Asukuvia hämärässä?

Käsi pystyyn, kuinka moni on harmitellut tässä syksyn aikana valokuvaamisen haasteita ja jatkuvaa pimeyttä? Kuluneina kuukausina on ollut lähes kellon ympäri niin synkkää, että kameraan tarttuminen tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta ja muistikortille tallentuu korkeintaan kohinaisia tai tärähtäneitä kuvia. Entä kuinka moni tunnustaa harmaana päivänä jättäneensä kameran kokonaan nököttämään orpona paikoilleen? Minä ainakin! Ja luulen etten ole ainoa, olen ollut havaitsevinani pientä inspiraation puutetta yhdellä jos toisellakin bloggaajalla.

Olinkin aivan hurjan innoissani yhteistyöstä Olympuksen ja taitavan valokuvaajan Matti Sulannon kanssa, näittekin tästä pientä maistiaista jo Sneak Peek -postauksessa. Paitsi että arvelin tästä olevan hyötyä monelle teistä samojen ongelmien kanssa pähkäileville siellä ruudun takana, niin paloin halusta myös oppia itse lisää.

Tarkoituksenamme oli havainnollistaa sitä, miten paljon muutamalla pienellä kikalla saa tehtyä hämärässä kuvattuihin kuviin. Moni valittelee erityisesti asukuvauksen olevan näinä aikoina kovin vaikeaa, joten keräännyimmekin eräänä pimeänä perjantaipäivänä työstämään tätä varten materiaalia – minä, Matti ja PEN Lite E-PL5.

Monelle salamakuvat tuovat ensimmäisenä mieleen rumat varjot, kiiltävänä loistavan ihon sekä elottomat värit – ja sitä se voi joskus ollakin. Oikealla tekniikalla salamasta on kuitenkin mahdollista saada kaikki irti, katsokaa vaikka itse ylempänä olevista vertailukuvista!  Vasemmalla kameran omalla salamalla otettu kuva, joka on juuri se tyypillinen kauhukuva salaman käytöstä jyrkkine varjoineen kaikkineen. Kuvasta puuttuu kokonaan kolmiuloitteisuus, ja taitaa sieltä löytyä salamakuvien klassikkokin – punasilmät! Oikealla taas esimerkkikuva otettuna erillisellä Olympuksen FL-600R-salamalla ja muutamilla apuvälineillä. Jestas, minähän olen kuin eri ihminen näissä… ;)

Tästä eteenpäin annan puheenvuoron kuitenkin ammatilaiselle ja ohjaan teidät kurkistamaan Olympuksen Kuvauskouluun, jossa Matti opastaa tarkemmin salaman käytössä ja esittelee tarvittavia välineitä. Tämän myötä lupaan itsekin ryhdistäytyä asukuvaamisen kanssa ja tarttua kameraan useammin, jopa sinä synkeänä päivänä.. ;)

Suuret kiitokset vielä Matille! Kertokaa ihmeessä, mitä piditte ammattilaisen jakamista vinkeistä ja kuulisitteko tällaisia mielellänne kenties jatkossakin? :) Jos joku innostui, niin salaman kaveriksi suositeltavat tarvikkeet saa näppärästi myös pakettina. Lisäksi kyseinen kuvauksessa käytetty salama on mahdollista hankkia Top Shotista hieman huokeampaan hintaan, näppäilemällä kassalla koodin JONNAMAISTA, saatte 30:n euron alennuksen!

26 thoughts on “Asukuvia hämärässä?

 1. Voi kyllä kaikki valokuvausvinkit otetaan aina vastaa mielellään, etenkin tähän aikaan vuodesta. Meillä on saatu tosin, noh sanotaan riittäviä, kuvia aikaan ilman lisäsalamaa vain kaivamalla omasta Olympuksesta sisäkuvaus asetukset. Ei se nyt auringonvaloa voita, mutta paremmat ne kuin ei mitään. Samoin salaman suuntaaminen kattoon on auttanut jossain tilanteissa. Lisäsalama siis harkinnassa, mutta vielä mennään nykyisillä kuvilla.

 2. Näitä vinkkejä lisää kiitos! Ehkä ei ihan heti ole kuitenkaan varaa tuota jättisalamaa hankkia, mutta ehkä vielä joskus. ;)

 3. Voi pöh, toivoin että vinkkejä olisi tullut ihan “normivehkeille” ;D Usein kuitenkin asukuvat ottaa ihan itse ja kamera on jalustalla (eikä kuvaajan kädessä). Haha ja voi sitä naurun määrää poikaystävältä ym, jos ostaisin vielä sen kamerajalustan lisäksi ylimääräisen salaman, jalustan sille sekä tuon varjon :D Oijoi, onneksi mun blogissa on totuttu huonoihin kuviin, sillä niitä tulee varmaankin jatkossakin ;D

  T. Amatöörikuvaaja Celina, joka ei jaksa kirjautua bloggeriin.

 4. Ero on kyllä huomattava! Näitä vinkkejä ehdottomasti lisää. :)
  Mua on pikkuhiljaa alkanut polttelemaan olympus Penin osto ja siihen kaikkea oheis tavaraa. En vain millään haluaisi luopua rakkaasta canonista, vaikka se onkin aika möhkäle. Pieni ja näppärä pen kyllä kelpaisi! Aurinkoista päivänjatkoa sinne!

 5. Toimiikohan samallaiset vinkit tavan järkkäreille? Tuntuu että tää postaus oli vähän kameramainos..

 6. Hih, tällä kertaa alennus koskee vain tuota lisäsalamaa.. ;) Mutta kuten jo aiemmin totesin, niin PEN Ministä on tulossa vielä oma etunsa, minulla on niin monta kamera- ja valokuva-aiheista asiaa jonossa, etten tiedä mistä innoissani aloittaisin! :D

 7. Olet jo ihan oikeilla jäljillä! :) ISO-arvoa säätämälläkin pääsee jo pitkälle, samoin kuin salaman suuntaaminen kattoon on jo kullanarvoinen vinkki. Minäkin haluaisin aina suosia auringonvaloa, mutta näinä aikoina täytyy vaan tyytyä siihen mitä on ja pärjätä muin konstein ;)

 8. Hih, kiva kuulla että siellä tykätään! :) Lisäsalamaan panostaminen kyllä kannattaa, kuvasin jo edellisellä järkkärilläni lähes aina sisätiloissa lisäsalaman kanssa ja ero “tavallisiin” salamakuviin on niin huima! Sinulla on kuitenkin jo hyvä kun hankit sen 45-millisen, sen valovoimalla pääsee jo pitkälle! Heh, näissä valokuvausjutuissa nälkä tunnetusti kasvaa syödessä.. ;)

 9. Tottahan toki toimii, niin Minien kuin Litejenkin kanssa! :) Hih, ainakin Top Shotin myymälässä pääsee näppärästi kokeilemaan ja leikkimään salamalla ;D

 10. Tässä ei tietenkään ollut tarkoitus, etteikö vinkit kävisi ihan “normivehkeille”! Kuvaaja oli mukana siksi, että hän opasti minua, niin että jatkossa osaisin laittaa kameran vain itsekseen jalustalle ja laukaista sieltä kuvan kaukolaukaisimella. Hih, pieni kotistudio pystyyn sinne ;D

  Kuitenkin tuolla pelkällä lisäsalamalla ja sen suuntaamisella kattoon pääsee jo todella pitkälle verrattuna kameran oman salaman jälkeen! Katon kautta valaistaessa silmien ja leuan alle jää kuitenkin ikävät varjot, eikä kuvattavan silmiin saa “pilkettä”, siksi tuo pehmentävä sateenvarjo :)

 11. Eikö vaan! Ihan teki pahaa katsoa tuota vasemmanpuoleista kuvaa.. :D Kiva jos tykkäsit!

  Voi ymmärrän täysin, selitinkin ihka ensimmäisessä kamerapostauksessani siitä, kuinka pohdin reissuun lähtiessä jopa kahden kameran mukaan ottamista. En millään meinannut osata luopua Nikonistani (vaikka se tosiaan möhkäle onkin), mutta lopulta mukaan lähti pelkkä PEN ja sille tielle olen jäänyt! Pohdi ajatusta kuitenkin rauhassa, ei se PEN sieltä kaupasta mihinkään katoa ;) Ihanaa päivää sinnekin!

 12. Tottakai toimii! Kaikkiin järkkäreihin saa yhtä lailla hankittua lisäsalaman, tässä käytetään PENiä ja mainitaan sen lisävehkeet, koska itse kuvaan sillä :) Tämä ei suinkaan ollut “kameramainos”, vaan tarkoituksena on havainnollistaa kuvin ja ammattilaisen vinkein sitä, miten paljon salamalla ja oikenlaisella tekniikalla saa tehtyä kuviin.

 13. Kyllä kiitos, lisää näitä! :) Just tänä aamuna yritin kuvailla salaman kanssa tässä pimeässä asunnossa, eikä tullut yhtään mitään.. Ostin PEN E-PL 3:sen muunmuassa blogisi innoittamana, ja vinkit juurikin siihen kameraan on enemmän kuin tervetulleita! :) Pieni postaustoive, olisko mahdollista saada juttua liikkeeen kuvaamisesta?

 14. Vitsit tekis mieli ostaa tuommonen kamera.. Pen mini olis nyt tosi halpa, mutta kannattaako ostaa se vai suosiolla uudempi versio? Järkkäreitä kun en ole aiemmin käyttänyt.. Tuleeko alennuskoodia myös kameroihin tuonne toshotille?

 15. Moikka! En osaa ihan tarkalleen sanoa, sillä leveyksiä on säädelty Indiedaysin päässä. Ulkoasuasetuksissa näyttäisi kuitenkin olevan tuhat pikseliä :)

 16. Kiva kuulla, että kiinnostaisi lukea näitä jatkossakin! :) Ja mahtavaa, että olet päätynyt PENiin, et tule kyllä sitä päätöstä katumaan. Kuvausvinkit, jotka jaan E-PL5:sta käyvät yhtä lailla E-PL3:seen, koska niissä on kaikki asetusten säätö yms. identtistä :) Loistava idea tuo liikkeen kuvaaminen! Se on nimittäin minunkin heikko puoleni, joten pistän ehdottomasti korvan taakse :)

  Rentouttavaa itsenäisyyspäivää!

 17. Ihan totta, Minin hinta on todella alhainen nyt siihen nähden mitä se on ollut :) Mietitkö siis Minin ja Liten, esimerkiksi E-PL3:sen tai E-PL5:sen välillä? Jos aiempaa kokemusta järkkärillä kuvaamisesta ei ole, niin Mini riittää oikein mainiosti! Jos nälkä kasvaa syödessä (niin kuin yleensä on tapana hih), niin voit sitten myöhemmin panostaa laadukkaisiin objektiiveihin.

  Kirjoitin viime kamerapostauksessani pitkän kommentin Chloelle, joka pohti saman dilemman kanssa, käy ihmeessä lukaisemassa se täältä: http://jonnamaista.blogspot.fi/2012/11/elama-on-liian-lyhyt-rumille-kameroille.html#comment-form.

  Hyvinkin todennäköisesti muutaman päivän sisällä on tulossa eräs tarjous Miniin liittyen, joten pysy kuulolla! ;) Kivaa itsenäisyyspäivän jatkoa!

 18. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Itse kuvaan tosin Canonin laitteilla, mutta lisäsalama on ollut jo pitkään ostoslistalla. En ole tainnut kameran omaa salamaa käyttää koskaan, joten siksi talvihämärissä ei paljon kuvia napsita :/ Tosi huikeahan tuo ero on lisäsalamalla ja varjolla otetussa kuvassa! (:

 19. Onpa kiva kun teet näitä kuvaus-postauksia! Olen itse ainakin ihan pulassa nyt kun valo ei riitä asukuviin (tai oikeastaan yhtään mihinkään kuviin) ja olen pitkään pohtinut tuon ulkoisen salaman hankkimista… Nyt se on kyllä ihan ykkösenä joulun toivelistalla :) !

 20. Ihana kuulla, että tykkäsit! :) Postaus ohjeineen pätee toki kameraan kuin kameraan. Tiedän tunteen, minäkään en juurikaan tykkää käyttää kameran omaa salamaa sen epäluonnollisesta jäljestä johtuen. Suuren eron saa aikaan jo pelkällä lisäsalamalla ja sen kääntämisellä kattoon :)

 21. Oi miten kiva kuulla, että näistä tykätään :) Vähän vaihtelua kosmetiikka- ja muotihömpän keskelle! Ulkoinen salama on kyllä yksi kameratarvikkeiden ykköshankinnoista, ainakin minä olen kokenut sen todella hyödylliseksi jo edellisessä järkkärissäni :) Toivelistalle siis vaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *