Avokadoa siellä ja avokadoa täällä

Kuulun siihen joukkoon, jotka pääsivät avokadon makuun vasta siihen kuuluisaan pastaan tutustumisen jälkeen. Niin taisi tehdä aika moni muukin suomalainen! Aikaisemmin avokado oli minulle vain epäilyttävän näköinen vihreä möykky, joka ei maistunut mielestäni miltään, nykyään taas tungen sitä vähän joka annokseen. En selvästikään ollut vain kokeillut oikeita makupareja ;)

Pasta on tosiaan yksi suurimmista herkuistani ja avokadopastaa on syöty keittiössämme jo useaan otteeseen. Maistuipa se jopa pikkukokeille, sisarusteni parivuotiaille lapsille, jotka innokkaina häärivät taustalla ja vaativat saada maistaa tädin kokeiluja. “Ette varmasti tykkää tästä”, mutta niin vaan naperot pyysivät pastaa jopa lisää! Myös poikaystäväni ahmi lautasensa tyhjäksi – hän, jonka mielestä kaikki missä ei ole lihaa on pupunruokaa.

Avokadoa tulee nykyään kuitenkin syötyä myös monessa muussa muodossa. Yksi suosikeistani on niinkin yksinkertainen, kuin avokadon, mozzarellan ja tomaatin yhdistelmä, jota teen usein nopeaksi väli- tai iltapalaksi. Päälle loraus oliiviöljyä ja pari rouhaisua mustapippuria, jos kaapista sattuu löytymään, niin heitän päälle vielä muutaman basilikan lehden. Yrteistä puheen ollen, tiedättekö mitään vippaskonsteja niiden hyvänä säilyttämiseen? Juuri ostamani tuoreet yrttipuskat ovat usein pelkkä muisto vain ja jääkaapista löytyy kasa nuutuneita lehtiä!

Avokadohan sopii myös melkein mihin tahansa salaattiin ja lisään sitä niin savulohi- kuin kanasalaatinkin jatkeeksi. Olen myös joskus maininnut olevani suolaisten herkkujen perään ja hammasta kolottaessa kyhään helpon snackin. Näin joskus Pinterestissä ohjeen avokadon ja soijan yhdistelmästä, ja soijan suurena ystävänä tuota oli pakko kokeilla. Näiden kahden nauttiminen yhdessä ei ehkä ollut heti ensimmäisenä mielessä, mutta uskokaa tai älkää, se on makuhermoja kutkutteleva yhdistelmä!

Kertokaahan teidän vinkkinne parhaista yhdistelmistä, mehukkaimmat avokadoreseptit jakoon! :)

75 thoughts on “Avokadoa siellä ja avokadoa täällä

 1. Olen monesti kuullut avokadon ja leivän yhdistelmästä ja se on kuulostanut korvaani kovin erikoiselta! Nyt tosiaan kun mainitsit, makuhan on rasvainen, joten miksikä ei :) Täytyy heti huomenna kokeilla, ihan vesi herahti kielelle! Kiitos vinkistä :)

 2. Moikka! Voi että kyllä teki pahaa nälkäisenä lukea tätä tekstiä ;) Kiitos kivoista vinkeistä, guacamolen tekeminen itse on ollut monesti mielessä, mutta se on jotenkin vain jäänyt. Valmispurkeissa on niin olematon määrä itse avokadoa, että ero omatekemään olisi varmasti huima! Kommenttisi myötä täytyy pistää se ehdottomasti to do-listan kärkipäähän :)

  Lämmin kiitos tsempistä ja aurinkoista kevättä sinnekin!

 3. Minä ja minun vihreät peukaloni! :D Kiitos vaan sinullekin, nyt kipin kapin ne yrtit pois kylmästä ;)

 4. Namskis, toivottavasti maistui :) Itse taas en ole kumma kyllä tullut syöneeksi avokadoa sellaisenaan, mutta täytyy ehkä kokeilla. Näiden tulleiden vinkkien myötä sitä on myös ehdottomasti testattava levitteenä leivälle!

 5. Ohh, kuulostaa taivaalliselta! Juuri naposteltiin tyttöjen kanssa nachoja kisastudioeväinä, itsetehty guacamole olisi kyllä kruunannut :) Täytyy pistää korvan taakse, kiitos vinkeistä Johanna! PS, pihvi ja bataattilastut kuulostivat aivan liian täydelliseltä mahan kurniessa!

 6. Semmonen vinkki vielä, että muumimuki/teemamuki on täydellisen kokoinen “ruukku” perus ruukkuyrteille ;) Just mahtuu vähän vettä pohjalle ja rehu istuun tohon kippoon kuin nakutettu ja näyttää kivalta.

 7. Moi! Älä missään tapauksessa säilytä basilikaa jääkaapissa vaan huoneenlämmössä. Kun alkaa näyttää riutumisen merkkejä, voit laittaa vaikka mukiin, jossa on vettä – auttaa kummasti :)

 8. Täällä on moni sanonutkin jo, että älä pidä yrttejä jääkaapissa. Minä en ole mikään kummoinen viherpeukalo ja huonekasvit eivät pysy sitten niin mitenkään hengissä, mutta yllätin itseni kun tajusin saavani pidettyä yrtit hengissä. Kaikki alkoi siitä, että äiti idätti ei-niin-viherpeukalo tyttärelleen muutaman basilikan ja käski istuttaa altakasteltaviin ruukkuisin ja tuolla ne nyt rehottavat ikkunalaudalla. Vettä lorautan lautaselle joka päivä (ikkuna on myös aamuauringossa eli saavat valoa kyllä).

  Sitte olin laiska ja päätin kokeilla rucolaa ja ruohosipulia suoraan siitä kaupassa ostettavasti ruukusta istutettuna (en vaan näe itseäni idättämässä siemenestä saakka noita). Koska ruukkuja oli yksi jäljellä istutin ruohosipulin siihen ja hyvin se siitä on pukannut uutta tulemaan. Rucolapurkin sen sijaan laitoin sellaisenaan isoon kahvimukiin jossa on vettä ja sekin pukkaa kyllä uutta tulemaan.

  Tällaisen tapan kaktuksen kuivuuteen ihmistyypin vinkkinä siis: altakasteluruukut (löysin kivat valkoiset ihan Prismasta) ja vettä sille lautaselle aina kun se on loppu (tosin kerran päivässä riittää). Istutus yrttimultaan. Sillä mullalla on asiasta ymmärtävän äitini mukaan oikeasti merkitystä.

  Tai sitten siinä kaupan ruukussa kahvimukiin ja vettä perään ;)

  Ai ja se avocado, omat suosikkini se on tuoreen suisleivän päällä ja salaateissa. Myös tämä alunperin ystävältäni saatu jugurtin ohje: http://dahlianruokia.blogspot.fi/2012/09/avocadojugurtti.html on suosikkejani välipalan suhteen.

 9. Hmm, olisikohan johtunut sitten juuri tuosta. Toi oli eka kerta, kun tein avokadoista mitään, joten ehkä tuli poimittua matkaan vähän turhan raakoja yksilöitä. Kiitos molemmille, täytyy pistää uudemman kerran tuo testiin! :)

 10. Minun lemppari välipala/aamupala/iltapala on avokado-tomaatti-ruisleipä. Tomaatit päällimmäisiksi, päälle ripaus aromisuolaa. Myös basilika käy hyvin tähän herkkuun. Avokado on niin hyvää! :)

 11. Mitenhän tässä on taas vierähtänyt näin kauan, kun olen viimeksi kommentoinut. Hyi minua! Koitan taas skarppailla, kun ei kouluhommatkaan kauaa enää paina ;)

  Minä en ole vielä kerennytkään kokeilemaan tuota avocadopastaa, kun pastaa tulee niin harvoin keiteltyä. Voi olla, että tänään pyhäpäivän kunniaksi, kun jääkaapista löytyy vain jämiä ja muutama avocado, uskaltaudun kokeilemaan moista. Näyttää sen verran kyllä herkulliselta :)

 12. Sinä tässä postauksessa http://jonnamaista.blogspot.fi/2013/04/valmistujaishumua.html kerrot vinkkejä valmistujaismekkoihin. Itse en ole siis valmistumassa, mutta juhliin kuitenkin menossa ja mekko minulla on, mutta ongelmaski on muotoutunu mitä puen sen kanssa, siis lähinnä joku yläosa, jos sattuukin olemaan tuulinen tai sateinen tai muuten kolea ilma, niin millainen yläosa mekon kanssa kannattaisi yhdistää? En ainakaan omasta kaapistani löydä mitään sopivaa, ja mietinkin että pitäisi suunnata ostoksille. Mutta ongelmahan on, etten tiedä mitä kaupoista lähtisin etsimään. Minulla on siis musta kotelomekko, jonka kanssa olisi kiva ehkä yhdistää jotain muuta kuin mustaa. Ajattelin laittaa sen pariksi mustat tory burchit ja pikkulaukun. Olisiko sinulla mahdollisesti ideoita yläosaan?

 13. Avokadon kanssa suosittelen kokeilemaan (Rajamäen) paksua balsamicokastiketta. Esim ruisleipä, juusto, avokadoviipaleet ja balsamicokastike, nam!

  -K

 14. Heippa! Kiitos sinullekin, täytyy pikimmiten siirtää ruukkuparka pois kylmästä ja pistää pieni puutarha pystyyn ikkunalaudalle :)

 15. Lohduttavaa kuulla, ehkä tämäkin ei niin vihreitä peukaloita omaava saisi yrtit kasvamaan ruukuissansa :) Tai ainakin selviämään hengissä pidempään! Kiitos tuhannesti vinkeistä!

  Nam, arvaa kuka täällä juuri mutustaa näiden vinkkien myötä ruisleipää kanalla ja avokadolla ;) Ja täytyypä kurkata tuo jogurtti, kuulostaa erikoiselta!

 16. Namskis, kuulostaa hyvältä ja toimii varmasti! Itse otin näistä vinkeistä juuri vaarin ja nautiskelen ruisleipää kanalla ja aovkadolla, en olisi uskonut mutta hyvää on! :)

 17. Hih, eipä se mitään, tärkeintä on että olette siellä ruudun takana <3 Ihana, että sinulla alkaa jo kouluhommat helpottaa! Täällä on vielä kuukausi jäljellä pakertamista.. :)

  Mitä, etkö ole vielä kokeillut! Nyt äkkiä väsäilemään kulttipastaa, se on semmoista herkkua että ;)

 18. Heippa! Tuo on tosiaan aina se mietintää aiheuttava puoli, mitä pukea mekon kanssa jos Suomen kesä ei suosikaan. Minusta bleiseri on helppo vaihtoehto, tuo ryhtiä muutenkin asuun ja lämmittää viileässä säässä, sisätiloissa sen voi sitten heittää pois :)

  Jos et arastele värienkäyttöä, niin mielestäni jokin ihana värikäs bleiseri toimisi kokonaisuudessa superhyvin! Esimerkiksi mieleeni on jäänyt eräs Pinterestissä näkemäni kokonaisuus, jossa pikkumustaan oli paritettu keltainen bleiseri, http://pinterest.com/pin/339740365609597394/. Mietin itsekin vastaavaa kokonaisuutta kesäjuhliin :) Tietysti jos olet menossa vaikka häihin, niin harteille voisi heittää jonkin kauniin huivin lämmittämään.

  Toivottavasti tästä oli edes jotain apua, onnea ostoksille! :)

 19. Täälläkin on hurahdettu avokaadoon! Ehdoton herkkuni on avokaado ruisleivän päällä, kuulostaa oudolta, mutta on tosi hyvää! Suosittelen lämpimästi=) Tsemppiä lukemisten loppurutistukseen ja ihanaa kevättä!

 20. Hmm avokadomaniaa.. Itse hurahdin siihen jo lapsena ja nytten vasta 2
  Kaksikymppisenä löysin nuo muut super Food:it :)
  Olen nykyään suuri goji ja acai marja fani, mutta tuotteiden hinta kirpaisee hiukan ja niitä ei joka kaupasta löydä

 21. Mieheni kerran kokkasi ihanan salaatin: avocadoa, uusia perunoita, rucolaa, sitruunamehua, oliviöljyä, suolaa ja pippuria :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *