiitos Rosita! :)

  35. Huh, onneksi avasin suuni, sillä muuten basilikat olisivat jatkossakin ressukat paleltuneet siellä jääkaapissa :) Täytyy kokeilla huoneenlämpöä ja ahkeraa kastelua, kiitos Elina!

  36. No ei ihme, että on ollut vähän nuutunutta meininkiä! :D Kiitos Hanna, täytyypä siirtää ruukku pikimmiten huoneenlämpöön. Ooh, avokadopizza kuulostaa ihanalta, ohjetta kehiin!

  37. Hih, ihana Ida! Puolikas avokado päivässä pitää… ainakin masun tyytyväisenä ;) Minua jäi vähän kutkuttelemaan ne juuri mainitsemasi avokadopekonisämpylät, kuulosti todella herkulta!

    No ei tosiaan ihme, että on ollut vähän nuutunut ruukku vastassa jääkaapissa! Muistaakseni olen joskus kokeillut siirtää sen huoneenlämpöön, mutta en ole tainnut kastella sitä tarpeeksi silloin. Uutta kokeilua siis kehiin :)

  38. Voi kun riittäisi intoa kasvattaa basilikat itse, olisihan se ihana syödä ihka omakasvattamiaan yrttejä :) Täytyy ainakin alkuun siirtää se ruukku pois jääkaapista ja kokeilla, josko saisin puskan pysymään elossa ikkunalaudalla!

  39. No nyt olen kyllä taas viisaampi, ei ihme että ovat nuutuneet siellä jääkaapin kylmyydessä ;) Täytyypä siis kokeilla uudemman kerran tuota huoneenlämpöä, ahkeralla kastelulla ruukku kuulemma säilyy jopa viikkoja :)

  40. Täältä tuli kyllä paljon hyviä vinkkejä yrttien säilömistä varten, kiitos sinullekin Piia! :) Olisi kyllä ihana kasvattaa yrtit itse, voi kun vaan riittäisi innostusta!

  41. Hmm, bleiserit taisivat tulla kehiin jossain vaiheessa lukiota muutama vuosi sitten. Harvemmin tosin pukeudun kovin virallisesti kouluun tms, vaan lähinnä farkkuihin ja neuleisiin, bleiseri niskassa ei jaksa pönöttää penkillä ;) Juuri farkut ja jokin kaunis pusero on yksi luottoasuistani ja toimii moneen tilanteeseen!

    Nappaa vaan ihmeessä ne sinua kutkuttelevat vaatteet mukaan sovariin ja vaikka kassan kautta kotiin, jos siltä itsestä tuntuu :) Bleiseri on sitä paitsi todella kätevä näillä keleillä, kun takki on liikaa, mutta vähän kaipaa jotain lämmikettä. Kiitos herttaisesta kommentistasi! :)

  42. Hih, kiitos ihanainen, kiva että pidit! :) Minä höntti olen säilyttänyt yrttejäni aina jääkaapissa, kerran kokeilin huoneenlämpöä mutta huonolla menestyksellä, syynä taisi olla liian vähäinen kastelu. Kiitos tuhannesti kattavasta kommentistasi, täytyypä pikimmiten pistää pieni puutarha ikkunalaudalle pystyyn ;)

  43. Höh, voi harmi ettei vielä ihan napannut! Heitän avokadot kulhoon kuutioituna, mutta kuten Johanna jo vastasi, niin siinä sekoitellessa ne muussaantuvat :) Alkuperäisessä ohjeessa painotettiin sitä, että avokadojen tulee ehdottomasti olla kunnolla kypsiä.

    Kokeile ihmeessä tuota trioa, itse olen ainakin ihan hulluna siihen!

  44. Se on kyllä herkkua :) Tuosta saisi helposti vielä ruokaisamman lisäämällä sivuun vaikka kanaa, jos on isompi nälkä. Kuulostaapa näppärältä tuo pakastaminen!

  45. Yrttiruukuista olen aina joskus kuullutkin, täytyy pitää nuo mielessä, kiitos! :) Aikamoinen ihmeparantuminen Miian basilikalla, hih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *