Toivepostaus: Kamerani

Heippa!

Sain jo pari kuukautta takaperin eräältä lukijaltani sähköpostiviestin yhteydessä toivomusta kertoa tarkemmin kameratarvikkeistani. Myös kommenttiboksin puolella on ollut hirmuisesti kiinnostusta, että millä vempeleellä oikein kuvani otan. Innostuin aiheesta kovin, tämä onkin ollut varmasti blogini toivotuimpia postauksia ja nyt vihdoin sain aikaiseksi väsätä tämän!

Sain ensimmäistä kertaa järjestelmäkameran käteeni muistaakseni vuonna 2005. Tuolloin ryhdyin harjoittelemaan valokuvaamista eräällä Olympuksen kameralla. Sen jälkeen olen kokeillut niin Canonia, Panasonicia kuin Nikoniakin ja jälkimmäisellä kuvasinkin aina tämän vuoden alkuun saakka. Korviini levisi kuitenkin huhu eräästä pienestä, mutta varsin pippurisesta mikrojärjestelmäkamerasta eli tuttavallisemmin minijärkkäristä ja sen jälkeen se olikin sitten menoa!

Vannoutunut Nikontyttö oli aivan päästä pyörällään saadessaan käsiinsä Olympuksen PEN E-PL3-nimeä kantavan pikkuruisen valkoisen kaunokaisen, osaksi varmaan jo ihan sen tyylikkään ulkomuodon vuoksi ;) Olimme juuri lähdössä poikaystäväni kanssa Lontooseen ja pohdin kovasti, voinko nyt oikeasti lähteä vain tällaisen minijärkkärin kanssa matkalle. Välillä olin jopa lähtemässä kahden kameran kanssa! Lopulta ajatus siitä, ettei minun tarvitsisi kantaa kaikkialla mukana painavaa kapistusta vei voiton ja jätin järeän Nikonini kotiin. Ja voi pojat, eipä ole sen reissun jälkeen ollut paluuta vanhaan kameraani!

PEN E-PL3 on luokkansa parhaaksikin valittu minijärkkäri, joka siis mahdollistaa järkkärin kuvanlaadun pienessä kompaktissa koossa. Tämän voin allekirjoittaa täysin! Tähän tutustumisen jälkeen en näe mitään syytä, miksi kantaisin mukanani kaksi, ellei peräti kolme kertaa isompaa kameraa mukanani, kun saan loistavaa jälkeä tälläkin.

Olympuksessani myös tietenkin optiikat ovat paljon pienempiä ja keveämpiä kuin Nikonissa, eikä ole mikään ongelma pitää mukana useampaa putkea, puhumattakaan niiden vaivattomasta vekslailusta.

Aivan erityisen ihastunut olen tuossa ensimmäisessä kuvassa vilahtavaan M.Zuiko Di 45mm F1.8 -objektiiviin, jolla olen ottanut suurimman osan blogini kuvista, muun muassa nuo kaikki ylläolevatkin. Se on valovoimainen ja piirtää aivan uskomattoman hyvin! Lisäksi käytössäni on Kit-paketeissa mukana tuleva 14-42mm, jolla suurin osa esimerkiksi Pariisin kuvista on otettu, esimerkiksi allaoleva kuva Eiffelistä. Pariisin kaduilla kuvatessa myös kääntyvä LCD-näyttö tuli tutuksi ja todistettua käteväksi ominaisuudeksi.

Kokeilin alussa myös Olympuksen PEN Mini E-PM1 -kameraa, joka on ikään kuin tämän pikkusisko. Olin kuitenkin käyttänyt jo vuosia järjestelmäkameraa, joten PM1 tuntui hieman liian heppoiselta omaan käteeni. Siinä on myös “isosiskoaan” vähemmän nippuloita ja nappuloita, eikä kamera tuntunut näin ollen ollenkaan luontevalta käyttää. Sen sijaan vasta aloittelevalle kuvaajalle tämä olisi aivan loistava vaihtoehto! Olympuksen hauska slogan pukeekin kaiken sanoiksi: “Elämä on liian lyhyt rumille kameroille. Tai sotkuisille valikoille. Tai huonoille kuville. Siksi on hyvä tietää, että uusi upea Olympus PEN Mini on täällä.” Toisin sanottuna se on kaunis, pienikokoinen ja helppokäyttöinen! Muun muassa ihana Lili kuvailee tällä, joten käykää ihmeessä kurkkaamassa hänen kuviaan! ;)

Ennen blogin aloittamista elin parisen vuotta jossain kuvaushorroksessa ja intoni oli laantunut täysin. Harmittelin asiaa, sillä valokuvaus oli kuitenkin niin pitkään ollut lähellä sydäntäni ja rakas harrastus. Blogi tietenkin toi sitten oman sysäyksensä asiaan, mutta suurimpana innostajanani on kuitenkin varmasti ollut tämä uusi kamera! Nykyään kameran ottaminen mukaan lähes jokaiseen menoon on paljon pienempi kynnys, kuin silloin, kun tiesit joutuvasi kantamaan niska vääränä painavaa järjestelmäkameraa. Toinen seikka on myös se, että vaikka olen jo monenmonta vuotta kuvannut, alan vasta nyt ihan oikeasti ymmärtää asetusten päälle! Nuorempana kuvasin vain ja ainoastaan puoliautomaatilla sen enemmistä asetuksista tai kuvan tuloksesta välittämättä, kun taas nyt pyrin tekemään säädöksiä ihan itsekin. En tiedä johtuuko se sitten juurikin hieman helppokäyttöisemmästä kamerasta, jolla kuvatessa on ollut kiva opetella myös uutta? Noh, vielä on kuitenkin paljon opittavaa jäljellä, mutta vain ja ainoastaan kuvaamalla ja kokeilemallahan sitä oppii :)

Hauskaa on, että aloitin kuvaamisen ihka ensimmäistä kertaa Olympuksella, kokeilin välissä montaa muuta merkkiä ja nyt ollaan vuosien päästä taas siinä, mistä kaikki alkoikin ;) Moni teistä on kertonut harkitsevansa uuden kameran ostoa ja jos sellainen vain on ajankohtaista, niin en voi kyllä kuin lämpimästi suositella tätä pientä tehopakkausta! Kameraa löytyy tälläkin hetkellä myös tarjouksesta, joten klik klik esimerkiksi tänne tai jos hieman simppelimpi E-PM1 kuulostaa korviinne paremmalta, niin se löytyy täältä :)

Toivottavasti tämä postaus vastasi edes jotenkin toivojien mielikuvia ja aivan mahtavaa tietysti olisi, jos tästä on jollekulle apua. Kysymyksiin vastaan myös mielelläni, jos jokin jäi askarruttamaan!

62 thoughts on “Toivepostaus: Kamerani

 1. Jee mahtava juttu, että täältä löytyi vastaus! :) Olen kuullut tuon joltain lukijalta aikaisemminkin, että muualla ollaan myyty eioota langattomasta kaukolaukaisimesta Olympukselle. Ja nimenomaan, eihän langallisella tee mitään asukuvauksessa, eikö ne Verkkokaupan myyjät sitä hoksanneet, hih ;) Toivottavasti kaukkari saapuu pian ja pääset sillä leikkimään, ihan mahtava kapistus kyllä!

 2. ite oon kans ajatellut tuota E-PL3:sta, mutta aattelin kysyä että onko ihan hyvä kamera aloittelijalle vai pitäiskö harkita jotain helppokäyttöisempää? :)

 3. Hei! Olympuksen molemmat PENit, sekä PEN mini että Lite ovat suunniteltu juurikin helppokäyttöisiksi kameroiksi :) E-PL3:ssa on jonkin verran enemmän nappuloita tähän vielä vähän simppelimpään mini E-PM1:seen verrattuna, mutta niitä on silti vähemmän kuin vaikka kunnon järjestelmäkamerassa. Ei siis ole mitenkään mahdoton vaihtoehto aloittelijalle, päinvastoin :) E-PL3:ssa on myös kääntyvä näyttö, jota ei löydy ministä, ja ainakin itse olen kokenut tämän tosi käteväksi ominaisuudeksi. Minä suosittelen lämpimästi E-PL3:sta!

 4. Kiitos tästä postauksesta, sen avulla sain vihdoin päätettyä itselle sopivan kameran. :) Muutenkin sinun valokuvaukseen liittyviä postauksia on todella kiva lukea (ja kaikkia muitakin tietenkin). :)

 5. Heippa Sage, onnea uudesta kamerasta! Aivan mahtava kuulla, että olin avuksi. Mielelläni levitän Olympuksen ilosanomaa, olen itse ollut niin äärettömän tyytyväinen PENeihin :) Ja suurkiitos palautteesta, tämän voimin voisinkin taas joku päivä väkertää jotain valokuvausaiheisia juttuja :)

 6. Eivätkös E-PM1 ja E-PL3 ole teknisiltä ominausuuksiltaan täysin samat? E-PL3:ssa on vain se kääntyvä näyttö ja etsin.

 7. Tykkään kovasti kamera/valokuvaus postauksistasi:) Itse pitkään jahkaillut minkä kameran hankkisin. Joku Olympuksen PEN perheestä se kyllä olisi varmasti:) Mutta mikä? Meinasin jo ostaa Pen epl 5, mutta sitä ei löydy enää mistään/ myydä:/ Ainakaan ihanana valk.beigenä:/

  T. Anneliiii

 8. Hei Anneli! Kiitoksia, onpa kiva kuulla :) Niitä tulee varmasti tehtyä taas jatkossakin. Olympuksen PENejä suosittelen kyllä, sopii tosi hyvin etenkin ensimmäiseksi järkkäriksi, koska on varsin helppokäyttöinen. Tietenkin pieni koko + loistava kuvanlaatu :) E-PL5 taitaa tosiaan olla pääosin jo loppuunmyyty, koska on vanhempi ja poistuva malli, mutta itselläni on nykyään siitä uudempi versio E-PL7! Ominaisuuksiltaan vieläkin parempi, ja löytyy myös tämä ihana valkobeige, https://www.topshot.fi/product/9296/olympus-pen-lite-e-pl7-valkoinen-14-42mm-ez-kit ;)

  Tuota valkoista E-PL5:ta saattaisi saada vielä rajoitetusti tilaamalla, joten kannattaa tuolta TopShotista kysäistä, jos onnistuu! Laitapa viestiä myynti@topshot.fi – peukut pystyyn että vielä saa :)

 9. Kiitokset avusta. Pitääpi laitella sinne viestiä. Kun ostit E-PL7:n, niin tuliko paketissa se lamppu mukana? Joka paikassa kaupataan sitä lamppua kameran mukana:/ Jos ei vitosta löydy nii toiv löytyis seiska ilman lamppua :D

 10. Sain sieltä jo viestiä, että vitosta saisi, mutta vain normi zoomilla. Hakusessa olisi se pannukakku zoomi. Mahtuisi paremmin laukkuun ja tulee sitten otettua varmasti enemmän mukaan. Olempa vaikea tapaus ja asiakas:/D Ehkä sitten pitäisi ottaa pannukakulla seiska tai kutonen :D

  T. Anneliiii

 11. No voi hitsi, harmi ettei löytynyt! Toki sitä mielummin ostaa sellaisen setin, jolle on itselä varmasti käyttöä :) Tuo lamppu taitaa tulla tällä hetkellä kaikissa mukana, kun on nykyinen kamppis, mutta sehän tulee tosiaan kaupan päälle.

 12. Aa, niin se tulee kaupan päälle, ettei siitä tarvi maksaa(osa hinnasta tule siis lampusta).. Joten täytyypä sitten harkita kyseistä kameraa. ohut linssi ehdoton kyllä..

  Anneliiii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *