Asusteiden huoltoa

Olen aikamoinen asustetyttö, erityisesti laukuista puhuttaessa. Ostan kuitenkin kalliimpia asioita sillä mentaliteetilla, että ne tulevat olemaan käytössä vielä monta(kymmentä) vuotta ja toivottavasti jotkin niistä siirtyisivät vielä jonain päivänä jälkikasvullekin. Monet laukut ja kengät ovat kuitenkin niin kovassa käytössä, etteivät ne säily hyvinä ilman muutamia huoltotoimenpiteitä. Ajan tuoma patina saa toki näkyä, mutta haluan asusteideni olevan siistejä ja käyttökelpoisia vielä vuosienkin päästä ;)

Nähtyäni tässä asupostauksessa vilahtaneet MICHAEL Michael Korsin korkojeni pohjat, riensin oitis suutarille viemään kaunokaiseni pieneen syyshuoltoon. Laitatan lähes jokaisiin kenkiini jossain vaiheessa uudet pohjat ja korkolaput, näin käyttöikä pidentyy huomattavasti! Näilläkin nudekoroilla toivottavasti tepastellaan vielä monet vuodet :)

Zarasta jo useampi vuosi sitten hankitut klassiset nahkaiset ratsastussaappaat pitävät edelleen paikkansa suosikkikenkinäni näin talvea kohden. Pohjat on uusittu suutarilla jo pariin otteeseen, viimeksi viime keväänä, minkä jälkeen ne olivatkin sitten valmiina odottelemassa tätä syksyä. Usein myös plankkaan kengät ennen säilöön laittamista, niin ne saa seuraavana kautena heti kauniina käyttöön. Saappaat säilyttävät kesän yli muotonsa, kun niiden sisään laittaa muutaman mytyn sanomalehtiä.

Ihan vielä ei ole aika vaihtaa saappaisiin, mutta innolla otan taas nämä lempparini pian käyttöön! Tästä näkee, että ketjuliikkeidenkin asusteet voivat olla kestäviä ja laadukkaita, kunhan on ostohetkellä tarkkana materiaalien kanssa ja niitä huoltaa hyvin :)

Entäs ne rakkaat laukkuni sitten? Muut laukkuni pärjäävät aika hyvin kovassakin käytössä ilman sen kummempaa huoltamista, esimerkiksi Speedyäni voisi varmaan vaikka laahata kadulla, mutta nämä kaksi ihanaista vaativat hellää huolenpitoa. Vuittonin Damier Azur-kuosisen Neverfullini puhdistamisesta olen tehnyt jo aiemmin postauksen, mutta tässä ohessa vähän kertausta. Laukun nahkaosat olivat taas keränneet kesän aikana hirveät määrät likaa, joka onneksi lähtee hyvin Wolyn Neutralla, joka on varsinainen ihmeaine.

Neutra sopii kuulemma myös Mulberryn Bayswaterilleni, mikäli esimerkiksi kulmat ovat kuluneet tai pinnassa olisi ihan selvää likaa. Baysille on kuitenkin tähän asti riittänyt suihkaus Collonilin Waterstop-suihketta, joka nimensä mukaisesti suojaa nahkaa kosteudelta.

Neverfullin vaaleaan canvaspintaan oli tarttunut muutama tahra, jotka lähtevät onneksi näppärästi niiden kuuluisien vauvapyyhkeiden avulla ;) Nämä liinat pidetään kuitenkin kaukana nahkalaukuista!

Olen aika huoleton laukkujeni säilyttämisen suhteen, ne roikkuvat milloin koukuissa ja milloin lojuvat lattialla. Bayswaterini kanssa olen kuitenkin nahan takia tarkempi ja säilytänkin sitä omassa dustbagissaan. Olen myös säästänyt mukana tulleet täytteet, joita pidän laukun sisällä, näin nahkalaukku säilyttää paremmin muotonsa.

Pienellä puunaamisella ja suutarin avulla asusteet säilyvät arvoisellansa tavalla toivottavasti vielä monien vuosien ajan! Tunnustakaahan, miten te pidätte huolta asusteistanne? ;)

32 thoughts on “Asusteiden huoltoa

 1. Olen kanssa tarkka asusteistani, ja juuri samaa mieltä, kun huoltaa säännöllisesti, käyttöikä pidentyy huomattavasti.
  Pidän kans saapikkaissa täytettä kesän ajan, pysyy ryhdissä ja mikä olisikaan mukavempaa kuin syksyllä laittaa puhdistetut hyvässä ryhdissä olevat saapikkaat jalkaan.

  Neverfullin puhdistus tuli hyvänä muistutuksena, täytyy sitten kun on se ajankohtaista, tulla täältä kurkkimaan miten se menikään :)

 2. Tälläisiä postauksia lukiessa tulee aina niin huono omatunto kun ajattelen miten laiminlyön rakkaita kenkiä ja laukkujani. Ennen käytin kenkiä säännöllisesti suutarissa, mutta muuton jälkeen se on jäänyt kun tuntuu etten minne tahansa uskalla viedä.. Kiitos kuitenkin tästä postauksesta, ehkä nyt ryhdistäydyn kun ainakin pariin laukkuun on tarttunut ikäviä värjäytymiä! ;)

 3. Minä olen todella kaksijakoinen asusteista huolehtija. Eniten kannan huolta koruista joita olen hyvin nuoresta kerännyt (aitoja ja kaikkea muuta kuin aitoja). Ne ovat joko laatikoissa, korurasian lokeroissa tai semmoisissa hääkarkkipusseissa (semmoisia sifonkipusseja, löysin Tiimarista joskus alesta, vaaleanpunainen väri ei itseäni haittaa kun ovat rasiassa suljettuina).

  Laukkuja huollan säännöllisesti, nahkaisia siis, keinoversiot ovat huonommalla hoidolla. Kaikille laukuille ei ole dustbageja, mutta muutaman vanhan (ja pehmoisen) tyynyliinan olen siihen käyttöön ominut. Äiti kyllä vähän kyläillessä ihmetteli vaatekaapissa majailevaa Snoopy-tyynyliinaan käärittyä pakettia kunnes kerroin Korssin olevan siellä huilaamassa :)

  Kengät taas… Niissä olen huono. Vaihdatan kyllä korkolaput ja huollan kun otan käyttöön tai laitan talvi/kesäteloille, mutta muuten ne raukat eivät saa pahemmin huomiota. Huivit vain tuuletan ja viikkaan koriin, niitäkin tulisi huoltaa paremmin.

 4. Kiitos vinkeistä! :)
  Mistä olet hankkinut tuota Collonilin suihketta? Missä hintaluokassa se on?
  nim. suihketta etsinyt

 5. Voi Jonna aiheutit tällä postauksellasi minulle suurta huonoa omaatuntoa ;D Vaikka minäkin olen suuri asusterohmu, niin olen kyllä melko laiska hoitamaan niitä! Tai no kenkiä tulee kyllä ehkä huollettua, lähinnä puhdistettua ja lankattu, mutta laukkuja ei niinkään. Monet laukuistani on kyllä niin helppohoitoisia, ettei ne mitään hoitotoimenpiteitä sen kummemmin tarvitsekaan :) Neverfull pitäisi kyllä ottaa tuohon woly käsittelyyn, kyseistä ainetta kun kaapista löytyykin!

 6. Tuli kreivin aikaan tämä postaus, juuri tänään mietin, mitä ainetta tarvitsisi hankkia vaaleanharmaalle nahkalaukulleni, kun siinä on pieni likatahra. Wolyn Neutra siis ostoslistalle.

 7. Mistä tietää että kenelle suutarille uskaltaa viedä kengät pohjien laittamista varten ja mitä tuo yleensä maksaa? Mul on yksien korkkareiden pohjat ihan järkyttävässä kunnossa ja haluisin niiden kuitenkin kestävän vielä vuosia:)

 8. Juurikin näin, ei tarvitse joka kausi ostaa vaikka uusia mustia saappaita, kun näilläkin on pärjätty huoltamisen asniosta jo pitkään :) Ja tuosta plankkaamisesta, täytyy tunnustaa että tällä kertaa onnistuin hyvin luistamaan siitä, kun suutarille pohjia varten viedyt saappaat tulivat kiiltävinä ja puhdistettuina takaisin hih ;)

  Joko sait laukun? Oi uunituore Azur-kuosi, ei sitä muistakaan miten vaalea se on alkuun ollut :)

 9. Hih voiei, ei ollut tarkoitukseni :D Ymmärrän kyllä tuskasi, rakkaita kenkiään ei uskaltaisi ihan kenen tahansa luokse viedä operoitavaksi ilman mitään kokemusta/puskaradiota. Toivottavasti jokin hyvä suutari kuitenkin löytyisi ja eikun laukkuja puunailemaan! :)

 10. Minun sen sijaan pitäisikin sitten ottaa sinusta mallia korujen suhteen, kaikki koruni lepäilevät vähän sikinsokin Iittalan Vitriini-rasioissa! Ja tyynyliinahan on loistava idea laukun säilömiseen, en ole tullut ajatelleeksikaan :) Huiveista en itsekään huolehdi kovin ahkerasti, ainoastaan Mulberryn monta vuotta vanhaa klassikkohuiviani käsittelen välillä nyppykoneella ja käytän pesukoneessa :)

 11. Eipä kestä, kiva jos näistä oli hyötyä :) Collonilin suihkeen hankin laukun oston yhteydessä Heathrow'n Mulberrylta, mutta sitä saa kyllä ainakin täältä meidän Fabianinkadun liikkeestäkin! En tiedä, voisiko tuota saada myös esimerkiksi Stockalta tai muista hyvinvarustetuista paikoista? Hintaa en millään muista tarkalleen, olisikohan se ollut jotain 10-15e? :) Toivottavasti löytyy!

 12. Voiei hihih, ei ollut tarkoitukseni! :D Eipä sitä tarvitse aina niin ahkera ollakaan ;) Minulla taas soimaa omatunto kun näen, miten joku säilyttää laukkujaan aina omissa dustbageissaan täytteineen kaikkineen!

  Wolya kannattaa kyllä ehdottomasti käyttää Azurin kanssa, aina ihan hämmästyn miten paljon sitä likaa oikein irtoaakaan!

 13. Hih, kiva kuulla että oli hyvin ajoitettu :) Täältä tulee kyllä iso peukku Neutralle, joten eikun ostoksille!

 14. Eihän sitä oikein tiedäkään, jos ei ole entuudestaan tuttu paikka tai kuullut puskaradion kautta mitään suosituksia :/ Omat kenkäni olen tähän asti käyttänyt Jumbon suutarilla, tosin yritän ehkä etsiä jotain halvempaa paikkaa. Näiden Korsien kanssa nimittäin kävi kalliiksi, kun vaihdatin pohjat, korkolaput sekä kiiltonahkaa vähän putsattiin, niin loppusumma oli 40e! Se nostaa jo kenkienkin hintaa aika paljon.

  Toivottavasti jokin hyvä suutari löytyy, niin saat kengät kuntoon :)

 15. Voi, voi hävettää myöntää kuinka laiska olen asuteitani suojaamaan :/ Laukut tosin säilytän täytteet sisällä omissa pusseissaan :)

  En ole edes tullut ajatelleeksi, että saappaista voi uusi pohjat, jotkut kun ovat niin hirmu liukkaita!

 16. Pakko kommentoida, samaa suiketta saa muistaakseni Forumin siitä suutarilta! Mulberryllä oli kerran suihke loppu ja mut neuvottiin sinne :) Oma purkkini taitaa olla vähän isompi ja hieman eri näköinen, mutta samaa tavaraa on ja Mulberryltä olen ostanut, hinta 10€!

 17. Noh noh ;) Itse sen sijaan saisin oppia sulta tuosta laukkujen säilyttämisestä, voi kun jaksaisinkin aina pistää ne dustbageihinsa!

  Ja tosiaan, se on yksi syistä, miksi uusin pohjat joissain kengissä jo ennen käyttöönottoa! Nuokin Zaran saappaat olivat superliukkaat, mutta onneksi suutari korjasi asian :)

 18. Heeei siis täh, mitä tuo pohjien uusiminen oikeesti tarkottaa? Siis uusia pohjia, oikeesti? :D Olen ihan onneton näiden huoltojuttujen kanssa. Oikein hävettää myöntää että mulla asusteiden hoito tarkoittaa vain kesä/talviteloille laittoa ja siinä yhteydessä nopeeta putsausta… Mutta siis, mulla on yhdet ihanaakin ihanammat hyvin istuvat saappaat, joissa on harmikseni mielettömän liukkaat pohjat, voinko mä tosiaan vaihdattaa niihin uudet!? Voi että, olenkohan mä ihan tollo :D -henni

 19. Hei!

  Kiitos todella paljon! Voisitteko vielä neuvoa missä tarkalleen Forumin suutari on? Onkohan lauantaisin auki? Olen tulossa Hkiin reilun kuukauden kuluttua juurikin la, joten voisin poiketa. Stockalta en ole ko. suihketta löytänyt koskaan.

  t. sama anonyymi :)

 20. Hih, voiei, et suinkaan ole tollo :) Tottakai voit vaihdattaa uudet! Itsekin teen niin usein juuri jo pian saappaiden käyttöönoton jälkeen, kun ne ovat osoittautuneet niin liukkaiksi! Näet esimerkiksi tuosta saapaskuvasta, kuinka keskellä on sitä vanhaa kenkien omaa pohjaa ja tuo musta kumisen näköinen on sitä uusittua.

  Eikun suutarille, sanot vain tarvitsevasi uudet pohjat ja korkolaput, ettet liukastelisi :) Maksaa muistikuvieni mukaan about 20-30e tietenkin paikasta riippuen. Toivottavasti saisit nyt ihanat saappaasi käyttöön, eihän niitä sovi kenkähyllyllä vaan seisottaa! ;)

 21. Heippa taas! Anne osaa varmaan neuvoa vielä paremmin, itse en ole siellä käynyt, mutta googlettelemalla selvisi sen olevan 1. kerroksessa ja on avoinna lauantaisin 9-18! :)

 22. Suutarin käsittelyn jälkeen ei onneksi tarvitse itse tehdä mitään, kengät saa aina priimana takaisin :)

  Tänään sain laukkuni, se on niin ihana! :) Ja nahkaosat on tosiaan todella vaaleat, mutta ei laukku näytä yhtään hullulta näin vaaleana, maltan kyllä odottaa sen patinoitumista :) Tarvitseeko kertoa kuinka onnellinen olo on :)

 23. huuii kuinka joku on reipas, tosi hyvä juttu! :) oon hankkimassa neverfullia juuriki samassa kuosissa mikä sulla on. epäilyttää vaan toi arka väri.. meneekö se helposti likaiseksi, tarttuuko farkuista väri ym? oon niin sottapytty, että luultavasti ''joudun'' ottamaan tumman :D

 24. Hih, sitä jaksaa olla reipas, ettei rahat mene ihan hukkaan :) Minä kyllä suosittelen tätä kuosia jopa sottapytyille, nimimerkillä onnistun lähes aina sottaamaan valkoisen päällä olevan paidan ;) Olen kuitenkin saanut pysymään laukun tosi hyvänä, sillä tuo canvashan on tosi helppo puhdistaa, vaaleaa nahkalaukkua sen sijaan en uskaltaisi varmaan ikinä ostaa!

  Tummansinisistä uudemmista farkuista kyllä tarttuu väriä, mikä on tosi tylsä juttu :/ Olin saada slaagin ekalla kerralla, kun laukku oli täynnä sinisiä värjäymiä. Niihin kuitenkin toimii kikkana puhdas pyyhekumi, jolla kumittamalla sinisen saa hyvin pitkälti pois. Kulmiin sininen on vähän jämähtänyt, mutta ei se minua oikeastaan häiritse. Nykyään kuitenkin varon käyttämästä tiettyjä farkkuja, joiden tiedän värjäävän, laukun kanssa.

  Sinulla onkin nyt sitten pähkinä purtavana, mihin kuosiin päädyt :) Toivottavasti tästä oli jotain apua!

 25. Moikka Salla! Kiitos hurjasti vinkistä, tuosta on varmasti apua monelle :)

  Voisin ainakin kuvitella, että Neutraa uskaltaisi kokeilla Hamiltonille ja värihän on varmaan vielä aika lähellä tuota LV:n vaaleaa nahkaa, joten siitäkään ei pitäisi olla kiinni :) Jos siinä on ihan likaa tai kulumia, niin kokeile vaikka ensin johonkin pieneen, ei niin kriittiseen kohtaan!

  Vaalea nahkalaukku on kyllä vaikea, ainakaan tällaisena sottapyttynä en varmaan kovin vaaleaa uskaltaisi hankkia.. :D

 26. Täytyy siis suunnata kauppaan Woly neutra ostoksille:) Ja mun Hamiltoni on juurikin tuon LV:n nahan väristä. Itsekin jahkailin pitkään että uskallanko ostaa noin vaaleaa laukkua (koska itsekin aikamoinen sottapytty(: ), mutta rakastuin siihen niin tulisesti että oli riski otettava;)
  Kulumaa ei laukussa vielä onneksi ole, mutta likaa/värjäytymiä on tarttunut hiukan vaatteista :/ Pitää kokeilla neutraa ensin vaikka pohjaan pienelle alueelle.

  -Salla

 27. Laukkusi on varmasti ihana :) Pohjaan kokeileminen kuulostaa hyvältä, toivottavasti Neutra tehoaisi! :)

 28. Ihan tulee huono omatunto kun lukee miten hyvin huollat laukkuja ja kenkiäsi. Mulla ne saa huollon vasta viimeisenä oljenkortena ;) Täytyy varmaan yrittää ryhdistäytyä ja ottaa susta mallia ;)

 29. Nohnoh, ei suinkaan tarvitse! :D Hyvä tietenkin, jos joku tästä innostui pitämään parempaa huolta aarteistaan hih ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *